Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OlaFasola

Cytat: magdalinska w 09 Cze 2010, 18:18:55a wy smarujecie na kazde wyjscie? nawet jak jest w cieniu cały czas?
Ja smatuję, bo mimo budki i parasolki zawsze gdzieś go słońce smagnie, zwłaszcza po nogach.

feeling.good

Cytat: magdalinska w 09 Cze 2010, 17:18:55
a wy smarujecie na kazde wyjscie? nawet jak jest w cieniu cały czas?

tak, nawet w cieniu się opala i promieniowanie dziecko dopada. Podobno ubranko chroni przed promieniowaniem tylko w 20-40%

magdalinska

kurde, ja nie..... ale nie zauwazylam, zeby mial cos podraznione, czerwone, czy nawet zeby sie opalil... dzisiaj np cały dzien spi na tarasie (tzn tyle ile sie uda ;) ) ale w cieniu, na słoncu nie byl, to go nie smaruje, bo po co, jak nigdzie nie chodzimy....

zosia2007

Cytat: magdalinska w 09 Cze 2010, 17:18:55
a wy smarujecie na kazde wyjscie? nawet jak jest w cieniu cały czas?
ja smaruje

martullek

ja smaruje. jak były chłodniejsze słoneczne dni i nie smarowałam, to buzia się opalała

aja

a można i czy jest coś na ugryzienia komara? młody ma centralnie ślad na policzku a drugi na dłoni i bardzo długo sie już goi

martullek

fenistil? nie wiem czy dla dzieci się nadaje. zaraz pójdę ulotkę poczytać bo mam.

Dodany tekst: 10 Cze 2010, 12:01:53

nie ma nic o dzieciach w ulotce  :hmm:

jowita

ale jest chyba właśnie fenistil dla dzieci na ukąszenia bo wczoraj w aptece mi pani mówiła

martullek

http://www.novartis-otc.pl/preparaty/fenistil_zel/index.php

tyle o dzieciach - U małych dzieci unikać stosowania na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza na otwarte rany lub miejsca zmienione zapalnie.

ishka82

aja, jest jakiś homeopatyczny żel na ukąszenia, nie wiem, czy dla maluchów ok, ale pewnie tak...najlepiej chyba w aptece zapytać ;)

jowita

Fenistil żel - PYTANIA I ODPOWIEDZI

Czy Fenistil można stosować u 3-miesiecznego dziecka?

Fenistil przeciwwskazany jest u dzieci w 1 miesiącu życia i u wcześniaków. U małych dzieci np. niemowląt fenistil żel można stosować na niewielkie powierzchnie skóry np. na ślad po ukąszeniu owada. Należy u nich natomiast unikać stosowania na duże powierzchnie skóry, zwłaszcza na otwarte rany lub miejsca zmienione zapalnie oraz oparzenia drugiego i trzeciego stopnia.
     Dla przypomnienia, wskazaniami do stosowanie Fenistil żel są: świąd towarzyszący dermatozom, pokrzywka, ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne, powierzchowne oparzenia skóry (I stopnia) pod postacią rumienia.

lek. med. Ewa Pakuła

ishka82

Ten homeopatyczny to Dapis Żel ;)

aja

byłam w aptece i dostałam dla małego Fenistil czyli tak jak pisałyście :)

tucha

ja chciałam się zapytać czy Wasze dziecieczki też mają  "obsesje" na punkcie turlania się? Antek turla się, obraca przy każdej okazji, najśmieszniejsze jest kiedy robi to przy zmianie pieluchy :D

magdalinska

mają :D :D :D Kubus to uwielbia, na podlodze ma rozlozone koce, a i tak ciagle laduje poza nimi, juz nawet go nie daje z powrotem, bo jeszcze dobrze nie odejde, a juz jest poza kocami ;) czasami to wykona 10 obrotów bez przystanku :D przy zmianie pieluszki tez sa akrobacje, modle sie wtedy zeby nie zaczal sikac (przebieram na moim lozku ;) )

tucha

haha to mi ulżyło bo już myślałam że tylko Antoś ma taką kręciołkę :D

co do zmiany pieluszek to fenomenem jest, że dzieciaczki sikają właśnie wtedy kiedy się im zmienia pieluszkę :) A z chłopczykami jeszcze zabawniej - nigdy nie wiadomo co zostanie obsikane
:dance:

magdalinska

ja sobie opracowalam system zmiany, wiec rzadko sie zdarzało, ale przy akrobacjach system nie wydolił :D

tucha

A czy stosujecie suszarki do włosów do uspokajania maluszków? [boże, jka to brzmi :) ] ja już teraz mniej ale jak Antoś miał kolki wystarczyło włączyć suszarkę, skierować na niego i był tak zchilloutowany, że wyglądał jak dobrej sesji w SPA :D

magdalinska

ja nie, cale szczescie nie mial kolek, no i egzemplarz bardzo spokojny ;)

rilla

nie mają:) bo mają czas.. na razie P. uskutecznia pełzanie, nie mogę go zostawił na łóżku, bo za chwilkę wisi mu juz głowa i raczki na brzegu łóżka... dalej sie nie potrafi posunąć, bo potrzebuje rąk:D

magdalinska

no, mają w odpowiednim wieku :D
a moj jeszcze uwielbia bic pietami w podłoze :D czasami az dudni :D

elve

Ania ominęła etap turlania i pełzania, z leżenia przeszła do kiwania się a potem raczkowania, szok był

Kasia

Cytat: tucha w 28 Lip 2010, 10:41:38
ja chciałam się zapytać czy Wasze dziecieczki też mają  "obsesje" na punkcie turlania się? Antek turla się, obraca przy każdej okazji, najśmieszniejsze jest kiedy robi to przy zmianie pieluchy :D

mój turlacz bardzo długo się turlał ;) od jednej sciany do drugiej, pełzać czy raczkowac jeszcze nie potrafił wiec jak chciał gdzieś dotrzeć to turlał się i juz :)
i dość długo etap turlania przechodził, całkowicie zapomniał o turlaniu gdy nauczył się pełzac, raczkować

OlaFasola

Mikołaj też się turla. Teraz już całą podłogę wyłożyliśny puzzlami piankowymi, żeby się nie ślizgał na parkiecie.