co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jestynka

Cytat: elve w 16 Kwi 2024, 11:20:23A jaka tematyka ja interesuje?

A to ma tematyke? Spytam jak wróci z zielonej szkoły.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Z mangami jest problem taki że tego jest tworzone mnóstwo dla absolutnie każdego odbiorcy. Więc trzeba być ostrożnym w doborze. Ja nie jestem w stanie czytać bo mnie ten układ "na odwrót" bardzo męczy

Justynna

Cytat: ddu w 16 Kwi 2024, 17:16:04dla jakiego wieku proszę dopisać :P
te książki wybierałam z nadzieją, że może M. je przeczyta, czyli dla przedziału 13-14 lat. Choć Felix może być dla starszych nastolatków, bo jest o tożsamości płciowej. Zamierzam je wszystkie przeczytać i wtedy mogę szczegółowo opisać :D
Na pewno mocno polecam Hydropolis. Czytaliśmy oboje z M. pierwszą część i bardzo się wkręciliśmy w tę historię. M. już czyta tom drugi. A i zaczęliśmy Szkołę szpiegów, fajnie się zapowiada :)

Justynna

A gdyby ktoś potrzebował książek dla młodyszych dzieci, to mam tyle polecajek, że łooo matko :D

ddu

Cytat: Justynna w 16 Kwi 2024, 21:10:58te książki wybierałam z nadzieją, że może M. je przeczyta, czyli dla przedziału 13-14 lat. Choć Felix może być dla starszych nastolatków, bo jest o tożsamości płciowej. Zamierzam je wszystkie przeczytać i wtedy mogę szczegółowo opisać :D
Na pewno mocno polecam Hydropolis. Czytaliśmy oboje z M. pierwszą część i bardzo się wkręciliśmy w tę historię. M. już czyta tom drugi. A i zaczęliśmy Szkołę szpiegów, fajnie się zapowiada :)

Hydropolis obie części przeczytane  :)

Jakaś cześć Felixa  Hela czytała dawno temu i nie podobał się jej

Justynna

Cytat: ddu w 16 Kwi 2024, 22:49:25Jakaś cześć Felixa  Hela czytała dawno temu i nie podobał się jej
masz na myśli Felix, Net i Nika? Bo ja piszę o zupełnie innej książce 😀

ddu

@Justynna , czy czytałaś coś Mayi Angelou?
Jestem w trakcie pochłaniania "Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak" i jest mi wprost wstyd, że nie znałam tej autorki wcześniej

w ogóle jak sobie pomyślę, ile autorek niebiałych znam, to jestem sama sobą zażenowana ;)

czytałam biografię Michelle Obamy, Evaristo, teraz Angelou i chyba to tyle
a to rzeczywiście spojrzenie na świat z innej strony...

Pierwsza książka Evaristo mnie zachwyciła, z Ptakiem jest prawie tak samo.
Polecam! jeśli nie znasz ;)

Justynna

Cytat: ddu w 06 Maj 2024, 16:17:48@Justynna , czy czytałaś coś Mayi Angelou?
Jestem w trakcie pochłaniania "Wiem, dlaczego w klatce śpiewa ptak" i jest mi wprost wstyd, że nie znałam tej autorki wcześniej

w ogóle jak sobie pomyślę, ile autorek niebiałych znam, to jestem sama sobą zażenowana ;)

czytałam biografię Michelle Obamy, Evaristo, teraz Angelou i chyba to tyle
a to rzeczywiście spojrzenie na świat z innej strony...

Pierwsza książka Evaristo mnie zachwyciła, z Ptakiem jest prawie tak samo.
Polecam! jeśli nie znasz ;)
czytałam :D Bardzo mi się podobała. I są kolejne części.

Justynna

A teraz czytam "Księgę nocnych kobiet" napisaną przez Jamajczyka Marlona Jamesa. Trudna, przejmująca, mroczna historia o podbitej przez Anglików Jamajce. Warto, choć sama czytam na zmianę z czymś lżejszym.

ddu

A masz rację! Te Księgę czytalam, chyba od golindy dostalam e-booka.

Tak myslalan, ze możesz znać Maye. Nikt nie czyta tykę, co Ty! Wow!!

