Dieta Dukana - nasze przepisy i pomysły

Zaczęty przez effik, 06 Lip 2010, 20:21:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

zrobiłam sobie te bułeczki - polecam :)

http://dukan.blox.pl/2010/05/Kajzerki.html

Dodany tekst: 12 Sie 2010, 12:22:26

i jeszcze takie coś gdyby kogoś naszła ochota na czekoladę ;)

Dukanowy blok czekoladowy

400 g odtłuszczonego mleka w proszku, 200 g serka homogenizowanego, 2 łyżki holenderskiego kakao, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka, 1 szklanka słodzika do pieczenia (tego to bym dała zdecydowanie mniej)

Serek przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając, tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji. Wówczas zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy do niego słodzik, a następnie kakao i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladową przekładamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki

claridad

Effik  bighug nie ma opcji, bloczek muszę zrobić  :eat: :eat: :eat: :eat: :eat:

effik

Cytat: claridad w 12 Sie 2010, 12:39:06
Effik  bighug nie ma opcji, bloczek muszę zrobić  :eat: :eat: :eat: :eat: :eat:

ja też na pewno, bo jeszcze nie próbowałam :) tylko mleka odtłuszczonego w proszku poszukam i sru.
Polecam też tiramisu :D

czarnasia13

Polecam na śniadanka i kolacje:Pasta ( sałatka) z makreli: jedna obrana makrelka, twaróg chudy, cebula, pieprz, sól. Makrelę obrać dodać ser i rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną cebulę, doprawić i jeść. SMACZNEGO

Dodany tekst: czw, 12 sie 2010, 16:13:29

EFFIK   :beer: za blok czekoladowy też muszę spróbować, ja w sobotę piekę sernik dukanowski, jak wyjdzie to wrzucę przepis i foty

Angie

Ja odtłuszczone znalazłam tylko w granulkach i wkurza mnie to, bo ciężko z niego zrobić gładka masę  :zly:
Jak mam ochotę na słodkie to mieszam to mleko z kakao, slodzikiem i mlekiem w płynie :) 

effik

Cytat: Angelos w 12 Sie 2010, 20:05:57Jak mam ochotę na słodkie to mieszam to mleko z kakao, slodzikiem i mlekiem w płynie Smiley

a ja serek homogenizowany z kakao, słodzikiem i aromatem, mniam :) a jak dodasz żelatynę, to pianka wychodzi :)

czarnasia mmm serniczek palce lizać. jeden robiłam, ale planuję jeszcze innego przepisu spróbować :)

wrobelek0403

ja mieszałam serek ricotta z kakao, aromatem migdałowym i słodzikiem i posypywałam uprazonymi płatkami migdałowymi :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

callja ty chyba sie zle czujesz twoj  mąż ma coś zrzucac ?przeciez jego pol nie ma z czasow jak go ostatni raz widzialam !!!!!!! ty 5 kg ??
Nie moge dojsc o co chodzi w tej diecie ona calkiem odrzuca węglowodany ??
przeciez to nasz glowny skladnik zyciowy z ktorego organizm czerpie energie do zycia jakby mozna bylo obyc sie bez niego to dlaczego jest on fizjologicznie tak istotny ?? nic nie rozumiem

callja

Cytat: maraxela w 13 Sie 2010, 01:16:42ty 5 kg ??

A żebyś wiedziała... nie dopinam sie w nic, brzuch mi sterczy, i źle mi z tym. Nie zamierzam się zasuszyć bynajmniej... na razie jeszcze nie zaczęłam, bo trochę byliśmy w rozjazdach, w tym u rodzinki - a gdy cioteczki serwują obiadki, o diecie nie ma mowy ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

Cytat: wrobelek0403 w 12 Sie 2010, 21:25:08
ja mieszałam serek ricotta z kakao, aromatem migdałowym i słodzikiem i posypywałam uprazonymi płatkami migdałowymi :D :D

ech, szkoda, że ricotty i migdałów nie można na Dukanie :( ale w trzeciej fazie na pewno spróbuję, ciekawa alternatywa dla homogenizowanego. mascarpone też byłby dobry :D

Dodany tekst: 13 Sie 2010, 07:43:31

Cytat: maraxela w 13 Sie 2010, 01:16:42Nie moge dojsc o co chodzi w tej diecie ona calkiem odrzuca węglowodany ??
przeciez to nasz glowny skladnik zyciowy z ktorego organizm czerpie energie do zycia jakby mozna bylo obyc sie bez niego to dlaczego jest on fizjologicznie tak istotny ?? nic nie rozumiem

odrzuca głównie cukier. węglowodany są przecież zawarte w jedzeniu i nie trzeba go dosładzać ;)
ale ogranicza je w dużym stopniu.

