jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

konwalia drzwi już zamówione ;)

aniak1211

Przeciez ja tez mam biale:D
Mieszkamy tu 1,5 roku i raz przy okazji powycieralam w lazience i kuchni:D

nionczka

Cytat: bozena.dp w 05 Maj 2012, 17:54:16dziewczyny, właścicielki białych drzwi - jak to jest z brudzeniem się ich?

kurz widać chyba mniej niż na ciemnych, a brud z rączek zmywa się wilgotną ścierką. Moim zdaniem raz w miesiącu wystarczy przetrzeć i to tyle. U nas jeszcze trochę brudu pobudowlanego, więc częściej.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

natka

Nie mam doświadczenia z ciemnymi drzwiami ale białe użytkuje mi sie bardzo dobrze i wcale nie myje ich co tydzień, myślę że tak raz na pół roku lub gdy widać że trzeba im kontaktu ze szmatką :)

bozena.dp

dziewczyny help
doradzcie prosze co z ta łazienką - jaki ułożenie płytek? z cienkim paskiem (3rzędy) mozaiki czy z grubym? ta mozaika tak na środku, pomiędzy lustrem a umywalka, jak jest na projekcie?

i drugie pytanie - chce sobie rozrysowac te płytki na kartce, ale mam problem, bo nie wiem ile zajmuje fuga między płytkami? bo chyba nie mogę  sobie rozrysować płyki przy płytce, prawda? zwierz, elve - wy rysowałyście, pomózcie...

Dodany tekst: pon, 7 maj 2012, 15:34:16

dziś ekipa zrobiła nam niespodziankę i od rana siedzą w mieszkaniu (bo brzydka pogoda i nie mogą dokończyć prac na zewnątrz u poprzedniego zleceniodawcy) i wychodzą niezłe kwiatki :crazy:
np. zamówiłam drzwi "80" do pokoju do tego ościeżnica regulowana 22-24cm, a tu sie okazuje, że tam otwór drzwiowy ma zaledwie 80cm (wcześniej była ościeżnica metalowa i była tak jakby na zewnątrz, więc drzwi 80 pasowały), ale będą ją poszerzać... teraz mi dzwonią, że jednak ościeżnica 22-24 to będzie za mało (choć to już z zapasem było liczone), bo akurat w tym miejscu na ścianie jest taki "dołek" i ościeżnica musi być 26cm :crazy: dzwoniłam, czy można zmienić zamówienie z ościeżnicy 22-24 na 26-28 i czekam na tel. własnie...
sufity, podłogi - no maskara tam jest - podłoga leci ze spadem od okna w stronę drzwi wejściowych, sufit odwrotnie :crazy:

inkageo

Bożenko jeden pasek i zaraz pod lustrem. Czyli lustro na całą szerokość, a pasek przylegający do niego i po jednej kosteczce mozaiki tylko.

Fugi jak najwęższe. I ja bym ich nie liczyła.
Imagine there is no hate

wrobelek0403

zgadzam sie z inka :thumbup:

bozenka, wspołczuje :crazy: a byłaby mozliwosc, zeby ktores z Was posiedziało z nimi w ciagu dnia?? bo to warto popatrzec ekipie na rece :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

wróbel to sprawdzona ekipa, ale mąż tam dziś był do południa, bo potem szedł do pracy, jutro ma wolne więc też tam będzie ;)

Dodany tekst: 07 Maj 2012, 20:49:38

no i ja tam też rano była i mówiłam co i jak ;)

wrobelek0403

bozena ja nie twierdze, ze cos zepsują, ale w razie takich nieprzewidzianych akcji warto byc na miejscu, nie bedzie np. naklejenia płytek odwrotnie lol lol i jak beda miec watpliwosci, to zapytają, a nie beda sami kombinowac.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

jak mają wątpliwości to dzwonią, jeżeli nie ma nas na miejscu ;)

ja już im dzisiaj powiedziałam, że napisze na kartce wszystkie wytyczne i powieszę im ją gdzieś na widoku lol

konwalia

jeden pasek na granicy z lustrem

elve

bozena.dp popieram inkę!
jesli dasz wąski pasek w innym miejscu to ekipa nie poradzi sobie z docięciem płytek
jesli nie chcesz pod lustrem, to zrób szerszy

fugi jak najcieńsze, uprzedź ekipę, zeby sie zaopatrzyli w odpowiednie krzyżyki
płytki rozrysuj bez poprawki na fugę

magdalinska

w kwestiach remontu/wykanczania nikomu nie ufaj, nawet własnemu mezowi. wszystkim trzeba patrzec na rece i powtarzac 10x, sprawdzac i kontrolowac. Pamietaj - nikomu nie ufaj!
PS ja codziennie po pracy z dusza na ramieniu jechalam na budowe, a ile razy z pracy sie zwalniałam, bo ktos czegos nie wiedzial, wstrzymywałam prace i pedziłam :D

