co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

ddu

Cytat: wrobelek0403 w 09 Gru 2025, 08:51:16To malutenka mnie na pewno uprzedzi, ja dopiero w weekend bede w domu (mam na dysku).

A propos. Trzymacie wszystkie ksiazki na kindlu czy wywalacie przeczytane? Ja przeczytane wywalam, mam tylko kilka, do których wracam.

A moze któraś chce to? Świetne jest.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4871909/z-milosci-to-wspolczuje-opowiesci-z-omanu

ja trzymam, poproszę Oman

Justynna

Cytat: ddu w 05 Lut 2026, 13:06:19Hela czyta pierwszą część
Maluteńka chyba polecała...

to dla dorosłych też dobre, prawda? pożyczę od niej, jak skończy
czy dobre dla dorosłych? Dla nie do końca poważnych dorosłych na pewno.

malutenka

Kosiarze są dobrzy dla tak naprawdę od nastolatków w górę. Nawet jak się nie czyta fantastyki, sci-fi to te książki są tak fajnie napisane ze podejdzie.
Myślę że większości z Wam spodoba się też Projekt Hail Mary, dobry moment, żeby się zapoznać bo będzie film.

wrobelek0403

Cytat: Justynna w 05 Lut 2026, 22:48:28czy dobre dla dorosłych? Dla nie do końca poważnych dorosłych na pewno.

Zaczełam się zastanawiać, czy to jakiś poblazliwy przytyk w stosunku do ludzi czytajacych książki bez "odpowiedniej do wieku głebi"  :rotfl:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 06 Lut 2026, 14:37:55Zaczełam się zastanawiać, czy to jakiś poblazliwy przytyk w stosunku do ludzi czytajacych książki bez "odpowiedniej do wieku głebi"  :rotfl:
aj tam. W Narodowym czytaniu książek przez Polaków są następujące etapy:
- ile rocznie
- tylko tyle?
- nie takie jak trzeba 😃
Czytanie to jest wspaniała rozrywka ale to jest rozrywka, a nie wyższe zajęcie. Tak jak filmy, seriale i gry.
Gdyby zostały mi tylko do czytania Noble z Bookery i inne Nike tobym zajechała na przemian chłopów i quo vadis 😂

wrobelek0403

@malutenka my mamy podobny gust literacki, ale jak czasem widze, co dziewczyny czytają, to czuje się taka "niedorastająca" 🤷😁🤪 wczoraj w ramach rozrywki czytałam rozszerzoną edycję Ropuszek 🤣🤣

Ale nadrobie, bo dostalam nw gwiazdkę Polę Plebankowej i Repatrland 45.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

Jw bym czytała więcej i wyższe, ale autentycznie często nie mam siły. Moj mózg po prostu nie jest ju w stanie podjać dodatkowego wysiłku po robocie.

malutenka

Ja czytam to co sprawia mi przyjemność. I każdy powinien tak robić. Parę lat temu zawzięłam się żeby wrzucić coś z tak zwanych wyższych półek i czytałam "Kolej podziemną". Matkobosko po każdym akapicie mi się oczy zamykały 😃 ja nie wiem co i komu chciałam udowodnić.
Ostatnio nie czytam nic nowego, z zaległości leżą u mnie trzecie tomy dwóch serii fantasy, jedna o czarogejach 😃, druga takie akademickie fantasy, na które nie mam zupełnie ochoty. Czytam Miasto Mosiądzu po raz drugi i to jest naprawdę fajna lektura, bardzo dużo polityki, pałacowych intryg, dżinny bo to jest na motywach arabskich legend, strasznie wciąga. Jak któraś chce to wyślę Wam ebooka.
Raczej myślami jestem z tym, co wyjdzie do maja. Najpierw drugi tom Odlewni, później zakończenie Wampirzego Cesarstwa, a w maju trzeci tom Iluminae i na to czekam najbardziej, jeżu złocisty jakie to jest wspaniałe sci-fi, napisane w formie akt sprawy i materiałów dowodowych, w pierwszym tomie zrobili mi autorzy takie dwa twisty że się popłakałam na końcu, w ogóle od pięciu miesięcy przeżywam te książki, Piotrek czytał też, ale nie przeżywa bo on nic nie przeżywa, a ja o nich non stop pierdolę 😂

wrobelek0403

wrobelek0403

Justynna

Cytat: wrobelek0403 w 06 Lut 2026, 14:37:55Zaczełam się zastanawiać, czy to jakiś poblazliwy przytyk w stosunku do ludzi czytajacych książki bez "odpowiedniej do wieku głebi"  :rotfl:
nie, nie. Raczej chodziło mi o to, że to nie jest klasyka, czy poważna literatura 😁
Kosiarze to świetna rozrywka dla młodzieży i dorosłych.

Justynna

Cytat: malutenka w 06 Lut 2026, 18:37:05aj tam. W Narodowym czytaniu książek przez Polaków są następujące etapy:
- ile rocznie
- tylko tyle?
- nie takie jak trzeba 😃
Czytanie to jest wspaniała rozrywka ale to jest rozrywka, a nie wyższe zajęcie. Tak jak filmy, seriale i gry.
Gdyby zostały mi tylko do czytania Noble z Bookery i inne Nike tobym zajechała na przemian chłopów i quo vadis 😂
o to to! Czytanie ma być przyjemnością, a nie męka i udręką.
Lubię Bookery, ale nie przypadam za Pulizerami 🤣 A Noble to już różnie.
No i lubię młodzieżową literaturę. Nie sięgam już za to zupełnie po kryminały i horrory.

jo_miekka

Zgadzam się. Czytanie powinno być przyjemnością, a mi przyjemność sprawia, kiedy coś we mnie po tym zostaje.
I dlatego ja głównie non-fiction a jeśli powieści to z gatunku tych serio.
Nigdy nie czytałam sci-fi ani fantasy, kryminały meeega rzadko. Ja wolę dobrą obyczajową literaturę.
Natomiast każdy powinien czytać, co lubi i tyle.

