co teraz fajnego czytacie? co ostatnio czytalyscie?

Zaczęty przez panikarola, 11 Mar 2008, 22:31:16

sweedee

Cytat: tusia w 30 Sty 2009, 18:46:36
Cytat: jo_miekka w 30 Sty 2009, 14:54:32
ja tylko jestem ciekawa, czy się dobrze kończy...

To jest jak tasiemiec, który nigdy się nie kończy :point_lol: :point_lol: :point_lol:

jak Moda na sukces  :rotfl:

dragonku, wczoraj zaczęłam Tysiąc wspaniałych słońc; czytałam do 2 w nocy i nie mogłam się oderwać!
masz  :beer:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

bozena.dp

Cytat: sweedee w 09 Lut 2009, 23:40:47
Cytat: tusia w 30 Sty 2009, 18:46:36
Cytat: jo_miekka w 30 Sty 2009, 14:54:32
ja tylko jestem ciekawa, czy się dobrze kończy...

To jest jak tasiemiec, który nigdy się nie kończy :point_lol: :point_lol: :point_lol:

jak Moda na sukces  :rotfl:

dragonku, wczoraj zaczęłam Tysiąc wspaniałych słońc; czytałam do 2 w nocy i nie mogłam się oderwać!
masz  :beer:

ja też kupiłam tysiąc wspaniałych słońc, ale jeszcze nie zaczęłam ;)

salsa

ja czytam opowieści małżeńskie Edith Wharton
książka napisana u progu XX wieku
nawet nie wiecie jakie to aktualne dzis! (wygrzebałam u Taty w bibliotece lol )

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

salsa ja sie nie moge czesto gesto nadziwic jak aktualne sa kryminaly christie - tzn pomijajac czesc z trupami ;) - to rozmowy tych ludzi o sytuacji politycznej/ spolecznej to sa takiej ak teraz mamy - wszystko szlag trafil przez wojne i jakies uwstecznienie kurna powstalo przez nia.
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy oooo, masz racje! jak czytałam Agathe to tez mnie to uderzyło ;)

widac zmieniają sie tylko ciuchy i środki transportu   lol

zwierzatko_mojej_mamy

najwidoczniej ;) wiesz - rok 1920 a jakies chlopaki lat 16 rozmawiaja do starego pryka poirota w normalnej rozmowie o lesbijkach i seksulanych maniakach i skomentowane jest to tylko przez starszyzne "ach no tak, czasy sie zmieniaja, mlodziez teraz bardziej wyedukowana i mniej wstydliwa" to ja sie czuje wtedy jak w sredniowieczu co najmniej w moich czasachs przed lat powiedzmy 10 ;D a wtedy telewizji nie bylo ;D szok :D

www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy    w tej ksiażce, , ktora ja z kolei czytam, jest tak, ze są to krótkie opowiadanka w zbiorze pod przytoczonym wcześniej tytułem , pokazujące "współczesne" wtedy relacje małżenskie
powaliło mnie opowiadanie o facecie, ktory  jest 3 mężem swojej zony (swoja droga nie wiedziałam ze w poczatkach XX w. rozwody były tak popularne) i cały czas na jego drodze pojawiają sie byli mężowie ;) albo inne - jak młoda para wygłasza "nowatorskie" pogadanki o tym, jak to małżeństwo nie moze byc przymusem i jak to moga kochac sie "wolni" gdyż wiedza, ze w razie końca miłości mogą  żądać wolności od drugiego małżonka - wszystko pięknie do czasu jak on znajduje sobie nową laskę a ona kocha go na zaboj i nie chce stracić.

zwierzatko_mojej_mamy

no totez wlasnie - wiesz - ja rozumiem, ze mozna zwalac na fikcje literacka i inne, ale tak po prostu bylo - ksiazki te wychodzily wtedy i byly wydawane bez problemow - a w glupim kryminale i o aborcji i o rozwodzie, i o dziwkach, narkomanach, i to nie wlasnie w zakamuflowany sposob, ze niby autorka taka swiatla i chce swiatu oznajmic czarne strony zycia o ktorych sie nie mowi, tylko to sa wnioski z rozmow pomiedzy przecietnymi postaciami z tychze kryminalow..
jak sobie pomysle, ze  wtedy juz szedl swiat w kierunku  renesansu i takich tam i juz prawi doszedl bez pomocy mediow, ktore masz pod reka i w ukryciu mozesz nawet o tych "strasznych rzeczach" poczytac majac lat 12 i te pieprzone wojny to rozwalily do tego stopnia, ze mamy cenzure na podreczniki do szkol, bo na okladce jest np kobieta w ciazy a bez obraczki, to mi sie robi slabo

