jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniak1211

Cytat: maraxela w 28 Kwi 2012, 17:04:37
Kasia w domku bedzie ci takie cos potrzebne ?
Moze sie przydac przy robieniu pierogow:D
Albo przy przygotowaniu imprezki,grilla,
jak w kuchni brak stolu to to moze byc calkiem pomocne:)

marax

Cytat: aniak1211 w 28 Kwi 2012, 17:33:06
Moze sie przydac przy robieniu pierogow:D
Albo przy przygotowaniu imprezki,grilla,
jak w kuchni brak stolu to to moze byc calkiem pomocne:)
hmmm mąke na tym rozsypac ? na pierogi . Wejdzie w mechanizm ,rozsypie sie na podloge eeeee . Ja mam problem z umyciem stolnicy po pierogach a ją moge wsadzic do zlewu . Grilla spokojnie w mojej kuchni sobie przygotowuje . Czesto kroje wszystko poprostu na stole tarasowym :)

aniak1211

No zawsze mozna wylozyc papierem,sciereczka i na to pierogi:D
W malej kuchni moze byc przydatne:)

Kasia

No nie wiem jeszcze ;) tak jak pisałam lubię stół w kuchni. Natomiast jadalny bedzie stał w salonie, przy kanapie pewnie bedzie kolejny niski wiec kolejny stół do kompletu trochę bez sensu bedzie - jak już pisałam bozence, łatwo uzyskać efekt sklepu ze stolami, tego chce uniknąć.

Zapisuje sobie fajne pomysły, wszystkich na  pewno nie wykOrzystam

aniak1211

Cytat: Kasia w 28 Kwi 2012, 19:34:04Zapisuje sobie fajne pomysły, wszystkich na  pewno nie wykOrzystam
Tez czytam,szukam i mysle:)
U mnie jeszcze problemem jest odleglosc i podejmowanie decyzji jak nie widze:D

marax

Ja w domu rodzinnym mialam stol w kuchni . Bylam bardzo przyzwyczajona . Pozniej wynajmowane mieszkania ze stolami w kuchni . Teraz mam salon polaczony z kuchnia . W salonie mam tylko jeden stolik i nam wystarcza .  W domu jest tyle roboty ze nie ma czasu na to zeby sobie w kuchni siedziec lol lol

inkageo

Cytat: maraxela w 28 Kwi 2012, 21:20:34W domu jest tyle roboty ze nie ma czasu na to zeby sobie w kuchni siedziec LOL LOL
Co racja to racja :D
Imagine there is no hate

aniak1211

Cytat: maraxela w 28 Kwi 2012, 21:20:34W domu jest tyle roboty ze nie ma czasu na to zeby sobie w kuchni siedziec LOL LOL
:D

bozena.dp

jeszcze coś takiego znalazłam ;)
z "krzesłami" od razu :D http://img529.imageshack.us/img529/9017/projektymalychkuchni5.jpg

Dodany tekst: 29 Kwi 2012, 14:51:22

ale na to szkoda miejsca, na takie "krzesła" ;)
a co do blatu - jutro jesteśmy umówieni z wykonawcą naszej kuchni to zapytam o ten blat i jego koszt ;)
to na razie luźny pomysł ;)

Dodany tekst: 29 Kwi 2012, 23:29:25

Cytat: elvelve w 28 Kwi 2012, 08:24:26dół mdf drewniany (tu mozesz zaszalec bo nic cie nie ogranicza, ale poszla bym w dab, jasny orzech, ciepłe, jasne rodzime drewno)
góra i ta płytka szafka stojąca w jasnej folii (biały, szary, matowej - łatwiejsza w utrzymaniu)
blat dopasowany w kolorze dolnych szafek albo w odcieniu zblizonym do górnych szafek (takie udajace piaskowiec sa bardzo praktyczne)
płytki w kolorze gornych szafek

a jakie to blaty udające piaskowiec? :blush:
i dlaczego płytki zbliżone kolorem do górnych szafek?
a może jakieś "kolorowe" płytki między szafkami? np. limonka albo coś?

nionczka

Cytat: mobka w 28 Kwi 2012, 00:25:31Wiecie, ze ja nie wiem, czym sie rozni zwykly mdf od lakierowanego? Myslalam, ze zawsze biale/kolorowe (niedrewniane) to sa z lakierowanego....

mdf można malować albo lakierować, można też oklejać. To jest kwestia wykończenia, nie materiału. mdf to mdf
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Cytat: nionczka w 30 Kwi 2012, 09:24:03
mdf można malować albo lakierować, można też oklejać. To jest kwestia wykończenia, nie materiału. mdf to mdf

No tak, to kumam, ale wlasnie kwestia tego, ze jak jest blyszczace i kolorowe to jakie jest? :D Bo ja zawsze myslalam,z e to wlasnie lakierowane :D

bozena.dp

mobka i dobrze myślisz, poniekąd ;)
błyszczące kolorowe to lakierowane i w takiej opcji możesz sobie zażyczyć praktycznie każdy kolor jako chcesz... no i może być też mat, nie musi być koniecznie błyszczące ;)
"zwykły" mdf też bywa w kolorze, ale liczba kolorów jest niewielka

