co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Justynna

Przeczytałam ostatnią książkę mojej ukochanej Mai Lunde "Czas zatrzymany". Ciekawy pomysł, ale zakończenie dla mnie słabe, jakby pisane w pośpiechu, a szkoda.

jo_miekka

"Oddział chorych na Rosję. Opowieść o Rosjanach czasów putinizmu" Michała Bendyczaka

Mega ciekawe, wciągająca opowieść i próba zrozumienia społeczeństwa.
Gość fajnie pisze i ma ciekawych bohaterów do opowaidania o współczesnej Rosji - np. wokalista zespołu Leningrad, autor przemówień Putina, prostytutka z Moskkwy itd.

feeling.good

Cytat: jo_miekka w 08 Sie 2025, 15:09:42"Oddział chorych na Rosję. Opowieść o Rosjanach czasów putinizmu" Kuby Benedyczaka

Mega ciekawe, wciągająca opowieść i próba zrozumienia społeczeństwa.
Gość fajnie pisze i ma ciekawych bohaterów do opowaidania o współczesnej Rosji - np. wokalista zespołu Leningrad, autor przemówień Putina, prostytutka z Moskkwy itd.

Mam na kindla, jeśli ktoś by chciał, mogę podesłać.
Kuba jest moim kolegą od podstawówki. Mieszkaliśmy po sąsiedzku, a później razem studiowaliśmy. Od zawsze zafascynowany Rosją.

malutenka

Matki dzieci 13+ czy któreś chce queerowy nastoletni romans w świecie post apokaliptycznym?

fasolka1980

"Horyzont" Jakub Małecki. Prawie całą wciągnełam w pociągu. Koniecznie muszę poszukać innych jego książek.

jestynka

Cytat: feeling.good w 17 Sie 2025, 10:30:10Mam na kindla, jeśli ktoś by chciał, mogę podesłać.
Kuba jest moim kolegą od podstawówki. Mieszkaliśmy po sąsiedzku, a później razem studiowaliśmy. Od zawsze zafascynowany Rosją.

Ja poproszę :) zaczęłam czytać, ale musiałam oddać do biblioteki. Ciekawa książka.

Mail: justyna.szatkowska1@gmail.com
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

Cytat: fasolka1980 w 14 Paź 2025, 12:50:47"Horyzont" Jakub Małecki. Prawie całą wciągnełam w pociągu. Koniecznie muszę poszukać innych jego książek.
lubię Małeckiego. Polecam Rdzę, Dygot.

malutenka

Cytat: fasolka1980 w 14 Paź 2025, 12:50:47"Horyzont" Jakub Małecki. Prawie całą wciągnełam w pociągu. Koniecznie muszę poszukać innych jego książek.
świetny jest, tylko najczęściej bardzo smutny. Ja na niego trafiłam przez Dygot bo mi się okładka w księgarni spodobała 🙂

malutenka

Kończę właśnie Katabaze Kuang która jest ogromnym rozczarowaniem.

fasolka1980

no własnie kobitka w pociągu mnie zagadneła o ksiażkę i pytała czy czytałam Dygot. POszukam w bibliotece.

Justynna

Cytat: malutenka w 15 Paź 2025, 10:23:49świetny jest, tylko najczęściej bardzo smutny. Ja na niego trafiłam przez Dygot bo mi się okładka w księgarni spodobała 🙂
o tak. To taka kategoria książek, które zostają w głowie na długo i niosą duży ciężar emocjonalny.

Justynna

Cytat: malutenka w 15 Paź 2025, 10:25:36Kończę właśnie Katabaze Kuang która jest ogromnym rozczarowaniem.
a ja czytam drugi tom Kosiarzy, ale to dobra książka 😁

malutenka

Cytat: Justynna w 16 Paź 2025, 14:23:16a ja czytam drugi tom Kosiarzy, ale to dobra książka 😁
mnie się to tak podobało!

fasolka1980

Wciągnełam więcej Małeckiego - Rdzę i Nikt nie idzie.

Będę polować na Dygot w bibliotece.

wrobelek0403

Ja zaczęlam Lalę Dehnela. Już mi się podoba.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Jestem w trakcie "Solo" Zośki Papużanki. Świetnie napisana, ale bardzo smutna.

Justynna

Przeczytałam "Głębię Challengera". Myślałam, że to książka w stylu Kosiarzy, a to zupełnie inna książka autora. Porusza temat choroby psychicznej nastolatka. Świetnie napisana, wciąga i porusza. Warto.

jo_miekka

Nie szło mi ostatnio czytanie, potrzebowałam czegoś lekkiego i w końcu przeczytałam pierwszą Szczupaczyńską.
Jakie to jest dobre!

A potem wzięłam się na próbę za Kairos Jenny Erpenbeck, bo to wygrała Bookera międzynarodowego a to są zwykle dobre książki, ale jakoś nie ufałam.
I o jezu! Dawno tak nie przepadłam w powieści! Inteligencki romans we wschodnim Berlinie.
Mniam! Może trochę pretensjonalne, ale jakoś nie przeszkadza.
Naprawdę super się czyta i tak oto przypadeczkiem wróciłam w końcu do czytania powieści, a myślałam, że to się już nie wydarzy.

wrobelek0403

Jo, Szczupaczynska jest de best!!! Mam wiekszosc na kindla jakby co 😁😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Cytat: jo_miekka w 08 Gru 2025, 09:54:35Nie szło mi ostatnio czytanie, potrzebowałam czegoś lekkiego i w końcu przeczytałam pierwszą Szczupaczyńską.
Jakie to jest dobre!

jak chcesz to Ci dam wszystkie do Wesela w Bronowicach.

jo_miekka

Dzięki Dziewczyny, chętnie poproszę pozostałe. Choć myślę, że następna za kilka/kilkanaście miesięcy ;)
Ale nie zawadzi mieć!

jaczarnecka@gmail.com

wrobelek0403

To malutenka mnie na pewno uprzedzi, ja dopiero w weekend bede w domu (mam na dysku).

A propos. Trzymacie wszystkie ksiazki na kindlu czy wywalacie przeczytane? Ja przeczytane wywalam, mam tylko kilka, do których wracam.

A moze któraś chce to? Świetne jest.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4871909/z-milosci-to-wspolczuje-opowiesci-z-omanu

malutenka

Ja mam papierowe! Ale mogę podać je dalej