Dodany tekst: 13 Sie 2010, 20:29:32

dziewczyny, niech was ręka boska broni przed robieniem bloku czekoladowego!!! to jest tak niesamowicie pyszne, że się nie godzi po prostu :D można umrzeć w trakcie przygotowywania, siłą się powstrzymałam, żeby nie zeżreć całości przed włożeniem do foremki, a i tak robiłam z połowy porcji :D

mała poprawka - nie dawajcie tyle słodzika, ile oni tu wpisali, na tę ilość składników 4 łyżki to maks! mleko też jest słodkie.
dodajcie sobie aromat jakiś, ja miałam rumowy. a ilość kakao można zwiększyć do 3 łyżek :)

Angie

effik robiłaś z mleka w granulkach?

effik

Cytat: Angelos w 13 Sie 2010, 20:32:50
effik robiłaś z mleka w granulkach?

nie, kupiłam w proszku z mlekovity. ale co tam przeszkadzają granulki, będziesz mieć chrupiące :D albo podgrzej mocniej troszkę ten serek z mlekiem płynnym i spróbuj rozpuścić, nawet w samym mleku?

Angie

effik ale to z mlekovity jest odtłuszczone? Kurde nie mogę takiego znaleźć  :zly:

effik

Cytat: Angelos w 13 Sie 2010, 20:42:17
effik ale to z mlekovity jest odtłuszczone? Kurde nie mogę takiego znaleźć  :zly:

tak, ale w mniejszych opakowaniach, 250 g. ja znalazłam w carrefourze
to w granulkach też widziałam :)

Dodany tekst: 14 Sie 2010, 09:47:29

proszę uprzejmie, moje czekoladki  :mocking:

czarnasia13

EFFIK  po prostu cudo :thumbup:, na pewno zrobię, może w przyszłą sobotę bo dziś piekę sernik, właśnie siedzi w piekarniku i już mi pachnie :dreaming:

effik

czarnasia, powodzenia - wstaw potem przepis :)

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Angie

effik  bighug :beer:   i lov ju  bighug
wjechałam do cerfura i mam mleko  :jejeje: :jejeje:

zrobię blok choć dukan u mnie wciąż na wakacjach :D

effik

Cytat: Angelos w 14 Sie 2010, 18:40:13
effik  bighug :beer:   i lov ju  bighug
wjechałam do cerfura i mam mleko  :jejeje: :jejeje:

zrobię blok choć dukan u mnie wciąż na wakacjach :D

:D :beer:
ja już prawie cały zeżarłam :blush: dobrze, że z połowy porcji robiłam lol

czarnasia13

Przepis na sernik Skład:
* 1 kg sera aksamitnego dr. Oetker 3%
*7/8 jajek
*słodzik do pieczenia, ja dałam 0,5 szklanki ale jeśli ktoś woli słodsze to można więcej
*Budyń waniliowy bez cukru
*mleko
* kilka kropel ulubionego aromatu ( ja dałam migdałowy)
Gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia, oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, miksujemy ser, żółtka i słodzik, dodajemy budyń i pianę i mieszamy ( nie mikserem) Wylewamy na blachę i pieczemy 1 - 1,5 godziny ( trzeba wyjąć jak góra będzie brązowieć) w 180 stopni C

Zdjęcia nie za dobre bo aparat stary ( nowy pożyczył brat na wyjazd ;) )
Sernik wychodzi mokry. U mnie nie zdążył całkiem wystygnąć.

suegro

mam wrażenie, że na tej diecie to same desery :D :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

effik

czarnasia ciekawy przepis :) i ładny kolor ma twój sernik :) :beer:

Dodany tekst: 15 Sie 2010, 11:20:51

Cytat: suegro w 15 Sie 2010, 11:19:53
mam wrażenie, że na tej diecie to same desery :D :D

od kiedy je odkryłam niestety zaczynam się uzależniać lol lol

effik

a wczoraj jadłam hamburgera lol sama sobie zrobiłam, oczywiście :D

claridad

a ja wyczytałam, że jeśli mam niedoczynność to w sumię mogę na luzach wrócić do Dukana bo wtedy należy że niby zwiększyć ilość białek w diecie :)
a jeśli mam awitaminozę to jednak nie będę mogła :D