jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magoo

tez się wpowiem, a co ;)
zdecydowanie bardziej podba mi sie 1. I już piszę dlaczego.
Po pierwsze mniej szafek, szfeczek, szuflad, to wprowadza porządek i przejrzystość, wg mnie ważne w małej kuchni.
Poza tym kawałek narożnego blatu, po prawej stronie od kuchenki to wg mnie idealne miejsce na jakiś ekspres do kawy, czajnik elektr czy mikrofalę (nie wiem co chcesz, co planujesz). W drugim projekcie na takie rzeczy nie widze miejsca, a zwracam na to uwagę, bo mam dokładnie taki sam problem w mojej obecnej kuchni, po postawieniu czajnika i filtra brak miejsca na jakikolwiek innuy sprzet.
Po trzecie duży, fajny blat robiczy pod oknem, wg mnie bardzo przyjemnie będzie się coś robiło i w tej wersj masz jasno!!! nie stoisz plecami do okna, nie zasłaniasz sobie światła. Jeżeli chcesz coś do siedzenia to ja bym ewentualnie dokupiła krzesełko barowe i wtedy można siedzieć właśnie przy tym blacie i kartofli pilnować czytając gazetę ;)
Projekt drugi wg mnie wygląda jak u statystycznego Kowalskiego ;) i wcale sie nie dziwię, że podoba się mężowi bardziej, bo już wiele razy zauważylam, że faceci wolą to co znają i po co zmieniać, skoro u innych się sprawdza ;) Wg mnie w tym projekcie jest trochę za bardzo naciapane szafkami, mała powierzchnia na blacie robiczym i niewykorzystane miejsce pod oknem, jest tam stolik i pusta przestrzeń, w której szkoda.

Dodany tekst: nie, 22 kwi 2012, 11:21:05

I jeszcze mi sie przypomniało, w projekcie nr 1 - duże, płytkie szafki (30 cm??) do przechowywania, bardzo fajne, masz ułatwiony dostep, nie muszisz wyciągać połowy zawartości żeby dostac się do produktów leżacych z tyłu, o wiele lepsze niż głębsze.

zwierzatko_mojej_mamy

o mamo, wlasnie zobaczylam nr 2 lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

ja do kometarza zwierza lol lol powiem tyle:

mam mniej wiecej tyle szafek co w projekcie nr 2 -PRZY JEDNEJ OSOBIE - i juz brakuje mi miejsca,m. in. na pieprzoną maszynke do miesa, wiec jej sobie nie kupie, na dodatkowe garnki (a mam tylko 4 i dwie patelnie), o robocie kuchennym to nawet nie wspomne, w zasadzie nie moge zrobic wiekszych zakupów, bo nie mam gdzie tego trzymac. poza tym uwazam, ze przeznaczanie naroznej szafki na zlew to ogromne marnotrastwo miejsca do przechowywania. ja tak mam i szlag mnie trafia, bo prócz chemii nic przeciez nie wstawie koło smietnika.

P za to upchnął  tam poł kuchni :headbang:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

wrobelek0403 ale tę szafę pod zlewem można zrobić wąską (tylko na wiadro),
a pod ścianę z oknem pociągnąć tę drugą szafkę. Ja tak mam.

didi_loczek

P. tylko zerknął na projekty i krzyknął: "O nie, zlew tylko nie w rogu"!
Skoro nie chcecie zmywarki, będzie Ci tak wygodnie zmywać?

Moim zdaniem projekt 1 znacznie lepszy ;)

wrobelek0403

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 18:53:56
wrobelek0403 ale tę szafę pod zlewem można zrobić wąską (tylko na wiadro),
a pod ścianę z oknem pociągnąć tę drugą szafkę. Ja tak mam.

a no to chyba ze tak, ja mam niestety ociekacz podciągniety pod samą sciane, wiec cała narozna szafka jest zmarnowana :headbang:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Angie

Cytat: wrobelek0403 w 22 Kwi 2012, 18:55:12
a no to chyba ze tak, ja mam niestety ociekacz podciągniety pod samą sciane, wiec cała narozna szafka jest zmarnowana :headbang:

ja tez tak mam, że ociekacz jest na tej szafce narożnej ;D  W niczym to nie przeszkadza ;D
tak to wygląda
właśnie w tej na lewo od płyty mam magic corner

https://picasaweb.google.com/115467354563930560853/Remont?authkey=Gv1sRgCNiGpqTAyY3WIg#5598364922059881234

pod zlewem jest wąska szafka 45 lub 40 i w niej jest osadzony zlew.

mobka

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 09:15:35
bozena.dp pierwszy projekt. Koło zlewu na lewo zostaw pod blatem miejsce na
zmywarkę (nie wstawiaj tam szafki). Może po remoncie zostanie Ci kasa, albo weźmiesz sobie na raty.

