Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

ja tez sie oburzałam, bo miałam "do wglądu" jedynie nagłowek.

ale wyjasnienia dyrektora zoo do mnie przemawiają. w zasadzie w tym wrzuconym przeze mnie artykule wyjaśniono wszystkiego wątpliwosci - nie było innego wyjscia.

tak to wlasnie prasa rozdmuchuje nieistniejące afery...
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 11 Lut 2014, 15:51:59ja tez sie oburzałam, bo miałam "do wglądu" jedynie nagłowek.

rozumiem, ja tez w pierwszym momencie pomyslalam, ze straszne, ale kurde, po przyjrzeniu sie temu i nie ukrywam poczytaniu artykow w prasie niemieckiej zrewidowalam poglad.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Maya, a dla mnie jest różnica pomiędzy żyrafa a krowa. Tak jak jest różnica pomiędzy zabiciem zwierzęcia dla futra a zabiciem dla pożywienia i skory. W którymś wątku, było chwalone chyba ze fajnie ze niektórzy widza różnice. W tym wątku różnicy juz nie ma?

Nie rusza mnie aż tak bardzo zgodny ze standardami, humanitarny (o ile w ogóle to możliwe) ubój zwierząt na jedzenie, krowy, kury, świnie czy indyki. Nie pochwalam karmienia na sile drobiu czy innych bestialskich czynów wobec trzody.
Natomiast bardziej mnie rusza zabity pies czy kot, tak samo jak lew, fretka czy żyrafa.

Tak samo jak bardziej rusza mnie choroba dziecka niż dorosłego mimo iż jedno i drugie jest człowiekiem. No tak mam i juz. Nie doszukują sie drugiego dna.

mayagaramond

Cytat: Kasia w 11 Lut 2014, 17:26:44Nie rusza mnie aż tak bardzo zgodny ze standardami

standardami unijnymi hodowli zwierzat mozna sobie tylek podetrzec...

http://wyborcza.pl/1,87648,14287804,Jestesmy_zwierzetami.html?as=1

Tej zyrafie w przeciwienstwie do zwierzat hodowanych na mieso zylo sie jak w raju...

Mozna cos zrobic dla zwierzakow? Nie wiem, jakie sa przepisy w PL, ale tu rozwiazaniem jest zakup miesa z hodowli ekologicznych, ktore obowiazuja inne przepisy hodowli, wiecej miejsca, inna pasza, inna dlugosc zycia.

Oczywiscie takie mieso kosztuje dwa razy tyle, codziennie sie go nie je.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

No to jest rozwiazanie, żywność eko.

szelma

Cytat: Kasia w 11 Lut 2014, 17:26:44Tak jak jest różnica pomiędzy zabiciem zwierzęcia dla futra a zabiciem dla pożywienia i skory. W którymś wątku, było chwalone chyba ze fajnie ze niektórzy widza różnice. W tym wątku różnicy juz nie ma?

W tym było i to ja mówiłam. I dla mnie osobiście żyrafa nie powinna była zginąć - ale z artykułów i opinii wynika, że starano się coś z nią zrobić, ale nie było szans w ramach tej organizacji zrzeszającej ogrody zoologiczne, a poza organizacją groziłoby jej niebezpieczeństwo. Mnie dziwi po prostu, że nad żyrafą zabitą w przemyślany sposób, z naukowych powodów, są wielkie płacze, a mało kto pomyśli, skąd się bierze mięsko na jego talerzu - bo na to giną codziennie miliony zwierząt. Ale wiadomo - żyrafa bardziej rusza serca i lepsza medialnie jest.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

elve

A co z obuwiem czy odzieżą?! Rezygnujemy ze skóry i futer?

Kasia

No mnie to tłumaczenie nie przekonuje. Mogli zostawić ja i nie dawać do rozmnażania :knuje: bezpłodna tez by ubili.

wrobelek0403

moze gdyby były obowiązkowe wycieczki do rzezni, to by sirmy szybko zaczeły stosować standardy, bo ludzi sumienie ruszyło, ale człowiek niestety ma to do siebie, ze woli udawac, ze nie wie. to tak jak z przemocą domową u sasiadów, niestety...

po ostatnich doniesieniach jak wyglada "pozyskiwanie" angory, obiecałam sobie ze nigdy wiecej swetrów z tej wełny, biedne "heniutki" ...

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 18:01:37

Cytat: Kasia w 11 Lut 2014, 17:56:30
No mnie to tłumaczenie nie przekonuje. Mogli zostawić ja i nie dawać do rozmnażania :knuje: bezpłodna tez by ubili.

tak, bo jak wynika z tłumaczenia, jej miejsce w programie moze zając inna zyrafa, "lepsza" genetycznie, jakkolwiek to brzmi.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Cytat: elve w 11 Lut 2014, 17:54:00Rezygnujemy ze skóry i futer?