OlaFasola

Cytat: mobka w 30 Kwi 2012, 16:40:34
No tak, to kumam, ale wlasnie kwestia tego, ze jak jest blyszczace i kolorowe to jakie jest? :D Bo ja zawsze myslalam,z e to wlasnie lakierowane :D
Błyszczące i kolorowe z Ikea to właśnie folia jest. Sporo tańsze niż lakierowane.

bozena.dp

byliśmy dziś podpisać umowę na wykonanie kuchni ;)
fronty będą "zwykłe" mdf, wstępnie wybraliśmy kolory... uwaga, uwaga...
biały - górne szafki, duża szafa i blat
czarny - dolne szafki ;D

no i jednak trochę źle zapamiętałam ten projekt ;) piec nie jest centralnie na środku jak myślałam ;D
no i te szuflady i szafka obok to tymczasowo takie, ale może szuflady będą zamieniona na większe... to się wszystko zobaczy jak już kuchnia będzie zrobiona i będzie dokładnie wiadomo ile miejsca zajmuje kaloryfer o takie tam ;)

no dobra, projekt - rzut z góry, widok z prawej i lewej strony

i teraz tak
zastanawiam się czy nie zmienić tego dołu na wenge np., bo trochę boję się tego czarnego... a z drugiej strony, może nie będzie tak źle...
jakie kafelki między szafkami? może jakiś kolor typu zielony-limonka, albo coś w tym stylu, co myślicie?

zwierzatko_mojej_mamy

bozena.dp no  :bravo: :bravo: :bravo:

a tak przy okazji,  to wiesz, ze mozesz tam gdzie okap pociagnac szafke nizej jeszcze jedna? ja mam wszystko rowno 60 cm nad kuchenka :)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magoo

bozena.dp podoba mi się

co do kafelek to chyba bym nie wprowadzała koloru  :hmm:
jakieś dopasowane do reszty bym dała, szary może
a szaleństwo kolorowe dopiero w dodatkach :)

konwalia

nie kolorowym płytkom
co do wenge, ja nie lubię ;)

sierpniowajulka

Bozena, nie rób wenge. może - jak chcesz dwukolorową kuchnie - to zrób dół w okleinie w jasnym kolorze drewna zbliżonym do wybranej podłogi? Jasne meble kuchenne sprawią, że kuchnia wyda się większa. Obudowy górnych szafek zrób białe jak fronty. Czy szafka pod okap nie mogłaby być do zabudowy? Uzyskałabyś równą dolna linię szafek: Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Matowy mdf będzie fajny - mnie np. podoba się bardziej od błysku. Martwi mnie trochę, że tak ścisnęłaś zlew z kuchenką - tam powinno być trochę blatu między jednym a drugim sprzętem dla wygody użytkowania - ale pewnie będzie to kwestią przyzwyczajenia się. Pomyśl nad uchwytami - by nie zdominowały kuchni. Proponowałabym coś takiego, jak ma Nionczka. Ona ma chyba klippig z Ikei: Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
A może dałoby radę zrobić bezuchwytowe z podcięciem? Choć nie wiem, jak to się cenowo by kształtowało. Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

będzie fajnie
i widzę miejsce na zmywarę ;)

mobka

Czarny bym wymienila. I to raczej na cos drewnopodobnego i jasnego. Bialy blat tez bym wymienila, bedzie widac bardzo brud i ewentualne naciecia nozem. Tam pod oknem zamiast jednej szafki powiekszylabym szuflady. I trzymalabym tam talerze i garnki. Szuflady sa duuuuzo wygodniejsze od szafek.

Kasia

bozenka a ten okap to nie za wysoko bedzie?

marax

Cytat: mobka w 01 Maj 2012, 15:06:24
Czarny bym wymienila. I to raczej na cos drewnopodobnego i jasnego. Bialy blat tez bym wymienila, bedzie widac bardzo brud i ewentualne naciecia nozem. Tam pod oknem zamiast jednej szafki powiekszylabym szuflady. I trzymalabym tam talerze i
garnki. Szuflady sa duuuuzo wygodniejsze od szafek.
tylk wymagaja bardzo dobrych prowadnic . Te za 20 zl montowane standardowo mnie wytrzymaly 5 miesiecy .

mobka

Cytat: maraxela w 01 Maj 2012, 19:12:00tylk wymagaja bardzo dobrych prowadnic . Te za 20 zl montowane standardowo mnie wytrzymaly 5 miesiecy .
Ale nawet prowadnice bluma nei sa jakies drastycznie drogie. IMO warto. I to bardzo.

yoy

o, tak szuflady są świetne! Ja mam bardzo duzo szuflad - właściwie w dolnym rzędzie mam tylko jedną szafkę- pod zlewem. W szufladach się swietnie przechowuje garnki - nie trzeba nurkować w szafce :D. A do pokrywek mam osobną szufladę ze stojakiem z ikea :)

marax

Czy nie sa drogie u mnie wymiana na blum kosztowala 200 zl . Trzeba odrazu brac bluma bo pozniej trzeba szuflade przerabiac.