co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

fasolka1980

Cytat: panikarola w 06 Mar 2009, 10:49:27
czemu Cie wkurzyła?

poglądy tej Pani są.... delikatnie mówiąc kontrowersyjne. Zaraz poszukam w googlu moze bedą fragmenty

szelma

Cytat: golinda w 06 Mar 2009, 08:57:21
ciekawe ile z osób czytających Grę Anioła wie, skąd się biorą te jego przerysowane metafory (np. niebo nad Barceloną zaciągnęło się ołowianymi chmurami.......)
bo odpowiedź jest w książce
jeśli ktoś czyta tylko wierzch książki, to może się wydawać czytadłem
czasem warto się wysylić i zajrzeć głębiej

Grę... czytałam, ale dość pobieżnie i w trakcie choroby, więc wygląda na to, że coś mi umknęło. Zdradzisz, o co chodzi?

bozena.dp

Cytat: tachogti w 06 Mar 2009, 00:06:06
Tez tak mam jak mi zle najpierw Jezycjada a potem cala Ania z Zielonego :D I wracam chetnie do Wiedzmina baaardzo i Jane Austen  :dreaming:
No i Astrid Lindgren tez mi dobrze robi na dusze :D

a ty myślisz, że dlaczego to czytam ;)

martullek

czytam Drogę do szczęścia Yatesa - po filmie

malutenka

Cytat: panikarola w 06 Mar 2009, 09:14:26
a przemawia do Was Coelho?
Nie przemawia, dla mnie jego ksiązki są naszpikowane masą mądrych sentencji i niczym więcej, po 'Alchemiku' przeczytanym w liceum jak sięgałam po kolejne pozycje to zwyczajnie mnie nudziły, schemat ten sam w każdej książce :/

Natomiast teraz zaczytuję się w kolejnych książkach Christophera Moore, dla mnie są boskie i z czarnym humorem, właśnie jestem na etapie 'Brudnej roboty' i czekam aż mi kumpela pożyczy Najgłupszego Anioła :)

jusia

Cytat: malutenka w 06 Mar 2009, 21:03:02

Natomiast teraz zaczytuję się w kolejnych książkach Christophera Moore, dla mnie są boskie i z czarnym humorem, właśnie jestem na etapie 'Brudnej roboty' i czekam aż mi kumpela pożyczy Najgłupszego Anioła :)
malutenka naprawdę Ci się podobają ??? ja czytałam obie i uznałam za baznadziejne, no jedna z nich była trochę mniej beznadziejna od drugiej, ale nie pamiętam która, bardzo się zawiodłam, czytałam recenzję w wyborczej i rzuciłam się na nie z zapałem, i nawet dałam drugą szansę, ale nie...nie podobało mi się at all...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

salsa

Cytat: jo_miekka w 06 Mar 2009, 09:11:47
o nie nie nie, "Cień..." mi wystarczył...

mnie tez ;)
w sumie to ciesze sie , ze Ci sie nie spodobało, bo byłam tu chyba jedyna , ktora nie oszalała na punkcie Zafona a teraz jesteśmy juz dwie (w kupie raźniej lol )
dawałam tej książce kilka szans, nawet ja skończyłam, ale poza czytadło nie wyszła ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

a ja będę stawać w obronie Zafona, bo bardzo pozytywnie wyraziło się o niej parę osób, które dla mnie w kwestii literatury są autorytetami, myślę, że życia mi nie starczy, by przeczytać tyle książek co one i by wykształcić się tak dobrze w tej dziedzinie
może to kwestia umiejętności czytania książki, a nie tekstu...

gatka2804

Polecam trylogię (na razie ukazały sie dopiero II czesc) autorstwa: John Twelve Hawks, "Traveler", a II czescv, ktora wlasnie czytam to "Mroczna rzeka". Jęsli ktos lubi tematyke wielkiego brata, to mu sie spodoba ten tytul

szelma

golinda, zdradź, proszę, co jest takiego głębokiego w Zafonie. Mnie się obie jego książki podobały jako takie "ot, dzień i po książce" czytadła, ale z chęcią dowiem się, co w nich drzemie.

jo_miekka

Cytat: golinda w 07 Mar 2009, 17:13:39
a ja będę stawać w obronie Zafona, bo bardzo pozytywnie wyraziło się o niej parę osób, które dla mnie w kwestii literatury są autorytetami, myślę, że życia mi nie starczy, by przeczytać tyle książek co one i by wykształcić się tak dobrze w tej dziedzinie

ach, czyli jednak "Słowacki wielkim poetą był"? ;)

magdalinska

po kilku tyg meczenia "Amerykanki w Warszawie", ktorej w koncu nie skonczyłam ;) zaczelam "Dotkniecie pustki" Joe Simpsona

sweedee

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

salsa

Cytat: golinda w 07 Mar 2009, 17:13:39
może to kwestia umiejętności czytania książki, a nie tekstu...

