Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

ishka82

Cytat: mayagaramond w 11 Lut 2014, 13:48:01
Przypomina mi to oburzenie jak w jakims sklepie mozna bylo kupic zafoliowanego prosiaka. Zafoliowany prosiak zly, ale juz prosiak na roznie na weselu jest cacy...
mnie też to zadziwiło, ze świnka dobra dopóki jak świnka nie wygląda...nie lubię takiej hipokryzji ;D

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 21:35:46

doczytałam wyjaśnienia...ok, są rzeczowe i trafiają, ale dziwi mnie jedno, jak w takim zoo, które jest liderem ochrony gatunków mogli dopuścić do kazirodczego pokrycia :crazy:

goga

no ale mozna ja było wysterylizowac i przekazac do innego zoo, które miało miejsce i wyraziło taka chęć

zwierze było zdrowe, nie było nosicielem zadnej choroby, do mnie te argumenty nie przemawiaja
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

goga dyrektor zoo powiedział, że byłoby to bolesne dla żyrafy, poza tym zawierałby miejsce żyrafa o.lepszym materiale genetycznym.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

Ja bym z chęcią przyjęła Mustanga do własnoręcznej naprawy :D

Dodany tekst: 12 Lut 2014, 09:28:40

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53581,15317205,Ratujac_pania_Travers.html

Ciekawy artykuł :) I w sumie muszę przyznać jej rację - wolę oryginalną, książkową Mary od tej filmowej z piosenkami tralalala i śnieżnobiałym uśmiechem.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Lut 2014, 23:25:59no jako zupelnie normalne

ja sie w pierwszej chwili zdziwiłam, a potem stwierdziłam, ze ja przeciez byłam wychowywana podobnie. były obowiązki, lekcje, czas na zabawe, zajecia dodatkowe. ciesze sie jednak, ze nie zylismy z zegarkiem w reku, a sniadanie było o 7, (w weekendy o 9.00) :D

szkoda tylko, ze nie dostałam Mustanga do remontu lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Ja od początku czytałam raczej z myślą, że to normalne zasady, według których w dużym stopniu też zostałam wychowana. I że wielu rodzicom i dzieciom przydałby się kurs u tego pana ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym se polecila wydrukowac kazdemu, lacznie ze soba, bo jednak sie czesto zapomina, albo po prostu sie zawczasu nie ustali dokladnie danej rzeczy i jest niekonsystencja, niby czlowiek mysli, ze robi, a tak naprawde nie robi, bo zasada nie zostala "spisana" i zakomunikowana i przestrzegana w zwiazku z tym az tak konsekwentnie nie jest ;)

www.annawilk.pl

jestynka

ja bym nie umiała (nie chciała) byc tak konsekwentna.
Jestem jak najbardziej za uczeniem dzieci ,dawaniu obowiązków (odpowiednich dla wieku)

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym chciala, bo to wiele ulatwia, zasady sa, dziecko o nich wie i koniec, konczy sie marudzenie polgodzinne o wszystko ;)

www.annawilk.pl

jestynka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 12 Lut 2014, 14:12:55
ja bym chciala, bo to wiele ulatwia, zasady sa, dziecko o nich wie i koniec, konczy sie marudzenie polgodzinne o wszystko ;)

ale ,ąz tyle byś chciała?
wstawałabyś tak o 5.15?
ogólnie jestem za konsekwencją,ale nei w takim natęzeniu.

szelma

Konsekwencja nie oznacza wstawania o 5:15 - można ją dopasować do własnego zycia.

Dodany tekst: 12 Lut 2014, 14:16:19

Aczkolwiek ja konsekwentnie wstaję o 5:40 i uwazam, że zasługuję za to na Mustanga lol

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: jestynka w 12 Lut 2014, 14:14:19ale ,ąz tyle byś chciała?
wstawałabyś tak o 5.15?
ogólnie jestem za konsekwencją,ale nei w takim natęzeniu.
nie, po cholere? lol tzn zakladam, ze skoro wstawali o 5:15 to mieli robote taka, ze o 6 musieli wyjezdzac, zeby na 7 gdzies zdazyc ;) tak se dedukuje, skoro laska przez 1 2lat byla w ciazy to pobudki o 5 nie byly niczym dziwnym, ciagle jakas ameba darla morde o tej porze ;) skoro 3 osoby wtedy sie budzily to rownie dobrze mogly wszystkie, skoro chcieli jesc razem, to nie mieli opcji pozniejszego wstawania, poza tym, skoro kolacje mieli o 17:30, a chcieli odzywac sie zdrowo, to o 20:30 powinni byc juz najpozniej w lozkach ;) zakladam, ze ta 5:15 im wlasnie pasowala i dlatego ja wymyslili ;)

www.annawilk.pl

jestynka

Cytat: szelma w 12 Lut 2014, 14:15:52Konsekwencja nie oznacza wstawania o 5:15 - można ją dopasować do własnego zycia

ogólnie tak.
ale mnie to zadziwia, taka "zelazna" konsekwencja, bo z tego co rozumiem śniadanie jest zawsze o 5:15 (równie dobrze można wstawić inną godz.)
Ja bym nie wstawała na określoną godz.  gdy nie ma potrzeby w myśl zasady

Kasia

Ja lubię konsekwencje ale z umiarem. Michał tez lubi rytuały :) ostatnio obudził mnie o 5 rano ze nie mył zębów poprzedniego dnia bo padł nieoczekiwanie. Nie było gadania, żeby trzeba myć i koniec, wymówek nie ma.  Natomiast braku jakichkolwiek zasad nienawidzę i stwierdzam ze ostatnio nie mogę ścierpieć u dzieci. Dzieci chowane bez zasad sa hmmmmmm nie do zniesienia.