Na urlopie przeczytałam "Dygot" i dowiedziałam się (ponownie), że realizm magiczny to nie moja bajka. Mnie to głównie brzydzi ;) choć historia mnie nawet wciągnęła. Nie zostawiła jednak we mnie śladu i tyle. I tak też lubię - przekonać się, że to nie to, że z tym nurtem mi nie po drodze.

jo_miekka

Cytat: ddu w 05 Lut 2026, 13:03:38Jo, dea pytania
ta Bator dla nastolatek też? Hela się trochę interesuje Japonią
staram się jej podsuwać książki inne niż fantasy, bo te czyta hurtem

a ta o Izraelu masz a papierze czy ebook?

Bator myślę, że spokojnie może być dla nastolatek, to taki bardziej reportaż nie wiem, jak ona z tym gatunkiem
O Izraelu mam w e-booku. Podaj adres.

Justynna

Cytat: jo_miekka w 09 Lut 2026, 12:39:38Zgadzam się. Czytanie powinno być przyjemnością, a mi przyjemność sprawia, kiedy coś we mnie po tym zostaje.
I dlatego ja głównie non-fiction a jeśli powieści to z gatunku tych serio.
Nigdy nie czytałam sci-fi ani fantasy, kryminały meeega rzadko. Ja wolę dobrą obyczajową literaturę.
Natomiast każdy powinien czytać, co lubi i tyle.

Na urlopie przeczytałam "Dygot" i dowiedziałam się (ponownie), że realizm magiczny to nie moja bajka. Mnie to głównie brzydzi ;) choć historia mnie nawet wciągnęła. Nie zostawiła jednak we mnie śladu i tyle. I tak też lubię - przekonać się, że to nie to, że z tym nurtem mi nie po drodze.
mam podobnie. Są takie książki, że świat się zachwyca, a ja nie rozumiem. Np. Ali Smith i jej pory roku (przeczytałam Jesień i Zimę) albo Annie Ernaux czy też Masłowska. Zaczęłam też "Szatańskie tango" Laszlo Krasznahorkaiego ale ciężko się to czyta i nie wiem czy dokończę.

wrobelek0403

Pierwsza książka, z ktorą mialam problem, w nie była lekturą, to Pokuta. Bogowie, jak ja się nad tym umeczyłam. Ale wyszłam z (bezsensownego) założenia, że jak zaczęłam, to musze skonczyć 🤣

20 lat poźniej uważam, że to było idiotyczne podejście 🤣🤣 mam troche książek, ktore zaczełam i juz nie skoncze 🤷 życie 😁

wrobelek0403

A to Wam podrzucałam? Mam na kindla jakby co.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5109500/czego-nie-pamietamy-pieszo-sladami-ucieczki-ojca

Nie umiem tak ładnie napisac, jak inni uzytkownicy Lubimyczytać, ale pod wieloma komentarzami się podpisuję. Książka jest głęboka, dojrzała, no po prostu zostaje w człowieku.

jo_miekka

Cytat: wrobelek0403 w 09 Lut 2026, 15:49:44Pierwsza książka, z ktorą mialam problem, w nie była lekturą, to Pokuta. Bogowie, jak ja się nad tym umeczyłam. Ale wyszłam z (bezsensownego) założenia, że jak zaczęłam, to musze skonczyć 🤣

20 lat poźniej uważam, że to było idiotyczne podejście 🤣🤣 mam troche książek, ktore zaczełam i juz nie skoncze 🤷 życie 😁

Ja ciągle nie lubię nie kończyć książek. Ale juz się tak nie biczuję.
@wrobelek0403 apropos Repatrlandu - czy Ty czytałas 1945 Grzebałkowskiej? To jest cudowna książka!

malutenka

Jeśli coś nie zaskoczy przez pierwsze 60 stron to małe szanse że zaskoczy

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 09 Lut 2026, 15:59:06Ja ciągle nie lubię nie kończyć książek. Ale juz się tak nie biczuję.
@wrobelek0403 apropos Repatrlandu - czy Ty czytałas 1945 Grzebałkowskiej? To jest cudowna książka!

Nie. Ale zapisuję!

malutenka

Słuchałam ostatnio audiobooka "Pomoc domowa", film ma być albo już jest ale matkooo jakie to przewidywalne. Po pierwszych rozdziałach wiedziałam jak się skończy, nic mnie nie ruszyło, odtwórcze strasznie.

Justynna

"W dobrych rękach" Yael Van Der Wouden. Bardzo dobra powieść. Zaskakująca. Dodatkowo z wątkiem historycznym, a dla mnie to zawsze na plus.

ddu

Cytat: jo_miekka w 09 Lut 2026, 12:42:22Bator myślę, że spokojnie może być dla nastolatek, to taki bardziej reportaż nie wiem, jak ona z tym gatunkiem
O Izraelu mam w e-booku. Podaj adres.

dominika.urzedowska@gmail.com

ddu

dziekuję za przesłanie książek, @wrobelek0403
czekają na lot do aberdeen :)