Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

magdalinska nie ma potrzeby odnosić do apteki, wylej zawartość a butelkę wyrzuć

choć te zanieczyszczenia z gumy, to akurat nie jest najgorsza rzecz jaką moje dziecko już połknęło

Angie

pomyłka

Alka

od ok. 1,5 miesiąca mój mały nie chce jeść, nigdy nie miał z tym problemów i pochłaniał wszystko co dostał. Teraz ma ochotę jedynie na jogurty, trochę zupy podje, same płynne rzeczy (podejrzewam, że stąd częste biegunki) i ciągle woła o gumę mambę. Zero ziemniaków, makaronów, z kanapkami też problem. To normalne?

OlaFasola

Cytat: Alka w 03 Lis 2010, 10:25:34ciągle woła o gumę mambę
Może to słodycze psują apetyt?
Ja mam w planach (zobaczymy jak bedzie w życiu) nie dawać małemu słodyczy tak długo jak to tylko możliwe.

zuzia

Alka
chyba musisz to przeczekać.
M. też miał okres bezobiadowy. ale tutaj to oprócz ogólnego buntu winne były "przegryzki" które dawała mu niania.
teraz jest lepiej, ale bez rewelacji.

Alka

chodzi o to, że słodyczy dostaje baaardzo mało w porównaniu z rówieśnikami, mambę dostał kilka razy od babci i zasmakowała mu ... co nie znaczy że mu ją daje  ;)

Dodany tekst: 03 Lis 2010, 10:52:46

Cytat: OlaFasola w 03 Lis 2010, 10:31:25
Może to słodycze psują apetyt?
Ja mam w planach (zobaczymy jak bedzie w życiu) nie dawać małemu słodyczy tak długo jak to tylko możliwe.

ja też nie dawałam ale za to rodzina dawała, bo przecież taki lizaczek nie zaszkodzi  :crazy:
świetny ten gościu z dynią  ;)

sonatina

Alka
Mój Ignaś miał różne etapy, raz je wiecej raz mniej. Bywało, że żył tylko na kaszy i mleku, że nie jadł obiadu itp. Niektóre dzieci chyba tak mają - rózne etapy jedzeniowe, przypływ apetytu bądź jego brak.

fasolka1980

dziewczyny, gdzieś chyba byl watek o leżaczkach, ale nie moge znależc

jakie polecacie? Igor nie miał, ale chce kupić komuś w prezencie.

Który dobry/bezpieczny/ładny?

Kasia

Cytat: fasolka1980 w 03 Lis 2010, 13:06:34
dziewczyny, gdzieś chyba byl watek o leżaczkach, ale nie moge znależc

jakie polecacie? Igor nie miał, ale chce kupić komuś w prezencie.

Który dobry/bezpieczny/ładny?

był watek o lezaczkach m.in http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4593.0.html

fasolka1980

Kasia własnie go szukałam  :beer:

magdalinska

Alka moj jest młodszy od Twojego, ale juz miał taki okres, ze przez chyba 2 mce nie jadł w ogole obiadów. Nic, ani łyzeczki. Tylko mleko i kaszki z owocami. pozniej mu przeszło i powoli, stopniowo zaczal znowu jesc. Na razie je, chociaz przez ostatni weekend pił samo mleko, ani obiadu, ani kaszki nawet nie zjadł. Tylko samo, czyste mleko pil.

Alka

dzieki wielkie za odzew  :beer:
mojemu brakuje jeszcze 8 zębów i ruszaja kolejne od jakiegoś czasu, więc pewnie to też ma wpływ

Justynna

Czy był gdzieś wątek o odciąganiu pokarmu i sposobach przechowywania?

zosia2007

Cytat: Justynna w 05 Lis 2010, 18:03:07
Czy był gdzieś wątek o odciąganiu pokarmu i sposobach przechowywania?
chyba nie, mozesz zakladac ;)

aja

tylko zbyt dużo to się chyba napisać na ten temat nie da? :)
lodówka
zamrazalka do 3 mc
woreczki, buteleczki i co więcej
co tam jeszcze było... chyba tylko raz podgrzać można?!

Justynna

No to może nie będę zakładać nowego wątku, mam jedynie kilka pytań.
Interesuje mnie czy pokarm mogę np. ściągnąć 2-3 razy dziennie, a potem to razem zlać i w jednym rzucie zamrozić?
A mogę używać zwykłych wygotowanych słoików, bo te woreczki do przechowywania są strasznie drogie  :hmm:
A jak myślicie, dawać to potem Michałowi butelką czy lepiej kubkiem-niekapkiem z miękkim ustnikiem? Mój Misiek jeszcze nigdy nic nie pił z butelki.

sonatina

Cytat: Justynna w 06 Lis 2010, 09:36:16A mogę używać zwykłych wygotowanych słoików
Ja jak Ignaś leżał sam w szpialu dowoziłam mu pokarm właśnie w wygotowanych słoikach. Ściągałam według potrzeb :)

rilla

Justynna ja mroziłam w butelkach po soczkach -kupowiłam 6 bobivity i gerbera, wypiłam, wygotowałam i były super. Ja mroziłam te mniejsze porcje osobno, ale czasami zdarzylo mi sie dolewac i dopiero mrozić.

Rozmrazaj zawsze w lodowc, ja raz zostawiłam na b;acie w kuchni i sie popsuło. Co do picia - ja dawałam butelke i Piotrek do dzisiaj pije i z butli i z cycka

zosia2007

ja pokarmu nie mrozilam ale sciagalam i wstawialam do lodowki bo mlody nie chcial cycka, dostawal moje z butelki a pozniej skonczylo sie karmienie piersia.

ja mialam te kubeczki aventu. do tej pory je uzywam, podgrzewam w nich sloiczki, mozna w nich tez mrozic jedzenie. jak wychodze na miasto to biore w nich mleko zeby nie brac calej puszki.
no i nie sa jakos strasznie drogie - zestaw chyba 10 szt to ok 60 zl a jak widzisz dlugo sluza.

Justynna

Dzięki dziewczyny  :beer:
Za 2,5 tygodnia wracam do pracy, więc chciałabym zrobić Miśkowi trochę zapasów  :P
No i nasza pediatra radziła dawać kaszki bezmleczne (bo w końcu nie wiadomo czy ma tę skazę czy nie) i robić je tylko z wodą lub z moim mlekiem.
Może najpierw spróbuję z kubkiem-niekapkiem, bo boję się właśnie, że potem może nie chcieć piersi.
zosia2007 czy to te pojemniki masz?
http://allegro.pl/s-m-avent-via-pojemniki-na-pokarm-10-szt-pojemnik-i1304734307.html

mobka

Wszystkim ciezarnym i mamom malych dzieci polecam: http://www.empik.com/mamo-tato-co-ty-na-to-zawitkowski-pawel,prod59024630,ksiazka-p
Na razie tylko przejrzalam, ale zaraz biore sie za czytanie. Zaluje, ze wyszla dopiero teraz, a nei przed narodzinami Kuby.

PS
Ponoc od czwartku ma byc w tesco za 39,99zl. Ja przeplacilam w Empiku ;)

jestynka

mam pytanko: czy na takie mrozy oliwka dla dzieci  jest najlepsza? nia ma w niej wody tak jak w kremach. dobrze myślę?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Wody nie ma, ale nie ma tez skladnikow lagodzacych jak pantenol np. Moim zdaniem krem lepszy.

jestynka

Cytat: mobka w 05 Gru 2010, 16:03:23skladnikow lagodzacych

co to są za składniki, jakie mają działanie?