co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

ddu

szy w koncu zaczął czytać schroniska i nie ma gościa
czyta jak opętany :D

Justynna

Nie jestem statystycznym Polakiem, który czyta 0,6 książki rocznie. Podsumowałam rok 2024 i to był bardzo dobry czytelniczo rok. Przeczytałam 42 książki. W tym kilka poradników o wychowaniu dzieci i młodzieży, kilka książek dla nastolatków i sporo dobrej literatury. Nie liczę książek, które czytam Jasiowi, bo wyszło by ponad 100, a może więcej 😁

Angie

Ja przeczytałam w święta dwa tomy ósmego życia.  Nie mogłam się oderwać.

Justynna

Cytat: Angie w 02 Sty 2025, 11:07:44Ja przeczytałam w święta dwa tomy ósmego życia.  Nie mogłam się oderwać.
dobre też jest "Coraz mniej światła" tej autorki. Polecam :)

ddu

Justynna , wow!

ja w Święta przeczytalam mojego pierwszego w życiu Nesbo (Czerwone gardło) i wróciłam do Dobrej ekonomii
(https://wydawnictwoagora.pl/good-economics-nowe-rozwiazania-globalnych-problemow/) trochę już męczę tę książkę, ale doczytam

magdalinska

Cytat: Justynna w 02 Sty 2025, 11:04:10Nie jestem statystycznym Polakiem, który czyta 0,6 książki rocznie. Podsumowałam rok 2024 i to był bardzo dobry czytelniczo rok. Przeczytałam 42 książki. W tym kilka poradników o wychowaniu dzieci i młodzieży, kilka książek dla nastolatków i sporo dobrej literatury. Nie liczę książek, które czytam Jasiowi, bo wyszło by ponad 100, a może więcej 😁
ja w 2024 nie zapisywałam, zapomniałam o tym  :wstyd: sprawdziałam teraz w biblio, pożyczonych ok 50, ale nie kazda mi podpasowała, wiec zdarzyło sie, ze oddałam bez czytania. Do tego Legimi i pozyczone prywatnie. Na pewno było łącznie ok 50

ddu

kurcze, u mnie bardzo słabo jeśli chodzi o ksiązki, może nie wszystkie zapisałam, ale wychodzi 11...

za to 46 filmów obejrzanych w kinie
ponad 32 koncerty (nie liczę tych, na kt. byłam "na chwilę"_
10 spektakli

tylko 8 wystaw, galerii (w tym olbrzymia galeria sztuki w Edynburgu)

nie tak źle kulturalnie u mnie

jestynka

Myślę, że nie ilość jest ważna, tylko co daje Ci flim/ ksiazka. Po niektórych filmach, książkach musi minąć czas, aby sięgnąć po kolejne, tak aby" przetrawić". Jeśli  muszę pomyśleć nad nimi, to oznaczy , że były dla mnie wazne, wartosciowe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

no ja tego tak nie widzdzę, bo od lat mam obok łozka stosik, mam zalegle ksiązki sprzed lat a pojawiają się nowe tytuły, kt. czasem :"wypada" znać, a czasem zwyczajnie chcę ..
oraz mam świadomośc, że marnuję mnósto czasu, kt. mogłabym przeznaczyć na lekturę.
ale jest jak jest

zobaczymy, jak pójdzie w tym roku ;)

malutenka

@ddu za to ja w ubiegłym roku byłam w kinie raz, na Deadpoolu 😃

wrobelek0403

Ja mam zapewne mierny wynik czytania książek. Nie notuje, wiec cieżko o liczby.

Poza tym, przynajmniej kilkukrotnie fragmentami przeczytałam Gorzko, gorzko Joanny Bator. Książka mnie zachwyca za kazdym razem 🙂
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

malutenka

Ja zamknęłam rok z 77 na liczniku wliczając audiobooki bo mam też inne zajęcia do których słucham.

ddu

Cytat: malutenka w 04 Sty 2025, 17:56:04@ddu za to ja w ubiegłym roku byłam w kinie raz, na Deadpoolu 😃

omg! nie wyobrażam sobie miesiąca bez kina ;)

malutenka

Ja chodziłam do kina za dużo, da się.
Poza tym wiesz, myśmy chodzili na wszystkie marvele itp. a teraz to jest na tyle szybko na streamingu że nam się nie chce. Pewnie na jakiś horror w lutym pójdziemy bo coś na pewno wtedy wyjdzie, zawsze na Walentynki jest horror w kinach 😃

magdalinska

My do kina nie chodzimy w ogole  :wstyd:  wstyd. Ew cos na netflixie obejrze, podczas gotowania obiadu

Rok czytelniczy zaczelam Miastem mgieł Smielaka, muszę w tym roku zapisywac znowu

ddu

wstyd nie wstyd, wydaje mi się, że trudno być na bieżąco ze wszystkim :(
żałuję, że nie wsytarcza mi czasu na przypominanie sobie klasyki swiatowej kinematografii

oglądałam teraz serial Sugar, tam jest sporo fragmentów starych filmów i prawie nic mi nie mówiły....
żałuję

Justynna

Byłam w kinie kilka razy i to tylko na filmach dla dzieci. Obejrzałam dwie świetne animacje "Robot i pies" oraz "Dziki robot". No i czasem puszczamy sobie jakiś film w domu. Ostatnio "W pogoni za szczęściem". Bardzo dobry.
Nie oglądam seriali, ani żadnych programów telewizyjnych, stąd też mam więcej czasu na czytanie :)
Żałuję tylko, że daleko mam wszelkie muzea, teatry :/

Justynna

Cytat: ddu w 06 Sty 2025, 10:18:52wstyd nie wstyd, wydaje mi się, że trudno być na bieżąco ze wszystkim :(
żałuję, że nie wsytarcza mi czasu na przypominanie sobie klasyki swiatowej kinematografii

oglądałam teraz serial Sugar, tam jest sporo fragmentów starych filmów i prawie nic mi nie mówiły....
żałuję
a ja nie przeczytam wszystkich książek, które mam na liście.
Jest taka książka (poradnik, choć bardzo nie lubię tego określenia) "Cztery tysiące tygodni", która między innymi mówi o tym, że nie zrobimy w swoim życiu wszystkiego czego chcemy.
Mam ją na liście do przeczytania, może się uda  ;)

ddu

Cytat: Justynna w 07 Sty 2025, 09:34:48Byłam w kinie kilka razy i to tylko na filmach dla dzieci. Obejrzałam dwie świetne animacje "Robot i pies" oraz "Dziki robot". No i czasem puszczamy sobie jakiś film w domu. Ostatnio "W pogoni za szczęściem". Bardzo dobry.
Nie oglądam seriali, ani żadnych programów telewizyjnych, stąd też mam więcej czasu na czytanie :)
Żałuję tylko, że daleko mam wszelkie muzea, teatry :/

z animacjami świetnie trafiłaś :)
jest taki ważny dla ludzi kina podcaster SpoilerMaster (wykładowca, krytyk, pisze scenariusze). rzadko słucham podcastów, ale wlączyłam jego podsumowanie roku
wśród 10 najlepszych filmów roku wymienia Psa i robota :)
Mnie też się bardzo podobal, byliśmy ze Stefkiem na kinowej premierze w Wawie, super było słiuchać, co te dzieciaki mówią, wychodząc, jak komentują
bardzo ważny temat, piękna i mądra historia :)

szelma

Ja nie byłam w kinie od pandemii :D Nie chce mi się chodzić do kina i zostawiać misia samego w domu - nie tęsknię za tym w ogóle.

Książkowo to tak se u mnie, bo jeżdżę tylko raz w tygodniu do pracy, więc czas dojazdów się zmniejszył znacznie. Ale słucham dużo audiobooków. Myślę, że ze 30 książek przeczytałam, audiobooków nie liczyłam.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Justynna

Cytat: ddu w 07 Sty 2025, 12:51:00z animacjami świetnie trafiłaś :)
jest taki ważny dla ludzi kina podcaster SpoilerMaster (wykładowca, krytyk, pisze scenariusze). rzadko słucham podcastów, ale wlączyłam jego podsumowanie roku
wśród 10 najlepszych filmów roku wymienia Psa i robota :)
Mnie też się bardzo podobal, byliśmy ze Stefkiem na kinowej premierze w Wawie, super było słiuchać, co te dzieciaki mówią, wychodząc, jak komentują
bardzo ważny temat, piękna i mądra historia :)

tak, piękna historia, i mimo braku słów, tyle treści ❤️

Ale byliśmy też na Minionkach, W głowie się nie mieści, Padingtonie :D

Justynna

A teraz czytam książkę Fernando Aramburu "Patria". Losy dwóch baskijskich rodzin w czasach walk i terroru ETA. Świetnie się czyta! Polecam.

jo_miekka

Justyna, Magdalińska piękne wyniki czytelnicze!

Ja jestem dumna, że znów czytam (bo miałam kilka lichych lat). Nie notuję, ale wydaje mi się, że około 15-20 książek udało mi się przeczytać. I ten wynik mnie nawet zadowala.
Mogłoby być więcej, ale my oglądamy seriale ;)

Z odkryć - Hang Kang, czyli noblistka koreańska 2024. Dawno nie czytałam  tak dobrej fikcji. Polecam Wam bardzo, jeśli nie polecałam wcześniej.

szelma

Czytałam Wegetarinkę parę lat temu i bosz, ja się nie nadaję do takich dziwnych rzeczy :D W ogóle to z jej książkami jest ciekawa kwestia z tłumaczeniami - to angielskie tłumaczenie robiła pani, która nauczyła się koreańskiego tak średnio na jeża i to tłumaczenie jest w dużym stopniu niedokładne. A potem część innych tłumaczeń była robiona z tego angielskiego. Ale podobno smaa Hang Kang powiedziała, że to ok, że to tłumaczenie jest taką swoją wersją.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!