co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

malutenka

Cytat: Justynna w 09 Maj 2025, 14:58:50z alternatyw to Baśniobór, Smocza Straż, Pięć królestw Brandona Mulla. No i Percy Jackson!
basniobor właśnie słucham i opowiadam Leonowi na spacerach.

zwierzatko_mojej_mamy

ja Baśniobór sama łyknęłam 😅
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

malutenka

Świetny jest, na razie słucham 1 tomu i opowiadam. Leon dużo za mały na takie ilości tekstu ale on uwielbia jak jest cokolwiek z grozą (ciekawe po kim to ma  lol )
Aktualna topka to:
Muminek i Mały Duch
Wyspa Hatifnatów
To o Buce
Paddington szuka potworów

Justynna

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 10 Maj 2025, 09:12:36ja Baśniobór sama łyknęłam 😅
ja też. I Smoczą Straż 😀

Będę też czytać książkę, którą wypożyczył Michał, czyli Kosiarzy 😁

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Justynna w 10 Maj 2025, 16:27:20ja też. I Smoczą Straż 😀

Będę też czytać książkę, którą wypożyczył Michał, czyli Kosiarzy 😁

no ja też mam w kolejce 😅
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

malutenka

Justynna

Cytat: malutenka w 10 Maj 2025, 21:13:07Kosiarze są ekstra!
Zaczęłam i teraz czekam aż Michał skończy, ale się niesamowicie guzdrze z czytaniem 🤦

malutenka

Dobrze że czytacie Kosiarzy bo nie mam o tym z kim gadać. Moja jedna siostra wzięła jeden tom, skończyła i powiedziała że coś jej nie pykło. Więc we 3 wałkujemy Silosy.
Z sci-fi ostatnio podobała mi się książka Mickey 7, wiem że jest film z Pattinsonem, którego bardzo lubię ale czekam aż wejdzie na streaming. Książka przyjemna, na jeden tom, z fajnym narratorem pierwszoobowym, ładnym zakończeniem.
Tatę mojego wciagnelam w Początkującego złoczyńcę i rezerwat ochrony kaiju, jestem z siebie dumna bo zaraziłam go fantastyką 😃 następnego dostanie Marsjanina. Wam to też się spodoba.
A jeszcze z bardzo interesujących rzeczy to kolejny prequel Igrzysk Śmierci jest świetny. To już przestało być Battle Royale dla nastolatek, a jest bardziej bliskie tego co się dzieje w naszej rzeczywistości, mechanizmy propagandowe, nierówności społeczne, no rewelacja. Mało jest autorek które miały boom i kupony odcinają.

Justynna

Cytat: malutenka w 10 Maj 2025, 21:57:01Dobrze że czytacie Kosiarzy bo nie mam o tym z kim gadać. Moja jedna siostra wzięła jeden tom, skończyła i powiedziała że coś jej nie pykło. Więc we 3 wałkujemy Silosy.
Z sci-fi ostatnio podobała mi się książka Mickey 7, wiem że jest film z Pattinsonem, którego bardzo lubię ale czekam aż wejdzie na streaming. Książka przyjemna, na jeden tom, z fajnym narratorem pierwszoobowym, ładnym zakończeniem.
Tatę mojego wciagnelam w Początkującego złoczyńcę i rezerwat ochrony kaiju, jestem z siebie dumna bo zaraziłam go fantastyką 😃 następnego dostanie Marsjanina. Wam to też się spodoba.
A jeszcze z bardzo interesujących rzeczy to kolejny prequel Igrzysk Śmierci jest świetny. To już przestało być Battle Royale dla nastolatek, a jest bardziej bliskie tego co się dzieje w naszej rzeczywistości, mechanizmy propagandowe, nierówności społeczne, no rewelacja. Mało jest autorek które miały boom i kupony odcinają.
dzięki za polecajki!  :)

Angie

Kosiarzy na pewno czytała Lena z polecenia malutenkiej.  To też nie ma kilku tomów?

W Baśniobor wciągnął się Leon.  Przeczytał dwa tomy na wakacjach.

malutenka

Kosiarze mają 3 tomy+ ekstrasa z opowiadaniami ale tego ostatniego nie znam

Angie

Tak myślałam, że Lena tego więcej czytała.

ddu

Cytat: Justynna w 05 Maj 2025, 14:29:37Marcin Wicha "Nic drobniej nie będzie". Krótkie opisy wydarzeń sprzed kilku lat, Covid, strajki kobiet, ale jak pięknie, wręcz poetycko opisane. Perełka! Czytajcie :)
oooo, dzięki, zastanawiałam się dziś, czy wyszła ta jego zapowiadana książka

ddu

Dziewczęta, Justyna, Maluteńka - polecacie ciągle różne wspaniałe książki
mój syn dopytuje, czego ma słuchać po przesłuchaniu wspaniałej książki, kt. tytułu nie pamiętam ;)
|Chyba malutenka polecała, dziwny tytuł, chyba na podstawie gry?

Stef ma 11 lat i słucha książek bez przerwy, obecnie ma Storytela

uprzejmie proszę o listę

malutenka

Na podstawie RPG Dungeons & Dragons.
Jest na storytel. I bardzo mi miło ❤️

ddu

ta, przesłuchał, kocha i pyta, co teraz :D
miałam zapytać kolezanki, kt to poleciła :D

malutenka

Cytat: ddu w 12 Maj 2025, 21:39:55ta, przesłuchał, kocha i pyta, co teraz :D
miałam zapytać kolezanki, kt to poleciła :D
sprawdzę co jest na storytel. Jak czyta poza słuchaniem to absolutnie każdemu dziecku w takim wieku polecam Kroniki Spiderwick.

malutenka

https://www.storytel.com/pl/series/małe-licho-93043?appRedirect=true
Niech sobie wypróbuje jedną część.
Dla dorosłych jest z bohaterami trylogia Dożywocie, absolutnie wspaniała, możesz słuchać Ty i Stefan i będziecie mieli wspólne książki! Jakie to może być super jak Wam zaskoczy. Ja Dożywocia słucham jak jest mi gorzej w życiu bo to jest jak bujanie się w hamaku, pod kocykiem i z herbatą.

ddu

Justynna

Laura Imai Messina "Wyspa bijących serc". Wzruszająca opowieść o przyjaźni, miłości i przeżywaniu żałoby.

Justynna

"Bieta" Cezarego Harasimowicza. Prawdziwa historia o dziewczynce cudownie ocalonej z getta, ale to nie jest biografia. To powieść. W dodatku pięknie napisana. Czytajcie 😊