Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 08 Sty 2014, 13:50:35u mnie w domu było czesto "domysl sie"

Ludzkie relacje opieraja sie w wiekszosci na "domysl sie" ;)
I kazdy z nas czegos tam sie domysli, tylko wynik jest rozny lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

"...będzie mówił do Ciebie np. ,,trzeba wyrzucić śmieci" – polecam zapytać z uśmiechem ,,co cię powstrzymuje?""

no gdyby mi stary tak odpowiedział, to chyba by w swoim aucie znalazł te śmieci

przecież taka odpowiedź to mega chamówa i złośliwość
wiadomo, że w domach zwykle ktoś jest za coś odpowiedzialny, jest podział obowiązków i jeśli ktoś przypomina o tym wyrzuceniu śmieci, to znaczy, że druga osoba o tym zapomniała

szelma

Cytat: ishka82 w 08 Sty 2014, 17:52:25
http://wyborcza.pl/1,75477,15236170,95_latek_poddal_sie_eutanazji_przy_lampce_szampana_.html#BoxSlotII3img

I dlatego też cieszę się, że mieszkam w kraju, w którym godna śmierć jest możliwa. I wiele innych rzeczy, które liberałom udało się wprowadzić.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

golinda ja mysle, ze to zalezy od relacji.

zresztą, co za problem powiedziec "wynies prosze smieci"? mnie akurat wkurza takie "trzeba to, trzeba tamto". od razu mi sie odechciewa ;)

Dodany tekst: śro, 8 sty 2014, 21:40:14

Cytat: szelma w 08 Sty 2014, 19:13:44
I dlatego też cieszę się, że mieszkam w kraju, w którym godna śmierć jest możliwa. I wiele innych rzeczy, które liberałom udało się wprowadzić.

szelma, a ja Ci zazdroszcze.

jak powiedziałam moim rodzicom, ze w razie W mają zrobic wszystko zebym latami nie tkwiła pod aparaturą podtrzymującą zycie, to sie spytali "a mianowicie co?". aaaa, lekarzami są, mają cos wymyslec ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: golinda w 08 Sty 2014, 18:38:23że w domach zwykle ktoś jest za coś odpowiedzialny, jest podział obowiązków i jeśli ktoś przypomina o tym wyrzuceniu śmieci, to znaczy, że druga osoba o tym zapomniała

Jeśli jest podział i wiadomo, kto jest odpowiedzialny to można mu o tym przypomnieć albo o to poprosić.

Bezpośrednio, żeby wiadomo było, o co chodzi i o kogo.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Cytat: wrobelek0403 w 08 Sty 2014, 21:37:44zresztą, co za problem powiedziec "wynies prosze smieci"? mnie akurat wkurza takie "trzeba to, trzeba tamto".

Otuszto. Czytałam kiedyś krótki artykuł o tym, że taka komunikacja "trzeba coś tam" jest typowo polska - i że powoduje lekki szok kulturowy w Anglii, bo tam jednak te wszystkie "could you", "would you be so kind" itd. Poza tym przecież takie stwierdzenie "trzeba wynieść śmieci" jest komunikacyjnie bezcelowe, bo rzuca się to w przestrzeń i tyle. Druga osoba nie musi odpowiedzieć, nie musi nic. A jak powiemy "jutro zabierają śmieci, mógłbyś je wynieść?", to jest pytanie i potrzeba ustosunkowania się. Ja stanowczo wolałabym drugą opcję po prostu ;) (choć od razu mówię, że tego artykułu wklejonego przez mayę nie przeczytałam, bo mnie styl i błędy nazbyt wkurzały, więc tak se po prostu gadam, haha ;) ).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

rubin04

Mój M. uwielbia jak mówię "musimy pomalować pom. gospodarcze.." "i musimy powiesić lampy"
Wtedy oczywiscie mnei poprawia że chyba chcaiałm powiedzieć "musisz powiesić lampy" bo przecież wiadomo ze nie ja to zorbię :D

Ale on rozumie, ze chce byc miła i by nie miał poczucia ze traktuje to tylko jako jego problem, jego zadanie - w końcu zawsze mogę mu potrzymac kombinerki, czy podawać śrubki jak jest na drabinie :)

