co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

malutenka

Ze świetnych rzeczy, które w tym roku przeczytałam to Trylogia Silos (serial też jest super, na Apple). Wiem, że Wy mało sci-fi czytacie ale jest to super opowieść dystopijna, z bardzo kompetentnymi i dorosłymi bohaterami. Nie ma pierdoletow w stylu "wybraniec".
Są fajne polskie autorki fantastyki, które moglybyscie łyknąć, bo dużo z Was czytało Jadowska, a to jest podobne tylko dużo lepsze - Magdalena Kubasiewicz i Martyna Raduchowska.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

malutenka

Silos to jest sci-fi, a polskie autorki to takie urban fantasy. Czyli masz np. współczesny Kraków ale z magią.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Dzięki, @malutenka ! O Kubasiewicz już słyszałam, ale nie czytałam, a jest na audiotece, więc dodałam sobie na zaś :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

szelma

Jestem na trzecim audiobooku o Wilczej Jagodzie, ale brakuje mi większego, porządnego wątku romantycznego :D Jestem sucker for looooove :D Mam nadzieję, że wreszcie się coś wydarzy z Calebem :D

malutenka

Cytat: szelma w 27 Lut 2025, 14:15:17Jestem na trzecim audiobooku o Wilczej Jagodzie, ale brakuje mi większego, porządnego wątku romantycznego :D Jestem sucker for looooove :D Mam nadzieję, że wreszcie się coś wydarzy z Calebem :D
a tam jest taki slow burn 😃

szelma

No strasznie slooooow :D U Jadowskiej ten trójkąt z diabłem i aniołem był lepszy :D

malutenka

Ale w ogóle u Kubasiewicz nie będziesz miała wielkich romansów, to są baaaardzo poboczne wątki :D

wrobelek0403

fasolka1980

Skończyłam najnowszą książkę Szczepana Twardocha "Null".

Wbijająca w ziemię, ale momentami też zabawna. On ma świetną pisarską lekkość.

Angie

Kobiety i Słowik,  książki tej samej autorki. Nie mogłam się oderwać.

wrobelek0403

@Angie, ja przy Słowiku płakalam się bóbr.

Wzruszająca, trzymająca w napięciu.

Angie

Justynna

Marcin Wicha "Nic drobniej nie będzie". Krótkie opisy wydarzeń sprzed kilku lat, Covid, strajki kobiet, ale jak pięknie, wręcz poetycko opisane. Perełka! Czytajcie :)

jo_miekka

Cytat: fasolka1980 w 17 Kwi 2025, 10:03:36Skończyłam najnowszą książkę Szczepana Twardocha "Null".

Wbijająca w ziemię, ale momentami też zabawna. On ma świetną pisarską lekkość.

Kocham się w Twardochu od dawna. Jest trochę bucem ;) ,ale pisze świetnie.

fasolka1980

jo - coś polecasz z jego wcześniejszych pozycji? Bo Null to moja pierwsza.

@Justynna - tez muszę sięgnąć, przeczytałam tylko "Rzeczy, których nie wyrzuciłem" i następnego dnia dowiedziałam się, że umarł :( jak on mógł się tak szybko zwinąć  :placze:

jo_miekka

@fasolka1980 wszystko polecam, ale ja jestem psychofanką ;)

Ja zaczynałam od Króla i to jest chyba moja ulubiona, razem z Morfiną.
Chołod też mi się podobał, ale jest zupelnie inny, nieco cięższy w odbiorze.

fasolka1980

dzięki @jo_miekka!  to tez w tej kolejności wezmę.

malutenka

Dla dzieci Waszych tak w wieku około 10-12, jestem w trakcie "jak wytresować smoka", zupełnie nie wiedziałam że poza animacją jest książka! Bardzo fajna i zabawna, ozdobiona rysunkami jak w dziecięcym zeszycie na marginesach.
Dla dorosłych nie mam aktualnie nic ale w połowie maja będę bo mam 4 preordery.

jo_miekka

A moje dzieci jakoś nie polubiły. Jedną część zmęczyliśmy.

malutenka

Jo, a znacie Kroniki Spiderwick? Ja jestem zachwycona tymi książkami, polecalam już na pewno kilka razy.
Robię teraz research na przyszłość co może być alternatywą dla Harry'ego Pottera, bo przez to jakie szkody światu wyrządza J.K. Rowling to długo nie będzie.
Decyzja dla mnie straszna bo to był ogromny kawał mojego życia. Ale przy tym co się dzieje, do tego ten koszmarny serial który wyjdzie nie chcę tego więcej w mojej rzeczywistości.

Justynna

Cytat: malutenka w 08 Maj 2025, 21:26:52Jo, a znacie Kroniki Spiderwick? Ja jestem zachwycona tymi książkami, polecalam już na pewno kilka razy.
Robię teraz research na przyszłość co może być alternatywą dla Harry'ego Pottera, bo przez to jakie szkody światu wyrządza J.K. Rowling to długo nie będzie.
Decyzja dla mnie straszna bo to był ogromny kawał mojego życia. Ale przy tym co się dzieje, do tego ten koszmarny serial który wyjdzie nie chcę tego więcej w mojej rzeczywistości.
z alternatyw to Baśniobór, Smocza Straż, Pięć królestw Brandona Mulla. No i Percy Jackson!

Justynna

Cytat: fasolka1980 w 08 Maj 2025, 09:54:59jo - coś polecasz z jego wcześniejszych pozycji? Bo Null to moja pierwsza.

@Justynna - tez muszę sięgnąć, przeczytałam tylko "Rzeczy, których nie wyrzuciłem" i następnego dnia dowiedziałam się, że umarł :( jak on mógł się tak szybko zwinąć  :placze:
też mnie zasmucila mocno ta informacja  :(  A przeczytałam też ostatnio jego "Kierunek zwiedzania" o malarzu Malewiczu.