jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

marax

no bozena ja tu z wroblem zaczelam kurs hydrauliki a ty nam stawki teraz obnizasz lol lol

emcia

Cytat: maraxela w 20 Maj 2012, 23:08:26
no bozena ja tu z wroblem zaczelam kurs hydrauliki a ty nam stawki teraz obnizasz lol lol
:rotfl:

wrobelek0403

Cytat: maraxela w 20 Maj 2012, 23:08:26

lol lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

marax wybacz mi o pani :P

Dodany tekst: 21 Maj 2012, 12:06:04

poza tym wiesz, w Poznaniu u wróbla są wyższe stawki, także spokojnie możecie sobie studiować tą hydraulikę i ustalić stawkę dla dużych miast ;)

no i hallooo - nam to przyszli zrobić ze spółdzielni, a nie, że my sobie prywatnie hydraulika wynajęliśmy, bo wtedy stawki mogłyby być inne, kto wie ;D

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 21 Maj 2012, 13:03:12nam to przyszli zrobić ze spółdzielni,

tym bardziej uwazam, ze to zdzierstwo, bo wody pewnie nikt inny Wam spuscic nie moze :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 21 Maj 2012, 12:15:24
tym bardziej uwazam, ze to zdzierstwo, bo wody pewnie nikt inny Wam spuscic nie moze :knuje:

no raczej nie

muszę wam powiedzieć, że w końcu widać jakieś postępy w tym remoncie, wcześniej to tylko wydawaliśmy kase (instalacje elektr., wod.-kan., gaz) a efektów jako takich widać nie było ;D
wieczorem zgram zdjęcia i wam wrzuce ;) bo oczywiście chciałam abyście coś doradziły ;)

Dodany tekst: 23 Maj 2012, 00:37:16

zdjęcia ;)
ostatnie to stan na dzień wczorajszy ;)
https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE#5745487842166490434

Angie

bozena.dp  widać postępy  :jejeje: :jejeje: :jejeje: :jejeje: :jejeje:

zosia2007

Kasia

Bozenka super :D
a czemu wszystko płytami obkładacie? to wam zmniejsza powierzchnie :knuje:
nie lepiej gładź na ściane kłaść? wiem że to trudniej i więcej roboty ale kilka cm sie oszczedza :knuje:

natka

no no...coś czuje że to będzie fajne mieszkanie :D a widok jak wszystko było skute i te kable..aż mnie dreszcz przeleciał i sobie przypomniałam mękę mojego remontu :D

magdalinska

o jezu ale demolka  :padam: ale widac juz cos :)

wrobelek0403

fajna demolka :D mieszkanko sie wyłoni, jak feniks z popiołów :D

bozena.dp

Cytat: Kasia w 23 Maj 2012, 12:03:36a czemu wszystko płytami obkładacie? to wam zmniejsza powierzchnie knuje

jakie wszystko, jakie wszystko? prawie wszystko jak już :P lol

a tak poważnie, to mi jest obojętnie jak zrobią, byle było dobrze, a ekipa wie, że mi zalezy na każdym cm w tym mieszkaniu ;)
w dużym pokoju jest tylko 1 ściana w płytach na pozostałych będzie gładź
w pozostałych pomieszczeniach (mały pokój, kuchnia, łazienka, przedpokój) nie ma w ogóle tynków, bo większość pospadała sama i stwierdzili, że jak mają robić nowy tynk, potem na to gładź to lepiej położyć płyty, będzie taniej, a jeżeli chodzi o grubość to wcale grubiej nie będzie - oni te płyty kleją do ściany... ja się nie znam, chce tylko żeby było dobrze, wierze, że wiedzą co robią
zresztą zobaczcie jak ładnie zrobili komin na wejściu do kuchni - boki obłożyli płytą, a środek tylko cienko zaciągnęli tynkiem/gipsem (nie znam sie), bo akutat na środku było takie spore wybrzuszenie, komin był w kształcie litery V, przy czym ten dziubek to właśnie na środku komina był

Dodany tekst: śro, 23 maj 2012, 14:13:32

Cytat: Kasia w 23 Maj 2012, 12:03:36nie lepiej gładź na ściane kłaść? wiem że to trudniej i więcej roboty ale kilka cm sie oszczedza knuje

