Nocnikowanie-rady, rady

Zaczęty przez konwalia, 22 Lut 2012, 10:53:31

ziuta

to chyba zależy w dużej mierze od indywidualnej gotowości dziecka, a tego raczej nie przewidzisz
jak jest gotowe, to idzie szybko, ale jak nie jest, to trudno cokolwiek przyspieszyć
my mieliśmy dwa podejścia, za pierwszym razem zupełnie "olał" temat ;) a kilka miesięcy później poszło bardzo sprawnie, mimo że wbrew mojej woli :D bo to już jesień była, a ja chciałam odpieluchowywać jak będzie ciepło ;D no ale sam się domagał, wołał na nocnik, więc nie mogłam zignorować i odpieluchowanie przypadło nam na najgorszy okres jesienno-zimowy

rubin04

Cytat: ziuta w 19 Lut 2013, 12:56:23ięc nie mogłam zignorować i odpieluchowanie przypadło nam na najgorszy okres jesienno-zimowy
ja własnie ignoruję :D

Bo Mila to juz ze 3 mies woła na sikanie itd ale nie chce mi się zimą jej z gołym tyłkiem puszczać. Poczekam do wiosny.

Ale odpieluchowac ja musżę bo chce po wakacjach ją wcisnac do przedszkola a nie do złobka,
i jak bedzie bez pieluchy, bedzie sama ładnie jesć to jest szansa.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

Cytat: rubin04 w 19 Lut 2013, 17:36:42Bo Mila to juz ze 3 mies woła na sikanie itd ale nie chce mi się zimą jej z gołym tyłkiem puszczać. Poczekam do wiosny.

a nie chcesz tylko na dwór pieluchy zakladać?

rubin04

Jestynka, no w domu czasami tak robię że puszczam ją bez, ale to jak juz wiem ze kupa była :D Bo boję się grubszych wpadek :D
ale jeszcze chwila i jej całkiem zdejmę.

martullek

Wojtek po feriach z babcią jednak nadal wali kupę tylko w pieluchę. nie ma opcji, by zrobił inaczej. nie działa nic, nawet przekupstwo. jak nie dostanie tej pieluchy to wstrzymuje kilka dni i potem płacze, że go brzuch boli...

Dodany tekst: 21 Lut 2013, 06:56:18

z sikaniem nie ma żadnego problemu, od grudnia nie ma nawet pieluchy na noc

Angie

martullek u Leny to trwało pół roku od ściągnięcia pieluchy. NIe było innej opcji, bo kupa ją stresowała.
Może spróbuj z książką o kupie ;D

martullek

Angie, dzięki, nawet mam tę książkę, bo kiedyś moja siostra w ramach żartu kupiła ;)

tu nie chodzi o stres. on po prostu lubi robić kupę kucając.

zuzia

martullek
przeczekaj
tłumacz i rozmawiaj. nic innego nie wymyślisz.
na M. podziały rozmowy, że tylko dzidzie robią kupę w pieluchę etc. i jak coś tam chciał to powiedziałam, że to jest dla dużych chłopców co robią kupę do wc.
podziałało.
a było u nas podobnie - siku do toalety, wołał. a na nr 2 - mowy nie było (wolał na stojąco). K. go próbował przymusić (jak to on) - posadził M. na wc, bajki mu puszczał, pare godzin tam spędzili. efekt - M. nie zrobił nic a po 2 takich dniach był płacz że brzuch go boli etc.

rubin04

No nic, zakupiłam 25 par majtek dla Mili i chyba zacznę ją w domu w majtach puszczać (swoja dorgą jest w Tesco obnizka na majtki :D i tak po ok 11-14 zł sa komplety po 5 szt)

ishka82

rubin04, powodzenia :D ja nakupowałam, a później się okazało, że aż tyle niepotrzebne ;) życzę, żeby i u Was tak było :)

marlen_ka

rubin04 powodzenia :)
ja odpieluchowałam Lilianę  w tym samym wieku i też w zimę (w styczniu jakoś) i nie było źle.

rubin04

Nie-dziekuje.

A tyle kupiłam bo i tanie były, i ładne wiec ciezko mi się było zdecydować które :)

talula

Ehhh.. nie wiem co robić. Moja niemal odpieluchowana Ala (pielucha tylko na noc była) po pojawieniu się Julka zaczęła stopnio coraz częściej siusiać w majtki..potem też robić kupę. W tej chwili załatwia się tylko w majtki (przynajmniej częściowo), ciągle ją przebieram. Ona nawet nie czuje, że coś zrobiła albo mówi po fakcie, albo wcale, a jak pytam, czy jej nie mokro, odpowiada, że nie albo, że tak i trzeba Alę umyć. 

Co robić? wracać do pieluch? przeczekanie coś da? Ja już mam dość...dziś przebierałam ją już 7 razy.

Kasia

nie wiem czy bym wracała do pieluch :knuje:
w zasadzie "niedługo" przedszkole :hmm:

no chyba że sobie załozysz że na miesiąc powiedzmy wrócicie a potem od nowa zabawa w odpieluchowanie :hmm:

kotabma

talula nie strasz mnie, czy nas to tez czeka  :crazy:  :crazy:  :crazy:
ja raczej do pieluch nie wroce jakby co
pozwole wybierac jej obrazki na pieluchach dla mlodszej, jakby co to pozwole "przewijac" (np zapinac rzepy) i bede mowiela jakie te dzidziusie sa smieszne bo nie potrafia sisi na nocnik zrobic

talula

Kota niekoniecznie, choć to częste gdy pojawia się rodzeństwo;) u nas nie działa mówienie o dzidziusiach, bo Ala wtedy mówi, że ona też jest malutka ;)

Dodany tekst: pon, 25 lut 2013, 14:01:47

Kasiu, moze to jakis pomysl, bo jestem bardzo tym zmeczona...

Kasia

Cytat: talula w 25 Lut 2013, 14:00:05Kasiu, moze to jakis pomysl, bo jestem bardzo tym zmeczona...
no własnie to pomysł bardziej dla Ciebie niż dla Ali ;)
ale czy dobry to nie wiem

nam Michał zaczał pisikiwac w nocy i trzymamy się twardo i pieluchy nie zakładamy :D

Kasia

http://gazetki.biedronka.pl/g66,moje_deko-racje.html#/Moje deko-racje/26

na 26 stronie są fajne podkłady nieprzemakalne, ochraniacz na materac
niedrogie i fajne :D

ishka82

Kasia, musze u mnie sprawdzić, czy są ;D

sonatina

talula
Igor też miał okres całkowitego cofnięcia się. Odpieluchowany  zaczął nagle znowu sikac w majtku. Przeczekałam chć już czasem szlag mnie trafiał od ciagłego przebierania i udało się:)

olgaaa1

Postanowiłam, że od poniedziałku gabryśka zmienia garderobę na majtki :) zastanawiam się nad kupieniem nocnika turystycznego na spacer, bo nie wyobrażam sobie podtrzymywania jej przy kucaniu, ona zwyczajnie nie będzie chciała, a tak nocniczek i już. Co myślicie, miała któraś? inwestować? małe pieniądze to nie są

cumberland

skoro już wątek mi wyskoczył, to spytam:
pediatra pytała czy wysadzamy już F. na nocnik...a my nie wysadzamy
kiedy zaczynać z tym nocnikowaniem?
i jak?

zwierzatko_mojej_mamy

cumberland wychodzi na to, ze im wczesniej tym lepiej - jak nie przezwyczaisz do wysadzania to sam bedzie musial dopiero "dojrzec" jak bedzie kumaty, bo pieluchy sa suche i nie maja te dzieci w mozgu lampki, ze mokro i nie potrzebuja ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

olgaaa1

moja ma 2,5 i nie "wysadzam" moja w wieku twojego syna nie kumała w ogóle o co chodzi z tym siusianiem, teraz kuma, ale czekam na ciepłe dni.

cumberland

ale to jest jakaś zasada? jak-to-robić-step-by-step?
jak on ma zakumać, że jak siku to nocnik?
ja jestem zielona w tym temacie, wiec proszę o instrukcję dla początkujących ;)