Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

effik

Cytat: claridad w 15 Sie 2010, 11:59:16

a jeśli mam awitaminozę to jednak nie będę mogła :D

znaczy wiesz, ja i tak się suplementuję :) ale jeśli masz, to może nie wystarczyć ;)

claridad

Cytat: effik w 15 Sie 2010, 12:01:48
znaczy wiesz, ja i tak się suplementuję :) ale jeśli masz, to może nie wystarczyć ;)

no ja niby też co nie :) no ale zobaczymy zobaczymy :) a w ogóle kupiłam cebulkę na chlebek  i co? T. już mi połowę wyżarł :(

effik

ta cebulka bardzo szybko schodzi, ech. ja chciałam ostatnio kupić na zapas i nie było w markecie :( jutro sprawdzę w sklepie, gdzie będę kupować otręby. najwyżej zrobię chlebek ziołowy :)

claridad

Cytat: effik w 15 Sie 2010, 12:21:29
ta cebulka bardzo szybko schodzi, ech. ja chciałam ostatnio kupić na zapas i nie było w markecie :( jutro sprawdzę w sklepie, gdzie będę kupować otręby. najwyżej zrobię chlebek ziołowy :)

ja znalazłam ostatnie pudełeczko na półce! Teraz jestem zdana tylko na sklepy w pobliżu bo bez samochodu nigdzie dalej do hipermarketów się nie zapuszczam (taka jestem wygodna, o :D )

effik

ja się zapuszczam autobusem lol
i potem wracam z niewyobrażalnymi siatami lol w sklepach w pobliżu niewiele mamy, niestety

claridad

Cytat: effik w 15 Sie 2010, 12:31:28
ja się zapuszczam autobusem lol
i potem wracam z niewyobrażalnymi siatami lol w sklepach w pobliżu niewiele mamy, niestety
no ja też tak w daaaawnych czasach robiłam :D ale odkąd mam hanię to jestem leniwcem trochę a po drugie to odpada mi jedna rękę bo lewej nic nie mogę dźwigać przez to złamanie :(

czarnasia13

Dziewczyny nie wiem czy to ma znaczenie ale dukan pisze o skrobi kukurydzianej czyli maizenie a nie o mące kuku. Chociaż w większości przepisów jest mąka tylko ciekawe czy to według dukana czy według osób robiący te dania. Jak uważacie bo już zgłupiałam. :headbang:

effik

Cytat: czarnasia13 w 15 Sie 2010, 15:34:23
Dziewczyny nie wiem czy to ma znaczenie ale dukan pisze o skrobi kukurydzianej czyli maizenie a nie o mące kuku. Chociaż w większości przepisów jest mąka tylko ciekawe czy to według dukana czy według osób robiący te dania. Jak uważacie bo już zgłupiałam. :headbang:

no więc tak: Dukan pisze o skrobi. zapewne wiele osób używa mąki, może z racji na łatwiejszą dostępność. Ja na początku też jej używałam, więc jeśli nie przesadzamy z ilością, jest ok :)

Dodany tekst: 16 Sie 2010, 10:11:05

cóż za ekstrawagancja - jem właśnie serek, który ma 5% tłuszczu! figura figurze nierówna, jak się okazuje lol
i będę tym razem eksperymentować z otrębami żytnimi w chlebku.

a wczoraj jadłam takie coś - placek sernikowy z cynamonem i akcentem pomarańczowym
2 jajka
6 łyżek chudego twarogu
łyżka maizeny
łyżeczka aromatu pomarańczowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
słodzik (ile tam sobie chcemy)

Zmiksować wszystko, wlać do formy i wrzucić do piekarnika na 20-25 minut, 200 stopni. Dobre na ciepło :)

czarnasia13

Szybka sałatka Serek wiejski, jajka, paluszki surimi, cebulka, koperek i korniszon, wszystko kroimy w kostkę, mieszamy z serkiem i doprawiamy Bardzo zapychająca ;)

Dodany tekst: 16 Sie 2010, 21:59:53

EFFIK ty zostaniesz mistrzynią dukanowych serników :)

effik

paluszki surimi... jakoś się kurde nie mogę przekonać. zwłaszcza jak ostatnio oglądałam je w zamrażarce w lidlu i jak zobaczyłam, ile oni tam cukru ładują, to mi się odechciało ;D
ale pomysł na sałatkę brzmi fajnie :)

pomyślałam sobie, że łatwa domowa wędlina jo (wklejana na kuchenną) może się przydać na Dukanie. właśnie sobie próbuję zrobić taką z fileta z kurczaka, zobaczymy, czy dobra :)

effik

wstawiam jeszcze przepis, bo się nic nie dzieje. wy będziecie chudły dalej, a ja będę grubnąć na urlopie ;D

Serowe kluski kładzione
(można też z tego zrobić Dukanowe "leniwe", ale mnie się nie chciało wałkować i kroić, użyłam łyżki)

Składniki na kluchy:

* 250 g chudego twarogu
   * 2 łyżki maizeny (przy kluskach wrzucanych na wrzątek gęstość ciasta jest wystarczająca, ale być może do wałkowania trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę)
   * 1 jajko
   * słodzik
   * sól (dodałam tylko do wody, w której się gotowały)

na sos (jeśli macie ochotę):

* kilka łyżek jogurtu naturalnego
   * szczypta cynamonu
   * szczypta sproszkowanej (granulowanej) skórki pomarańczowej
   * odrobina słodziku

Twaróg zmielić w blenderze lub rozgnieść widelcem, dodać jajko, maizenę, słodzik. Składniki wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Porcje ciasta kłaść łyżką na lekko osolony wrzątek, kluski gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Są dość delikatne, więc nie przedłużajcie czasu gotowania i stawiajcie garnek na małym ogniu.
Gotowe kluski można polać słodkim sosem jogurtowym albo zrobić je bez słodzika, w wersji na słono/ostro, na przykład z cebulką, papryką, czym tam chcecie.