Justynna

Cytat: ddu w 06 Maj 2024, 16:54:29A masz rację! Te Księgę czytalam, chyba od golindy dostalam e-booka.

a ja mam wrażenie, że wcale nie tak dużo. Zawsze mam więcej w planie do przeczytania niż faktycznie przeczytanych :D

ddu

Justynna

Cytat: ddu w 06 Maj 2024, 18:26:01To ja też  :(((
u mnie będzie więcej, jak Jan będzie już czytał sam. A póki co, zamiast literatury pięknej zagłębiam tajemnice kosmosu, baterii i ciała człowieka :D

ddu

magdalinska

Cytat: ddu w 06 Maj 2024, 16:54:29A masz rację! Te Księgę czytalam, chyba od golindy dostalam e-booka.

tez tak uważam :)
ja teraz czytam Obame, ale to mega cięzkie, bo strasznie dużo szczegółów. I przeplatam z innymi. Ale termin oddania juz mija, więc muszę się sprężyć. Pózniej mam w kolejce Michelle

jestynka

Zarezerwowałam Dzięki Wam Evaristo" Kobieta, dziewczyna inna". Ciekawa jestem  :)

wrobelek0403

Dziady i dybuki Jarosława Kurskiego. Niesamowita historia rodzinna, świetnie w dodatku napisana. Dawno tak szybko nie wciagnęlam ksiazki.

A teraz czekam na to
https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,31038700,tatiana-czernawina-zona-szkodnika-wspomnienia-z-zycia-i-ucieczki.html
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Justynna

Przeczytałam piękna powieść "Niebieska księga z Nebo" Manon Steffan Ros. Polecam mocno.

I kończę trudną, poruszającą "powieść drogi" Śpiewajcie, z prochów, śpiewajcie" Jesmyn Ward.

ddu

Cytat: wrobelek0403 w 12 Cze 2024, 14:49:47Dziady i dybuki Jarosława Kurskiego. Niesamowita historia rodzinna, świetnie w dodatku napisana. Dawno tak szybko nie wciagnęlam ksiazki.

A teraz czekam na to
https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,31038700,tatiana-czernawina-zona-szkodnika-wspomnienia-z-zycia-i-ucieczki.html

Czytałam Dziady rok temu, kończyłam w Wilnie, a tam np. pomnik jakiegoś żyda wspominanego przez Kurskiego... poszłam tamtymi ścieżkami, niesamowite!
!

ddu

Cytat: magdalinska w 07 Maj 2024, 07:33:29tez tak uważam :)
ja teraz czytam Obame, ale to mega cięzkie, bo strasznie dużo szczegółów. I przeplatam z innymi. Ale termin oddania juz mija, więc muszę się sprężyć. Pózniej mam w kolejce Michelle

dzięki biografii Mkichelle mam Milvę;)
zwróć uwagę na wątek córki, kt. marzy o psie, ale ma alergię i jeden z wujków senatorów podarowuje jej portugala... ;)

ddu

@errata  Hela na zakończenie roku dostala od wychowawcy książkę Motyl, aut. LISY genotyp

Dala mi ją do przeczytania,  ponieważ uwaza, że wszyscy dają jej beznadziejne książki i z jakiegoś powodu uznała, że mnie się ta książka spodoba.

Zaczęłam czytać dzis rano i właśnie kończę.
Nie jest to wielka literatura. Czyta się szybko.
Opowiada o kobiecie chorej na Alzheimera, wykładowczyni Harvardu  która ok 50 zaczyna chorować.
Pomyslalam, że mogłabyś być zainteresowana

errata

Cytat: ddu w 06 Lip 2024, 18:09:01@errata  Hela na zakończenie roku dostala od wychowawcy książkę Motyl, aut. LISY genotyp

Dala mi ją do przeczytania,  ponieważ uwaza, że wszyscy dają jej beznadziejne książki i z jakiegoś powodu uznała, że mnie się ta książka spodoba.

Zaczęłam czytać dzis rano i właśnie kończę.
Nie jest to wielka literatura. Czyta się szybko.
Opowiada o kobiecie chorej na Alzheimera, wykładowczyni Harvardu  która ok 50 zaczyna chorować.
Pomyslalam, że mogłabyś być zainteresowana

O chętnie. Dzięki, że pomyślałaś o mnie. Poszukam zaraz i zakupię, prawie Ania dała mi listę książę, jakie chce aby jej kupić.

Justynna

Cytat: errata w 06 Lip 2024, 18:21:27O chętnie. Dzięki, że pomyślałaś o mnie. Poszukam zaraz i zakupię, prawie Ania dała mi listę książę, jakie chce aby jej kupić.
a wrzuć tę listę 😊