Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiad

Cytat: mobka w 09 Sty 2010, 11:49:11
Znacznie bardziej polecela kladzenie dziecka wlasnie na macie, na podlodze.

mobka ale nie będziesz dziecka kłaść na macie na 5 godzin :D
poleży godzinkę ma macie, później położysz do łóżeczka i co?  ;)

musisz dziecku urozmaicać wrażenia  :P
możesz położyć na leżaczek, później na matę, do łóżeczka, na ręce i znowu na matę   :D

im maluch ma więcej urozmaiceń tym lepiej  ;)

mobka

Ja to wszystko rozumiem, ale kolezanka opowiadala, ze sa rodzice co dziecko niemal caly dzien w lezaczku trzymaja. Tak samo bardzo przestrzegala przed sadzaniem dziecka na sile. W ogole super opowiadala. Tak samo o metodach, ktore stosuje. A stosuje glownie Bobath i jakies oklejanie plastrami. Te plastry to czarna magia normalnie. Az sie wierzyc nie chce, ze to dziala :D

ishka82

Dzięki za odpowiedzi :thankyou: :beer:
A co z tymi kocykami ??? Ile i jakie rozmiary? A i jeszcze ile pieluch tetrowych i flanelowych potrzeba jak dziecko normalnie w pampersach chodzi? Bo na szkole rodzenia podali jakieś kosmiczne ilości :crazy:

Angie

ishka82 kocyki to ze dwa, po co więcej. Jeden grubszy, drugi cieńszy :)

Co do pieluch - to flanelek miałam 4 i wystarczało. A tetrowych mam 15, miałam 10
i było za mało. Dziecko dużo ulewa, więc się brudzą. Lena też śpi z pieluchą.

kasiad

Cytat: mobka w 09 Sty 2010, 12:15:19
Ja to wszystko rozumiem, ale kolezanka opowiadala, ze sa rodzice co dziecko niemal caly dzien w lezaczku trzymaja.

to na Strefie żadna mama tak nie robi  ;)

Dodany tekst: 09 Sty 2010, 12:37:15

ja kocyki mam ze 4, wszystkie zdobyczne :D
znaczy kupione przez teściową :D

co do pieluch my flanelowych mamy 4, w zupełności wystarczy
tetrowych najpierw kupiliśmy 10, ale było za mało
Mąż dokupił następne 10 i dopiero 20 nam wystarczyło

Mały od początku dużo ulewał, brudziło się kilka pieluch dziennie
a wiadomo, nie będę nastawiała pralki dla 5 pieluch
żeby jedne się prały, a drugie były w użyciu trzeba mieć ich więcej  ;)

mobka

Cytat: kasiad w 09 Sty 2010, 12:33:15to na Strefie żadna mama tak nie robi  wink

No wiesz, takiej pewnosci miec nie mozemy ;) Bo tylko czesc mam zna sie b. dobrze, a sa tez pewnie inne podczytujace ;D

zuzia

kasiad

Cytat: mobka w 09 Sty 2010, 12:57:21
No wiesz, takiej pewnosci miec nie mozemy ;) Bo tylko czesc mam zna sie b. dobrze, a sa tez pewnie inne podczytujace ;D

podczytujące się nie liczą ;D ich nie znamy ;D
ja mówię o naszych mamach strefowych, które znamy ;) jak nie osobiście, to przez net  :P

Dodany tekst: 09 Sty 2010, 13:08:39

Cytat: doda w 09 Sty 2010, 12:58:44
a co to jest ten leżaczek i jak i kiedy się go używa?

doda poczytaj na poprzedniej stronie  ;)

mobka

Mnie sie ten podoba http://www.allegro.pl/item875239911_fisher_price_lezaczek_zyrafa_preciousplanet_gratis.html

Ale wiem, ze dziewczyny jakies bardziej zaawansowane z hustawkami itp. kupowaly.

ishka82

Dzięki :thankyou: :beer: Jesteście bardzo pomocne :) Właśnie myślałam o ok. 20 pieluchach tetrowych i 5 flanelowych, a na rozpisce ze szkoły rodzenia mam podane 30-50szt. tetry i chyba 10 flaneli :crazy: To chyba przesada, tak mi się wydawało i widzę, że dobrze :)
A kocyki chyba 2-3 kupię :)

Dodany tekst: 09 Sty 2010, 14:00:47

Cytat: mobka w 09 Sty 2010, 13:19:28
Mnie sie ten podoba http://www.allegro.pl/item875239911_fisher_price_lezaczek_zyrafa_preciousplanet_gratis.html

Ale wiem, ze dziewczyny jakies bardziej zaawansowane z hustawkami itp. kupowaly.
Też mi się ten podoba, ale z niego nie można chyba zrobić takiego niby fotelika, a to się sprawdza ;) Moja bratanica ma już prawie dwa lata i uwielbia swój leżaczko fotelik, ma taki najprostszy http://www.allegro.pl/item874475220_fisher_price_lezaczek_bujaczek_m7930_naklejki.html

