Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonatina

emcia
o kurcze mafiny dietetyczne, zaraz powiem tacie, bedzie zachwycony!!! :beer:

twinnie77

Zrobiłam wczoraj klopsiki 'kleftedes' wg przepisu jo_miekkiej, zamiast bułki tartej dałam otręby owsiane, użyłam mięsa indyczego. Pyszne!!!!!!!!!!!!!!

Tu przepis http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1227.0.html
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

oj tak, takie kotleciki (klopsiki) są super :) :thumbup:

ja robię różne: z jogurtem, z musztardą, z maizeną, z otrębami etc. :)

rilla

a u nas tez zawitał Ducan:D Mąż schudł już 8 kg, ja schudłam 3 kg, ale ja mam wersje 2/0 dla kobiet z cellulitem. Klopsiki tez robie, robie olety, placuszki otrębowe... w ogóle szaleje z gotowaniem:D

effik

rilla, wow, ładne wyniki :) u mnie też prawdziwe szaleństwo z gotowaniem zaczęło się na diecie :D
dorzuć czasem jakiś przepis :)

rilla

hm w sumie na proteinach to szału nie ma, ale na warzywnej coś tam kombinuje:)

robiłam ostatnio bezy, ale wyszły koszmarne, mam jakiś badziewny słodzik do wypieków:/

Dodany tekst: 08 Wrz 2010, 08:54:01

moi teściowie też sa na diecie... ale oni np. jedza zupe z homara, mule, placuszki otrębowe z kawiorem:D a my ciagle kurczak/tuńczyk:D:D

effik

Cytat: sonatina w 09 Wrz 2010, 11:00:45
Widziałyście nową książkę Dukana??
Przepisy dla POLAKÓW ;)

taaak. trzeba było internautów zaprosić, to by mieli ze 3 razy grubszą ;D

claridad

o a ja nie widziałam :D ale też wracam na dietę. żeby tylko mi się chciało gotować :D

magoo

Cytat: sonatina w 09 Wrz 2010, 11:00:45
Widziałyście nową książkę Dukana??
Przepisy dla POLAKÓW ;)
a czym sie roznia te przepisy od innych?

goga

a ja ostatnio czytałam, że ta dreta bardzo obciąża wątrobe i nerki ???
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

effik

claridad

ja wczoraj zrobiłam Effikowy chleb otrębowy z cebulą - mnią mnią :)
Do tego roladkę ze zmielonego mięsa kurakowego z fetą liht i majerankiem - drugie mnią mnią :)

effik

zazdraszczam fety light. u nas nie ma ani fety, ani mozarelli w tej wersji.
ja sobie wczoraj osładzałam życie blokiem czekoladowym, dziś na obiad zapewne łosoś będzie. ale jutro wyjeżdżamy w góry i znów przerwa w diecie...

goga, może obciążać. zwłaszcza, jak się ma z nerkami problemy - wtedy lepiej nie zaczynać. ale jak się czujemy dobrze i badania ok, no to nie ma strachu. duża ilość wypijanych płynów powinna zaradzić problemowi z dużą ilością białka.

callja

Cytat: claridad w 09 Wrz 2010, 17:17:58ale też wracam na dietę. żeby tylko mi się chciało gotować

A ja zacząć nie mogę, tymczasem ciuchy trzeszczą w szwach...

buuuuuuuuuuu

edit!
Zebrałam się do kupy, pierwszy dzień uderzeniówki za mną :) P. labidzi z tęsknoty za chlebkiem, ale grzecznie je co mu daję :P głodu nie czuję, czy schudłam - nie wiem (nie mam wagi :P ) ale będę testować co węższymi portkami - "czasną" czy nie?? mięsko jo studzi się w garze, blok effika zastyga w filiżankach, jutro kupuję mielone drobiowe na klopsiki :) a w ramach zachęty upatrzyłam sobie szarą ołówkową spódnicę i zamierzam wyglądac w niej jak smukła grecka kolunma :) choć wiem, że abkasi nie przebiję :P
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

callja, 3mamy kciuki! :) a chlebek przecież możecie upiec, dodawałam tu przepis na cebulowy i jest naprawdę pyszny :) jak nie lubicie cebuli, to dodajcie inne ulubione przyprawy.

a ktoś ma ochotę na piernik? :) piekłam wczoraj. doooobry. przepis jest w tej 3ciej książce Dukana (ze zdjęciami) i w necie w wielu miejscach. ta wersja jest wypróbowana:

8 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych (możecie w innych proporcjach zmieszać, otręby żytnie też są niezłe)
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
1 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie 1,5)
6 łyżek serka homogenizowanego
3 jajka
2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
5 - 6 tabletek słodziku (rozpuszczonych; może być też słodzik w pudrze albo w płynie, byle nadawał się do pieczenia; jak wolicie słodsze ciasta, dajcie go więcej)
pół łyżeczki cynamonu

Zmielić otręby, dodać do nich inne suche składniki: mleko w proszku, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon. Jajka ubić ze słodzikiem i serkiem homogenizowanym, dodać masę do suchych składników, wymieszać.
Wlać do foremki keksowej, piec ok. 45 minut w 180 stopniach :)

martullek

effik a żółta favita to nie przypadkiem feta light?

callja

Cytat: effik w 14 Wrz 2010, 16:45:14a chlebek przecież możecie upiec

Ino mój piekarnik sadzi zakalce-giganty we WSZYSTKIM, więc jak na razie to się na niego do cna obraziłam. Chleb z zakalcem - oj, byłoby ciekawie ;) Ale sernik mnie kusi :)

Na razie wciągnęliśmy klopsiki mocno koperkowe (koperek = przyprawa, bo dodałam suszony ;) ), P. wcinał i paluszki oblizywał!

effik

Cytat: martullek w 14 Wrz 2010, 21:27:59
effik a żółta favita to nie przypadkiem feta light?