żeby położyć gładź to trzeba mieć w miarę równe ściany, a tego w tym mieszkaniu nie ma :P no i tynk przede wszystkim, bo przecież nie kładzie się gładzi na surowe ściany (chyba, tak mi się wydaje), a jak pisałam, prócz dużego pokoju tynków prawie wcale w tym mieszkaniu nie ma, w dużym pokoju były tylko 2 placko bez tynku, które są już "zaklejone" (widać na zdjęciach)

teraz ściany i sufity będą gładkie, równe, ale idealnie proste nie będą - kątów prostych tam nie ma prawie nigdzie, ale na tym mi nie zależy, bo gdybym chciała mieć wszystko idealnie proste to wtedy musieliby sporo cm zabrać aby to wyrównać, a to nie warto ;)

Dodany tekst: 23 Maj 2012, 15:16:12

jutro postaram się zrobić nowe fotki, bo tam z dnia na dzień coraz lepiej to mieszkanie wygląda ;)
mamy tez już nowe drzwi wejściowe - montowali je już teraz, bo mieliśmy młot pneumatyczny pożyczony, który trzeba było oddać, więc wykorzystali póki był ;)

Kasia

Ok rozumiem :)
Ja ma cała łazienkę w płytach i wkurwilam sie niezle jak zobaczyłam ze zamiast tynkowac płyty pokleili.
Miałam wanne krótsza o 8cm niż miejsce na nią. Mieli zrobić tam poleczke.
Jak okleili płytami to okazało sie ze wanna sie nie mieści lol

A ja wtedy i tynk maszynowy kupiłam i wyraźnie im mówiłam ze chce aby tynkowali i rynkiem rownali to te moje partacze zrobili po swojemu.

Dlatego od razu mi sie lampka zapaliła jak u ciebie te płyty zobaczyłam.

Komin tez z płyt mamy zrobiony w kuchni i tutaj jestem bardzo zadowolona :)

bozena.dp

w dużym pokoju zamiast gładzi też mamy tynk maszynowy właśnie, dziś kładli ;)
u nas na szczęście po położeniu płyt nie ma dużej róznicy w centymetrach, w kuchni np. na jednej ścianie były juz wcześniej płyty, położone przez spółdzielnię, miejscami po 2! a i tak było krzywo jak cholera, a teraz mamy tam też płyty i nawet ze 2 cm zyskaliśmy w porówaniu do tego co było wcześniej ;) w innym miejscu w kuchni straciliśmy zaledwie 1 cm, więc nie ma tak źle ;)

tak jak pisałam, oni wiedzą, że mi szkoda każdego cm i robią tak aby nie zabierać ich zbyt wielu, a że tynków w mieszkaniu nie ma, to kleją płyty, bo tak im łatwiej te ściany wyrównać (a cm za bardzo nie ubywa)
ja im ufam w każdym bądź razie i wierzę, że wiedzą co robią ;) co nie zmienia faktu, ze i tak kontroluje ;)

Dodany tekst: czw, 24 maj 2012, 13:45:46

Kasia na twoim miejscu też bym się mocno wkurzyła!
na szczęście nasi tacy nie są ;)
to firma z polecenia, wiemy jak robią, bo bratu A. dom wybudowali, poza tym ja im mówię co chce, jak chce, a oni czy i jak da rade to zrobić ;)
jak zrobią coś nie tak to poprawiają ;) np. kabel z tel. miał być w rogu, a wypuścili go jakieś 20cm dalej, ale już poprawili i jest jak miało być ;)

tak jak pisałyście - zaufanie zaufaniem, ale kontrolować trzeba ;) dlatego codziennie tam jadę zobaczyc co i jak ;)

niewiemjaka

Bożenka! ale masz niezłą demolkę! aż ciary przechodzą brrr :D ale dobrze idzie  :thumbup:

Kasia

Cytat: bozena.dp w 24 Maj 2012, 15:42:24Kasia na twoim miejscu też bym się mocno wkurzyła!

