co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

Justynna

Sarah Moss "Między falami" - świetna. Polecam.

I równie mocno, jak nie bardziej polecam reportaż "Głusza" Anny Goc o sytuacji osób głuchych w naszym kraju. Książka otworzyła mi oczy na ten temat, bo w ogóle nie zdawałam sobie sprawy jak to wygląda. Książka o wykluczeniu, o niezrozumieniu. Poruszająca.

Justynna

"Synu, jesteś kotem" Katarzyny Michalczak. Książka o relacji matki z synem, który jest w spektrum autyzmu. Autorka opowiada o swojej drodze do akceptacji i zrozumienia swojego syna. O trudnym rodzicielstwie. No i o miłości. W książce pojawiają sie też uwagi, spostrzeżenia, myśli syna, które rewelacyjnie korelują z opowieścią aktorki. Polecam bardzo!

Justynna

No i mam piękne czytadło, czyli "Ósme życie (dla Brilki) Nino Haratischwili. Gruba powieść w dwóch tomach. Wielokopoleniowa opowieść z historią w tle. Świetnie się czyta!

szelma

Ósme życie czytałam dawno temu - lubię takie sagi rodzinne przez pokolenia. Bardzo dobre to było.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

didi_loczek

Cytat: szelma w 06 Sie 2024, 17:29:28Ósme życie czytałam dawno temu - lubię takie sagi rodzinne przez pokolenia. Bardzo dobre to było.

To byłoby coś, co spodoba się mojej mamie. Zapisuję!

ddu

Cytat: Justynna w 06 Sie 2024, 15:39:03"Synu, jesteś kotem" Katarzyny Michalczak. Książka o relacji matki z synem, który jest w spektrum autyzmu. Autorka opowiada o swojej drodze do akceptacji i zrozumienia swojego syna. O trudnym rodzicielstwie. No i o miłości. W książce pojawiają sie też uwagi, spostrzeżenia, myśli syna, które rewelacyjnie korelują z opowieścią aktorki. Polecam bardzo!

Czytałam już, że to bardzo dobre

wrobelek0403

W podobnym temacie "Wczoraj byłaś zła na zielono" Elizy Kąckiej. Czytalam z nią wywiad, ciekawie sie zapowiada.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

Przeczytałam bardzo dobry reportaż "Był sobie chłopczyk" Ewy Winnickiej o chłopcu znalezionym w cieszyńskim stawie w 2010 roku. Pewnie pamiętacie tę głośną sprawę, której wyjaśnienie nastąpiło dopiero po 2 latach. Rodzice, przez tak długi czas ukrywali zabójstwo własnego synka.

Justynna

Cytat: Justynna w 14 Sie 2024, 11:37:48Zaczęłam czytać "Nocami krzyczą sarny". Bardzo dobrze się zapowiada.
przeczytałam. Bardzo dobra! Czytajcie! 😄

Justynna

W końcu się zebrałam i wrzucę Wam listę książek - poradników dla rodziców.
1. Justyna Suchecka "Nie powiem ci, że wszystko będzie dobrze"
2. Joanna Szulc "Kochaj i pozwól na bunt"
3. Boguś Janiszewski, Joanna Rawecka "Jak wspierać dziecko w szkole, która nie działa. Poradnik dla rodziców"
4. Anna Olejnik, Monika Janiszewska "Nie spieprz tego. Jak zachować więź z dzieckiem"
5. Magdalena Bigaj "Wychowanie przy ekranie"

A teraz czytam Aga Rogala "Poukładaj to sobie w głowie 100 maili do ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie.

I jeszcze przyniosłam w tym tygodniu z biblioteki Małgorzata Gołota" Żyletkę zawsze noszę przy sobie" Depresja dzieci i młodzieży.

wrobelek0403

Cytat: Justynna w 06 Maj 2024, 16:35:00No i jeszcze polecam "Toń" Ishbel Szatrawskiej.

Czytałam. Mam niedosyt zakonczenia. Liczyłam na coś bardziej. Ale ogólnie bardzo dobrze sie czytało.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

I jestem świeżo po "Czego nie pamiętamy" Christiane Hoffman.

Jakież to jest dobre, głebokie i smutne. Dawno nie smakowałam tak ksiązki.

Justynna

Cytat: wrobelek0403 w 13 Paź 2024, 22:23:40I jestem świeżo po "Czego nie pamiętamy" Christiane Hoffman.

Jakież to jest dobre, głebokie i smutne. Dawno nie smakowałam tak ksiązki.
zapisuję!

ddu

Cytat: wrobelek0403 w 13 Paź 2024, 22:19:11Czytałam. Mam niedosyt zakonczenia. Liczyłam na coś bardziej. Ale ogólnie bardzo dobrze sie czytało.

co to jest?|
jest spotkanie z autorką u nas na Fest Książki
https://www.facebook.com/photo?fbid=974733768027321&set=a.464074902426546

wrobelek0403

Toń to historia rodziny po wojnie w Prusach Wschodnich.

Gornika

Co polecam na jesienne wieczory... "Święto ognia"- Jakub Małecki ", Co się wydarzyło w Madison County"- Robert James Waller, "Zanim się pojawiłeś"- Jojo Moyes

Z tego co również widziałam wiele ciekawych nowości na stronie ma wydawnictwo Foksal:
https://www.gwfoksal.pl/

Warto zerknać

malutenka

In Memoriam Alice Winn, przepiękna, strasznie smutna książka osadzona w I wojnie światowej. Spodoba się Wam.
Początkujący złoczyńca - super rozrywka, śmieszne, jednotomowe z inteligentnymi kotami szpiegami i delfinami zakładającymi związki zawodowe.

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ddu

elve

Mnie się spodobały książki Cho Nam-Joo. Czytałam Kim Jiyoung urodzona w 1982 oraz Pani Kim wie (krótkie opowiadania).