Koniecznie zrób tylko wtedy dojście do zmywarki  :pray: :pray: :pray:

Mam takie samo zdanie. Pojdziesz do pracy, bedziesz miala malo czasu dla rodziny i bedziesz blogoslawic, ze czasu na zmywanie nie trzeba jeszcze poswiecac. Sa naprawde fajne zmywarki za niewielkie pieniadze. Osobiscie polecam Beko.

Marax, czytam dosc pobieznie, bo z przerwami, ale jezeli piszesz o rurkach od odplywu wody, zeby je pod piekarnikiem poprowadzic, to musi chyba byc spad zachowany. Albo inaczej trzeba wsadzic taka pompke popychajaca, o ktorej Zwierzatko dosc czestro wspomina ;)

wrobelek0403

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 19:58:11ja tez tak mam, że ociekacz jest na tej szafce narożnej Grin  W niczym to nie przeszkadza Grin
tak to wygląda

Angie, ja mam inny zlew, z taką dodatkową rurką odprowadzającą od ociekacza. :/  no nic, kiedys bede miała dokładnie taką kuchnie jak trzeba :D

mobka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 22 Kwi 2012, 10:05:18
a ja tylko powiem:

garnki, patelnie, przyprawy, maki, makarony, sole, cukry, herbaty, kawy, chleb, ziemniaki, cebula, jablka, puszki z zarciem, slodycze, miody, dzemy, talerze, miski ceramiczne, polmiski, sztucce, kubki, szklanki, kieliszki i kieliszeczki, miski do przygotowan, mikser, inne roboty kuchenne, reklamowki, chemia do zmywania, domestosy, gabki do zmywania, smietnik, itd itp

Słoiki, przetwory, blaszki... no mozena tak dlugo. Ja wlasnie przenosze czesc balaganu kuchennego za szafy w salonie, bo nie mam teog gdzie w kuchni trzymac!

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 17:08:04

Cytat: zuzia w 22 Kwi 2012, 12:32:59bozena, a moze chcesz namiary na panow z radomia?
Ja poprosze :D Chyba, ze to ci sami co u Angie robili :)

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 18:10:21

Cytat: magoo w 22 Kwi 2012, 13:07:59po postawieniu czajnika i filtra brak miejsca na jakikolwiek innuy sprzet.
I blatu roboczego. Ja mam tera kuchenke mikrofalowa na blacie i przeklinam to rozwiazanie, bo bltu mi 60cm zostalo. Malo! Bozena jak  planujesz mikrofale, to znajdz dla niej miejsce gdzies i nei stawiaj na blacie. Jak masz gaz, to pewnie czjanika miec nei bedziesz elektrycznego, ale ekspres... no tez trrzeba sie zastanowic gdzie to postawic. I pamietaj o gniazdach dla tych sprzetow!

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 19:11:59

Cytat: magoo w 22 Kwi 2012, 13:07:59stolik barowy
Ja mam i nie korzystam. Prawie w ogole. Nie sprawdza sie. Woalabym juz w miejscu mojego "barku" posttawic szafki. A tak to mam cos, na czym sie dobrze pierdolnik robi, a siedzi sie tam raz na ruski rok. Poniewaz nei mam stolu w pokoju, to teraz barek bede na waski stol wymieniac.