Angie

effik  od poniedziałku będę czytać Twoje przepisy, bo wracam na poważnie do Dukana.
OD 1,5 miesiąca nic nie schudłam  :crazy:  Wakacje temu nie sprzyjają, ale koniec z rozpustą :D 

effik

Cytat: Angelos w 20 Sie 2010, 10:10:34
effik  od poniedziałku będę czytać Twoje przepisy, bo wracam na poważnie do Dukana.
OD 1,5 miesiąca nic nie schudłam  :crazy:  Wakacje temu nie sprzyjają, ale koniec z rozpustą :D 

Angie, ile byłaś na urlopie? bo nie wiem, ile mam liczyć na plusie po 2 tygodniach, wolę się przygotować psychicznie lol

Angie

Cytat: effik w 20 Sie 2010, 10:15:15
Angie, ile byłaś na urlopie? bo nie wiem, ile mam liczyć na plusie po 2 tygodniach, wolę się przygotować psychicznie lol

effik miałam jeden wyjazd tygodniowy i kilka krótszych. Ale teraz od trzech tygodni mam kogoś w domu i muszę gotować normalne obiady, potem desery, lody  :crazy: więc ciągle jem coś nie dukanowego  :crazy:  Na szczęście nic nie przytyłam ;D

effik

a, no to jak nie przytyłaś, no to luuuz :bighug:
a na urlopie przytyłaś? bo ja po wczorajszym dniu, gdy jadłam ciastka w pracy, doszłam do wniosku, że wszystko jest ok, póki obok tego jesz dukanowe jedzenie. ale przez te 2 tygodnie nie będę mieć w ogóle do czynienia z dietą.

Angie

effik no właśnie nawet jak przytyłam to raz dwa schodziło.
I też zauważyłam, że jak jesz dukanowo, a dorzucisz coś niedietetycznego to nie ma tragedii ;D

claridad

nie ma nie ma. Ja od jakiegoś czasu nie jem Dukanowo bo nie wiem czy mogę. I co? Nic nie przytyłam. Waga się trzyma eligancko :)

Aleeeeeeee, zrobiłam Twój chlebek Dukanowy z tych resztek cebuli co T. nie wyżarł. O maj biloved gad! Jakie toto jest pyszne!

effik

Cytat: Angelos w 20 Sie 2010, 10:33:00
effik no właśnie nawet jak przytyłam to raz dwa schodziło.
I też zauważyłam, że jak jesz dukanowo, a dorzucisz coś niedietetycznego to nie ma tragedii ;D

no schodzi szybko, tak w tydzień. to mnie pociesza :D
clari, ja jestem od tego chleba tak uzależniona, że ostatnio jem go ponad limit otrębowy :blush: :D
pyszny jest. jak wejdę w dalsze fazy za sto lat, to dołożę do niego inne składniki, jakiś słonecznik, mąkę żytnią może czy coś :)

claridad

Cytat: effik w 20 Sie 2010, 12:36:11jak wejdę w dalsze fazy za sto lat
:D :D :D znaczy się zestarzejmy sie razem :D

effik

Cytat: claridad w 20 Sie 2010, 11:41:03
:D :D :D znaczy się zestarzejmy sie razem :D

omójboże, piękny plan :dreaming: a co na to nasi mężowie? lol

Dodany tekst: 20 Sie 2010, 12:48:01

mam jeszcze jedną obserwację - im więcej jem posiłków w ciągu dnia, tym więcej chudnę ;D wielkość tych posiłków nie ma znaczenia. chudnę też od deserów, nawet codziennych :D

effik

Ale się objadłam na śniadanie. I to czym? Czymś pomiędzy budyniem i owsianką, kto by pomyślał  :mocking: :mocking:
Przepis jest z forum, ale znalazłam go też na blogu http://redandpale.blox.pl/2010/04/Budyn-bez-skrobi.html

Wprowadziłam małe zmiany: dałam 3 albo 4 tabletki słodzika, z tym, że połowę do otrębów, a połowę do mleka. Wlałam więcej aromatu (u mnie śmietankowy) - ok. 4 - kropel.
I zadziwiająco pyszne, ciepłe śniadanie wyszło :).

Tu moja wersja, zdjęcie co najmniej dziwne, ale nie chce mi się poprawiać ;)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

przypomniałam sobie, że fasolka chciała przepis
http://madonsb.blogspot.com/2010/03/muffiny-otrebowe-z-gruszkami.html
mama spróbowała i od razu powiedziała, że inne niż zwykle
no inne, bo dietetyczne z "plewami" ;)

effik

:D
ja mam dziś w planie otrębowe z szynką

effik

wygląda na to, że cała Polska odchudza się z Dukanem - jego książka jest na 1. miejscu hitów sprzedaży w empiku :padam: