co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

magdalinska

Ja mam serie o Saszy Zaluskiej K. Bondy, ale to cegly!

jusia

Ja się do Bondy nie mogę przekonać. Przeczytałam kilka książek i nie chwyciło, a już po Lampionach, których akcja rozgrywała się w Łodzi, kompletnie mnie odrzuciła.
Nie czytam jej i Mroza.
Uwielbiam za to Chmielarza. Jego książki to gotowe scenariusze.
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

zwierzatko_mojej_mamy

to chmielarz jest taki, że każdy jego bohater to muł i kamieni kupa? w sensie moralnym? jedną książkę przeczytałam i po niej miałam ochotę się zerzygać złem i chujnią tego świata, bosz, jakie to było straszne, zero dobra na tym świecie.
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magdalinska

Jusia a przeczytalas ta serie siedem siostr? Ja teraz na urlopie mialam ostatni tom, historie Atlasa i wyjasnienie calosci.
I przeczytalam tez pierwszy tom tej serii Bondy, ja to malo wymagajaca jestem, dla mnie bylo ok, zabieram sie wlasnie za kolejny;)

Justynna

Czytam teraz "Cudowne lata" autorki "Życia Violette".
I jeszcze świetny i zabawny "Pamiętnik księgarza". Taka pozytywna lektura z dużą dawką humoru.

malutenka

Siostra mi przyniosła dziś Śmierć All-Inclusive

szelma

Matrymonium Alicji Urbanik-Kopeć. Bardzo ciekawe - o instytucji małżeństwa w XIX i XX wieku. Bardzo wpisuje mi sie w feministyczny wkurw po Chlopkach. Strasznie przerąbane miałyśmy i mamy jako kobiety!
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Mam. Wysle Ci, jak wroce z urlopu - przypomnisz mi?

wrobelek0403

Ja czytam Rowerem przez II RP brytyjskiego dziennikarza Bernarda Newmana. Gosc przyjechał z rowerem do Polski i objechał ją w kilka miesiecy 😁

Swietnie sie czyta, taka opowiesc obiezyswiata 😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Cytat: szelma w 12 Sie 2023, 08:34:57Matrymonium Alicji Urbanik-Kopeć. Bardzo ciekawe - o instytucji małżeństwa w XIX i XX wieku. Bardzo wpisuje mi sie w feministyczny wkurw po Chlopkach. Strasznie przerąbane miałyśmy i mamy jako kobiety!
mam na półce w Legimi, obserwuję też konto autorki na ig

szelma

Tak, z insta ja znam i dlatego kupiłam książkę. Naprawdę polecam. Tylko serio - wkurw człowieka łapie na ten patriarchat!

wrobelek0403

goga

,,Akuszerki" Sabiny Jakubowskiej - może nie dla wszystkich bo czasem te porody są opisane dosyć dokładnie, ale dla mnie super - o życiu na polskiej wsi, o akuszerkach właśnie, o ich pracy, życiu codziennym. Opowieść o jednej akuszerce właściwie - ale i o jej rodzinie, o życiu przed I wojną, potem czasy  wojenne, powojenne, II wojna - cegła bo ma  prawie 700 stron ale dobrze się czyta 
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

malutenka

Imperium Złota S. A. Chakraborty, ostatni tom epickiej trylogii fantasy dziejącej się w arabskim świecie dżinnów. Są przewroty pałacowe, dworskie intrygi. Swietne jest!

ddu

Cytat: goga w 12 Sie 2023, 18:02:02,,Akuszerki" Sabiny Jakubowskiej - może nie dla wszystkich bo czasem te porody są opisane dosyć dokładnie, ale dla mnie super - o życiu na polskiej wsi, o akuszerkach właśnie, o ich pracy, życiu codziennym. Opowieść o jednej akuszerce właściwie - ale i o jej rodzinie, o życiu przed I wojną, potem czasy  wojenne, powojenne, II wojna - cegła bo ma  prawie 700 stron ale dobrze się czyta 

Przeczytałam Chłopki
Na razie mi wystarczy:(

Ale Chłopki warto!

wrobelek0403

Cytat: szelma w 12 Sie 2023, 08:34:57Matrymonium Alicji Urbanik-Kopeć. Bardzo ciekawe - o instytucji małżeństwa w XIX i XX wieku. Bardzo wpisuje mi sie w feministyczny wkurw po Chlopkach. Strasznie przerąbane miałyśmy i mamy jako kobiety!

@szelma, przypominam się 😁😁

Ja mam reportaże o kobietach w Omanie. "Z miłości? To wspólczuje". B.ciekawe.

szelma

@wrobelek0403 o, widzisz - zupełnie mi wypadło! Poszło :)

wrobelek0403

jusia

A któraś słyszała o Katharsis i Nemezis Siemiebiedy?
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

wrobelek0403

Ucieczka niedzwiedzicy Bator. Trochę dziwna, ale ogólnie dobrze się czytało.

Justynna

Kończę czytać "Shuggie Baina" i "Jak wychować nazistę".
Po tych lekturach muszę się zabrać za coś lżejszego. Może ostatni tom Smoczej straży?

fasolka1980

ja teraz czytam Filozofię dla zabieganych   :rotfl:   chaialabym sobie co nieco przypomniec ze studiów.

czytala któraś "Promyczek" Kim Holden? Ja dojechalam do 3/4, ale robi się mega smutno i chyba nie jestem na to gotowa...