Dla starajacych sie :-)

Zaczęty przez nionczka, 07 Sty 2008, 15:39:54

mobka

foczkaka sporo jest starajacych - pewnie zagladaja, tylko nie pisza ;)

konwalia

ja jestem :) ale nie piszę, no bo co tu napisać, czekam

foczkaka

Ja sie narazie tylko interesuje tematem, badaniami przed, zdrowa dieta itd. Nie chcemy rodzić przed wrześniem przyszłego roku, więc starania dopiero od grudnia/stycznia :)

Zastanawiam sie tylko kiedy porzucić tablety anty, czy może juz teraz, czy przed samym poczynaniem ;)
Moja ginka mówi że spokojnie od razu mozna zachodzić zaraz po odstawieniu, ale niektórzy twierdzą że lepiej odczekać kilka miesięcy. No i się zastanawiam hmm.
Nie możesz mieć wszystkiego, bo gdzie byś to położył...

mobka

foczkaka ja bym odstawila chyba juz, zeby ewentualnie miec czas na jakies badania, jakby sie cos po tabletkach rozjechalo :)
Choc sama zaczelam zaraz po odstawieniu ;) Ale ja nie bardzo inne wyjscie mialam ;)

foczkaka

mobka no ja chyba tez tak bede musiała. Bo zaraz po odstawieniu wiem że będę miała kilka normalnych cykli, a potem to już nie wiadomo bo mi męskie hormony skaczą :/

aniak1211

foczkaka
Ja odstawilam i odrazu zaciążyłam :D

foczkaka

Cytat: aniak1211 w 17 Sie 2009, 13:39:38
foczkaka
Ja odstawilam i odrazu zaciążyłam :D

no to spoko, bo myslałam, że trzeba zaczekać, bo to może jakoś dziecku szkodzić czy coś

ishka82

Cytat: foczkaka w 17 Sie 2009, 13:47:52
no to spoko, bo myslałam, że trzeba zaczekać, bo to może jakoś dziecku szkodzić czy coś
Mi kazano czekać i odstawiłam chyba pół roku przed staraniami. Starania trwały blisko dwa lata, nie wiem jak by było gdybym od razu się starała ;)

Angie

foczkaka ja odstawiłam w czerwcu a pod koniec lipca bylam w ciąży :)

elve

foczkaka bezpośrednio po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej jest zwiększone prawdopodobieństwo ciąży mnogiej
odstawiałas wcześniej tabletki? bo jak nie to odstaw wcześniej i zastosuj jakąś mechaniczną antykoncepcję, zeby się nie okazało że po odstawieniu organizm nie bardzo chce współpracować

foczkaka

Cytat: elvelve w 17 Sie 2009, 14:24:57
foczkaka bezpośrednio po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej jest zwiększone prawdopodobieństwo ciąży mnogiej
odstawiałas wcześniej tabletki? bo jak nie to odstaw wcześniej i zastosuj jakąś mechaniczną antykoncepcję, zeby się nie okazało że po odstawieniu organizm nie bardzo chce współpracować

Brałam pigułki  zawsze głównie w celach "leczniczych". I w ciągu kilku lat odstawiałam już 2 razy. Za każdym razem przez kilka miesięcy po odstawieniu mialam regularne cykle. Potem poziom androstendionu wzrastał i cykle znów sie rozregulowały. Pani dr nie potwierdziła że zaraz po odstawieniu będzie mi łatwiej zajść, ale też nie kazała stosować żadnej przerwy. Powiedziała ze mozemy próbowac zaraz po odstawieniu.

ishka82

Cytat: foczkaka w 17 Sie 2009, 14:32:35

Brałam pigułki  zawsze głównie w celach "leczniczych". I w ciągu kilku lat odstawiałam już 2 razy. Za każdym razem przez kilka miesięcy po odstawieniu mialam regularne cykle. Potem poziom androstendionu wzrastał i cykle znów sie rozregulowały. Pani dr nie potwierdziła że zaraz po odstawieniu będzie mi łatwiej zajść, ale też nie kazała stosować żadnej przerwy. Powiedziała ze mozemy próbowac zaraz po odstawieniu.
Jak masz do niej zaufanie, to działaj tak jak zaleca :) Zdania na temat momentu odstawienia tabsów przed staraniami są wśród ginów mocno podzielone i w zasadzie nie wiadomo kto ma rację ;D

mobka

foczkaka to jak wiesz, ze moze sie cos rozjechac, to nie czekajcie. Ja mam torbiel na jajniku + nadmierne owlosienie, ktore mogloby wskazywac na nadmiar androgenow - ale zawsze testosteron i DHEAS (czy jak to tam sie zwie - kurcze po tylu latach juz pewna nie jestem ;)) mialam w normie, miesiaczki regularne... ale cos czuje, ze tym problemem bede sie znow musiala od poczatku zajac - choc wtedy endokrynolog twierdzil, ze skoro miesiaczki regularne i poziomy w normie to jest wszystko ok. Mialam sie do niego zglosic, jakby sie okres rozjechal. Ale zawsze byl ok :) 

foczkaka

A u mnie wszystko ładnie pięknie poza tym androstendionem. Przez to że jest podwyzszony miewam podobno cykle bezowulacyjne, no i się rozjezdza wszystko jak nic nie biore. Mam wrażenie ze moja ginekolożka nie do konca wierzy ze nam sie uda rozmnożyc od razu :P ale ja tam myslę że jakby wziąć mój organizm z zaskoczenia to bedzie ok ;)

