Nocnikowanie-rady, rady

Zaczęty przez konwalia, 22 Lut 2012, 10:53:31

zosia2007

marchewka ja juz ci kiedys pisalam, ze mojemu zabralam smoka jak mial 2 lata i 1 m-c, w/g mnie on nigdy by sie sam nie odsmoczkowal

mobka

Zosia, e tam nigdy ;)
W końcu zaczalby się wstydzić. Ja czekam aż pojęcie wstydu zrozumie.

ishka82

Cytat: mobka w 09 Sty 2013, 16:58:44
Zosia, e tam nigdy ;)
Niuśka już się zaczyna wstydzić i na mieście np. sama smoka nie chce, bo wstyd ;) żeby tak jeszcze przy mnie zaczęła się wstydzić tego smoka ;)

jestynka

możecie też do duzego dziecka zamiast wstydu sie odwoływać :)
bo faktycxznie dzieciaki się wstydzą ale nie w domu.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Cytat: jestynka w 09 Sty 2013, 17:42:48
możecie też do duzego dziecka zamiast wstydu sie odwoływać :)
bo faktycxznie dzieciaki się wstydzą ale nie w domu.
odwołuję się, a i owszem, ale Niuśka w zależności od potrzeb widzi siebie jako malutkie lub duże dziecko lol no nic, w końcu na pewno i smok pójdzie precz i nocna pielucha ;D

jestynka

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2013, 17:58:13ale Niuśka w zależności od potrzeb widzi siebie jako malutkie lub duże dziecko LOL

prawidlowo :D

zosia2007

Cytat: mobka w 09 Sty 2013, 16:58:44
Zosia, e tam nigdy ;)
Oj nie. Dla mnie to zdecydowanie za długo na smoka

zuzia

M. odsmoczkowany jak miał rok i 10 miesięcy.
pomogło przedszkole - tam nie miał smoka do zasypiania, w domu powiedziałam, że smok śpi w przedszkolu. i luz. żadnych płaczy, spazmów, histerii. może z raz zapytał o smoka następnego dnia.

ddu

Cytat: iksa_nl w 09 Sty 2013, 15:19:45sie zabierzemy juz nieodwolalnie

brzmi jak groźba ;)

marcheewka

Ola miaął 2 smoki do zasypiania, jeden oddała Mikołajowi dla malutkich, placzących dzieci, a w zamian MIkołaj przyniósl jej prezent ;)
Drugiego miała oddać za narty, ale zrezygnowała z nart, aby zachować smoka ;)

Teraz opowiadam jej, ze tylko malutkie, placzące dzidzie mają smoki i duze dzieci oddają smoki dzidziusiom.

Dzisiaj rano w żłobku jakiś maluszek bardzo plakał i Ola pyta Dlaczego tak placze?
To jej mówie, bo jest malutki i smoka nie ma!
A ona -To damy mu drugiego ( czyli smoka, bo tak go nazywa) i nei będzie plakał!
No to pytam, Oddasz dzidziusiowi swojego smoczka?, a ona Tak!
No to mówie No to jutro rano przyniesiemuy dzidziusiowi.
Zgodziła się ;)

No i teraz sie zastanawiam, czy faktycznie zanieść, tzn poprosić aby ona zaniosla i dała dzidziusiowi. Moze się uda...

Tylko jak zareaguje tatuś dziecka?

ziuta

Cytat: marcheewka w 10 Sty 2013, 11:44:30Tylko jak zareaguje tatuś dziecka?
jak mu dasz maluchowi używany smoczek? no ja bym się wkurzyła
ostatnio w kościele jakieś półtoraroczne dziecko wyciągało sobie smoczek z buzi i próbowało go pchać do buzi Karolowi, na szczęście młody w ogóle nie wiedział o co chodzi, do czego służy smoczek, więc się nie garnął, mnie krew zalewała, a mamusia tej dziewczynki patrzyła z uśmiechem :crazy:

iksa_nl

Cytat: ddu w 10 Sty 2013, 11:22:34brzmi jak groźba wink

haha :) grozba nie, ale postaram sie juz nie odpuscic ;)

Cytat: marcheewka w 10 Sty 2013, 11:44:30
Ola miaął 2 smoki do zasypiania, jeden oddała Mikołajowi dla malutkich, placzących dzieci, a w zamian MIkołaj przyniósl jej prezent ;)
Drugiego miała oddać za narty, ale zrezygnowała z nart, aby zachować smoka ;)

Teraz opowiadam jej, ze tylko malutkie, placzące dzidzie mają smoki i duze dzieci oddają smoki dzidziusiom.

