Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vobi

Cytat: foszek w 18 Sty 2010, 21:20:34
Dziewczyny, w przyszlym tygodniu w niemieckim lidlu, wiec moze i w polskim rowniez, beda rozne rzeczy zabezpieczajace dom przed szkodnikami, tfu tj zabezpieczenia chroniace dzieci :D tzn nakladki na kontakty, do szuflad, bramki (zmierzcie wczesniej drzwi, bo na moje schody nie pasuja niestety), zaknieci lodowek itp

w PL juz taki tydzien byl, jakos 2 miesiace temu :hmm:

Dodany tekst: 19 Sty 2010, 10:47:18

jest sklep internetowy http://www.bezpiecznydzieciak.pl/search.php gdzie jest duzy wybor roznych zabezpieczen (nie wiem czy ceny atrakcyjne)

foszek

aniak1211

Cytat: foszek w 19 Sty 2010, 13:27:02
ja mam to na drzwi, dobrze sie sprawdza: http://www.bezpiecznydzieciak.pl/product-pol-362-Nakladka-zabezpieczajaca-na-drzwi-2szt-REER.html

Ja mam to samo,w sklepach po 4-5 zloty mozna dostac-mam na mysli markety ;)

foszek

Polecam ten stolek z ikea, jest bardzo stabilny, towarzyszy nam zarowno z lazience przy myciu raczek, jak i w kuchni podczas gotowania.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40093238

aja

Cytat: doda w 21 Sty 2010, 22:27:03ile pieluch dziennie mniej więcej zużywacie? albo w miesiącu?
ja chyba nie jestem doświadczona bo nigdy nie liczyłam - w każdym razie u noworodka takiego do 3 mc to miałam wrażenie że tych pieluch idzie sporo przez cały dzień bo taki maluszek potrafi sporo narobić i często - nawet do 7 kup dzieńnie a potem np. teraz jak Nastek ma rok to średnio zmieniam mu 3/4 pieluchy potem już tylko jedna na noc - to właściwie dochodzi czasem do 4/5 pieluch(tak na oko piszę, bo nie liczyłam)

Dodany tekst: 21 Sty 2010, 22:33:30

Cytat: foszek w 21 Sty 2010, 22:24:40http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40093238
dzięki - dobry pomysł

zuzia

Cytat: doda w 21 Sty 2010, 22:27:03
mam szybkie pytanie do doświadczonych mam

ile pieluch dziennie mniej więcej zużywacie? albo w miesiącu?
na początku - masę. dziecko na piersi potrafi nie zrobić kupki wcale albo i 15 razy dziennie.
później stopniowo coraz mnie. teraz ok. 5 na dobę, czasem 6, zależnie od natężenia zapełniania.

elve

doda na poczatku przebierałam Anie po kazdym posiłku (takze w nocy), czyli jakies 12-14 razy
teraz zuzywam jakies 6-7

Kasia

ja nie liczyłam , nie pamietam
ale u nas Michał robił tylko jedną dwie maga kupy ;) dziennie
max to 5 chyba :)

ale nie kupuj pampersów na zapas, bo nie wiadomo jakie Ci podejdą i jakie beda najlepsze dla brzdąca

brawurka

doda ja zawsze zużywam miesięcznie 2 paczki pampersów. 1 jest ok 96 w paczce, 4 46 wiec jest róznica w ilości,ale paczki nadal 2 w miesiącu

kasiad

Cytat: doda w 21 Sty 2010, 22:27:03

ile pieluch dziennie mniej więcej zużywacie? albo w miesiącu?

w pierwszych 2 miesiącach zużywaliśmy i po 15 pieluch
zmienialismy dosłownie co godzinę, bo jak nie kupa to zasikana była

teraz doszliśmy do 4-5 w ciągu dnia
ale Olek często robi kupę więc i 7-8 dziennie się zdarza

jestynka

u nas też przez dwa miesiące zmiana pieluchy była po każdym jedzeniu, czyli tak z 14-15 razy na dobę.
Teraz idzie 5-6 pieluch, ale wysadzamy na nocnik, bez nocnika to pewnie by szło 7-8
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: doda w 21 Sty 2010, 22:27:03ile pieluch dziennie mniej więcej zużywacie? albo w miesiącu?

Przez pierwsze 3 miesiace wyszla mi srednia 6 dziennie (zapisywalam ile i jakich opakowan kupilismy i dzielilam przez dni). Ale pewnie byly dni, ze i 10 poszlo!
Teraz srednio wychodzi mi 4 dziennie. Ale w maju polecielismy na weekend na Majorke i zapakowalam 4/dzien plus iles tam zapasu i srednia wyszla mi znacznie nizsza.

Dziewczynki ponoc zuzywaja mniej niz chlopcy, ale nie wiem. Nie mam porownania.

W nocy nie zmieniamy pieluchy wiec 12 h jest w sumie w jednej (i nic zlego sie nie dzieje, nawet pupa jej sie nie odparza).

