Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

o, callja, z czerwoną kapustą to i mnie kusi :D

proszę uprzejmie, ciasto czekoladowe. a raczej "ciasto". dobre :)

Porcja dla 2 osób:

* 3 duże jajka
    * słodzik (w ilości nam odpowiadającej, ja rozpuściłam 5 tabletek)
    * 1,5 łyżki kakao
    * szczypta cynamonu
    * szczypta gałki muszkatołowej

Ubić żółtka ze słodzikiem i kakao. Z białek ubić pianę, połączyć z kremem kakaowym, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Rozlać do foremek, piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

effik

callja, donoszę że korzystając z Twojego pomysłu zrobiłam pieczeń z mielonego mięsa. nie dawałam kapusty, bo dzień bezwarzywny był, ale cebulkę i duuuużo majeranku.
rany, jakie to dobre. i nas zmęczyło strasznie, D. też smakowało. strasznie sycące, mam jeszcze spory kawałek na dziś.
polewam! :beer:

callja

Cytat: effik w 22 Wrz 2010, 11:18:33callja, donoszę że korzystając z Twojego pomysłu zrobiłam pieczeń z mielonego mięsa
rany, jakie to dobre

Się cieszę bardzo :) smacznego!!
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

komuś bułeczkę z czekoladą na śniadanie? ;) składniki na jedną lub dwie, to zależy od foremek

* 3 łyżki otrębów owsianych (dałam pszenne i owsiane)
    * pół łyżki skrobi kukurydzianej
    * pół łyżeczki proszku do pieczenia
    * pół łyżeczki cynamonu
    * 3 - 4 łyżki serka homogenizowanego
    * 1 jajko
    * kilka kropel aromatu waniliowego
    * słodzik
    * kawałek bloku czekoladowego lub łyżeczka nutelki light (przepisy w necie) - jak nie macie akurat, można zrobić samą słodką bułeczkę bez nadzienia i jeść np. z serkiem czekoladowym, waniliowym albo samą do kawy :)

Otręby, maizenę, proszek, cynamon, jajko, serek, aromat, słodzik wymieszać. Nałożyć do foremki połowę ciasta, położyć kawałek bloku czekoladowego lub łyżeczkę nutelki, przykryć drugą połową ciasta. Z wierzchu posypać odrobiną cynamonu.
Piec ok. 20 - 30 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.

jusia

super, ze jest ten watek, bo my na 'proteince" z M. juz 7 dzień :) ja głownie dla towarzystwa :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

callja

Melduję, że P. wymówił się ze współpracy w Dukanie, nie chce więcej chudnąć i tyle!! i kategorycznie przechodzi na utrwalanie. Udało mi się nie poczęstować go dziś chlebkiem ;) nie powiem, schudł, ale wolałabym, żeby jeszcze troszkę zrzucił... ja się trzymam, bo chciałabym jeszcze z 1,5 kilo zrzucić, ale dziś niestety z grzechem - w ramach wizyty znajomych skusiłam się na lampkę wina :(

A znajomych poczęstowałam zapiekanką P + W: w tortownicy wyłożonej folią ALU ułozyłam plastry młodej cukinii (nie obrane), poprószyłam ziołami i czosnkiem granulowanym, na to mięsko przyprawione jak na kotlety mielone, znowu plastry cukinii - i hop do pieca. Dobre :)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

callja, to rzeczywiście straszny grzech :D moje grzechy dietowe sprawiły, że nadal nie przeszłam do 3. fazy :D

effik

rilla, na razie jest dramat, bo za dużo okazji do zerwań z dietą, a u jeszcze zlot przed nami ;) póki co nie powiększyłam wyniku ;)
gratulacje dla męża :)

sweedee

jak fajnie, że jest taki wątek na strefie!  :dance: bo przymierzam się psychicznie już od jakiegoś czasu do tej diety...
póki co, przeczytam, zapoznam się, pojadę na zlot (czyt. popiję  nextbeer) a potem będę tu często zaglądać i pytać o to i owo  ;)

p.s. a ile już schudłyście?  :knuje:

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 11:52:11

effik  :beer: for U za wątek!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

effik

sweedee :welcome:

spoko, my z clari bierzemy dyspensę na zlot :D :D

sweedee

Cytat: effik w 28 Wrz 2010, 13:55:45my z clari bierzemy dyspensę na zlot

na alko też?  :knuje:

p.s. chcemy z chłopem zrzucić po 20 kilo sadła każdy; pytanie: faza I wtedy musi trwać 10 dni, tak?

