Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Cytat: rilla w 11 Paź 2010, 22:26:43

aha mam problem NIGDZIe nie moge znalezc słodzika do pieczenia! w tesco realu... kurcze gdzi eon moze być na śląsku? effik gdzie kupilaś? moze ja zle szukam bo przy słodzikach:) i cukrach. Moze przy proszkach do pieczenia

rilla, olałam słodzik do pieczenia. po prostu kupuję takie, które nie są oparte na aspartamie, tylko na cyklaminianie. na aspartamie nie można piec, bo się robi gorzki.

rilla

ok i wtedy jest ok? no to musze taki kupic, bo mam zamair w srode piec tort:D

emcia

Cytat: rilla w 11 Paź 2010, 22:26:43
dziewczyny ja do bigosu jak twinnie dałam mięso z uda ale indyka, cudnie, smakuje prawie jak wieprzowe:D

i zrobiłam super zapiekankę warzywną z szynką wrzucę przepis

Dodany tekst: 11 Paź 2010, 22:27:59

aha mam problem NIGDZIe nie moge znalezc słodzika do pieczenia! w tesco realu... kurcze gdzi eon moze być na śląsku? effik gdzie kupilaś? moze ja zle szukam bo przy słodzikach:) i cukrach. Moze przy proszkach do pieczenia

słodzik jest w Kauflandzie

effik

mnie się dotąd nic złego nie działo. ja mam taki w tabletkach. możesz też kupić w proszku, ale dotąd jedyny w proszku, jaki znalazłam, był z aspartamem. wiadomo, że wszystkie słodziki to obrzydliwość, ale ten był wyjątkowo obrzydliwy :D

zobacz sobie na skład pierwszego lepszego słodzika do pieczenia:
http://mmo.pl/131-slodzik-huxol-1000ml.html
cyklaminian i sacharynian. po prostu takich szukaj.

ja na przykład nigdzie nie mogłam znaleźć słodzika w płynie. jak się kiedyś uprę, to kupię w necie.

emcia

Cytat: effik w 12 Paź 2010, 10:42:02
mnie się dotąd nic złego nie działo. ja mam taki w tabletkach. możesz też kupić w proszku, ale dotąd jedyny w proszku, jaki znalazłam, był z aspartamem. wiadomo, że wszystkie słodziki to obrzydliwość, ale ten był wyjątkowo obrzydliwy :D

zobacz sobie na skład pierwszego lepszego słodzika do pieczenia:
http://mmo.pl/131-slodzik-huxol-1000ml.html
cyklaminian i sacharynian. po prostu takich szukaj.

ja na przykład nigdzie nie mogłam znaleźć słodzika w płynie. jak się kiedyś uprę, to kupię w necie.
w płynie też jest w Kauflandzie

rilla

emcia a gdzie jest Kaufland?:) w Katowicach brak niestety

ja mam taki w proszku z tym na a. i raz zrobiłam bezy, koszmarnie śmierdziały

effik

Cytat: rilla w 12 Paź 2010, 12:11:23ja mam taki w proszku z tym na a. i raz zrobiłam bezy, koszmarnie śmierdziały

aspartam wydziela jakieś obrzydliwe substancje, jak się go długo podgrzewa. ja wyrzuciłam dwa słodziki z aspartamem, które miałam w domu. ble.

rilla

zrobiłam wczoraj dukanowy tort. Jeszcze nie próbowany:) Tort dla teściowej, bo ma dziś urodziny. Biszkopt tak walił słodzikiem (kupiłam w płynie do pieczenia), że ja tego chyba nei tknę. Zrobiłam tez jogurtowe caliji. Dziewczyny to tak wali chemia! jak wy to jecie?:(

Dodany tekst: 14 Paź 2010, 12:52:02

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Helena

no właśnie przepisy fajne, ale słodzika bym nie tknęła, przecież to chemia fuj!

wrobelek0403

Cytat: jusia w 08 Paź 2010, 13:13:53
mnie za przeproszeniem w paszczy rosly placuszki dukanowe, ale juz nastepnego dnia byly niczego sobie :)

kolezanka piecze bułki i inne rzeczy dukanowe, ale tylko te babeczki jej nie podeszły :) podejrzewam, ze za duzo ziół wrzuciła na raz ;)

Dodany tekst: 14 Paź 2010, 15:59:43

Cytat: Helena w 14 Paź 2010, 13:53:05
no właśnie przepisy fajne, ale słodzika bym nie tknęła, przecież to chemia fuj!