Wróbelek:
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,127823,15239685,Punk_na_wysokosci__czyli_w_Himalaje_za_ostatni_grosz.html#TRNajCzytSST

http://wyborcza.pl/duzyformat/1,135752,15235897,Punk_na_wysokosci.html

wrobelek0403

rubin04 dzieki :beer: ide po wyborcza do biblioteki :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

rubin04

mayagaramond

Cytat: szelma w 09 Sty 2014, 08:17:54"trzeba coś tam" jest typowo polska

w niemieckim tez mozesz powiedziec "man muss" ;)

Mnie sie to kiedys wydawalo bardzo dobre, bo nie mowie komuc bezposrednio co ma zrobic tylko daje ogolna wskazowke lol Poza tym taki ogolnik powoduje, ze nie musimy sie liczyc z "nie". Bo jesli powiem: "trzeba wyniesc smieci", to nikt nie odpowie, nie ;) Bo najczesciej logiczne jest, ze trzeba ;) 

A juz pytajac kogos "mozesz wyniesc smieci", musi liczyc sie, ze ktos powie "nie" :)

iksa_nl

moj maz mnie wkurza gdy tak mowi..trzeba cos tam kupic, trzeba cos dot. dziecka, ogolne stwierdzenie rzucone w powietrze - oczywiscie w domysle "zajmiesz sie tym kochanie?" aaarghhhh
oczywiscie twierdzi, ze to tylko sugestia, ale sam sie tematem nie zajmie...

tak, wiem, ze to nie watek o problemach malzenskich, ale juz nie wytrzymalam ;)

margareta

Cytat: rubin04 w 09 Sty 2014, 09:50:28
to zrób potem skan i wrzuc tutaj :D
Tomka Mackiewicza obserwuję od ubiegłorocznej wyprawy. Byłam na slajdowisku z jego udziałem. Niesamowity facet. Mocno kibicuję jego wyprawie i przy okazji polecam wywiad z ubiegłego roku: http://forumextremum.pl/wywiady/martwiem-sie-o-ludzi-wywiad-tomasz-mackiewicz.html
Teledysk, który jest na końcu mogę oglądać na okrągło.

golinda

Cytat: mayagaramond w 08 Sty 2014, 22:14:45Jeśli jest podział i wiadomo, kto jest odpowiedzialny to można mu o tym przypomnieć albo o to poprosić.

Bezpośrednio, żeby wiadomo było, o co chodzi i o kogo.

wiadomo, że mówię "stary, rusz dupę ze śmieciami"

wrobelek0403

Cytat: rubin04 w 09 Sty 2014, 09:50:28
to zrób potem skan i wrzuc tutaj :D

kurcze, nie wiem, jak zeskanowac takie wielki strony :/

wrobelek0403

konwalia

wrobelek0403

konwalia, Ty sie nie smiej, lepiej sie przyznaj jaki masz papier lol lol

konwalia

wrobelek0403

rubin04

ja tez Lidlowy.. Od razu mi lepiej.

Dodany tekst: 11 Sty 2014, 08:51:24

Polecam zdjęcia:

http://www.upworthy.com/do-you-think-these-people-were-created-equal-after-seeing-these-photos

rubin04

wrobelek0403

rubin, wlasnie miałam wrzucic :D :D

Dodany tekst: 13 Sty 2014, 10:10:07

bardzo fajne :thumbup:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,15253844,Krakow__Krupnicza_22__Dom_czterdziestu_wieszczy.html?as=2

wrobelek0403

Cytat: niewiemjaka w 17 Sty 2014, 14:24:56
http://polska.newsweek.onet.pl/ile-pracuja-i-zarabiaja-lekarze-newsweek-pl,artykuly,278591,1.html

wyjątkowo nierzetelny artykuł ;)

chocby w tym fragmencie:

"W zeszłym tygodniu wygrał proces z siedmioma zatrudnionymi lekarzami. Sąd Okręgowy w Tarnobrzegu uznał, że lekarze muszą oddać placówce prawie 200 tys. złotych wraz z odsetkami. Pieniądze za godziny po zejściu z dyżurów, których domagali się medycy, zostały im wypłacone wyrokiem sądu niższej instancji. Teraz sąd wyższej instancji uznał, że nie mieli prawa domagać się dodatkowego wynagrodzenia za czas, gdy odpoczywali po dyżurach."

Nie ma takiej możliwosci, zeby ktokolwiek odwoływał sie od wyroku a jednoczesnie zapłacił naleznosc. To jest tak dziwnie napisane, ze nic nie pasuje. Ja nawet nie potrafie sie domyslec, o co mogło chodzic ;) w kazdym razie bełkot,który ma udowodnic teze o pazernosci lekarzy ;)