Angie

bozenka polecam też przy okazji zrobienie gniazdek przy blacie.
Ja o tym nie pomyślałam, ekipa remontowa też nie i w efekcie mam te gniazdka
w połowie wysokości między szafkami.
Niżej byłoby na pewno lepiej ;D

zwierzatko_mojej_mamy

ja mam gniazdka W blacie ;) i lubie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mobka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 22 Kwi 2012, 19:36:43
ja mam gniazdka W blacie ;) i lubie ;)

O, to jest dobry pomysl, o ktorym ja nei pomyslalam jeszcze :D Musze zapamietac :D

Angie

magoo

mobka chodziło mi o krzeselko barowe, już poprawiłam

mobka

Cytat: magoo w 22 Kwi 2012, 19:59:49
mobka chodziło mi o krzeselko barowe, już poprawiłam

No ja mam blat i 4 krzesla barowe. Wypierdzielam w najblizszej przyszlosci ;)

bozena.dp

dziewczyny, czy wy czytacie dokładnie to co pisze, czy tylko obrazki oglądacie? :knuje:
ale po kolei :P

Cytat: konwalia w 22 Kwi 2012, 10:50:02bożena to ci teraz wypomnę, ze jakbys zrobiła wejscie z pokoju, to byś sobie pod oknem postawiła stół i stąd kukała z gazetą jak się pyry gotuja wink i na zmywarkę by było, bo jedne drzwi mniej mogłyby być wink
wypominaj, a wejście i tak by zostały jak jest :P
i o które drzwi bylo by mniej? o te do kuchni? teraz też nie będzie ;)
nie będzie też drzwi do salonu (uległam w tej kwestii mężowi ;D), ale sofa będzie w kącie pod oknem, tak, że nie będzie jej widać "na dzień dobry", na wprost otworu drzwiowego będzie stał stół
gdybym wejście do kuchni przeniosła jednak, to wtedy drzwi w pokoju byłyby obowiązkowe, bo wchodziłoby się na sofę (na której spać przecież będziemy)
tak więc, w obecnym układzie mamy 1 drzwi mniej :P

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 12:15:46W projekcie numer jeden  tylko płytę przesunęłabym trochę dalej w stronę ściany, żeby pomiędzy
zlewem a płytą zrobił się blat (czyli najpierw ta dolna szafka a potem piekarnik)
przecież pisałam, że w oryginalnym projekcie ten piec był na środku przestrzeni między szafkami po lewej i prawej, ja go nie umiałam tam umieścić ;)

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 12:15:46I zwróć uwagę na uchwyty. Moim zdaniem lepiej wyglądają jak są w jednej linii, a nie jeden w pionie a inne w poziomie
uchwyty będą w jednej linii,
projekty które pokazałam to SZKIC poglądowy tylko
ale dzięki za uwagę :)

Cytat: zuzia w 22 Kwi 2012, 12:32:59bozena, a moze chcesz namiary na panow z radomia?
możesz dać ;)
a jak u nich z cenami?

Dodany tekst: nie, 22 kwi 2012, 17:53:04

Cytat: didi_loczek w 22 Kwi 2012, 19:54:03P. tylko zerknął na projekty i krzyknął: "O nie, zlew tylko nie w rogu"!
Skoro nie chcecie zmywarki, będzie Ci tak wygodnie zmywać?
pisałam, że ten zlew ma mocno zaburzone proporcje
i w rzeczywistości wyglądałoby to tak, że ociekacz byłby w rogu, a zlew już tak, że można przy nim swobodnie stanąć, tak jak tutaj mniej więcej -to rysunek roboczy kuchni nr 2 od innego stolarza (u niego tez wszystko da sie zrobic ;))
https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont02?authkey=Gv1sRgCMuIhdboiqztTw#5734297802098893330

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 19:58:11ja tez tak mam, że ociekacz jest na tej szafce narożnej
no ja też bym miała tak jak Angi ;)

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 20:35:42bozenka polecam też przy okazji zrobienie gniazdek przy blacie.
Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 22 Kwi 2012, 20:36:43a mam gniazdka W blacie wink
no właśnie elektrykowi już tylko kuchnia została do zrobienia
a ja dalej nie wiem gdzie mają być gniazdka, bo nie wiem który projekt będzie... chyba będę musiała pogadać z panem Józkiem, żeby kuchnie zrobił za kilka dni dopiero
no i podoba mi się patent zwierza na gniazdka w blacie, nie wpadłabym na to ;)

Dodany tekst: nie, 22 kwi 2012, 18:57:13

a mikrofale planuje, ale będzie stała na lodówce, bo lodówkę mam (po babci) taką średniej wysokości ;)

