jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

bozena.dp

za samą wode - spuszczenie, napełnienie to nie będzie dużo, max 100zł
ale oni jeszcze zakładali te zawory (nasze) i coś tam jeszcze robili, a że im się płaci za godz., a samo spuszczenie i napełnienie trwało już z dobre 2godz... (nie pamiętam dokładnie, a mąż już śpi)... o 9 przyszedł 1 facet, spuścił tą wodę i poszedł na śniadanie, po śniadaniu przyszło ich dwóch, bo coś tam z rurkami robili i 1 nie dałby rady, potem napełnienie instalacji i skończyli chyba o 14, czyli to 5 godz, z czego ok.3-4 godz 2 osoby... do tego trzeba doliczyc koszt wody... no nic, czekamy na rachunek ze spółdzielni
tak mnie wkurza ta spółdzielnia, że szok! obojetnie co chcemy zrobić są pytania, a po co, a na co :crazy: tak samo z tymi kaloryferami - musieliśmy napisać takie pismo, ze chcemy je wymienić i na jekie będziemy wymieniać (firma, model, wymiary/moc), napisałam, mąż jechał zawieść, gada z tym facetem, a ten, a czemu takie kaloryfery? przeiceż one drogie sa, bo sa konwektorowe (czy jakieś) - noż kurwa, co go to obchodzi, że one drogie są, on za nie nie płaci! ale jak mąż powiedział, że my je kupiliśmy z 50% rabatem to tylko powiedział "aha" :crazy:

Dodany tekst: 16 Maj 2012, 20:53:45

nie, no, może jednak to nie będzie 500zł, a coś ok.400zł, ale to i tak dużo!
zobaczymy jak rachunek wystawią... na pewno wam wtedy napisze ile to w końcu wyszło

Dodany tekst: 16 Maj 2012, 21:58:03

Cytat: wrobelek0403 w 16 Maj 2012, 21:41:00
bozena.dp chyba ohujeli????? :padam: w pozku za godzine prac bierze sie 100 zł, ile oni te zawory robili?? pol dnia???

oprócz zaworów jeszcze coś tam z turkami robili, bo nowe kaloryfery mają trochę inny rozstaw przyłączy, no i samo spuszczanie i napełnianie wody długo trwało
ich robota o jedno + do tego cena za wode do instalacji

Cytat: Angie w 16 Maj 2012, 22:46:25a  teraz woda w kaloryferach jest? u nas na lato chyba spuszczają

woda jest cały czas, tylko jakbyśmy chcieli to robić w sezonie grzewczym to wtedy jeszcze dochodzi odpowietrzanie grzejników w całym pionie, a to dodatkowe koszta, na szczęście teraz tego nie ma ;)

magoo

bozena.dp może liczą w zależności od wartości kaloryferów, a wy się wygadaliście że drogie lol
a na serio to współczuję

bozena.dp

magoo nie, nie, to facet sam jak zobaczył jakie kaloryfery mamy, powiedział "a po co takie drogie?" :P tak jakby on za nie płacić musiał

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 16 Maj 2012, 22:15:07
magoo nie, nie, to facet sam jak zobaczył jakie kaloryfery mamy, powiedział "a po co takie drogie?" :P tak jakby on za nie płacić musiał

nie cierpuie takiego wscibstwa :crazy:

Dodany tekst: 16 Maj 2012, 23:13:40

Cytat: bozena.dp w 16 Maj 2012, 22:15:07

nie cierpuie takiego wscibstwa :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 17 Maj 2012, 00:13:40nie cierpuie takiego wscibstwa

a daj spokój
inny facet (architekt chyba), z którym na początku załatwialiśmy, też zadawał mnóstwo pytań w stylu 'a po co to?'
jedynie pan nr 3 do którego trafiłam, u którego zgłaszałam jakieś tam usterki - typu pęknięty pion, nieświecąca żarówka i nie działający przełącznik na klatce - nie zadawał żadnych dziwnych pytań

Kasia

slatego jak my wymienialiśmy kaloryfer w łązience to po prostu wzięliśmy hydraulika spółdzielnianego nie powiadamiając spółdzielni ;)
zrobił wszystko zgodnie z procedurą a omineła nas papierologia i zapłacilismy tylko jemu (chyba 150zł za 30minut roboty)

natka

no no..to sie SM Chemik nie popisała ;) uwazaj na rozliczenia wody z nimi...moj tata ma ciagle przeboje i ciagle cos mu zle licza..