Kasia

Cytat: nionczka w 23 Sty 2010, 13:27:53W nocy nie zmieniamy pieluchy wiec 12 h jest w sumie w jednej (i nic zlego sie nie dzieje, nawet pupa jej sie nie odparza).

w nocy mamy podobnie
wszyscy spia i nie ma komu pieluchy zmienić ;0
a pampersy bez problemu 12h wytrzymują (oczywiscie bez kupy)

abkasia

my w nocy tez nie zmieniamy, chyba ze maly sie przesika..
ale rano to pupa jest juz cala mokra...
odparzen nie zaliczylismy jeszcze dzieki bogu.. :D

Angie

A u nas od kilku dni walka z odparzeniem :( Lena ma mocno zaczerwienioną nie pupę,
tylko z przodu :(  Na tym małe krostki. Juz nie wiem co zrobić, żeby to zeszło :(

mobka

Hmmm, a est teraz cos takiego jak zasypki? Bo wiem, ze mnie mama zawsze zasypka tam leczyla :D

Kasia

aniak1211

Angelos
A probowalas tormentiol???
u nas pomaga :)
albo zapytaj w aptece o cos skutecznego.

vobi

Cytat: aniak1211 w 23 Sty 2010, 15:02:57AngelosA probowalas tormentiol???u nas pomaga

z tormentiolem jest problem, bo - choc skuteczny - to w zasadzie zabroniony do stosowania u niemowlakow i malych dzieci, zobacz na ulotce

http://www.bangla.pl/dla-dzieci/higiena/kosmetyki/emulsje-kremy-i-masci-do-twarzy-i-ciala/glaxo-smith-kline-masc-tormentiol-tuba-20-mg-p2045.htm

Dodany tekst: sob 23 sty 2010 15:53:06 GMT-1

Cytat: Angelos w 23 Sty 2010, 13:53:59A u nas od kilku dni walka z odparzeniem  Lena ma mocno zaczerwienioną nie pupę,tylko z przodu

Angelos, ja bym to pokazala pediatrze, to moze byc jakies zakazenie drog moczowych - spokojnie, ja jestem przeczulona na tym punkcie, ale mysle ze lepiej sprawdzic i ewentualnie miec spokoj niz potem meczyc dziecko antybiotykami...

Angie

vobi myslisz, że to mogą być drogo moczowe?   :hmm: W piątek mamy pediatrę,
mam nadzieję, że jej przejdzie. Ale to jest właśnie dziwne, bo ona nie ma czerwonej pupy
tylko pipkę  i wokół niej.

rilla

Angelos mojej kolezanki córeczka miała podobny problem ostatnio. Poszli do lekarza, ale wczensiej zrobili badanie moczu. Było ok. Okazało sie, ze mala uczuliła sie na pieluszki. Nosiła zawsze pampersy, a pozniej kilka tygodni huggiesy, i dopiero po jakims czasie wlasnie one ja uczuliły. Wrócili do pampersów i jest ok. byli zdziwieni takim objawem uczulenia.

abkasia

Cytat: Angelos w 23 Sty 2010, 17:41:05
vobi myslisz, że to mogą być drogo moczowe?   :hmm: W piątek mamy pediatrę,
mam nadzieję, że jej przejdzie. Ale to jest właśnie dziwne, bo ona nie ma czerwonej pupy
tylko pipkę  i wokół niej.
Vobi ma racje, to moga byc drogi moczowe! zwlaszcza, jesli pupa jest czysta

aniak1211

Cytat: vobi w 23 Sty 2010, 15:50:59z tormentiolem jest problem, bo - choc skuteczny - to w zasadzie zabroniony do stosowania u niemowlakow i malych dzieci, zobacz na ulotce

http://www.bangla.pl/dla-dzieci/higiena/kosmetyki/emulsje-kremy-i-masci-do-twarzy-i-ciala/glaxo-smith-kline-masc-tormentiol-tuba-20-mg-p2045.htm

O kurcze,
a ja czasami uzylam jak mala miala mocno czerwona dupke,
a dostalam ta masc od bratowej-ona tego non-stop uzywala
:padam:

Dominika miala pieluszkowe odparzenie czy jakos tak,
wlasnie czerwone i to mocno wkolo pipki,
poszlismy do lekarza i dostalismy masc,
ale to bylo latem,bylo cieplo,
jak dlugo jest niezmieniany pampers a dziecko siedzi np w wozku to tez moze takie cos byc.

dragonfly

ja wiem, ze tormentiol jest be..... ale sama uzywam dla malej - jak juz nic nie pomaga to tylko tormentiol wtedy ;) zreszta mama uzywala dla nas caly czas i zyjemy ;) ale nikogo nie namawiam

brawurka

na odparzenia polecam nadmanganian potasu, takie małe fioletowe tableteczki,rozpuszcza się w wodzie i można nawet w tym dziecko wykąpać. Iga miała pieluszkowe zapalenie skóry,tylko to pomogło