co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

jo_miekka

Mi się zupełnie nie spieszy i wolę w e-booku.
Ja z kindla nic nie wywalam, to dość pojemne urządzenie, a pliki małe.

Justynna

Cytat: jo_miekka w 08 Gru 2025, 09:54:35Nie szło mi ostatnio czytanie, potrzebowałam czegoś lekkiego i w końcu przeczytałam pierwszą Szczupaczyńską.
Jakie to jest dobre!

A potem wzięłam się na próbę za Kairos Jenny Erpenbeck, bo to wygrała Bookera międzynarodowego a to są zwykle dobre książki, ale jakoś nie ufałam.
I o jezu! Dawno tak nie przepadłam w powieści! Inteligencki romans we wschodnim Berlinie.
Mniam! Może trochę pretensjonalne, ale jakoś nie przeszkadza.
Naprawdę super się czyta i tak oto przypadeczkiem wróciłam w końcu do czytania powieści, a myślałam, że to się już nie wydarzy.
Kairos mam na liście do przeczytania 😁

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

.

jo_miekka

W przerwie świątecznej skończyłam Kairos.
Przeczytałam "Japoński wachlarz" Joanny Bator - jak ktoś jest zainteresowany kultura i obyczajowością Japonii, to polecam. Bardzo fajne, bardzo przystępnie napisane.
A teraz czytam izraelską mega powieść "Neuland" Eshkol Nevo - bardzo mi się podoba! Taka gęsta i bogata, jest Izrael współczesny i echa Holkaustu, jest romans, są relacje rodzinne, trochę historii. No po prostu pycha!
Mega się cieszę z powrotu do fikcji!

Justynna

Czytam "Ogród rozpaczy ziemskich" Beatriz Serrano oraz "Córki Klanu Jeleni" Danielle Daniel, obie ciekawe.

malutenka

Ponieważ jechałam w pociągu z hypem na finał Stranger Things to musiałam koniecznie sprawdzić książkę, która w tym sezonie występowała czyli "Pułapka czasu" i powiem Wam że jest to przeurocze Sci-fi dla dzieci, napisana ponad 60 lat temu tak, że równie dobrze mogłaby być zeszłoroczną premierą. Dajcie dzieciom 10+

Justynna

Cytat: malutenka w 10 Sty 2026, 20:40:50Ponieważ jechałam w pociągu z hypem na finał Stranger Things to musiałam koniecznie sprawdzić książkę, która w tym sezonie występowała czyli "Pułapka czasu" i powiem Wam że jest to przeurocze Sci-fi dla dzieci, napisana ponad 60 lat temu tak, że równie dobrze mogłaby być zeszłoroczną premierą. Dajcie dzieciom 10+
zapisuję 😁

jo_miekka

To ja też zapisuję, gdyż Jagoda absolutnie przepadła w Stranger Things!

malutenka

Cytat: jo_miekka w 12 Sty 2026, 09:03:23To ja też zapisuję, gdyż Jagoda absolutnie przepadła w Stranger Things!
czy znacie His Dark Materials?

jo_miekka

malutenka

Cytat: jo_miekka w 12 Sty 2026, 13:21:33nie znamy!
serial na HBO, rewelacyjny, już zamknięty, książki to jest coś wspaniałego ja czytam teraz po raz trzeci czy czwarty i czuję się tak jakbym wróciła do domu. Ta historia jest i piękna i porywająca i smutna.

wrobelek0403

Oooo, Mroczne czytałam wiele lat temu. Bardzo mi sie podobalo.  :kocham:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Wróbelek, kilka lat temu HBO zrobiło serial który jest świetny pod każdym względem, obsady, adaptacji, efektów, nawet czołówki się nie przewija.

wrobelek0403

Malutenka, ogladalam pierwszą czesc. Dawno temu. Pieknie zrobiony.

Nawet nie wiedzialam ze są kolejne. Nie mam czasu. Ech.

fasolka1980

rany, skończyłam "Dygot" Małeckiego. Zryło mi banię jak nie wiem :szok1:

dla równowagi muszę teraz coś lekkiego znaleść

wrobelek0403

ja z kolei kupiłam kolejną część Thornversum i wciągnęłam z radością :D

jo_miekka

Cytat: fasolka1980 w 15 Sty 2026, 10:19:53rany, skończyłam "Dygot" Małeckiego. Zryło mi banię jak nie wiem :szok1:

a masz to w e-booku może?

malutenka

Cytat: fasolka1980 w 15 Sty 2026, 10:19:53rany, skończyłam "Dygot" Małeckiego. Zryło mi banię jak nie wiem :szok1:

niesamowicie mi się ta książka podobała w kupiłam ją przez całkowity przypadek.

fasolka1980

Justynna

to może "Goście weselni" Alison Espach? Dobrze się przy niej bawiłam 😊

ddu

Cytat: jo_miekka w 06 Sty 2026, 12:12:16W przerwie świątecznej skończyłam Kairos.
Przeczytałam "Japoński wachlarz" Joanny Bator - jak ktoś jest zainteresowany kultura i obyczajowością Japonii, to polecam. Bardzo fajne, bardzo przystępnie napisane.
A teraz czytam izraelską mega powieść "Neuland" Eshkol Nevo - bardzo mi się podoba! Taka gęsta i bogata, jest Izrael współczesny i echa Holkaustu, jest romans, są relacje rodzinne, trochę historii. No po prostu pycha!
Mega się cieszę z powrotu do fikcji!

Jo, dea pytania
ta Bator dla nastolatek też? Hela się trochę interesuje Japonią
staram się jej podsuwać książki inne niż fantasy, bo te czyta hurtem

a ta o Izraelu masz a papierze czy ebook?

ddu

to nasz Małecki? w sensie Robert?

to facet , kt. był bardzo dobrym urzędnikiem i zajmował się konsultacjami i odszedł i ten wydział przestał mieć w Toruniu sens
nic jego nie czytałam, może powinnam to zmienic...

ddu

Cytat: wrobelek0403 w 08 Gru 2025, 20:54:26Jo, Szczupaczynska jest de best!!! Mam wiekszosc na kindla jakby co 😁😁

o to ja coś poproszę
masz nmój adres, prawda?|||

i już widzę, że Małecki nie ten ;)

ddu

Cytat: Justynna w 16 Paź 2025, 14:23:16a ja czytam drugi tom Kosiarzy, ale to dobra książka 😁

Hela czyta pierwszą część
Maluteńka chyba polecała...

to dla dorosłych też dobre, prawda? pożyczę od niej, jak skończy