jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

absolutnie 1
co do frontów - dała bym dół w kolorze drewna, a szafki górne i tą płytką wysoką w bieli lub szarości (powinnaś znaleźć coś w mdf laminowanym skoro lakierowane za drogie)
przy zamawianiu kuchni pilnuj by linie szafek górnych i dolnych się pokrywały oraz by uchwyty były w tym samym położeniu
zmywarkę mozesz wziac z całym krytym panelem i polecam okapy teleskopowe podszafkowe, dużo ładniej wyglądają

Kasia

mi sie i 1 i 2 podoba :) o ile naprawdę nie zrezygnujesz ze zmywary i dasz rade pomiescic się w tych szafkach :D
na wersji numer 2 przy lodówce jest stolik czy szafka?

oczywiscie narożny bałaganik półeczkowy zastąpiłabym szafką :D te półokragłe półeczki sa straszne ;)

ogólnie podobają mi sie obie wersje ale JA pewnie wzięłabym drugą, ze względu na swoje przyzwyczajenia - dużo w kuchni siedzimy, nieraz robiac obiad spędzamy tam 2h więc wolałabym mieć wygodnie, gdzie usiąść (stolik bym wstawiła) i mieć duuuuuuuuuużo blatu roboczego :D

a planujesz jakis sprzet stojacy na stałe na blacie? czajnik elektryczny, ekspres, jakąś inną machinę, podajnik na papier, stojak z nozami, osuszarka do naczyń (przy zmywarze niepotrzebna D: )? jezeli tak to uwzglednij to w planach :knuje:

tylko co do projektu 2 to mam jedna obawię, czy czasem te szafki nie sa za głębokie i czy nie zagraca za bardzo kuchni

konwalia

Kasia one chyba maja standardowe 60cm?

bozenka ja na takiej małej powierzchni nie szłabym w gł 70cm, zeby sie nie meczyc z wkuwaniem

marax

ja nie rozumiem dlaczego te rury nie moga isc przy ziemi dolem pod tym piekarnikiem nieszczesnym mozna meble zrobic na malym "cokole)? A moze rozdzielic piekarnik od kuchenki ? kupic sama plyte do gotowania pod nia trzy szuflady pojemne na garnki itp a piekarnik dac w tej wysokiej zabudowie

ishka82

zdecydowanie nr 1 :) ile tam miejsca na przechowywanie, ach ;) bardzo mi się podoba...a gdzie zmywara w tym ułożeniu mebli? i jeśli kupujesz nową kuchenkę, to rzeczywiście chyba wygodniej płytę osobno i piekarnik wyżej osobno :)

bozena.dp

zapomniałam napisać, że zlew ma zaburzone proporcje na obydwu projektach
no i projekty pana były ładniejsze niż te moje ;D

kasia obok lodówki jest stolik

marax piekarnika nie można dać w wysokiej zabudowie bo ona ma tylko 30cm głębokości

no i szafki (prócz ściany z wysoką zabudową) to standardowe 60cm
tą otwartą okrągłą półkę w nr 2 by się zmieniło na coś zamkniętego ;)

no i mi też się podobają obie wersje (te moje takie nieudolne, to tylko SZKIC roboczy jak pisałam) i dalej nie podjęłam decyzji która... wiem na pewno, że jeżeli zdecydujemy się na 1 to zmywarki nie będzie (a szafka, którą kiedyś będzie można nią zastąpić), bo ta kuchnia i tak przekracza budżet jaki przewidzieliśmy na ten cel, a jeszcze dodatkowo zmywarka... nie przejdzie ;D

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 08:12:53

Cytat: ishka82 w 22 Kwi 2012, 10:02:27bardzo mi się podoba...a gdzie zmywara w tym ułożeniu mebli? i jeśli kupujesz nową kuchenkę, to rzeczywiście chyba wygodniej płytę osobno i piekarnik wyżej osobno Smiley

zmywarka obok lodówki
zlew w pierwotnej wersji był bardziej "na oknie" ale wtedy kran mógłby przeszkadzać i go przesunęliśmy bardziej do roga
co do piekarnika - bardzo mi się podobają kuchnie z piekarnikiem osobno, ale tutaj nie ma gdzie go dać wyżej, bo wysokie szafki są za płytkie po prostu

