Dla starajacych sie :-)

Zaczęty przez nionczka, 07 Sty 2008, 15:39:54

elve

foczkaka tych badań przed wcale wiele nie ma !!!
cytologia, którą i tak powinnaś mieć zrobioną
kontrola piersi, które powinnaś wykonywać rutynowo co miesiąc
kontrola stomatologiczna, która i tak powinna być robiona okresowo
a z dodatkowych badań to jedno pobranie krwi na badania wg uznania lekarza
nic szczególnego

foczkaka

elvelve z tymi które wymieniłaś jestem na bierząco  :thumbup:
ale jak czytam o wszystkich badaniach ktore dziewczyny robią: na cytomegalie, taksoplazmoze, zapalenie wątroby...
Uzbiera się tego trochę
Nie możesz mieć wszystkiego, bo gdzie byś to położył...

elve

foczkaka to co wymieniłaś to są badania wykonywane w jednym pobraniu krwi
jest nawet taki wątek o badaniach przed ciążą

nie ma co demonizować

mayagaramond

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 14:11:08
zrób sobie hbs i hcv. a jak nie jesteś szczepiona, to się zaszczep. dla własnego dobra...

ale po co? na zapalenie typu A zalecaja szczepic sie, jak wyjezdza sie do krajow o niskim poziomie higieny i opieki medycznej,  a na B jak ze wzgledu na prace masz kontakt z chory czy tez krwia.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foczkaka

Cytat: elvelve w 19 Sie 2009, 14:16:48
foczkaka to co wymieniłaś to są badania wykonywane w jednym pobraniu krwi
jest nawet taki wątek o badaniach przed ciążą

nie ma co demonizować

właśnie ten wątek mnie tak przytłoczył ;) bo już nie wiem co mam robić i dlaczego

golinda

Cytat: mayagaramond w 19 Sie 2009, 14:35:15
ale po co? na zapalenie typu A zalecaja szczepic sie, jak wyjezdza sie do krajow o niskim poziomie higieny i opieki medycznej,  a na B jak ze wzgledu na prace masz kontakt z chory czy tez krwia.

i powinny być zaszczepione wszystkie kobiety ciężarne - w szpitalu łatwo o zakażenie

mayagaramond

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 14:41:48
maya nie mówię o A ale o  B
na B. zawsze warto się zaszczepić. chodzi m.in. o zabiegi medyczne, jakiekolwiek, stomatologiczne,  badania takie jak gastroskopia np.
pobyty w szpitalu, poród, ew. cesarskie cięcie np.
w tych sytuacjach dochodzi do zakażeń.
od kiedy wprowadzono obowiązkowe szczepienia niemowląt, w Polsce ilość zachorowań drastycznie spadła. a mieliśmy jeden z najwyższych wskaźników w Europie

A to nie szczepienie na tezec?

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

magdalinska

foczkaka ja jedynie zrobiłam zwykła morfologie i mocz, do tego sprawdziłam czy aby na pewno chorowałam na rozyczke, miałam w domu małe zwierze, wiec sprawdziłam toxo. WZW B 2 lata temu, i zrobiłam mykoplazme albo cytomegalie, jedno z tych, bo na drugie nie mieli odczynników. I tyle. Spokojnie, nie przerazaj sie, duzo tego nei ma ;)

elve

Cytat: foczkaka w 19 Sie 2009, 14:37:36
właśnie ten wątek mnie tak przytłoczył ;) bo już nie wiem co mam robić i dlaczego
pozwól lekarzowi o tym zdecydować
a wątek potraktuj w charakterze ciekawostki!

foczkaka

lekarka nic nie kazała robic, powiedziała ze na poczatku ciazy sie zrobi co trzeba :/

elve

foczkaka chodzisz w ramach nfz czy prywatnie?

