Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

callja pewnie takie rzeczy się zdarzają. sonatina ma rację, zawsze mamy broń do dyspozycji :D

wczoraj zrobiłam kurczaka z nieprawdopodobną ilością czosnku :D

emcia

wcinam otręby z jogurtem juz 20 minut
jak się to długo je, masakra

effik

Cytat: emcia w 03 Lis 2010, 08:56:42
wcinam otręby z jogurtem juz 20 minut
jak się to długo je, masakra

mnie to nie smakuje. polecałabym raczej owsiankę. albo placki otrębowe, nawet na słodko :)
z jogurtem to wiesz, buzinka się zakleja ;)

emcia

Cytat: effik w 03 Lis 2010, 09:00:12
mnie to nie smakuje. polecałabym raczej owsiankę. albo placki otrębowe, nawet na słodko :)
z jogurtem to wiesz, buzinka się zakleja ;)
hmmm... no przecież mnie tez nie smakuje
wiem, że się zakleja, otręby są wszędzie i te suche mnie duszą
:rotfl: :rotfl:

ale cierpię w imię utraconych gramów

effik

emcia, ale nie musisz jeść tego, co ci nie smakuje lol lol lol
ja bym tego w życiu nie zjadła :D

emcia

Cytat: effik w 03 Lis 2010, 09:05:28
emcia, ale nie musisz jeść tego, co ci nie smakuje lol lol lol
ja bym tego w życiu nie zjadła :D
szybko miało być
nawet je uprazyłam, nie pomaga :)
dziś już będę jeść same dobre rzeczy

effik

no bo otręby same w sobie nie mają smaku ;) nie katuj się, babko :)

sonatina

Cytat: emcia w 03 Lis 2010, 09:02:20no przecież mnie tez nie smakuje
a ja UWIELBIAM. To moje ulubione danie jogurt naturalny plus otręby!!!
A co najlepsze mój syn Ignaś też to lubi. I zawsze mówi, że chce jogurt ze śmieciami :). Co lepsze on nie wmusi w siebie jogurtu owocowego! Cóż przyjmuje nawyki jedzeniowe od mamusi :)

mobka

kasiad

Cytat: mobka w 03 Lis 2010, 16:56:33
Otreby sa dobre, ale tylko granulowane z Sante :D
O takie http://www.sante.pl/kk18/pl/produkty_sniadaniowe/otreby_i_zarodki te trzy na samym dole :D

Zakupiłam je z miesiąc temu pamietając o effikowych cudach z nimi wyprawianych  :D
A teraz leżą w szafce, a mnie sie nie chce poszukać przepisu na placuszki ;D
Choroba zasiała we mnie lenia :D

effik

Cytat: mobka w 03 Lis 2010, 16:56:33
Otreby sa dobre, ale tylko granulowane z Sante :D
O takie http://www.sante.pl/kk18/pl/produkty_sniadaniowe/otreby_i_zarodki te trzy na samym dole :D

są i smakują dobrze. tylko obawiam się, że mają za dużo cukru. to tak na 3 fazę bardziej

emcia

ja mam takie tanie w brzydkiej paczce, wyglądają jak prosto ze stodoły

effik

Cytat: emcia w 03 Lis 2010, 20:18:44
ja mam takie tanie w brzydkiej paczce, wyglądają jak prosto ze stodoły

lol
ja kupuję albo z Sante (tylko nie granulowane) albo takie http://www.kupiec.pl/?kupiec=produkt&nr=42

aja

Cytat: effik w 02 Lis 2010, 22:03:07po raz drugi zrobiłam ciasto cappuccino
chodzi mi o coś co same chętnie powtarzacie wiec pewnie spróbuję cappuccino :)
bo na blok przepisu chyba nie chcę poznać / nie wiem czy bym przyzła taką profanację ;D

emcia

Cytat: aja w 03 Lis 2010, 21:46:39
chodzi mi o coś co same chętnie powtarzacie wiec pewnie spróbuję cappuccino :)
bo na blok przepisu chyba nie chcę poznać / nie wiem czy bym przyzła taką profanację ;D

dziś zrobiłam tak, zmieszałam pół na pół serek homo z jogurtem naturalnym, po małym pudełku, 3 tabletki słodzika rozpuściłam z łyżeczką kawy rozpuszczalnej w wodzie, zmieszałam i dodałam łyżkę żelatyny zalanej wrzątkiem
dodałam też trochę aromatu śmietankowego, proporcje "na czuja"
wyszło mi 3 porcje czegoś kawowo-zimnosernikowego
i naprawdę dobre

effik

Cytat: emcia w 03 Lis 2010, 20:38:47prosto ze młyna wink
w Stoisławiu

no. zacnie :D

Dodany tekst: 04 Lis 2010, 08:29:01

Cytat: aja w 03 Lis 2010, 21:46:39bo na blok przepisu chyba nie chcę poznać / nie wiem czy bym przyzła taką profanację Grin

dobry jest :) no ale nie ma tam ani bakalii, ani herbatników ;D

callja

Cytat: sonatina w 03 Lis 2010, 07:16:06zrób sobie np 2 dni białkowe zamiast jednego w tygodniu i waga Ci wróci do normy