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

effik

no kochana, po całości ;)

myślę, że nie musi być 10 dni, to już przesada. proponowałabym 5, maksymalnie 7.

Angie

Cytat: effik w 28 Wrz 2010, 12:55:45
sweedee :welcome:

spoko, my z clari bierzemy dyspensę na zlot :D :D

zapomniałaś o mnie  :foch:  choc ja ostatnio mam dyspensę na każdy weekend  :rotfl:
za mocno się rozpiłam  :rotfl:

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 13:33:12

sweedee nie rób 10 dni ;D 5-7 to maksymalnie, bo początki dla jelit moga być trudne ;D

effik

Cytat: Angelos w 28 Wrz 2010, 14:32:29zapomniałaś o mnie  foch  choc ja ostatnio mam dyspensę na każdy weekend  rotfl
za mocno się rozpiłam  rotfl

bo nie pisałaś, że będziesz jeść z nami snickersy lol
Angie, no u mnie z weekendami ostatnio podobnie, w tym tempie to trzecia faza będzie w 2012 :D

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 13:44:19

sweede, dokładnie, Angie ma rację. już te 5 dni to długa faza, to ile musieliby mieć ludzie co chcą zrzucić 40 kg? :friends:

Angie

sweedee

ej, no to bardzo mnie się przyjemnie zrobiło, jak piszecie, że 5 dni wystarczy  :dance:
p.s a bo gdzieś przeczyłam, że jak 20 kilo ma być mniej, to I faza powinna trwać 10 dni...

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

zwierzatko_mojej_mamy

sweedee no slusznie czytalas, bo tyle dni x2 ile kg ;) tak ja mam zakodowane ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

kasiad

Cytat: sweedee w 28 Wrz 2010, 13:18:21

p.s. chcemy z chłopem zrzucić po 20 kilo sadła każdy;

słidi
nie wiem jak mąż, ale Ciebie to chyba już nic nie zostanie jak zgubisz 20 kg  ;)

sweedee

Cytat: kasiad w 28 Wrz 2010, 15:28:47słidi nie wiem jak mąż, ale Ciebie to chyba już nic nie zostanie jak zgubisz 20 kg

iluvu kasiadzie, ale wierz mi, że mamy oboje z czego zrzucać  :point_lol:

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 14:38:37

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 28 Wrz 2010, 14:28:26
sweedee no slusznie czytalas, bo tyle dni x2 ile kg ;) tak ja mam zakodowane ;)

to jak w końcu ma być: 10 dni czy 5? bo to, kurka, różnica jest!

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

effik

Cytat: Angelos w 28 Wrz 2010, 13:52:14
effik przyjdę do Was na snikersa :D

no myślę :D najlepiej przyjdź ze swoim to wzniesiemy toast :lol:

Dodany tekst: wto, 28 wrz 2010, 14:19:06

sweedee, uwierz, że 5 dni wystarczy. i nie czytaj w necie, bo tam jest dużo pierduł. kup se książkę ;)
Dukan pisze, że owszem, Ci co mają więcej do zrzucenia, mogą wydłużyć tę fazę. Ale powinni to również skonsultować z lekarzem.

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 15:21:51

sweedee, jak chcesz to zrób sobie test

http://proteinkach.blogspot.com/2009/08/test-dukana.html

Anupka

effik, widziałam zdjęcie śniadania - dziękuję, zachęcające bardzo. Wciąż nie zaczęłam dity, ale powiedzmy, że się przymierzam ;)

Jest tylko jeden problem - ja tu nigdzie otrębów znaleźć nie mogę :( A w tych przepisach wszędzie otręby (książki andal nie czytałam, więć nie wiem czy tak na pewno wszędzie).
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

effik

Anupka, no ja nie wiem, jak to by się mogło nazywać po tulipaniemu :D

otręby nie są nakazane, ale pomocne bardzo (i dobre rzeczy się z nich robi, zwłaszcza, jak tęsknisz za pieczywem). i w późniejszych fazach to już mus.

Anupka

effik, jak one się po tulipaniemu nazywają, to ja wiem (tarwezemelen), problem w tym, że ich nigdzie-nigdzie znaleźć nie mogę ;D
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

szelma

Wydaje mi się, że otreby to zemelen, ale nie widziałam tu nigdzie.

Dodany tekst: 28 Wrz 2010, 15:32:48

O, no właśnie - w tym samym momencie pisałyśmy :).