Dodany tekst: nie, 22 kwi 2012, 21:12:17

i jakoś nikt nie skomentował drzwi :P

mobka

Bozena, drzwi ok. Dobrze, ze biale, mniej dobrze, ze przeszklone. Nad ranem mialam ci jeszcze napisac, dlaczego wolalabym pelne, ale akurat przyszedl kolega mnei zmienic i nei zdarzylam. No ale doczytalam, ze do salonu w ogole drzwi nie planujecie. A moim argumentem bylo to, ze pelne drzwi lepiej izoluja akustycznie ;D

nionczka

Tylko pierwszy projekt kuchni. W drugim sa makabryczne dla mnie szafki na skos w rogu i zaokraglone otwarte polki. Koszmar!

wypowiedzialam sie to teraz czytam dalej :-)

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

natka

Cytat: magoo w 22 Kwi 2012, 12:07:59
tez się wpowiem, a co ;)
zdecydowanie bardziej podba mi sie 1. I już piszę dlaczego.
Po pierwsze mniej szafek, szfeczek, szuflad, to wprowadza porządek i przejrzystość, wg mnie ważne w małej kuchni.
Poza tym kawałek narożnego blatu, po prawej stronie od kuchenki to wg mnie idealne miejsce na jakiś ekspres do kawy, czajnik elektr czy mikrofalę (nie wiem co chcesz, co planujesz). W drugim projekcie na takie rzeczy nie widze miejsca, a zwracam na to uwagę, bo mam dokładnie taki sam problem w mojej obecnej kuchni, po postawieniu czajnika i filtra brak miejsca na jakikolwiek innuy sprzet.
Po trzecie duży, fajny blat robiczy pod oknem, wg mnie bardzo przyjemnie będzie się coś robiło i w tej wersj masz jasno!!! nie stoisz plecami do okna, nie zasłaniasz sobie światła. Jeżeli chcesz coś do siedzenia to ja bym ewentualnie dokupiła krzesełko barowe i wtedy można siedzieć właśnie przy tym blacie i kartofli pilnować czytając gazetę ;)
Projekt drugi wg mnie wygląda jak u statystycznego Kowalskiego ;) i wcale sie nie dziwię, że podoba się mężowi bardziej, bo już wiele razy zauważylam, że faceci wolą to co znają i po co zmieniać, skoro u innych się sprawdza ;) Wg mnie w tym projekcie jest trochę za bardzo naciapane szafkami, mała powierzchnia na blacie robiczym i niewykorzystane miejsce pod oknem, jest tam stolik i pusta przestrzeń, w której szkoda.

Dodany tekst: nie, 22 kwi 2012, 11:21:05

I jeszcze mi sie przypomniało, w projekcie nr 1 - duże, płytkie szafki (30 cm??) do przechowywania, bardzo fajne, masz ułatwiony dostep, nie muszisz wyciągać połowy zawartości żeby dostac się do produktów leżacych z tyłu, o wiele lepsze niż głębsze.
lepiej bym tego nei napisala dlatego tez glosuje za projekt nr 1 :) i koniecznie polecam zrobienie miejsca na zmywarke, nawet jabyscie ja mieli kupic kiedyś...

zuzia

Cytat: mobka w 22 Kwi 2012, 20:06:42Ja poprosze  Chyba, ze to ci sami co u Angie robili
ci sami :)

marax

No dobra bozena zamilkła  wybrala opcje nr 2   :P :P koniec wątku :):)

bozena.dp

bożena myśli :P i coraz bardziej się ku pierwszej opcji skłania :P
z panem Józkiem (elektrykiem) się wstępnie na czwartek, piatek umówiliśmy na zrobienie tej kuchni ;)

marax

Cytat: bozena.dp w 24 Kwi 2012, 21:08:44
bożena myśli :P i coraz bardziej się ku pierwszej opcji skłania :P
z panem Józkiem (elektrykiem) się wstępnie na czwartek, piatek umówiliśmy na zrobienie tej kuchni ;)
Ufff co za problem z tymi gniazdami masz ? Daj sobie nad blatem z 4 gniazda w rownych odstepach i na pewno starczy plus gniazdo nad ziemia w miejscu piekarnika i zmywarki .