Nocnikowanie-rady, rady

Zaczęty przez konwalia, 22 Lut 2012, 10:53:31

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olgaaa1

A co myślicie o majtkach treningowych? Mój kolega mówił, że dopiero to zadziałało u jego syna, no i wygodne na wyjścia, bo tylko dziecko czuje dyskomfort, a na zewnątrz sucho, bez mokrych portków

Dodany tekst: 08 Sty 2013, 10:15:32

Cytat: ishka82 w 08 Sty 2013, 10:14:40
marcheewka, Dominika miała 2 lata i 5 miesięcy jak została odpiluchowana...może u Was lepiej poczekać do wiosny, bo na początku, to dziecko często siusia, czasem się posikuje i jednak łatwiej jak jest ciepło, bo wtedy i na spacerze nie ma problemu, żeby gdzieś trawkę "podlać", a zimą to trochę lipa ;)

Ja planuje włąsnie poczekac do maja :)

ishka82

Justynna, czy Ola może być w żłobku bez pieluchy, to ja nie wiem, marchewki by trzeba spytać ;) u nas było tak, ze panie zauważyły, że Dominika chętnie chodzi z innymi dziećmi do toalety i pielucha często sucha, więc powiedziały, że proszą, aby przyprowadzić ją bez pieluchy ;D ja trochę się obawiałam, mówiłam, ze w domu nie woła, że jak ściągam pieluchę, to sika po nogach, na co panie, że chcą spróbować, bo widzą jej gotowość, a jakby co to pieluchy mają i jak będzie hardcore, to założą, no i okazało się, że dopiero jak pieluchy nie było i w domu i w żłobku, to ona przestała sikać w majty :D ja zrobiłam zapas majtek ja na wojnę, a ona pierwszego dnia posiusiała majty jeden raz ;D szczerze, to teraz jak się bawi, to nie ma czasu iść siku i posikuje lekko majtki i częściej muszę jej zmieniać niż na początku odpieluchowywania :D

Justynna

Cytat: ishka82 w 08 Sty 2013, 10:20:07
Justynna, czy Ola może być w żłobku bez pieluchy, to ja nie wiem, marchewki by trzeba spytać ;)
wiem wiem :D
Chodziło mi o to, że Ola musiałby chodzić bez pieluchy i w domu i w żłobku, bo inaczej nie ma co robić dziecku zamieszania :)

zosia2007

Cytat: Justynna w 08 Sty 2013, 10:09:28Ale definitywne ściągnięcie i u nas zdało egzamin
u nas tez, chociaz wpadki sie zdarzaly a mnie krew zalewala

Justynna

Cytat: zosia2007 w 08 Sty 2013, 10:34:39
u nas tez, chociaz wpadki sie zdarzaly a mnie krew zalewala
Mnie też, ale musiałam być konsekwentna.

feeling.good

u Stasia wciąż problem z dwójką bywa. Czasem zawoła jak juz jest w majtach.  No i nie chce na toaletę robić, poza domem też. Musimy wszędzie ze soba nocnik taszczyć  :crazy:

ziuta

eee, chyba to nie jest tak, że od początku trzeba zdjąć pieluchę definitywnie i nigdy więcej nie założyć
ja odpieluchowuję wg tej książki nauka nocniczka dla chłopców czy jakoś tak i tam jest polecany system treningów po 2-3h dziennie bez pieluchy, my tak robimy, po domu generalnie biega bez pieluchy i wtedy lata na nocnik, ale na noc, drzemkę i wyjścia zakładam pieluchę i K. doskonale to kuma - pyta mnie wtedy "mamo, mam pieluchę? mogę zrobić siku do pieluchy?" i spoko, a jak pieluchy nie ma to biegnie na nocnik ;D

Justynna

ziuta, też zakładam pieluchę na wyjścia i na noc, a normalnie majtki.
Chodziło mi o uniknięcie sytuacji, że raz pielucha w ciągu dnia raz majtki.
M. definitywnie w domu, w ciągu dnia ma majty ;D

zosia2007

Cytat: ziuta w 08 Sty 2013, 10:42:29po domu generalnie biega bez pieluchy i wtedy lata na nocnik, ale na noc, drzemkę i wyjścia zakładam pieluchę
ja przez pierwsze dwa tyg tez zakladalam pieluche na wyjscia, teraz zakladam tylko na noc, na wyjscia biore rzeczy na zmiane ale wpadki sie juz raczej nie zdarzaja

marcheewka

Cytat: olgaaa1 w 08 Sty 2013, 10:07:21
Marcheewka, nasze dziewczyny to jeszcze bardzo małe dzieci, fajnie, że woła, nawet jak już zrobiła :)
Niektóre dzieci, odpieluchowują się po 3 roku życia i też jest git.

