jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

nie ma czegoś takiego jak za dużo oświetlenia
ja bym na tych 5,2m2 to bym dała jeszcze przynajmniej lampę stojącą koło kanapy ;)

wrobelek0403

dwie, dwie koniecznie :D są takie piekne lampy wiszace nad stół własnie :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

mam jeszcze pytanie/prośbę o to oświetlenie,, o te lampy w pokoju, ale to wieczorem ;)

iksa_nl

jakies postepy w remoncie? ;)

aniak1211

Cytat: iksa_nl w 11 Maj 2012, 10:49:57
jakies postepy w remoncie? ;)
Tez chcialam o to zapytac:)

bozena.dp

nie
brzydka pogoda była tylko 1 dzień, w poniedziałek, i w tym czasie ekipa postawiła tylko ściankę na wejściu do dużego pokoju i zrobili 1 ściane w dużym pokoju
ale na początku przyszłego tyg. mają już wejść do nas, bo kończą pracę przy obecnym zleceniu

ale mam do was kilka pytań, chciałam prosić o radę, ale to za chwilę ;)

bozena.dp

dziewczyny pomóżcie
jak rozmieścić te lampy w dużym pokoju?
jedna nad stolikiem przy sofie, tak gdzieś w połowie szerokości pokoju, a druga? nad stołem jadalnym? ale żeby tak to zrobić to musiałabym wiedzieć w którym miejscu co będzie stać, prawda?
pomożecie?

wrobelek0403

bozena.dp no najlepiej byłoby nad stołem.

jest tu gdzies plan pokoju?? z tego co mgliscie pamietam, stół chyba najlepiej pasuje blizej wejscia pod scianą.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 13 Maj 2012, 22:36:43z tego co mgliscie pamietam, stół chyba najlepiej pasuje blizej wejscia pod scianą.

dobrze pamiętasz
a tutaj plan

Dodany tekst: 13 Maj 2012, 21:39:27

pokój 2,8 szeroki i ok. 5,2 długi

wrobelek0403

czyli wygladałoby to mniej wiecej tak:

http://planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/187030/code/9290582775

musisz juz niestety mniej wiecej wiedziec, jakie wymiary będzie miec stół i krzesła, zeby wymierzyc w jakiej odległosci od sciany je postawisz.

Dodany tekst: 13 Maj 2012, 22:01:15

tutaj gios ma podobny układ i bardzo fajny pomysł :)

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3019083,2,116,1stol-pod-sciana3.html to zdj i nastepne

bozena.dp

krzesła mam takie jak na zdjęciu, szt.4, krzesła po babci ;)
tapicerka do wymiany (zielona jest), ale krzesła póki co zostają, tylko stół trzeba dokupić ;)

wrobelek0403

auc, urodą nie grzeszą ;) moze uda się cos niedrogiego w zamian w ikea znalezc :knuje:

pamietam, ze meble są brązowe :knuje:

moze cos takiego i pobejcowac
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19898069/

bozena.dp

rzeczywiście gios ma bardzo podobny układ i nawet wymiary tego pokoju (jeżeli dobrze spojrzałam na plan to ja mam jakies 20-30cm dłuższy pokój, ale 10cm węższy ;))
o takim układzie mebli myślę, ale myślałam też żeby na ścianie za stołem, na przeciw okna, postawić komodę, tylko nie wiem czy nie będzie za ciasno

a tu moje "umeblowanie" mieszkania
http://planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/98992/code/2668550857