żółta jest chyba półtłusta. ale w przypadku fety to chyba i tak za małe ograniczenie :(
callja, w tym chlebie się nie da zakalca zrobić :D

Dodany tekst: 15 Wrz 2010, 10:22:12

gratuluję udanych klopsików :)

Anupka

Ej... mam 2 pytania:

1) a co Wy jecie na śniadania i ile tych śniadań? Bo ja tu tylko przepisy na deserki i ewentualnie obiadki widzę ;)

2) W przepisach w tych skanach od twinnie są jakieś dziwne dodatki, typu trawa cytrynowa, sos ostrygowy, chiński sos śliwkowy, słodzik cośtam-cośtam i inne, których w mojej kuchni nie ma ;D Czyli co, gdybym chciała coś z tych przepisów zrobić, to muszę lecieć i kupować, bo potrawa wyjdzie bez smaku, czy mogę to pominąć w przepisie i też będzie pyszne?
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

effik

Anupka, ja jem różne rzeczy. Serki wiejskie, tosty z chleba dukanowego z różnymi dodatkami, kanapki, muffiny dukanowe z szynką, jajecznicę, owsiankę, ryby wędzone etc. A co do ilości to jest nieograniczona :D
nie musisz używać tych dodatków, jeśli nie lubisz i nie chcesz kupować. słodzik ci się owszem przyda, bo cukru nie można używać. a przypraw możesz używać normalnych :)

Anupka

effik, i muszę tak naprawdę chodzić i czytać składy wzystkiego na opakowaniach? W sensie zawierzenie, że coś jest light bądź mager na opakowaniu nie wystarczy?
Bo jak jednak trzeba, to zwariuję  :padam: Ja mam jakąś chorobę sklepową, tzn. jak wchodze do sklepu to po minucie dwóch zaczyna mnie bolec głowa i jest mi niedobrze. Zakupy ograniczam więc do tego, że biorę z półki co mi potrzebne, płacę, wychodzę. I z tego względu ciężko będzie przystanąć i czytać składy.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

effik

Cytat: Anupka w 15 Wrz 2010, 13:38:37
effik, i muszę tak naprawdę chodzić i czytać składy wzystkiego na opakowaniach? W sensie zawierzenie, że coś jest light bądź mager na opakowaniu nie wystarczy?
Bo jak jednak trzeba, to zwariuję  :padam: Ja mam jakąś chorobę sklepową, tzn. jak wchodze do sklepu to po minucie dwóch zaczyna mnie bolec głowa i jest mi niedobrze. Zakupy ograniczam więc do tego, że biorę z półki co mi potrzebne, płacę, wychodzę. I z tego względu ciężko będzie przystanąć i czytać składy.

no nie muuuusisz, nie musisz. na początku sobie posprawdzaj, potem i tak będziesz kupować w większości wiele tych samych produktów, więc nie będziesz tracić czasu.
ja tylko nie używam mozarelli light i fety light, bo są dość tłuste i tak. czasem D. podkradnę kawałek ;)

twinnie77

A ja mam sposób na fetę light dukanową ;D tzn. znalazłam na forum proteinek

twaróg wiejski Piątnicy 0% tłuszczu smaruję grubo przyprawami (wedle gustu) i wkładam do miski/pojemnika z osoloną wodą tak, aby ser był cały przykryty. Zostawiam na noc w lodówie, rano 'prawie' feta gotowa :D

callja

Cytat: effik w 15 Wrz 2010, 11:21:53callja, w tym chlebie się nie da zakalca zrobić

Uuuu, kochana, nie znasz możliwości moich... i mojego piekarnika :P ale może, może odważę się powalczyć ;)

Cytat: effik w 15 Wrz 2010, 11:21:53gratuluję udanych klopsików

A dziękowac :) właśnie wciągam tatara :) i wiecie co?? chyba już leciutko brzuch mi spadł, a P. twierdzi że "mu lżej" :) jutro ostatni dzień uderzeniówki :)
Strasznie mi już tęskno za warzywami a piątek na czść rozpoczęcia II fazy chyba popełnię rybę w mleku, do tego duża ilość sałatki z pomidorów, ach :dreaming: :dreaming: :dreaming:

Cytat: Anupka w 15 Wrz 2010, 12:11:02
a co Wy jecie na śniadania i ile tych śniadań?

Jestem na razie na etapie czystego protalu - więc jajecznica bez tłuszczu, omlet na suchej patelni... smakuje mi "owsianka" z otrąb owsianych - zalewam kopiastą łyżkę otrąb niewielką ilością wrzątku, odczekuję chwilkę, i dopełniam ciepłym mlekiem 0,5%, dodaję odrobinę słodziku. Syci !!!
W drugiej fazie poszaleję z warzywami, bardzo lubię połączenie pomidorów-malinówek z chudym serkiem wiejskim, do tego duuuużo zieleniny.