padałam  :rotfl:
co za bzdura - nie podobał sie zafon lub uznałam za czytadło - czytaj jestem debilką, ktora nie umie rozpoznać dobrej ksiązki  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: co za wniosek lol

zdecydowanie wolę mieć swoje zdanie, a nie "bo ktos powiedział, ze dobre to dobre" - to żaden argument. Tez chętnie sie dowiem jaką głębie kryje Zafon.
jesli sie komus podobało - ok, dla mnie czytadło, ale nie powiem, ze skoro ktos widzi w tym głębie, to pewnie ma małe wymagania itp.
to kwestia upodobań, dla mnie rzecz przeciętna, taka sobie i raczej więcej po jego książki nie sięgnę

Dodany tekst: 09 Mar 2009, 22:47:20

Cytat: sweedee w 09 Mar 2009, 21:26:24
zaczynam Wychowanie seksualne... Kofty

czytałam, nawet kiedys  tu polecałam ;) z humorem i przymrożeniem oka rozprawia się z wieloma stereotypami, zachowaniami pruderia i podejściem do spraw ciała ;)

golinda

Cytat: salsa w 09 Mar 2009, 22:44:54
padałam  :rotfl:
co za bzdura - nie podobał sie zafon lub uznałam za czytadło - czytaj jestem debilką, ktora nie umie rozpoznać dobrej ksiązki 

odnoszę czasem wrażenie, że im coś bardziej niszowe, wydawane w mniejszym nakładzie, tym bardziej pożądane przez pewne grupy
a więc Zafon bee, bo wszyscy się nim bezsensownie zachwycają
a ja kupiłam tę książkę nic wcześniej o niej nie wiedząc

malutenka

Cytat: jusia w 06 Mar 2009, 21:22:50
malutenka naprawdę Ci się podobają ??? ja czytałam obie i uznałam za baznadziejne, no jedna z nich była trochę mniej beznadziejna od drugiej, ale nie pamiętam która, bardzo się zawiodłam, czytałam recenzję w wyborczej i rzuciłam się na nie z zapałem, i nawet dałam drugą szansę, ale nie...nie podobało mi się at all...
Mnie się bardzo podobają :) Teraz jestem na etapie 'Baranka' i to jest własnie mój humor, taki trochę czarny, słodko gorzkie te ksiązki, no dla mnie stworzone :)

jo_miekka

Golinda, a ja czytałam Zafona wiele o książce wiedząc, bo ze sporym poślizgiem i byłam jej autentycznie ciekawa. I sorry, ale po prostu nie podoba mi się i już. Nawet jeśli ś.p. Prof. Błoński wypowiedziałby się o niej w samych superlatywach, to co zrobię, że mi się nie podoba?
To po prostu rzecz gustu.
Ja też mam autorytety, którym ufam, ale jedno, co wyniosłam z niedokończonej polonistyki: TO NIE AUTORYTETY MÓWIĄ NAM, CO DOBRE :)

malutenka

Zafona czytałam 'Cień wiatru' pamiętam, że mi się czytało i dobrze i książka się podobała, ale niewiele mi w głowie z niej zostało.

golinda

Cytat: jo_miekka w 10 Mar 2009, 08:55:32
TO NIE AUTORYTETY MÓWIĄ NAM, CO DOBRE :)

ale ja nie mówię, że podobała mi się, bo ktoś powiedział, że dobra
powiedziałam coś wręcz przeciwnego
dodałam tylko, że podobne zdanie miały właśnie znane mi osobiście "autorytety"

tylko tyle

giga

Znając tytuł z serialu " Seks w wielkim mieście" sięgnęłam po książkę o takim tytule, autorstwa Candace Bushnell.
Jest to zbiór felietonów o życiu singli w Nowym Jorku usiłujących znaleźć wyśnioną drugą połowę.
W mojej ocenie jest to książka łatwa i przyjemna. Opinie na jej temat ,myślę, że są podzielone.
Ja osobiście wolę serial. :thumbup:

zwierzatko_mojej_mamy

giga ja stanowczo wole serial ;D jak czytalam ten seks to w sumie sie zastanawialam, jakim cudem z tego taki fajny serial wyszedl :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

Cytat: golinda w 10 Mar 2009, 08:38:13

odnoszę czasem wrażenie, że im coś bardziej niszowe, wydawane w mniejszym nakładzie, tym bardziej pożądane przez pewne grupy
a więc Zafon bee, bo wszyscy się nim bezsensownie zachwycają
a ja kupiłam tę książkę nic wcześniej o niej nie wiedząc

a ja pod wpływem zachwytów przyjaciółki - byłam nastawiłam się, iż  bedzie to perełka a tymczasem sie rozczarowałam
nawet jesli poznam drobiazgowo genezę książki, biografię autora i jego filozofię życiową i tak nie zacznę sie Cieniem zachwycać  ;) odbieram literaturę jednak bardziej emocjonalnie ;)

giga

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Mar 2009, 01:14:50
giga ja stanowczo wole serial ;D jak czytalam ten seks to w sumie sie zastanawialam, jakim cudem z tego taki fajny serial wyszedl :D
I do tego serial cieszący się powodzeniem na całym świecie.