Kasia

mobka z lezaczkami to prawda, niestety
w ogóle zaleca sie aby przed 3 miesiacem nie kłaść dziecka na leżaczek

tak jest najlepiej

ja juz nie pamietam kiedy kupilismy hustawke z lezaczkiem
ale chyba coś około miesiąca
na poczatku uzywałam sporadycznie bo Michał jak to Michal wolał na rekach niz gdziekolwiek indziej ;)
a jak kładlam to i tak wypłycałam kocykiem bo mi sie jakoś za "siedzący" ten leżaczek wydawał  :crazy:

do drugim miesiacu zycia wypłycenia juz nie uzywalam i Michał polubił (powiedzmy) siedzenie w lezaczku, takze na kąpiel czy na chwile aby odsapnąć go tam wsadzałam, Tez nie na długo. Pół godziny to byłaby wielka rozpusta ;) przewaznie na 10-15 minut, bo później to już marudzenie się zaczynało ;) nie raz nie dwa nie usiedział nawet chwili ;)

gdzies od 4 miesiaca lezaczek przydaje się na dłużej ;) nieraz Michał siedzi w nim 20-30 minut

teraz błogosławie leżaczek :) no i w leżaczku dziecko jest chyba najbezpieczniejsze, bo unieruchomione i przypęte pasami. masz pewność że nigdzie sie nie przeturla, nie przewróci, nie zanurkuje buzią np. w macie

elve

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2010, 11:15:57
Mam pytanko ;) Od jakiego wieku dziecko zwraca uwagę na karuzelkę, od kiedy przydaje się mata i leżaczek? Bo chyba nie od pierwszych dni :hmm:
I jeszcze jedno, ile kocyków i w jakich wymiarach warto mieć dla dziecka?
Ania zaczęła zwracać uwagę na karuzelę jak miała 2 miesiące
na pozytywkę z karuzeli wcześniej
mata imho przydaje się od razu, choćby jako kocyk; Ania dostała jak miała 2,5 miesiąca i dzięki niej polubiła leżenie na brzuszku
leżaczek mam od kilku dni (czyli od 3 miesiąca); Ania ubóstwia, szczególnie ze bardzo ją interesuje otoczenie i nie chce już leżeć na plecach (staram się dawkować z umiarem), leżaczek mam z huśtawką - używam w akcie desperacji
kocyków mam mnóstwo, Ania często ulewa więc są non stop w praniu (używam do wózka, spania, przytulania, usypiania, leżenia)

Dodany tekst: 09 Sty 2010, 14:35:49

ishka82 mam 4 flanelowe i wystarczy, kładę Ani pod głowę (są milsze od tetrowych)
tetrowych mam chyba ze 20, używam wszystkich, szczególnie do karmienia i odbijania, Ania ma dziurawą buzie i zalewa się mlekiem podczas jedzenia no i ulewa

aniak1211

ishka82
Mysle ze na poczatek wystarcza 2 kocyki,
pozniej dokupisz :)

Kasia

u nas pieluchy flanelowe sie sprawdzily srednio tzn uzywam ich tylko dlatego ze mam ;)

tetry miałam 10 szt i mi wystarczyło ALE ja często pranie robiłam

jakbym rzadziej prala to bym ze 20 kupiła :)

zuzia

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2010, 13:54:50Też mi się ten podoba, ale z niego nie można chyba zrobić takiego niby fotelika, a to się sprawdza
niby tak, ale ten który wkleiłam buja się sam jak dziecko się rusza. Michała wibracje w ogóle nie intersowały tylko właśnie takie bujanie. a ten twój się buja jak Ty nim bujasz i to nie do konca moze byc dla Ciebie ułatwienie.

ishka82

Cytat: zuzia w 09 Sty 2010, 15:59:03
niby tak, ale ten który wkleiłam buja się sam jak dziecko się rusza. Michała wibracje w ogóle nie intersowały tylko właśnie takie bujanie. a ten twój się buja jak Ty nim bujasz i to nie do konca moze byc dla Ciebie ułatwienie.
No to fakt, taki sam się bujający na początek lepszy, ale dziecko chyba szybko z niego wyrośnie, a takiego prostszego używać może na prawdę długo.

zuzia

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2010, 19:36:40
No to fakt, taki sam się bujający na początek lepszy, ale dziecko chyba szybko z niego wyrośnie, a takiego prostszego używać może na prawdę długo.
ishka to zależy.
bo mi ten bujajacy sie sam naprawde przydał. wiadomo - moge w nim bezpiecznie Michała zostawić.
a ten bujany to na początku byłby lekkim utrapieniem bo i tak musiałabym go bujać.
a później to już zależy od dziecka bo niektóre lubią bujaczki a inne nie. Michał np. nie bardzo lubi być przypięty. jeszcze hustawke jakos znosi bo to sie samo buja. a ten bujany nie bardzo przypadł mu do gustu.
no i zawsze mozna sprzedac 1 i kupic 2 :)

brawurka

ishka ja zamiast kilku kocyków kupiłabym max 2 i ze 2 rozki

ishka82

Cytat: brawurka w 09 Sty 2010, 20:30:06
ishka ja zamiast kilku kocyków kupiłabym max 2 i ze 2 rozki
Jeden rożek już dostałam, zamierzam jeszcze jeden kupić :) I chyba rzeczywiście dwa kocyki mi wystarczą. Jakby co, to zawsze można dokupić ;)

Kasia

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2010, 21:04:54Jakby co, to zawsze można dokupić

zawsze mozna w prezencie dostać np. od strefy do kompletu z owcą :D

ishka82

Cytat: Kasia w 09 Sty 2010, 21:07:17
zawsze mozna w prezencie dostać np. od strefy do kompletu z owcą :D

A o tym nie pomyślałam jakoś ;) :D

Kasia

Ja tez nie pomyslałam ;) a póxniej o kocyk poprosiłam i w sumie mam chyba z 6 ;)

ishka82

A mogę pomarudzić? ;) Bo mnie się ta nowa owca nie podoba :blush: :blush: :blush: Najbardziej podoba mi się żółwik, albo owca, ale w starej kolorystyce ;) :blush: :blush: :blush:

rubin04

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

martullek

my mieliśmy dostać żółwika, ale nie było. może Tobie ishka bardziej się poszczęści ;) ale piesek też jest baaardzo fajny