Dodany tekst: 17 Maj 2012, 12:55:40

inkageo

I to jest właśnie sedno sprawy..ludzie często pytają jaka jest różnica między własnością, a własnościowym spółdzielczym prawem do lokalu. No i jednak warto we własność przekształcić ;)
Inaczej spółdzielnia jest właścicielem budynku i robi co chce..
Imagine there is no hate

emcia

kurde, to u nas demontaż kaloryfera z wypuszczeniem wody kosztuje wg cennika na fakturę 30 zł netto

marax

100 zl za H ? kuzwa to maja stawki prezydenta RP za prace

emcia

maraxela
dziwi Cię to?
to tak jak prawnik i lekarz
wejdziesz i już płacisz ;)

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 17 Maj 2012, 20:24:13
100 zl za H ? kuzwa to maja stawki prezydenta RP za prace

kolejny raz wychodzi smutna prawda, ze lepiej kłasc płytki niz sleczec nad ksiazkami :thumbdown:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

poczekamy na rachunek ze spółdzielni i zobaczymy
mąż mówi, że w sumie trzeba będzie zapłacić za 10h pracy + za samą wodę :padam: bo jeden pracownik był od 7 do 14, drugi 11-14, w tym 3 godz. trwało spuszczanie i napełnianie pionu wodą
teraz pytanie ile oni sobie za godz. pracy liczą
mąż mówi, że jeżeli ten rachunek będzie taki duży jak przypuszczamy, to on im tego nie popuści i zrobi tam awanturę, tym bardziej, że jak byliśmy się pytac w spółdzielni co i jak, to nam nic nie powiedzieli, że za to płacić będziemy musieli, mówili tylko, że trzeba będzie za wodę z instalacji zapłacić

wrobelek0403

bozena.dp ja mam wrazenie, ze oni chcą Was naciągnąc, niech pokażą cennik takich prac, bo cos czuje, ze pracownicy kręcą na boku :crazy:

bozena.dp

poczekamy na rachunek ze spółdzielni a potem będziemy interweniować, bo przegięli i to mocno!

marax

Cytat: emcia w 17 Maj 2012, 20:32:39
maraxela
dziwi Cię to?
to tak jak prawnik i lekarz
wejdziesz i już płacisz ;)
ja w przychodni zarobie za godzine max  35 zl brutto ( o ile dam rade przyjac 5 pacjentow w ciagu godziny) - nikt nie liczy tutaj mojej odpowiedzialnosci zawodowej tak samo jak prawnik nie ryzykuje zalaniem podlogi w mieszkaniu  . Zeby brac 100 zl za wizyte to trzeba w moim zawodzie uczyc sie 14 lat minimum ( nie wliczam w to liceum) . O ile za pierwsza godzine pracy 100 zl rozumiem ( trzeba dojechac , wziasc sprzet itp) o tyle za kolejne godziny to chyba powinno byc troche taniej .Mnie spoldzielnie denerwuja to jest Panstwo w panstwie.

wrobelek0403

maraxela ale to jest normalna stawka za prace budowlano-remontowe w poznaniu i to netto !!!! oczywiscie za remeoty całosciowe liczy sie inaczej, ale za naprawe kranu, kibla czy kuchenki tyle to kosztuje.

w lublinie ostatnio byłam, widziałam reklame podobnej firmy, ze biorą 60 zł.

Ze w TG biorą stówe to jest mocne przegiecie. :padam:

marax

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2012, 17:56:52
maraxela ale to jest normalna stawka za prace budowlano-remontowe w poznaniu i to netto !!!! oczywiscie za remeoty całosciowe liczy sie inaczej, ale za naprawe kranu, kibla czy kuchenki tyle to kosztuje.

w lublinie ostatnio byłam, widziałam reklame podobnej firmy, ze biorą 60 zł.

