Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Cytat: suegro w 09 Lut 2014, 23:17:27ishka82 wiem. Sad Oburzające.
straszne...człowiek, to najgorsza bestia...i to wszystko w dodatku publicznie, w obecności dzieci...strasznie mnie to oburzyło i poruszyło :(

mobka

U mnie było jak u su i Ddu. Sama chyba najwięcej wypiłam mając 13-15 lat, później ok. 18tki i im dalej tym mniej.

konwalia

U nas najgorzej było w 2 i 3 klasie liceum, i tak piłam nalewki za 5zl...no różnie bywało
Mnie bulwersuje tylko przesuwająca się granica wieku w dół

wrobelek0403

Cytat: ddu w 09 Lut 2014, 23:14:05a rodzice zachowywali się dokładnie tak, jak tu piszą: udawali, że nie widzą

ja wypiłam pare łyków piwa na wycieczce szkolnej w 1 klasie. jak sie rodzice dowiedzieli, to była taka awantura, ze szkoda gadac ;)

pierwszy raz przyszłam pijana do domu na 1 roku studiów lol lol

Dodany tekst: 10 Lut 2014, 09:49:47

Cytat: ishka82 w 09 Lut 2014, 23:15:01
normalnie nie wierzę, że coś takiego mogło mieć miejsce :crying:
http://wyborcza.pl/1,75248,15426128.html

nic kuRW nie moge przeczytac, bo kaza zapłacic abonament :headbang: mam tylko nagłówek i jest straszny..
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Cytat: wrobelek0403 w 10 Lut 2014, 09:48:17nic kuRW nie moge przeczytac, bo kaza zapłacic abonament headbang
ciekawe, ja widzę artykuł, a abonamentu nie mam...treść równie straszna jak nagłówek :crying:

wrobelek0403

Cytat: ishka82 w 10 Lut 2014, 10:29:11
ciekawe, ja widzę artykuł, a abonamentu nie mam...treść równie straszna jak nagłówek :crying:

ishka, wyczerpałam limit 10 artykułów darmowych w miesiacu, gazeta juz sie całkiem płatna zrobiła :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ishka82

Cytat: wrobelek0403 w 10 Lut 2014, 10:38:57
ishka, wyczerpałam limit 10 artykułów darmowych w miesiacu, gazeta juz sie całkiem płatna zrobiła :crazy:
:crazy: :crazy: :crazy:

Kasia

Cytat: wrobelek0403 w 10 Lut 2014, 10:38:57
w telefonie też nie dziala?
ja widze ze mam 10 na telefonie i 10 na kompie ;)

nie rozumiem jak mozna zabić zwierzaka z takich powodów :crying:

Dodany tekst: 10 Lut 2014, 12:35:27

a co do picia, to u nas pierwsze eksperymenty w alkoholem i papierosami zaczynały się w 7/8 klasie
w pierwszej liceum to juz paliłam "nałogowo", tzn codziennie na przerwie sie zapaliło, po szkole, na podworku, w ukryciu przed rodzicami. Alkohol w weekendy na imprezach.
duzo osób paliło i piło okazjonalnie, nikogo to nie dziwilo.

Pamietam że jedyne co dziwiło w podstawówce w tej 7/8 klasie to seks, bylo kilka dziewczyn regularnie współżyjacych niekoniecznie z jednym stałym partnerem i to takie zachowanie było pietnowane ;) fajki i alko nie za bardzo nikogo dziwiły ;)

wrobelek0403

Cytat: Kasia w 10 Lut 2014, 12:31:49ja widze ze mam 10 na telefonie i 10 na kompie

no, to pewnie po ip sprawdzają, wiec na tel bym miała, ale nie lubie netu w tel przegladac. za mały jest :D

mayagaramond

Kilka tysiecy ludzi podpisuje petycje w sprawie zyrafy, a co z fermami kurczakow? Taniem miesem z biedronki? Futrzanym kolnierzykiem z zary, ktore wczesniej znajdowalo sie na grzbiecie krolika, ktore w Chinach sa czasem skalpowane za zycia??

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

mayagaramond

Cytat: Kasia w 10 Lut 2014, 13:26:32Mięso w biedronce nie jest tanie

Ceny miesa nie sa glownym tematem mojego postu ;)

Niewazne, czy biedronka czy lidl. Wszydtko to masowa produkcja miesa, przy ktorej jak najwiecej zwierzakow musie sie zmiesic na jak najmniejszej powierzchni i w jak najkrotszym czasie osiagnac okreslona wage...

Ciekawe, kiedy za nich ktos podposze petycje...

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

malutenka

Cytat: wrobelek0403 w 10 Lut 2014, 09:48:17nic kuRW nie moge przeczytac, bo kaza zapłacic abonament 
skopiuj tytuł artykuł i wrzuć do google. Następnie otwórz ;)

szelma

Cytat: mayagaramond w 10 Lut 2014, 13:20:58Futrzanym kolnierzykiem z zary

Już nie będzie. Czytałam wczoraj, że Inditex - a więc właściciel Zary, Bershki, Massimo Dutti itd. - rezygnuje całkowicie z naturalnych futer.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mobka

szelma

Co za różnica? Różnica. Po pierwsze - to ważne, bo to krok w dobrym kierunku. Po drugie - świadomość ludzi w kwestii cierpienia zwierząt futerkowych jest większa niż w przypadku zwierząt, z których produkuje się produkty skórzane, więc łatwiej tu coś zrobić, bo argumentów za używaniem futer jest mniej niż za używaniem skóry. Po trzecie - zwierzęta futerkowe są hodowane jedynie na futro, a skóra jest przynajmniej w części produktem ubocznym przy produkcji mięsa.