Dodany tekst: 11 Lut 2009, 00:53:01

wlasnie sie poklocilam z mezem na tym tle i chyba musze poczytac duuuuzo ksiazek, zeby uzasadnic swoje dziwne twierdzenie ;D

www.annawilk.pl

effik

A ja czytam "Dawcę" - książkę nazwaną "Rokiem 1984" dla dzieci i młodzieży. Nie wiem, która jest bardziej niepokojąca. Warto  :thumbup:

fasolka1980

Ja własnie zaczęłam "Made in USA" Guy'a Sormana. POlecam wszystkim zainteresowanym Stanami i z zacięciem socjologicznym  ;)

szelma

A ja teraz czytam P.G. Wodehouse'a o Woosterze i Jeevesie - jakoś długo omijało mnie oglądanie filmu albo przeczytanie książek, aż kupiliśmy na DVD wszystkie odcinki i wpdałam - no ale to w końcu porządna, angielska literatura plus Stephen Fry i Hugh Laurie  :thumbup: Także teraz przyszła pora na wersję książkową - a części tyle, że będzie trochę czytania  :aaaa:

salsa

a ja zaczęłam wlasnie malowany pocałunek - książka o klimcie ;)

sweedee

z książek pobudzających zmysły  ;) polecam Anais Nin: "Delta Wenus" i "Małe ptaszki"

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

jo_miekka

ooo, Anais Nin! zawsze byłam jej iekawa, a nei czytałam nigdy!

ostatnio natomiast czytałam ciekawą... GW z soboty lol

sweedee

jo, czytałam jeszcze Dziennik Anais Nin, ale wypieki na twarzy i podniesione ciśnienie miałam tylko przy Ptaszkach i Wenus  :blush:

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

goga

Cytat: jo_miekka w 17 Lut 2009, 16:08:54
ooo, Anais Nin! zawsze byłam jej iekawa, a nei czytałam nigdy!

ostatnio natomiast czytałam ciekawą... GW z soboty lol

czyżbyś mówiła o WO ?? i artykule o sexie ;)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

jo_miekka

goga tez, ale miałam raczej na myśli, że po prostu nie czytam nic ostatnio...  :thumbdown:

goga

a to tak ja ja - niestety :( chroniczny brak czasu na książki :(
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

malutenka

Czytam jednocześnie:
Maciej Studniarek 'Herbata z kwiatem paproci' - polskie fantasy, trochę baśniowe i z podań słowiańskich zlepione, wciągnęło mnie na początku, a znudziło gdzieś w połowie, zaczęło mi się wydawać, że sprawa jest odgrzewana tyle razy, że już dłużej nie można, gdyby nie zostało mi 100 stron do zakończenia, to pewnie książka leżałaby odłogiem, aż się ktoś inny nią zainteresuje.
Anna Kańtoch Trzynasty anioł - trochę SF, trochę fantasy, z apokaliptycznym światem i aniołkami, które nim rządzą, dobre, ale do Kossakowskiej i jej angel fantasy to jeszcze daleko :)

mayagaramond

Wlasnie skonczylam "Lektora" Schlinka. (za role hanny schmitz winslet dostala oscara, ale filmu jeszcze nie widzialam).

Temat z racji filmu pewnie znany: 15-latek ma romans z duzo starsza od siebie kobieta, ktora chce, zeby "przed" jej czytal. Romans konczy sie, gdy kobieta znika z miasta bez slowa. Po latach studiujacy prawo Michael rozpoznaje ja na sali sadoowej jako jedna z oskarzonych strazniczek obozu koncentracyjnego.

Bardzo dobra ksiazka, jak dla mnie troche za duzo filozofowania ;) Wieksza czesc "akcji" toczy sie w glowie bohatera.

Kogos, kto oczekuje od ksiazki, konkretnych odpowiedzi "kto jest winny", ksiazka na pewno rozczaruje. Bo ona nie udziela odpowiedzi, tylko zadaje pytania.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sweedee

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

mayagaramond

Mozecie polecic jakies dobre ksiazki o templariuszach? Pliiz nie Dan Brown ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

effik

ishka82

Ja niedawno skończyłam Cień Wiatru i wciągnęło mnie :) Całkiem fajne czytadło, na pewno sięgnę po Grę Anioła. Teraz mam Sprzedawcę Broni H.Lauri, mam za sobą zaledwie kilka stron i nie wiem czy przebrnę ;D Mojej mamie się nie podobało za bardzo, a my mamy podobny gust ;)

magoo

Wlasnie czytam polecany tu jakis czas temu "Dom Duchow" Isabel Allende - swietnie sie czyta, zaczelam wczoraj i nie mogłam sie oderwac  ;)