foczkaka

prywatnie. Właśnie szukam jakiegos lekarza z nfz w swojej nowej okolicy, żeby skierowania na badania wysępić ;)

elve

foczkaka nie chcę być złym prorokiem ale będzie ci ciężko dostać skierowanie na te badania przed ciążą
dlatego pytałam do jakiego lekarza chodzisz

konwalia

ja robiłam mocz, bad ogólne krwi, żelazo, cukier, ob od lekarza ogólnego
za toxo i cytomegalie płaciłam
wzwB mam szczepienie od dawna, rózyczkę miałam i byłam szczepiona

mayagaramond

Ide w piatek do ogolnego, wiec zapytam sie o hepatitis, ale tutaj STIKO (czyli Instutut Roberta Kocha) szczepienie u doroslych zaleca jest u osob, ktore naleza do grupy ryzyka (np. maja kontakt z krwia, chorymi albo czesto zmienia partnerow, albo jest narkomanem ;) )

abkasia

Cytat: mayagaramond w 20 Sie 2009, 09:07:21
Ide w piatek do ogolnego, wiec zapytam sie o hepatitis, ale tutaj STIKO (czyli Instutut Roberta Kocha) szczepienie u doroslych zaleca jest u osob, ktore naleza do grupy ryzyka (np. maja kontakt z krwia, chorymi albo czesto zmienia partnerow, albo jest narkomanem ;) )

maja w tej chwili na wzwB szczepi sie noworpdki w 1 dobie zycia, i kontynuuje sie to szczepienie pozniej. jest to obowiazkow eszczepienie, refundowane przez NFZ. w przypadku doroslych niezaszczepionych  ZALECA SIE WYKONANIE SZCZEPIENIA. JEDNAK NFZ za to ju nie placi.
ale kazdy powinien sie zaszczepic, bo zarazic sie mozna nawet u kosmetyczki na pedikiurze ;)

mayagaramond

Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 10:38:46
bo zarazic sie mozna nawet u kosmetyczki na pedikiurze ;)

mozna, jesli kosmetyczka nie zachwuje standardow higieny (nie dezynfekuje instrumentow).

abkasia

Cytat: mayagaramond w 20 Sie 2009, 13:32:04
mozna, jesli kosmetyczka nie zachwuje standardow higieny (nie dezynfekuje instrumentow).

a uwazasz,ze wszystkie zachowuja?

mayagaramond

Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 16:24:44
a uwazasz,ze wszystkie zachowuja?

mam nadzieje ;) W kazdym badz razie w DE w przypadku doroslych Instytut Roberta Kocha zaleca szczepienie tylko w przypadku grup ryzyka. W przypadku dzieci zalecana jest u wszystkich (szczepionka "kombinowana", razem z tezce itd.)

mayagaramond

Cytat: doda w 20 Sie 2009, 16:41:56
hmmm ja nie wiem..
tu nie chodzi tylko o sterylizowanie tych narzędzi wielokrotnego użytku, bo to pewnie robią wszystkie zakłady kosmetyczne.
ale o to, że mimo dokładnego czyszczenia tych narzędzi i tak sie można zarazić,
do zdecydowanej większości przypadków dochodzi w szpitalu podczas operacji, zabiegów, etc.
tez u dentysty

ja tylko wiem to co wyczytalam na stronie STIKO, jutro ide do mojego lekarze ogolnego i sie dopytam. Ale moze dla DE sa inne zalecenia niz dla PL. Tutaj szczepia tez male dzieci. Wiem, ze u ciezarnych badaja czy jest sie nosicielem czy nie.

abkasia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wirus_zapalenia_wątroby_typu_B
przeczytajcie sobie wszystko co warto wiedziec o wzw..
a zakarzenia mimo sterylizacji wynikaja z nieprawidlowo przeprowadzonego procesu, albo za krotko, albo uszkodzony autoklaw...

mayagaramond

Zapytalam sie mojego lekarza o szczepionke na hepatitis B i powiedzial, ze nie ma takiej potrzeby (powtorzyl to co jest na stronie STIKO). Ale te zalecenie dotycza Niemiec, w PL moga byc zupelnie inne. Jestem np. zaszczepiona na FSME, bo w Bawarii zagrozenie jest b. wysokie i tutaj kasa chorych tez pokrywa koszty, w innym regionie (kraju) ta szczepiona moze byc zupelnie niepotrzebna.

olcia

Dziewczyny a brałyście przed ciążą kwas foliowy?? jeśli tak to jak długo przed?

elve

ok 3 miesiace
mozna dłuzej ;)

zosia2007

Cytat: olcia w 04 Gru 2009, 13:56:12
Dziewczyny a brałyście przed ciążą kwas foliowy?? jeśli tak to jak długo przed?

tak, 2 lata :D