Natomiast takie wychowanie jak w artykule mnie jednak nie przekonuje. Nie widzę potrzeby aby mój 4,5 latek mył wc. Ma siusiac celnie, nie wygłupiać sie, nie brudzic specjalnie naokoło. Tak samo odkurzać nie musi ale jak je to przy stoliku. Tam może nakruszyc, niechcący cis rozlać. Ale nie specjalnie. Chodzenia z jedzeniem, kruszenia wszędzie nie pochwalam. No zasady, obowiązki sa ale nie takie jak w artykule.

szelma

Po pierwsze - też rozumiem to tak, że żeby móc zdążyć ze śniadaniem i wszystkim przed wyjściem do pracy/szkoły (bo po szkole był czas na naukę, więc obowiązki wpadały na poranną szychtę), musieli wstawać o takiej a nie innej godzinie, więc była ona uzasadniona. Po drugie - w tym zdaniu o pobudce jest o szkole. Więc może w weekendy nie wstawali o 5:15. A nawet jeśli - to nie rozchodzi się tu o godzinę tylko o zasady i ogólną konsekwencję.

jestynka

to ogólnie dla mnie tam jest tego za dużo.
ciekawe jakie zdanie mają dzieciaki wychowywane w tej rodzinie

szelma

wrobelek0403

osobiscie uwazam, ze zasady powinny byc "po cos" a nie dla samych siebie. rozumiem wiec sniadanie o 5.15 w sytuacji, gdy o 6 trzeba wyjsc z domu do szkoły/pracy, ale nikt nie przekona mnie, ze to samo trzeba powielac w weekend - to juz nie znajduje uzasadnienia.

mysle tez, ze przy takiej liczbie dzieci, konsekwencja i zasady były konieczne, inaczej mieliby cyrk na kółkach i bajzel w jednym :D
łatwiej jednak ogarnąc dwójke niz dwunastke :D łatwiej tez uprac, posprzatac po dwójce niz po dwunastce :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Kasia w 12 Lut 2014, 14:22:53Natomiast takie wychowanie jak w artykule mnie jednak nie przekonuje. Nie widzę potrzeby aby mój 4,5 latek mył wc. Ma siusiac celnie, nie wygłupiać sie, nie brudzic specjalnie naokoło. Tak samo odkurzać nie musi ale jak je to przy stoliku. Tam może nakruszyc, niechcący cis rozlać. Ale nie specjalnie. Chodzenia z jedzeniem, kruszenia wszędzie nie pochwalam. No zasady, obowiązki sa ale nie takie jak w artykule.

no dla mnie to tak nie jest ;) niebrudzenie specjalnie, nie kruszenie wszedzie, siedzenie przy stoliku do zarcia to nie sa obowiazki ;) to jest normalnosc, taka sama tak ta, ze nie wlazi sie butami na lozko czy tez nie gra w tenisa w domu ;)
obowiazkiem dla mnie jest nie cos, czego i tak nie trzeba wykonywac, a dziecko na to moze wpasc i probowac wykonac, tylko cos, co domownicy MUSZA wykonac tak czy inaczej, ktores z nich ;) czyli posprzatanie zabawek przed spaniem, zlozenie ciuchow, odlozenie misek i kubkow na blat - to dla np trzylatka

www.annawilk.pl

Kasia

Uwierz mi ze to nie jest normalność dla wszystkich. Naprawdę!
I tej normalności tez dziecka trzeba nauczyć i trzeba być w tym konsekwentnym ;)

A ze sprzątanie zabawek, odniesienie talerzyku, zgniecenie butelki po widzie po jej opróżnieniu i wyrzucenie zgniota do kosza itp to juz obowiązki to tak. Z tym sie zgadzam. No ale to mycie kibla przez 3 latka to mnie trochę zdziwiło.

szelma

Cytat: Kasia w 12 Lut 2014, 14:47:58Uwierz mi ze to nie jest normalność dla wszystkich.

I to jest smutne. Jednakowoż obniżenie standardów ogólnych nie oznacza, że można je jeszcze bardziej obniżać. I zgadzam się w pełni ze zwierzem. Podstawowe zasady zycia z ludźmi (i nie tylko) to nie są obowiązki - to są podstawowe zasady zycia i dobrego wychowania.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Kasia w 12 Lut 2014, 14:47:58Uwierz mi ze to nie jest normalność dla wszystkich. Naprawdę!
na boga, ale mnie nie interesuja inni, badz wszyscy, badz czesc w sensie wychowawczym ;) pisze o tym, co ja robie i co uwazam za obowiazek, a co nie ;)

www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: szelma w 12 Lut 2014, 14:51:49
I to jest smutne. Jednakowoż obniżenie standardów ogólnych nie oznacza, że można je jeszcze bardziej obniżać.

boszzzz, jak to dobrze ze są jeszcze ludzie z zasadami na tym swiecie :D :D