Dzisiaj rano w żłobku jakiś maluszek bardzo plakał i Ola pyta Dlaczego tak placze?
To jej mówie, bo jest malutki i smoka nie ma!
A ona -To damy mu drugiego ( czyli smoka, bo tak go nazywa) i nei będzie plakał!
No to pytam, Oddasz dzidziusiowi swojego smoczka?, a ona Tak!
No to mówie No to jutro rano przyniesiemuy dzidziusiowi.
Zgodziła się ;)

No i teraz sie zastanawiam, czy faktycznie zanieść, tzn poprosić aby ona zaniosla i dała dzidziusiowi. Moze się uda...

Tylko jak zareaguje tatuś dziecka?
Jezeli bylabym wtajemniczona w podstep to nie mialabym nic przeciwko, a smoczek przejela zanim zostanie uzyty.

marcheewka

Cytat: iksa_nl w 10 Sty 2013, 12:26:25
haha :) grozba nie, ale postaram sie juz nie odpuscic ;)
Jezeli bylabym wtajemniczona w podstep to nie mialabym nic przeciwko, a smoczek przejela zanim zostanie uzyty.

hmm, tylko nie będzie czasu na wtajemniczenie, moze tatuś sie połapie ;)

albo po prostu zostawimy ten smoczek na półce dla dzidziusia (jeśli go nie będzie)

oczywiście o ile Ola sie zgodzi, bo moze przemyśleć sprawę i nie oddać ;)

Druga opcja - malutka córeczka kuzynki.

Kuzynka niedawno urodzila i pomyslałam, ze jak pojedziemy do nich w odwiedziny to zawieziemy smoczka malutkiej dzidzi  i oddamy, aby nie płakała ;)

Dodany tekst: 10 Sty 2013, 12:35:40

Cytat: ziuta w 10 Sty 2013, 12:10:04
jak mu dasz maluchowi używany smoczek? no ja bym się wkurzyła
ostatnio w kościele jakieś półtoraroczne dziecko wyciągało sobie smoczek z buzi i próbowało go pchać do buzi Karolowi, na szczęście młody w ogóle nie wiedział o co chodzi, do czego służy smoczek, więc się nie garnął, mnie krew zalewała, a mamusia tej dziewczynki patrzyła z uśmiechem :crazy:

no ale dałabym mowiąc, ze Ola juz nie potrzebuje, bo jest dużą dziewczynką i chce oddać itp.
Oczywiście z odpowiednim mrugnieciem i intonacją. Ja bym sie zorientowala, o co chodzi ale nie wiem czy tatuś też.
To nasz sąsiad z piętra wyżej, moze podejdę dzisiaj do niego i zapytam czy tak mozemy zrobić...

ziuta

marcheewka, nie wiem czy się tatuś zorientuje, zwłaszcza tatuś ;) myślę że lepiej uprzedzić o akcji no i nie dawać tego smoczka może bezpośrednio dziecku do ręki, bo od razu wsadzi do buzi, a ja bym np. tak nie chciała...

marcheewka

Cytat: ziuta w 10 Sty 2013, 12:40:26
marcheewka, nie wiem czy się tatuś zorientuje, zwłaszcza tatuś ;) myślę że lepiej uprzedzić o akcji no i nie dawać tego smoczka może bezpośrednio dziecku do ręki, bo od razu wsadzi do buzi, a ja bym np. tak nie chciała...