Ze w TK biorą stówe to jest mocne przegiecie. :padam:
Ok ja rozmiem ze wymiana kranu moze kosztowac 200 zl ale nie bardzo rozumiem ze ma kosztowac 500 . sama pierwsza godzina jest najdroższa pozniej juz chyba powinno byc liczone po 50 zl - normalna stawka nie ma krzywdy   

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 18 Maj 2012, 17:58:19
Ok ja rozmiem ze wymiana kranu moze kosztowac 200 zl ale nie bardzo rozumiem ze ma kosztowac 500 - bo komus to zajelo 5 h

wiesz to zalezy od wielu czynników, np. stanu istalacji w domu, ja za wymiane durnej umywalki zapłaciłam 250 zł!! przy czym to oczywiscie sama sobie nagrabiłam, bo kupiłam zupełnie nie pasującą do istniejącej instalacji umywalke :crazy:

marax

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2012, 18:05:44
wiesz to zalezy od wielu czynników, np. stanu istalacji w domu, ja za wymiane durnej umywalki zapłaciłam 250 zł!! przy czym to oczywiscie sama sobie nagrabiłam, bo kupiłam zupełnie nie pasującą do istniejącej instalacji umywalke :crazy:
przemyslalam i skasowalam . zgadzam sie z toba ze czasem moze byc to i 5000 :)

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 18 Maj 2012, 18:06:28
przemyslalam i skasowalam . zgadzam sie z toba ze czasem moze byc to i 5000 :)

ja facet u mnie montował, to opowiadał, ze kilka dni wczesniej był w mieszkaniu, gdzie miał tylko wymienic 3 baterie scienne na nowe. Teoretycznie godzina roboty na wszystko.Skonczyło sie na kuciu, bo stara instalacja w scianach sypała sie w rekach. :thumbdown: zajeło mu to cały dzien.

emcia

Cytat: maraxela w 18 Maj 2012, 17:30:27
ja w przychodni zarobie za godzine max  35 zl brutto ( o ile dam rade przyjac 5 pacjentow w ciagu godziny) - nikt nie liczy tutaj mojej odpowiedzialnosci zawodowej tak samo jak prawnik nie ryzykuje zalaniem podlogi w mieszkaniu  . Zeby brac 100 zl za wizyte to trzeba w moim zawodzie uczyc sie 14 lat minimum ( nie wliczam w to liceum) . O ile za pierwsza godzine pracy 100 zl rozumiem ( trzeba dojechac , wziasc sprzet itp) o tyle za kolejne godziny to chyba powinno byc troche taniej .Mnie spoldzielnie denerwuja to jest Panstwo w panstwie.
wiem o czym mówisz
nie piszę ile trzeba się uczyć, tylko ile to kosztuje

Dodany tekst: 20 Maj 2012, 10:19:01

Cytat: bozena.dp w 17 Maj 2012, 23:38:19za samą wodę
żeby nawet, metr wody kosztuje kilka złotych

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 18 Maj 2012, 18:56:52Ze w TG biorą stówe to jest mocne przegiecie. padam

hallo, ja nigdzie nie napisałam, że oni biorą 100zł za godzinę :P
podobno, ale pewności nie mam, biorą 35zł/h, byli 10h = 350zł + 80zł (podobno) woda = 430zł
a jaki rachunek będzie w rzeczywistości, się okaże na dniach pewnie

marax

Cytat: bozena.dp w 16 Maj 2012, 21:48:13
a teraz gorsze wieści
zapomnieli nam powiedzieć, że jeszcze musimy zapłacić pracownikom, którzy do nas przyszli to zrobić i założyć te pieprzone zawory (zawory nasze)... taki mały szczególik wart ok.500zł :zly:
o 9 przyszedł 1 facet, spuścił tą wodę i poszedł na śniadanie, po śniadaniu przyszło ich dwóch, bo coś tam z rurkami robili i 1 nie dałby rady, potem napełnienie instalacji i skończyli chyba o 14, czyli to 5 godz,

[/quote]
jakos mi tak z tego wszystkiego wyszlo 100 zl za godzine

bozena.dp

no tak, bo ja źle napisałam :blush: jak pisałam wtedy, mąż już spał, a ja nie wiedziałam dokładnie jak to tam z nimi było ;D
pan nr 1 był już tam od 7 do 14 =7h, drugi 11-14 = 3h, razem 10h ;D