Raz zawołała, NIE WOŁA

Raczej nie mogę jej dać do żłobka bez pieluchy, ona i tak sie barzd ostresowala żłobkiem, a jak jeszcze posika to bedzie masakra.
jak raz zrobiła kupę jak ją przebierałam w żłobku, to prawie płakała. Tłumaczyłam, że czasem sie zdarza kupka i idziemy przebrać.

Zastanawialam sie nad zdjeciem pieluchy na kilka godz w domu, ale M jest przeciwny, bo mu zasika kanapę i dywan!
Zresztą Ola nie chce majtek, tylko pieluche.

A musze ja odpieluchować w tym roku, bo od września do przedszkola idzie....

Ona chce siadać na wc, ale siedzi i nic nie robi. U dziadków na święta chodziłam z nia co 10 - 15 minut, bo mowila, ze chce siku, ale nic nie bylo.
Ja z nia chodzę, nawet jak wiem, ze nic nie zrobi.
Sadzam przed kapielą, posiedzi z 5 minut i zaraz po wejściu do wanny sika do wody ( NA STOJĄCO)

olgaaa1

Moja też od września do przedszkola, ale do najmłodszej grupy i może mieć pieluche

kotabma

Cytat: Justynna w 08 Sty 2013, 10:09:28ishka82, tylko czy w żłobku Ola może być bez pieluchy? Bo to chyba trochę komplikuje.
Zosia byla bez pieluchy w zlobku - nikomu nic to nie komplikowalo. jak sie posisiala to ja przebierano i tyle. czaasem dostawalam nawet wyprane ciuchy jak akurat panie praly posciel czy cos ;)
duzo wpadek nie zaliczyla
Zostala odpieluchowana jak miala rok i 8 miesiecy :D
do spania ma zakladana pieluche ale od jakiegos czasu budzi sie w nocy i wola ze chce sisi. wiosna sciagamy calkowicie pieluche - spac bedzie bez. (nie zrobie tego teraz bo nie mam gdzie suszyc w razie wpadki. przy praniu wilgotnosc w domu dochodzi nam do 80% )

Dodany tekst: 08 Sty 2013, 11:34:05

Cytat: marcheewka w 08 Sty 2013, 11:10:07Zastanawialam sie nad zdjeciem pieluchy na kilka godz w domu, ale M jest przeciwny, bo mu zasika kanapę i dywan!
:D :D :D
sorry, ale gdzies sie musi nauczyc. kanape da sie uratowac. kup jakies nakrycie na nia a pod nakrycie wloz podklady nieprzepuszczajace wody (takie jak ma w lozeczku moga byc) albo jakas folie. dywan - no coz, czasem jakies straty musza byc przy dziecku. ale to tez da sie wyprac ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

Cytat: kotabma w 08 Sty 2013, 11:30:23
Zosia byla bez pieluchy w zlobku - nikomu nic to nie komplikowalo. jak sie posisiala to ja przebierano i tyle. czaasem dostawalam nawet wyprane ciuchy jak akurat panie praly posciel czy cos ;)
duzo wpadek nie zaliczyla
To teraz Marcheewka musi się wypowiedzieć czy może czy nie i będzie wszystko jasne :D

abkasia

Feeling a na stojaco nie chce? H bardzo szybko na stojaco zacza robic..

Kasia

Michał tylko na stojaco

mobka

A moj w przedszkolu na nocnik siada z dziecmi, wie ze sika sie do nocnika, albo na stojaco do kibelka, w domu mial 2 dni, ze siadal i sikal, a teraz nie i koniec ;D Czekam na wiosne, bo nie mam jak suszyc teraz. A i wie, ze jak bedzie sikal, to bedzie autka dostawaal i jak przzestaniemy kupowac pieluchy to wielkie auto dostanie i dupa ;)
Kupilam nakladke na kibelek, ale on jest lewizna i siedzi caly spiety, poza tym jakby zaczal na niej sikac, to wanne by obsikal, a nie do kibelka narobil. Na stojaco ledwo do obrzeza muszli siega (ze stolka - coz, szwagierka lubi sobie nogami pomachac jak siedzi i mamy wyzej muszle powieszona), a poza tym "sprzet"ma nie za wielki i przypuszczam, ze z sikaniem do kibelka na stojaco bylby problem nawet jakby ten kibel byl nizej. Tym bardziej, ze on sie nie dosunie tak, zbey doknac, bo zimny, na stolku stoi spiety, bo jest lewy... no coz... nie wiem ile bede czekac jeszcze, ale do wrzesnia masa czasu jeszcze ;D

marcheewka

Cytat: Justynna w 08 Sty 2013, 11:38:19
To teraz Marcheewka musi się wypowiedzieć czy może czy nie i będzie wszystko jasne :D

no nie wiem w sumie...
Ale wasze dzieci coś sygnalizowały, czy nic??

