co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

jo_miekka

No można powiedzieć, że każde tłumaczenie to jak osobna książka.
To polskie podobno jest w porzo.

Dziwne rzcezy dziwne, ale jednak mnie wzięło.

szelma

Ja czytałam angielskie.

A podobno szwedzki jako język ma proporcjonalnie do "wielkości" języka najwięcej tłumaczeń literatury, bo strategicznie tłumaczy się na szwedzki, żeby Nobla można było dostać :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Justynna

Cytat: jo_miekka w 08 Sty 2025, 12:47:37Z odkryć - Hang Kang, czyli noblistka koreańska 2024. Dawno nie czytałam  tak dobrej fikcji. Polecam Wam bardzo, jeśli nie polecałam wcześniej.
planuje przeczytać, bo moja biblioteka kupiła wreszcie książki noblistki

magdalinska

ja jestem dumna z mojego Monka, moja krew! W samym grudniu przeczytał 12 książek. Lubi serie, jak ja :) Przeczytał wszystkie Magiczne drzewa, kroniki Archeo, musze mu cos znalezc fajnego, tylko on do wszystkiego jest na nie, a pozniej "daj mi nastepną czesc, bo fajne"

malutenka

Magda, a zna kroniki Spiderwick?
Jeszcze mi się wyświetliło ostatnio Dungeon Academy dla młodszych ale nie sprawdzałam co to.

magdalinska

malutenka

Zaczęłam słuchać i jest przeurocze, dla dzieci myślę takich wczesnych nastolatków.

Justynna

Cytat: magdalinska w 10 Sty 2025, 13:34:48ja jestem dumna z mojego Monka, moja krew! W samym grudniu przeczytał 12 książek. Lubi serie, jak ja :) Przeczytał wszystkie Magiczne drzewa, kroniki Archeo, musze mu cos znalezc fajnego, tylko on do wszystkiego jest na nie, a pozniej "daj mi nastepną czesc, bo fajne"
Brawo dla Monka! ❤️

A Baśniobór, Smocza Straż, Pięć Królestw z serii? Może Percy Jackson? Harry Potter?
Fajne są też Szklane dzieci, Srebrny chłopiec i Kamienne anioły kryminały z dreszykiem 😉

magdalinska

Bąsniobór mu ciągle podsuwam, ale cały czas odmawia. Może spróbujemy z Harrym Potterem faktycznie, to chociaz ze słyszenia zna, może się skusi. Byle zacząc, jak juz zacznie, to później idzie moment

Justynna

Cytat: magdalinska w 13 Sty 2025, 13:20:59Bąsniobór mu ciągle podsuwam, ale cały czas odmawia. Może spróbujemy z Harrym Potterem faktycznie, to chociaz ze słyszenia zna, może się skusi. Byle zacząc, jak juz zacznie, to później idzie moment
jeszcze z serii przypomniała mi się "Szkoła szpiegów"

wrobelek0403

Ja bym mu Pana Samochodzika podrzuciła 😁😁
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

Cytat: Justynna w 15 Sty 2025, 14:21:01jeszcze z serii przypomniała mi się "Szkoła szpiegów"
mielismy, ale nie zaczął nawet ;) spróbuje za jakis czas znowu

szelma

Cytat: wrobelek0403 w 15 Sty 2025, 14:23:08Ja bym mu Pana Samochodzika podrzuciła 😁😁

Weź, to komunizm pełną gębą :D Nie zrozumie kontekstu chyba.

wrobelek0403

Cytat: szelma w 16 Sty 2025, 09:24:01Weź, to komunizm pełną gębą :D Nie zrozumie kontekstu chyba.

Eee. Komunizmu za duzo nie bylo. Raczej walenie w Niemcow. Wiec moze faktycznie lepiej nie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

To też. Ale pamiętam, jak w chyba pierwszym tomie okazuje się, że Tomasz jest ORMOwcem i zatrzymuje moskwicza w czynie społecznym :D

Justynna

Odebrałam wczoraj z biblioteki "Izrael na wojnie. 100 lat konfliktu z Palestyńczykami" Piotra Zychowicza. Liczę, że choć trochę uda mi się zrozumieć ten temat.

A i polecam Wam bardzo dla dzieci, młodzieży "Jak mówić NIE. O wyznaczaniu granic w relacjach, w szkole, w internecie".

wrobelek0403

Cytat: szelma w 16 Sty 2025, 11:19:34To też. Ale pamiętam, jak w chyba pierwszym tomie okazuje się, że Tomasz jest ORMOwcem i zatrzymuje moskwicza w czynie społecznym :D

Tak!!! Była taka scena 🤣🤣🤣

wrobelek0403

@Justynna ja mam "mieszane uczucia" do samego autora 😉

O tej tematyce bardzo polecam "Linia na piasku. Konflikt, który ukształtował Bliski Wschód" Jamesa Barra.

Justynna

Cytat: wrobelek0403 w 16 Sty 2025, 13:58:27@Justynna ja mam "mieszane uczucia" do samego autora 😉

O tej tematyce bardzo polecam "Linia na piasku. Konflikt, który ukształtował Bliski Wschód" Jamesa Barra.
a dlaczego masz mieszane uczucia? Ja nic o nim nie wiem. A może powinnam?

wrobelek0403

Justynna, to gośc od ponad 10 lat związany z prawicowym szambem dorzeczy (gazeta taka), a obecnie z tv republiką.

I dlatego wątpię w jego rzetelność.

Mieszane uczucia to w zasadzie eufemizm.

Justynna

Cytat: wrobelek0403 w 16 Sty 2025, 21:28:32Justynna, to gośc od ponad 10 lat związany z prawicowym szambem dorzeczy (gazeta taka), a obecnie z tv republiką.

I dlatego wątpię w jego rzetelność.

Mieszane uczucia to w zasadzie eufemizm.
dziękuję za informację! Nie znałam człowieka. Teraz już zupełnie inaczej patrzę na tę książkę 😁

elve

To ja w innym tonie. Przeczytałam ostatnio 2 z 3 części serii Niklas Natt och Dag (aż musiałam skopiowac) 1793 i 1794. Kryminał. Mroczny. Sama nie wiem czy polecić, choć czytało się z zapartym tchem. Czasy takie ohydne

ddu

dzieki za podrzucenie tytułów dla młodszych nastolatków ;)
Stefek czyta powoli, audiobooki kocha, więc wysłałam namiar na Dungeon :)

malutenka

U mnie trzeci tom Szamanki od umarlaków Martyny Raduchowskiej. Super ta seria, teraz jest wznowienie wydawnictwa mięta.