nie, no jasne, ze nie do ręki. Zresztą to dziecko chyba bez smoczka jest.
Nie wiem, czy w ogóle coś z tego bedzie, bo moze Ola stwierdzi, że jednak nie.

bozena.dp

ja też bym chciałam Pawła odpieluchować, ale nie wiem czy on jest gotowy
on wie, że siku się robi do nocnika i on czasem sam na niego siada mówiąc "sii", ale siada ubrany, a jak chce mu zdjąć spodnie i pieluche to jest wielkie "NIEE"
2 razy udało mi się go posadzić po drzemce i nasikał i się cieszył, ale musiałam go przekonywać żeby usiadł, za 3 razem już się nie udało bo starasznie protestował, wiec go nie zmuszam, żeby się nie zraził
no i on w ogóle nie woła, nawet jak już zrobi to nie zawoła ;/ nawet kupa w papie mu nie przeskadza i nie powie, że zrobił ;D

co do smoka, to dalej go ma, ale czekam aż mu wyjdzie ostatnia piątka i chce go odsmoczkować, a przynajmniej spróbwac ;)
synek mojej siostry, miesiąc starszy od P. sam się odsmoczkował jakoś w okolicach 2.urodzin, po prostu nie chciał już smoczka, a on potrafił pół dnia ze smokiem latać ;D

rubin04

Ja to sie ciesze że obciełam smoka jak Mila miała rok  i 3 mies. bo im póxniej tym gorzej by było.l A tak zaliczyła 1-dniowy wkurw, rzcuiała smoka i tyle.
Ostatnio wynalazła gdzies jakiegoś zabłakanego smoka - pobawiła się nim, pociumkała chwile po czym wyniosła sama z siebie do kubła :D

No i liczę na jej szybkie odpieluchowanie - dziś mnie o 7 obudziła by ja na nocnik posadzić na siku. :)

ISHKA, tylko konsekwencja moze Cię uratowac :D Pamietasz jak Abkasia sie bała o H. ? Sama potem przyznała ze to ona musiała sie odsmoczkować a nie H. :D

olgaaa1

Jeśli chodzi o smoka to u nas jest do odpoczynku i snu, ale nie ma czegoś takiego, że budzi się w nocy, bo jej smok wypadnie. Narazie nie będę jej zabierać przyjaciela, bo ona nie ma jeszcze  dwóch trójek i piątek, a widze, że jak ją boli to gryzie tego smoka i jest to dla niej ulga, więc lepsze to niż leki przeciwbólowe.

Jeśli chodzi  o nocnik, to u nas posadzenie po śnie na siusiu, nie wchodzi w gre, bo ona długo się rozbudza i nie można jej wówczas ruszać :) i najczęśćiej robi wówczas siku.

Ja jej zdejmuje teraz pieluszkę tak godzine przed kąpielą i mówię, że jak będzie chciała siusiu to ma powiedzieć i też  pytam co jakiś czas czy chce :) Poza tym dwa razy w tygodniu chodzimy na 1,5h na zajęcia w przedszkolu i tam Pani prowadzi dzeci do łazienki i pyta czy chcą siusiu i ona patrzy zaciekawiona co tamsię dzieje, może kiedyś powie Pani, że chce siku :D

abkasia

Dlatego mloda smoka nie ma wcale :D

jestynka

Cytat: abkasia w 11 Sty 2013, 08:08:42
Dlatego mloda smoka nie ma wcale :D

ale chyba też nie potrzebuje.

Kasia

ktoś szukał nietuzinkowego nocnika?
voila:

abkasia

Ooo potrzebowac to potrzebuje.. Jak jej raz dalam to ssala tak zee cmokanie w calym domu bylo slychac a jaka mine miala.. ;)

jestynka

ale wisi caly czas na Tobie? marudzi?
czy po prostu jej się spodobalo?

abkasia

Nie wisi, je w dzien co 2 godz. Je raczej krotko. Ale rece pcha czesto do dzioba

feeling.good

czy miał ktoś składaną nakładkę na toaletę? http://allegro.pl/skladana-nakladka-na-toalete-olmitos-i2722994535.html