Może spróbuje w domu zdjąć pieluche.
Tak sobie myśle, ze moze jednak lepiej wiosną/latem....

Tylko jest problem z tymi podkladami na kanape, bo Ola zaraz wszystko zdejmuje co jest zaścielone, bo jest nie tak!
nawet jak jej ścielę pieluchę gdy coś je na kanapie t ozaraz zabiera, bo nie tak!

Ech, uparciuch z niej

ishka82

Cytat: marcheewka w 08 Sty 2013, 11:10:07
Zastanawialam sie nad zdjeciem pieluchy na kilka godz w domu, ale M jest przeciwny, bo mu zasika kanapę i dywan!
kurde no, ale przecież to jedno na milion odpieluchuje się tak, ze nie zasika nic :crazy: mając dziecko trzeba się z tym liczyć ;D

marcheewka

Cytat: ishka82 w 08 Sty 2013, 12:38:58
kurde no, ale przecież to jedno na milion odpieluchuje się tak, ze nie zasika nic :crazy: mając dziecko trzeba się z tym liczyć ;D

ty to wiesz, ja to wiem, ale M uważa, ze nie i koniec!
On nawet nie pozwalał Oli stawiać kubka z piciem na ławie, bo zalewala podlogę i sie lepiło potem.

Nie pozwala jeść na kanapie ( a to akurat pochwalam, bo ja też) tylko przy stole lub w foteliku.
Jeśli coś je np. ciastko, chleb to zawsze ma talerzyk na odstawienie ( już sama sie domaga talerzyka jak dostaje ciastko)

no ale w kwestii sikania jest nieugiety.

ishka82

Cytat: marcheewka w 08 Sty 2013, 12:42:28no ale w kwestii sikania jest nieugiety.
to może zapytaj go jak on sobie wyobraża odpieluchowanie :hmm: bo szansa na to, że Ola pewnego dnia zdejmie pieluchę i od razu będzie zawsze wszystko trafiało do wc jest znikoma, a przecież nie będziecie jej trzymać w pieluszce w nieskończoność, tym bardziej jak we wrześniu ma iść do przedszkola ;D
mnie też wkurzało jak Domi coś zasika, czy zaleje sokiem, wodą, naśmieci paprochami z jedzenia, ale trudno, przecież jakoś się musi nauczyć wykonywania różnych czynności, to samo nie przyjdzie

Justynna

Cytat: ishka82 w 08 Sty 2013, 12:48:45
mnie też wkurzało jak Domi coś zasika, czy zaleje sokiem, wodą, naśmieci paprochami z jedzenia, ale trudno, przecież jakoś się musi nauczyć wykonywania różnych czynności, to samo nie przyjdzie
Ostatnio mało nie pokłóciłam się z szwagrem właśnie w kwestii "brudzenia", bałaganu czynionego przez dziecko. I on stwierdził, że to kwestia dyscypliny. No i wyszło, że nie "panujemy" nad Michałem ;D

mobka

Bo to tez zalezy jak duzy ten balagan ;)

Justynna

Cytat: mobka w 08 Sty 2013, 12:55:56
Bo to tez zalezy jak duzy ten balagan ;)
Jego najmłodszy syn ma dopiero 8 miesięcy, więc jeszcze trudno powiedzieć: czy i jaki wielki bałagan będzie czynił ;)

marcheewka

Hmm, u nas pewne zasady odniosły skutek.
Ola w miarę ładnie je,  nie rozlewa picia, zawsze ma talerzyk i nie je w biegu, itp.
Ostatnio był u nas synek kuzynki starszy o 8 miesięcy i to był Armagedon!
Syf był straszny, podloga zaciapana, nakruszone wszędzie, bo latał z ciastkami i niedojadki rzucał gdzie popadnie. No ale kuzynka nie zwracała uwagi na takie rzeczy.
Tak jak mobka mówi, zależy jaki bałagan.

Dodany tekst: 08 Sty 2013, 13:04:05

we wrześniu Ola biegła po plaży w samych majtkach. Sikała , czasem i kupa była ale ona nie zwracała na to uwagi.
No nie wiem, moze dam jej jeszcze troche czasu...  ma 2 lata i 3 miesiące