Dodany tekst: nie, 13 maj 2012, 21:40:59

Cytat: wrobelek0403 w 13 Maj 2012, 23:30:13auc, urodą nie grzeszą

no, nie grzesza ;D

to co pokazałaś z ikei nie jest złe, ani takie drogie jak za komplet, ale jakie sa wymiary stołu? bo ja ślepa jestem i nie widze ;D
no i ja myślałam o rozkładanym stole

i tak dobrze pamiętasz meble mam beżowo-orzechowe, takie dokładnie (ten brąz może ciutek jasniejszy)

wrobelek0403

prędzej postawiłabym coś na całej długości sciany na przeciwko kanapy, a tu juz nic nie wstawiała, bo sie bedzie wchodzic z drzwi wprost na mebel. jedyne, co ewentualnie pasuje to w przyszłosci do regały na ksiazki, głębokie na 28-30 cm. Komody zwykle mają koło 50 i to juz jest za duzo. Tak mi sie zdaje.

stół nie wiedziec czemu jest opisany tylko indywidualnie :crazy: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/14630009/

120x75.

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 13 Maj 2012, 23:49:03Komody zwykle mają koło 50 i to juz jest za duzo

na przeciwko kanapy na pewno coś będzie, np. da długa komoda, którą mam, ona ma prawie 2 m długości
no i moje komody mają ok. 36-38cm głębokości, nie chce mi się mierzyć teraz ;)

wrobelek0403

bozena.dp to bym chyba wymierzyła mniej wiecej gdzie ten stół bedzie stac i zrobiła zdjecia jak będzie instalacja na suficie kładziona. Potem zawsze mozna lekko podkuc i przełozyc kabel :knuje:

bozena.dp

sufit będzie podwieszany, więc ciężko będzie coś podkuć :P

wrobelek0403

auc :D no to chyba musisz szybku zrobic przeglad stołów. masz juz ten naroznik??

bozena.dp

nie mam narożnika, na razie zostaje sofa którą mamy teraz, ona ma 2-2,05m długości
myślę, że w przyszłości kupie jakiś narożnik o podobnej długości, ewentualnie teraz mogę odsunąć sofe troche od okna, żeby w przyszłości mógł tam stać narożnik o wym. powiedzmy 2,10-2,20m nie zmieniając tym samym ustawienia stołu ;)

ehh... przerasta mnie to... jeszcze do tego problemy z drzwiami...

wrobelek0403

bozena.dp narozniki standardowo mają ok. 2,40.

a co tam z drzwiami???

bozena.dp

a szkoda gadać
zamówiliśmy drzwi 80 do pokoju, bo takie tam były, fakt nasza wina, że nie zmierzyliśmy wnęki, tylko sugerowaliśmy się starymi, które były na metalowych ościeżnicach, a te były jakoś na zew. wnęki zamontowane, więc 80 pasowały... okazało się, że tam wnęka ma 80cm, więc drzwi muszą być 70, albo trzeba poszerzyć wnękę... wybrali opcje drugą, bo drzwi zamówione, ale okazało się, że nie da rady tej wnęki powiększyć, bo to ściana nośna, gruba, z płyty, no nie da rady... więc mamy 1 skrzydło drzwiowe niepotrzebne... myśleliśmy, żeby wstawić te drzwi do dużego pokoju skoro już są, ale wtedy musiały by się na korytarz otwierać, a to bez sensu... do tego problem z ościeżnicą, już raz pisałam, zamówiłam regulowaną 22-24cm i to z zapasem już było, miało być ok, a okazuje się, że akurat w tym miejscu na ścianie jest "dołek" i potrzebuje ościeżnice min.26cm :crazy:

Dodany tekst: pon, 14 maj 2012, 13:16:25

no ale do ościeżnicy mogę zamówić jakąś przedłużkę 2 cm i wtedy będzie zakres 22-26cm...
jestem zła, bo mogliśmy z tym drzwiami poczekać, ale nie, mąż poganiał, że trzeba drzwi zamówić, bo czeka się przecież 4-5 tyg... ja się na tym nie znam, sugerowałam się drzwiami, które były i teraz mamy... ehh... muszę jeszcze zamówić te 70 do pokoju... jestem też zła na siebie, że bardziej tego nie przypilnowałam, że nie pomierzyliśmy, nie posprawdzaliśmy dokładniej... no ale teraz już za późno, jak to mówią mądry Polak po szkodzie
ciekawe co jeszcze nas tam zakoczy

wrobelek0403

ło matko, to rzeczywiscie przeboje :crazy:

Angie

bozena.dp właśnie dlatego bierze się drzwi z montażem  :blush:

bozena.dp

Angie no ja chciałam... już mi się nie chce o tym gadać
teraz już i tak za późno
mamy nauczkę

Dodany tekst: pon, 14 maj 2012, 12:31:24

chociaż, to nawet nie chodzi o to żeby zamawiać z montażem, ale na gotowy otwór, a nie jak mieszkanie jest w stanie w jakim jest! bo gdyby mi na dzień dzisiejszy przyszli zrobić pomiary to ościeżnica i tak by była zła, jedynie szerokość skrzydła byłaby dobra
jestem zła na siebie, że nie dopilnowałam, na męża, że mnie tak z zamawianiem tych drzwi poganiał, a przecież mogliśmy poczekać...
no, ale jak pisałam, teraz już po ptokach
mam już serdecznie dość tego remontu, rzygam już tym wszystkim
niech już ta ekipa przyjdzie, zrobi co ma zrobić, bo im dłużej to trwa tym bardziej odechciewa mi się wszystkiego co z tym mieszkaniem związane

Dodany tekst: pon, 14 maj 2012, 13:58:07

jak jeszcze będe kiedyś remontować jakieś mieszkanie to będę wiedziała co i jak (co robić, jak robić) i nie będę słuchać facetów, o! lol

marax

Cytat: bozena.dp w 14 Maj 2012, 14:11:35
a szkoda gadać
zamówiliśmy drzwi 80 do pokoju, bo takie tam były, fakt nasza wina, że nie zmierzyliśmy wnęki, tylko sugerowaliśmy się starymi, które były na metalowych ościeżnicach, a te były jakoś na zew. wnęki zamontowane, więc 80 pasowały... okazało się, że tam wnęka ma 80cm, więc drzwi muszą być 70, albo trzeba poszerzyć wnękę... wybrali opcje drugą, bo drzwi zamówione, ale okazało się, że nie da rady tej wnęki powiększyć, bo to ściana nośna, gruba, z płyty, no nie da rady... więc mamy 1 skrzydło drzwiowe niepotrzebne... myśleliśmy, żeby wstawić te drzwi do dużego pokoju skoro już są, ale wtedy musiały by się na korytarz otwierać, a to bez sensu... do tego problem z ościeżnicą, już raz pisałam, zamówiłam regulowaną 22-24cm i to z zapasem już było, miało być ok, a okazuje się, że akurat w tym miejscu na ścianie jest "dołek" i potrzebuje ościeżnice min.26cm :crazy:

Dodany tekst: pon, 14 maj 2012, 13:16:25

no ale do ościeżnicy mogę zamówić jakąś przedłużkę 2 cm i wtedy będzie zakres 22-26cm...
jestem zła, bo mogliśmy z tym drzwiami poczekać, ale nie, mąż poganiał, że trzeba drzwi zamówić, bo czeka się przecież 4-5 tyg... ja się na tym nie znam, sugerowałam się drzwiami, które były i teraz mamy... ehh... muszę jeszcze zamówić te 70 do pokoju... jestem też zła na siebie, że bardziej tego nie przypilnowałam, że nie pomierzyliśmy, nie posprawdzaliśmy dokładniej... no ale teraz już za późno, jak to mówią mądry Polak po szkodzie
ciekawe co jeszcze nas tam zakoczy
nie ty jedna . jak mi zamontowali oscieznice i drzwi to pomylili kolory . Ościeznice sa w innym drzwi w innym ........ drzwi lazienkowe nie maja otworow ,pokojowe maja ehhhh dluga historia . Nie ma remontu bez takich wpadek .