bozena.dp

Cytat: elvelve w 07 Maj 2012, 22:47:20bozena.dp popieram inkę!
jesli dasz wąski pasek w innym miejscu to ekipa nie poradzi sobie z docięciem płytek
jesli nie chcesz pod lustrem, to zrób szerszy

ale szerszy to jaki - 3 rzędy tej mozaiki czy ten całkiem szeroki, czyli 6 rzędów (patrz wizualiacje)

czy będzie jeden cienki pasek zaraz pod lustrem (musze poprosić o zwizualizowanie mi tego, bo ja wzrokowiec) czy będzie pasek 3 rzędy i tak musze kupić 1płytkę tej mozaiki ;)

Cytat: elvelve w 07 Maj 2012, 22:47:20fugi jak najcieńsze, uprzedź ekipę, zeby sie zaopatrzyli w odpowiednie krzyżyki
płytki rozrysuj bez poprawki na fugę

ok, tak zrobię, dzieki :)

Dodany tekst: pon, 7 maj 2012, 21:21:04

Cytat: magdalinska w 07 Maj 2012, 23:09:00Pamietaj - nikomu nie ufaj!

będę pamiętać ;)

magdalinska

mało tego, jak ktos cos spieprzy, to nie dojdziesz, kto zawinil ;) jak mi lustra zle przykleili, to mowili, ze moj tato im kazał tam przykleic, a moj tato ze absolutnie, on im tylko pokazał gdzie łazienki i nic wiecej im nie pokazywał, sami przyklejali gdzie chcieli. I komu wierzyc? :D a wszystko było ustalone i niby wiedzieli co maja robic ;)

konwalia

mają rację-nie ufaj, ja kazałam naroznik skuwać, usłyszałam przecież nie widać-ja na to, że widzę błąd

kontroluj non stop-to gorsze od wybierania

Kasia

oj tak
my mieliśmy super fachowca, naprawde wszystko robił "pod dyktando" o wszystko się pytał

ale nie zauwazył że jedna paczka płytek ma inny odcień :(
i kurcze przykleił :(
ja od razu bym zauwazyła, bo akurat na to byłam wyczulona
i klops mam kilka płytek z odcieniem niebieskiego

magdalinska

Cytat: Kasia w 08 Maj 2012, 09:40:40my mieliśmy super fachowca, naprawde wszystko robił "pod dyktando" o wszystko się pytałale nie zauwazył że jedna paczka płytek ma inny odcień
u nas tez było podobnie, fachowiec przed duze F, no facet z powołaniem :) wszystko ustalał co do cm, o wszystko nas pytał, a na koniec go otumaniło i dał nam na całosc ciemny silikon przy umywalce (z 3  stron jasne płytki, z jednej ciemna)> jak to zobaczyłam to myslalam ze zemdleje. On mowi zenie wie dlaczego ale tak dał, bo sie jasny silikon skonczył....  i pyta'to co, sciagac to?" i sciagnal, my pojechalismy po jasny i poprawił :)

bozena.dp

dziewczyny, a doradźcie mi proszę jeszcze w sprawie oświetlenia w dużym pokoju
robić 2 lampy - jedną nad stolikem/kanapą a drugą nad stołem jadalnym, czy tylko 1 na środku pokoju?
bo ja myślę o tej pierwszej opcji, ale nie wiem czy jest sens w pokoju 5,2m robić 2 lampy

elve

zrób dwie, ale tak by można je było indywidualnie zaświecać

bozena.dp

jak 2 to tylko z indywidualnym włącznikiem

Kasia

Cytat: magdalinska w 08 Maj 2012, 10:39:01dał nam na całosc ciemny silikon przy umywalce
ooo, o tym zapomniałam
nasz też dał nam silikon w kolorze płytek, szary przy umywalce i w rogach łazienki!

tego też nie dopatrzyłam ale to już mniejsze zło bo wydłubac silikon to pikuś a skuć kafelki to juz co innego ;)
no i trochę nam za nisko umywalke zainstalował

no niestety, fachowiec był naprawdę super ale jak widac nawet najlepszym zdarzaja się błedy ;)

zwierzatko_mojej_mamy

przynajmniej dwie! ja mam gorna i nad stolem i lampki nad blatem kuchennym swietne do tv i jeszcze lampke na parapecie - tez swietna do tv i w sumie jeszcze mi brakuje do czytania lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zuzia

bozena.dp

dobra, beda dwie, bo w sumie tak chciałam od początku, ale nie byłam pewna czy nie bedzie tego za duzo ;)

dobra to spadam, bo musze elektrykowi powiedziec gdzie maja lampy w mieszkaniu byc ;)