Bałam sie wcześniej, ze jednak nie powinnam zachodzic tak od razu po odstawieniu, ale skoro wielu dziewczynom sie to zdarza, to sie nie bedę zamartwiac.
Teraz tylko czeka mnie dentysta, badania różniaste i w styczniu do dzieła ;)

OlaFasola

Mi ginegolog powiedział, że można zaczynać starania bezpośrednio po odstawieniu.

jowita

Dla mnie przy zespole policystycznych jajników lekarz nawet zalecał szybkie starania po odstawieniu tabletek twierdząc że mogą wtedy występować dodatkowe owulacje.

anyday

Cytat: OlaFasola w 17 Sie 2009, 16:57:16
Mi ginegolog powiedział, że można zaczynać starania bezpośrednio po odstawieniu.
mi też! a koleżanka zaszła zaraz p odstawieniu i mala zdrowa i wszystko ok :) a bała się, że będę problemy po 8 latach zażywania...
biegać,skakać, latać, pływać! z poradnika młodego zielarza napisanego dla szczęścia ludzkości :D

mayagaramond

Cytat: OlaFasola w 17 Sie 2009, 16:57:16

mi tez mowi to kazdy ginekolog ;)

Bo niby jakie problemy mialyby nastapic?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 18 Sie 2009, 22:27:56
mi tez mowi to kazdy ginekolog ;)

no niektorzy ciąze mnogą uwazają za taki "problem" ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 18 Sie 2009, 23:16:40
no niektorzy ciąze mnogą uwazają za taki "problem" ;)

:) Chodzi mi o to, ze jak sie zajdzie w ciaze zaraz po odstawieniu tabletek to nie ma zagrozenia dla dziecka.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

justynaaaa2

Cytat: mayagaramond w 18 Sie 2009, 22:27:56
no np. takie jak mam ja ;)
na 99% przez tabletki poparało mi się wszystko, hormony się zbuntowały i jest dupa blada  :crazy: więcej dowiem się w piątek :)
i cieszę się bardzo, że odstawiłam juz teraz tabletki, mimo, że o ciąży jeszcze nie myślę, bo mam teraz czas na spokojnie wszystko wyprostować, gdybym odstawiła i zaczęła się odrazu starać to byłam kilka miesięcy ze staraniami w plecy a domyślam się, że w momencie kiedy się starasz każdy kolejny miesiąc niepowodzeń i czekania może być frustrujący :(
oczywiście pewnie większość kobiet odstawia i zachodzi bez problemu, ale poczytałam trochę i wiem, że mój przypadek nie jest odosobniony, więc zawsze warto mieć to na uwadze  :hmm:

Dodany tekst: 18 Sie 2009, 23:27:36

Cytat: mayagaramond w 18 Sie 2009, 23:25:21
:) Chodzi mi o to, ze jak sie zajdzie w ciaze zaraz po odstawieniu tabletek to nie ma zagrozenia dla dziecka.

aaaa chodziło o to, jak już się zajdzie  ;) to ja się wyprodukowałam na temat zanim jeszcze się zajdzie ;D ale już nie będę kasować  :blush:

mayagaramond

Cytat: justynaaaa2 w 18 Sie 2009, 23:26:27
no np. takie jak mam ja ;)
na 99% przez tabletki poparało mi się wszystko, hormony się zbuntowały i jest dupa blada  :crazy: więcej dowiem się w piątek :)
i cieszę się bardzo, że odstawiłam juz teraz tabletki, mimo, że o ciąży jeszcze nie myślę, bo mam teraz czas na spokojnie wszystko wyprostować, gdybym odstawiła i zaczęła się odrazu starać to byłam kilka miesięcy ze staraniami w plecy a domyślam się, że w momencie kiedy się starasz każdy kolejny miesiąc niepowodzeń i czekania może być frustrujący :(
oczywiście pewnie większość kobiet odstawia i zachodzi bez problemu, ale poczytałam trochę i wiem, że mój przypadek nie jest odosobniony, więc zawsze warto mieć to na uwadze  :hmm:

no tak, to moze byc efektem tabletek (nie musi, bo nie wiesz jak zareagowal by organizm bez nich), ale nie ma nic wspolnego ze wskazaniami medycznymi, ktore istnieja w przypadku innych lekow np. isotretinoin, ktorej nie wolno brac chyba 3 czy 6 m-cy przed ciaza, bo ich "resztki" sa zagrozeniem dla plodu.

foczkaka

No to mnie uspokoiłyście :) Myślałam że tabletki anty mogą mieć jakis negatywny wpływ na dziecko jak się juz zajdzie. No ale wynika z tego że mogą "tylko" rozregulować. Czyli się nie martwię, bo ja prędzej coś pocznę zaraz po odstawieniu niż później ;)

Zastanawia mnie jeszcze kwestia tych wszystkich badań przed.
Wiecie co, bo mi się po prostu odechciewa wszystkiego jak mam po lekarzach chodzić i badania robić :P
W ogóle zawsze myślałam że jakoś bardziej spontanicznie zajdę w ciażę. A nie będę musiała tak do bólu świadomie podejmować decyzji, wybierać czy teraz, czy za 3 miesiące itd :/