ojtamojtam :D :D

ja uzywam słodzika od 15 lat i zyje :P i nic mi nie smierdzi :P lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Helena

ja tam wolę miód albo cukier trzcinowy :) od pół roku słodzę miodem herbatki i kilogramów ubywa :)

effik

rilla ja nie wiem jaki ty słodzik masz. pewnie, że chemia i świństwo, ale mi żadne ciasto jeszcze nie śmierdziało, co więcej, ludzie nie na diecie nie widzą różnicy w smaku ciasta.
ale tort wygląda super! :)

sonatina

Naleśniki:
250 g mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra mleka odtłuszczonego
1 szczypta soli

Robimy jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju roztartego ręcznikiem papierowym. Można podawać z szynką lub łososiem. Osobiście jadłam z łososiem i jak dla mnie super smaczne! Polecam!

I nie ma grama słodziku są więc zdrowe i nawet ja karmiąc z chęcią je jem.

effik

Cytat: sonatina w 14 Paź 2010, 16:19:26
Naleśniki:
250 g mąki kukurydzianej
4 jaja
1 szczypta soli

Robimy jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju roztartego ręcznikiem papierowym. Można podawać z szynką lub łososiem. Osobiście jadłam z łososiem i jak dla mnie super smaczne! Polecam!

a ja jadłam dziś rano z czekoladą lol

Helena

Cytat: sonatina w 14 Paź 2010, 16:19:26
Naleśniki:
250 g mąki kukurydzianej
4 jaja
1 szczypta soli

I nie ma grama słodziku są więc zdrowe i nawet ja karmiąc z chęcią je jem.

ooo to wypróboję
:beer:

rilla

Cytat: effik w 14 Paź 2010, 16:07:48
rilla ja nie wiem jaki ty słodzik masz. pewnie, że chemia i świństwo, ale mi żadne ciasto jeszcze nie śmierdziało, co więcej, ludzie nie na diecie nie widzą różnicy w smaku ciasta.
ale tort wygląda super! :)
no niby do pieczenie, bez aspartamu. Mnie to dalej smeirdzi chemia - w herbaci emi słodzik w ogóle nei smierdz. W kremie czekoladowym tez nie. Jak wychodzi z piekarnika - masakra:(mozeprzez noc ten zapach wyparował, bo sie nababrałam z tym tortem

effik

no to nie wiem... może powinnam się cieszyć, że na moim nie ma napisu "do pieczenia"? ale to kurde dziwne jest...

rilla

ale to juz 3 slodzik z którym mam problem, kurde mzoe w ciazy jetsem i mam wyczulony wech:D nie, no moj maz nie mzoe tego zjesc:)

sonatina

Cytat: effik w 14 Paź 2010, 17:34:52dukanowa, kochana, dukanowa

unikam bo czekolada silnie uczula niemowlaki :) i pewnie Igor by cierpiał potem.

effik

Cytat: sonatina w 14 Paź 2010, 16:53:06
unikam bo czekolada silnie uczula niemowlaki :) i pewnie Igor by cierpiał potem.

rozumiem :)
pewnie o kakao głównie chodzi?

callja

Hmmmm, co do słodzików - mam w płynie, bez aspartamu, proszkowego słodziku do pieczenia użyłam RAZ i nigdy więcej, w upieczonym cieście czułam paskudną, chemiczną gorycz. Dziś jogurtowca pieczonego na słodziku pałaszował mój znajomy, i pochłonął potężną porcję, skarg na sztuczny smak nie odnotowano; a chłopina total niedukanowy ;)

Dzisiejszy obiad -
PROTALOWE KIESZONKI DROBIOWE
na proteinowy czwartek ;)
Podwójną pierś kurczaka podzieliłam wzdłuż na dwie połówki, i każdą z nich nacięłam dość głęboko, formując kieszonkę. kieszonkę obsypałam obficie koperkiem suszonym i czosnkiem granukowanym, delikatnie solą, pieprzem i bazylią, po czym wsunęłam do każdej ćwiartkę cytryny (wyszorowanej, ale ze skórką). Każdy "zrazik" ułożyłam na folii alu, jeszcze lekko posoliłam mięso i posypałam je ziołami, i zawinęłam szczelnie folię powyżej mięsa, formując ciasny pakiecik. I - do pieca na około pół godziny, temperatura 160 stopni (z termoobiegiem). Mięsko wyszło pycha - soczyste i kruche, cytrynowo-koperkowo aromatyczne :)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rilla

tort wygladam pieknie, ale jedzeniowo eh kiepsko. Juz skonczyłam próby pieczenia niestety. Pozostaje przy obiadach:)