Nie od razu Rzym zbudowano - mnie tam cieszą takie decyzje. Zawsze to lepsze niż nic.

mayagaramond

Zgadzam sie z szelma. Proponuje obejrzec:

http://www.spiegel.de/video/soko-tierschutz-im-einsatz-protest-gegen-pelze-video-1320137.html

Film jest drastyczny, ale pokazuje nam, w jakich warunkach produkowane sa nasze ubrania. I nie chodzi tylko o zwierzeta, w garbarni w Chinach nie chcialabym pracowac...

szelma

Cieszy mnie, że nie wszyscy mają podejście "co za różnica" ;)

Z innej beczki:
http://wyborcza.pl/1,75248,15429771.html
Po pierwsze - też uważam, że te dane to przekłamanie z powodu meldunku. Mam mnóstwo znajomych, którzy mieszkają w BE czy UK, ale nadal mają meldunek u rodziców, bo to im ułatwia kwestie administracyjne. Po drugie - kurczę, ja to bym jednak wolała płacić za wynajem i (mimo że mam kiepskie doświadczenia ze współlokatorami) dzielić mieszkanie z kimś obcym niż z rodzicami ;) No bo to jednak człowieka udziecinnia - tak, jak jedna dziewczyna napisała, zamiast do szkoły wychodzi teraz do pracy. No trochę by mi z tym było tak sobie - choc na pewno wygodniej pod względem praktycznym (pranie, gotowanie itd.).

wrobelek0403

tez wolałabym dzielic mieszkania z "obcym" współlokatorem, niz z rodzicami. tak było na studiach i nikogo nie dziwiło, a jak sie pracuje to nagle problem :knuje:

w wawie kupa ludzi tak mieszka, bo samotny wynajem to rzeczywiscie spore koszty. Ba, ludzie nawet mając własne mieszkanie, wynajmują dodatkowy pokój komus, zeby dorobic do kredytu.

Po prostu trzeba czasem pokombinowac, ceną jest niezaleznosc i swoboda.

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 13:20:03

hmmm, dosc rzeczowe wytłumaczenie, dlaczego zdecydowano o zastrzeleniu zyrafy

http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105404,15434602,Kopenhaskie_zoo__Zabicie_zyrafy_sluszne__Dyrektor.html

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 11 Lut 2014, 13:06:38hmmm, dosc rzeczowe wytłumaczenie, dlaczego zdecydowano o zastrzeleniu zyrafy

http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105404,15434602,Kopenhaskie_zoo__Zabicie_zyrafy_sluszne__Dyrektor

"nie wmawiają dzieciom, że Król Lew jada sojowe burgery."

Przypomina mi to oburzenie jak w jakims sklepie mozna bylo kupic zafoliowanego prosiaka. Zafoliowany prosiak zly, ale juz prosiak na roznie na weselu jest cacy...

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 11 Lut 2014, 13:48:01Przypomina mi to oburzenie jak w jakims sklepie mozna bylo kupic zafoliowanego prosiaka. Zafoliowany prosiak zly, ale juz prosiak na roznie na weselu jest cacy...

czego nie rozumialam kompletnie :crazy:

szelma

Dlatego też - mimo że nie jestem wege z powodów moralnych - mnie rusza bardziej zabicie zupełnie zdrowej krowy na mięso dla ludzi, którzy wcale tego mięsa do przeżycia nie potrzebują, niż żyrafy, która ginie humanitarnie i z powodów naukowych. Krowy i inne zwierzęta zabija się tak w milionach sztuk...

mayagaramond

Cytat: szelma w 11 Lut 2014, 14:42:06Krowy i inne zwierzęta zabija się tak w milionach sztuk...

tak i nikt nie chce tego ogladac. Kielbaska jest mniam, ale rzezni nikt nie chce zwiedzac.

Nie rozumiem rowniez pretensji do dyrekcji zoo o to, ze dzieci ogladaly cwiartowanie zyrafy, byla tma z rodzicami i rodzice zgodzili sie na to. Ciekawa jest rowniez wypowiedz, ze "polskie spoleczenstwo" nie jest na cos takiego gotowe.

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 11 Lut 2014, 15:37:30Ciekawa jest rowniez wypowiedz, ze "polskie spoleczenstwo" nie jest na cos takiego gotowe.

byłby dokładnie to samo co prosiakami z makro - zbiorowa histeria i wielka afera rozdmuchana przez prase po jednym mailu jakiegos oburzonego rodzica ;)

a minister srodowiska na wszelki wypadek zwolniłby dyrektora zoo.

nasze społeczenstwo jest po prostu bardzo zakłamane, prywatnie ludzie nic nie mają przeciwko jedzeniu miesa czy rytualnemu ubojowi, ale publicznie trzeba pokrzyczec, bo to ładnie wyglada...

mayagaramond

Szkoda, ze nie wypowiadaja sie dziewczyny, ktore oburzaly sie na poprzedniej stronie...

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 15:44:51

Cytat: wrobelek0403 w 11 Lut 2014, 15:43:17a minister srodowiska na wszelki wypadek zwolniłby dyrektora zoo.

opluty opluty