No właśnie robię sobie już od trzech tygodni dwa dni białkowe i figa, znowu mi brzuchol wysadziło :( Pocieszam się, że to może z powodu nadchodzącej @ ale ogólnie czuję się ciut cięższa - trzeba jeszcze zaostrzyć reżim... dziś na pewno bedzie drugi w tym tygodniu dzień białkowy - jajeczka, twaróg, ryba i nic więcej!!
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

zrobiłam wczoraj miniserniczki cytrynowe, dobre są! wymyśliłam przepis na szybko, upiekłam w dwóch foremkach ceramicznych, jeden serniczek wzięłam do pracy na osłodzenie dnia :) koleżanka zjadła pół, oceniła, że pycha, więc pewnie to powtórzę.

250 g chudego twarogu (albo twarogu sernikowego), 2 jajka, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, sok z połowy cytryny, 4-5 tabletek słodziku (rozpuszczonych w odrobinie wody), łyżka maizeny.

Wszystko zmiksować i do piekarnika na jakieś pół godziny albo 40 minut, temperatura 170-180 stopni.

emcia

Cytat: callja w 05 Lis 2010, 02:09:19
No właśnie robię sobie już od trzech tygodni dwa dni białkowe i figa, znowu mi brzuchol wysadziło :( Pocieszam się, że to może z powodu nadchodzącej @ ale ogólnie czuję się ciut cięższa - trzeba jeszcze zaostrzyć reżim... dziś na pewno bedzie drugi w tym tygodniu dzień białkowy - jajeczka, twaróg, ryba i nic więcej!!
najpierw mi spadł 1 kg i znów skok, a rano @, więc wszystko jasne
dziewczyny uprzedzały, że tak jest

Dodany tekst: 05 Lis 2010, 10:36:12

wczoraj robiłam babeczki piernikowe, mąż wysępił jedną ;)

effik

Cytat: emcia w 05 Lis 2010, 10:34:33wczoraj robiłam babeczki piernikowe, mąż wysępił jedną wink

dobre są. i piernik dukanowy też pycha :)

effik

dziś sałatka z jajek, tuńczyka i odrobiny serka wiejskiego, również jako pasta na chlebek byłaby ok.

a wczoraj piekłam ciastka kakaowo-kawowe:

* 2 jajka
   * 6 tabletek słodziku
   * 5 łyżek mocnej kawy
   * 2 łyżki mleka w proszku
   * łyżka mleka w płynie
   * 8 łyżek otrębów
   * 3 łyżki serka homogenizowanego
   * łyżka kakao
   * pół łyżeczki proszku do pieczenia
   * kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego

Ubić jajka ze słodzikiem rozpuszczonym w 2 łyżkach kawy. Dodać mleko w proszku i płynie, 3 łyżki kawy, serek homogenizowany, kakao i aromat, zmiksować. Na koniec dosypać otręby i proszek do pieczenia, miksować jeszcze chwilę.
Ciasto wlać do płaskiej, lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut. Gdy ciasto ostygnie, wykrawać ciasteczka za pomocą metalowych foremek.

Mleczna polewa

* 6 łyżek mleka w proszku
   * 3 łyżki mleka w płynie
   * kilka kropel cytryny lub aromat waniliowy
   * tabletka słodziku

Lekko podgrzać mleko w płynie, rozpuścić w nim słodzik i mleko w proszku, mieszając do uzyskania gładkiej masy. W zależności od preferencji dodać cytrynę lub aromat, wymieszać dokładnie. W polewie zanurzać pędzelek i smarować ciasteczka, można je też lekko posypać cynamonem.
(jak dodamy kakao, będzie ciemna polewa)

martwi mnie jedna rzecz: waga stanęła w miejscu...

sonja

A w ogóle to dużo straciłyście na Dukanie? Tak sie zastanawiam jak bardzo mam żałować, że 3 dnia rzuciłam.