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 09:14:32

pokazałam mężowi obydwa projekty teraz, bo produkowałam je w nocy kiedy on już spał

i powiedział, że jemu się bardziej podoba kuchnia nr 2 (i nie chodzi tu teraz o cenę)
i zanim go zlinczujecie, pamiętajcie, że każdy ma prawo swoje zdanie wypowiedzieć :P

Angie

bozena.dp pierwszy projekt. Koło zlewu na lewo zostaw pod blatem miejsce na
zmywarkę (nie wstawiaj tam szafki). Może po remoncie zostanie Ci kasa, albo weźmiesz sobie na raty.

Koniecznie zrób tylko wtedy dojście do zmywarki  :pray: :pray: :pray:

ishka82

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 10:15:35Może po remoncie zostanie Ci kasa, albo weźmiesz sobie na raty.
dobry pomysł :) a może rodzina i znajomi zrobiliby Wam wspólny prezent na "parapetówkę" ;)

konwalia

bozena.dp

Cytat: Kasia w 22 Kwi 2012, 08:54:14ogólnie podobają mi sie obie wersje ale JA pewnie wzięłabym drugą, ze względu na swoje przyzwyczajenia - dużo w kuchni siedzimy, nieraz robiac obiad spędzamy tam 2h więc wolałabym mieć wygodnie, gdzie usiąść

ja mam takie same przyzwyczajenia, więc sama rozumiesz, że mam dylemat i to duży, którą kuchnię wybrać :blush: ;D

w tej drugiej kuchni też jest miejsce na zmywarkę 45cm, miedzy zlewem a szafka z szufladami
i gdyby zmywarka była miałabym w tej wersji: 2 szafki 30cm (obok pieca), szafkę pod zlewem i szuflady 1+2 (1waska, 2 glebokie) 60cm + szafki górne
no i to jest projekt z szafkami górnymi 72cm, ale można zrobić wyższe, ok.90cm i wtedy byłoby znowu trochę wiecej miejsca do przechowywania ;)

Dodany tekst: 22 Kwi 2012, 09:25:01

Cytat: konwalia w 22 Kwi 2012, 09:20:06
a co z drzwiami wyszło?

drzwi będą takie http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/4523/pol-skone-inter-amber-c03.jpg
pol-skone inter-amber C03, takie same do pokoju i łazienki, kolor biały ;)

Kasia

Cytat: bozena.dp w 22 Kwi 2012, 10:21:16że mam dylemat i to duży, którą kuchnię wybrać blush Grin
no bo to jest problem ;)
bo z jednej strony fajnie miec stół w kuchni, ja teraz mam i korzystam ALE ja nie mam jadalnego stołu w duzym pokoju wiec z tego kuchennego korzystam czesto, czesto z kompem sobie posiedze czy jakies papiery wypełniam itd
stół jest wykorzystywany na maxa

u Ciebie o tyle trudniej ze stół jadalny planujesz w pokoju wiec ten w kuchni zostaje naprawde tylko do przygotowania jedzenia :knuje:

ja własnie mam zagwizdkę jak ten problem rozwiążać w domu, który planujemy bo na stole jadalnym raczej juz cista wałkowac nie bedę, czy kroić produktów itp
znowu miec w kuchni stół, w jadalni stół i jeszcze stolik w czesci kanapowej to po prostu jak w sklepie ze stołami sie zrobi ;)
i pewnie nie bede robic stołu w kuchni, trzeba bedzie się przyzwyczaić do zycia bez niego ;)

bozena.dp

no i zapomniałam napisać, ze okap oczywiście będzie ten taki podszafkowy teleskopowy ;)