moi mieli wyraźnie powiedziane ze mają lepić z tynku i nic nie kleić
powtarzałam ze 100razy

pilnowała ich moja mama, chora wtedy była i po prostu ją przegadali że tak ma byc i już

przyszłam z pracy a tu cała łazienka w zielonych płytach :zly: i na drugi dzień mi mówią że coś się wanna nie mieści :zly:

bozena.dp

łooo matko, kasia, rozszarpałabym ich chyba ;/

u nas w małym pokoju też jednak będzie tynk maszynowy, bo okazało się, że ściany są tam w miarę równe i nie ma sensu kłaść płyt :) tylko jeszcze nie wiem czy na wszystkich ścianach

no i u nas wygląda to tak:
szef ekipy dzwoni dziś do mnie po południu i pyta "chcesz mieć ściany proste (i równe) czy tylko równe?" chodzi o to, że na jednej ścianie jest różnica 2 cm na wysokości (przy suficie jest 2cm więcej niż przy podłodze) i można to wyprostować płytami a można tylko zaciągnąć tynkiem i będzie ściana równa gładka, ale nie będzie idealnie równa ;D

Dodany tekst: 24 Maj 2012, 20:45:56

a mąż "oburzony", że on do mnie dzwoni, a nie do niego :P
no ale to ja im ciągle mówię co i jak i ciągle o coś dopytuje ;D

magdalinska

malutenka

Cytat: bozena.dp w 24 Maj 2012, 21:44:58a mąż "oburzony", że on do mnie dzwoni, a nie do niego
u mnie też pan budowniczy konsultuje ze mną, ale Szanowny po pospolitym ruszeniu pt. kuchnia doszedł do wniosku, że się nie zna i ja wiem lepiej :)

bozena.dp

mąż się w sumie z tego śmiał, dlatego to oburzony w "" było ;)
a chodzi o to, że on po prostu zna gościa lepiej i dłużej ode mnie, bo oni z jednej "wsi (dzielnicy) pochodzą i się znają ;) no i wcześniej zawsze do męża dzwonił, a teraz, po tygodniu u nas, dzwoni do mnie ;)

bozena.dp

dziewczyny, które mają "ślepą" (bez okna) łazienkę - jakie macie oświetlenie?
bo my w końcu zdecydowaliśmy się na 1 lampę pod sufitem (np, jakiś plafon łazienkowy) i do tego tylko jakieś światło nad lustrem,nad umywalką i się zastanawiam czy to wystarczy, czy halogeny nie byłby jednak lepsze?
no i ostatnio miałam moment wahania czy aby na pewno dobre płytki do łazienki wybraliśmy, czy to są na pewno TE :blush: ;D
chyba to juz za długo trwa i stąd te dylematy ;D

jeszcze o pokój P. chciałam zapytać
początkowo ustaliliśmy, że zrobimy w pokojach panele, ale mąż ostatnio rzucił pomysł, żeby u P. w pokoju położyć wykładzinę dywanową, bo będzie cieplej, a wiadomo, że mały większość czasu spędza na zabawie na podłodze - no i sama nie wiem...

marax

Cytat: bozena.dp w 28 Maj 2012, 22:49:11
dziewczyny, które mają "ślepą" (bez okna) łazienkę - jakie macie oświetlenie?
bo my w końcu zdecydowaliśmy się na 1 lampę pod sufitem (np, jakiś plafon łazienkowy) i do tego tylko jakieś światło nad lustrem,nad umywalką i się zastanawiam czy to wystarczy, czy halogeny nie byłby jednak lepsze?
no i ostatnio miałam moment wahania czy aby na pewno dobre płytki do łazienki wybraliśmy, czy to są na pewno TE :blush: ;D
chyba to juz za długo trwa i stąd te dylematy ;D

jeszcze o pokój P. chciałam zapytać
początkowo ustaliliśmy, że zrobimy w pokojach panele, ale mąż ostatnio rzucił pomysł, żeby u P. w pokoju położyć wykładzinę dywanową, bo będzie cieplej, a wiadomo, że mały większość czasu spędza na zabawie na podłodze - no i sama nie wiem...
ja bym robila panele plus dywan

yoy

a my w łazience mamy plafon i dwie lampy nad lustrem. Jest baaardzo jasno. Halogeny nie dają dużo światła.

aniak1211

Cytat: maraxela w 28 Maj 2012, 23:03:16
ja bym robila panele plus dywan
Ja chyba tez.
Wykladzina chyba droga,a nie wypierzesz jej tak porzadnie,
za kilka lat bedziesz musiala cos z nia zrobic bo P. tu wyleje soczek,tam farbke,pisak....
W UK w wiekszoci mieszkan sa wykladziny,
widze co sie dzieje u znajomych z dziecmi.