Kasia

tylko że ja bym tak kombinowała w takim mieszkaniu aby zrobic stół w kuchni i NIE miec żadnego stołu w dużym pokoju ;)
w moim mi się tak udało :) i dlatego wielbie ten kuchenny stół :D

bozena.dp

ehh... Kasia, dokładaj mi rozmyślań co i jak, dokładaj :P

Kasia

bozena kombinuj kombinuj, w końcu znajdziesz idealne dla siebie rozwiazanie :D

u was chyba teraz najgorzej na ciebie działa presja czasu, bo remont juz trwa a projektów jeszcze skonczonych nie ma :glaszcze:
a to zły doradca jest :(

konwalia

bożena to ci teraz wypomnę, ze jakbys zrobiła wejscie z pokoju, to byś sobie pod oknem postawiła stół i stąd kukała z gazetą jak się pyry gotuja ;) i na zmywarkę by było, bo jedne drzwi mniej mogłyby być ;)

Kasia, ja bym zrobiła wyspę szafkową z wystającym blatem i np 3 stołkami barowymi

zwierzatko_mojej_mamy

a ja tylko powiem:

garnki, patelnie, przyprawy, maki, makarony, sole, cukry, herbaty, kawy, chleb, ziemniaki, cebula, jablka, puszki z zarciem, slodycze, miody, dzemy, talerze, miski ceramiczne, polmiski, sztucce, kubki, szklanki, kieliszki i kieliszeczki, miski do przygotowan, mikser, inne roboty kuchenne, reklamowki, chemia do zmywania, domestosy, gabki do zmywania, smietnik, itd itp
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

zwierz, na ciebie zawsze mozna liczyc lol

zwierzatko_mojej_mamy

no bo sie zmagam z tym do dzisiaj - wez te projekty i sobie wszystko tam uloz w glowie i zobacz, czy mala ilsc szafek Ci starczy

www.annawilk.pl

konwalia

i jeszcze jedno, wygodniej korzysta się z dolnych szafek, wiem po sobie

zuzia

Cytat: konwalia w 22 Kwi 2012, 10:27:06
i jeszcze jedno, wygodniej korzysta się z dolnych szafek, wiem po sobie
tak :)
i pierwszej linii (półek) górnych.

Angie

W projekcie numer jeden  tylko płytę przesunęłabym trochę dalej w stronę ściany, żeby pomiędzy
zlewem a płytą zrobił się blat (czyli najpierw ta dolna szafka a potem piekarnik)
Zresztą tak chyba będzie wygodniej, żeby dostać się do szafki rogowej.
Pod zlew potrzebujesz tylko wąskiej szafki na wiadro, a potem możesz mieć dużą rogową.

I zwróć uwagę na uchwyty. Moim zdaniem lepiej wyglądają jak są w jednej linii, a nie jeden w pionie a inne w poziomie.
Co do frontów to ja mam lakierowany mdf i on nie był dużo droższy od zwykłego mdf  :hmm:

zuzia

Cytat: Angie w 22 Kwi 2012, 12:15:46Co do frontów to ja mam lakierowany mdf i on nie był dużo droższy od zwykłego mdf
bozena, a moze chcesz namiary na panow z radomia?
oni w sumie jezdza po polsce, teraz byli w gdańsku :)

zwierzatko_mojej_mamy

no kumpel do krakowa robil meble w tbg ;) i wyszlo mi z dowozem 3 razy taniej ;)

www.annawilk.pl

marax

Bozena zastanawiac to sie mozna jak sie ma wielki dom z kuchnią . Tutaj nie ma sie nad czym zastanawiac . Sama sobie strzelasz w kolano . Twoje przyzwyczajenia przy takim ukladzie mieszkania maja najmniejsze znaczenie . Przyzwyczajenia mozna miec jak sie ma 250 m -wtedy to sobie mozna przestawiac stolu w kuchni gdzie sie podoba .