Ja z futer na pewno. Ze skóry w dużym stopniu.

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 18:04:52

Cytat: Kasia w 11 Lut 2014, 17:56:30Mogli zostawić ja i nie dawać do rozmnażania

Kasa i miejsce - wszystko jest w artykule.

mayagaramond

elve w moim przypadku nie chodzi o rezygnację, bo mięso jem i buty ze skóry tez noszę o świadomość skąd to jest, w jakich warunkach zostało wyprodukowane.

I w przypadku mięsa zdecydowałam jeść mniej i kupować bio.

konwalia

Maya, ale mięso bio kosztuje patrząc na polskie realia fortunę :(
Ja z wiekiem jem mniej mięsa, a zwłaszcza wędlin, ale bio jest za drogie, kupuje wędliny bez dodatków, ale to i tak tańsze niż bio

mayagaramond

konwalia tu też kosztuje fortunę... Dwa razy tyle.

Może w Polsce można jeszcze kupić mięso od chłopa (moja ciocia kupuje wędliny od myśliwego), tu nie ma takich możliwości..

Kasia

Od chłopa nie znaczy ze zdrowe ;)

Ja mam takiego chłopa co mojej rodzinie na wsi wędlinę sprzedaje.
Oni wierzą ze to zdrowe, dobre, lepsze niż w sklepie bo to przecież sąsiad, swój ubój ma itd.
Jak zobaczyłam te wędlinę to sie nakłuć nie moglismy doliczyć, w auchanie kupujemy mniej naszprycowana wędlinę lol

mayagaramond

Ale nie chodzi tylko o zdrową wędline, ale o warunki w jakich hodowane są zwierzęta.

suegro

Cytat: mayagaramond w 11 Lut 2014, 15:44:40Szkoda, ze nie wypowiadaja sie dziewczyny, ktore oburzaly sie na poprzedniej stronie...

Bo może nie miały czasu?

Dalej uważam, że żyrafa nie powinna ginąc, nawet z "rzeczowych" powodów.
I to że oburzam się żyrafą nie znaczy, że mniej oburza mnie zabijanie zwierząt w inny sposób.

Dlatego rezygnuję z wielu rzeczy, jak mięso, futra, ograniczyłam skórę tylko do butów i to też nie zawsze.
Podpisuję petycje, piszę listy i staram się by moje wybory "marek" były świadome.

Cytat: mayagaramond w 10 Lut 2014, 13:52:24Ciekawe, kiedy za nich ktos podposze petycje...

Podpisałam w ubiegłym roku, a Ty?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

szelma

Cytat: suegro w 11 Lut 2014, 19:21:15Dalej uważam, że żyrafa nie powinna ginąc, nawet z "rzeczowych" powodów.
I to że oburzam się żyrafą nie znaczy, że mniej oburza mnie zabijanie zwierząt w inny sposób.

Dlatego rezygnuję z wielu rzeczy, jak mięso, futra, ograniczyłam skórę tylko do butów i to też nie zawsze.
Podpisuję petycje, piszę listy i staram się by moje wybory "marek" były świadome.

Mnie o to właśnie chodzi. O świadomość. I działanie na poziomie własnej osoby przynajmniej, a nie twierdzenie, że co to za różnica, że wielki koncern odzieżowy otwarcie mówi, że nie będzie używał futer.

mayagaramond

suegro ale ja nie oburzam się żyrafa... Nie uważam się za żaden wzór do naśladowania, nie kupię więcej futra, ale nie wyrzuce moich futrzanych czapek.
Buty kupuje tylko skórzane, bo uważam, że tworzywo jest świństwem dla środowiska, a niestety w tym klimacie buty z biobawelny nie wystarcza.

Napisałam ten post, bo dziwi mnie burza medialna wokół żyrafy.

Petycji nie podpisuje, żadnych.

I.może jest jakimś tam % osób świadomych, ale większość płacze, bo życie to nie film Disneya.

konwalia

Maya w PL, to nie dwukrotna cena, kurczak w sklepie mięsnym czy lidlu kosztuje 8-9zl kg, ten bio ok 40-50, w realiach, gdy rodzina często wydaje mniej dobowo na żywność, nie ma szans na Eko zakupy

mayagaramond

Dwa razy

suegro

Cytat: mayagaramond w 11 Lut 2014, 19:31:55Napisałam ten post, bo dziwi mnie burza medialna wokół żyrafy.

Mnie już burze medialne nie dziwią, żadne.
Zawsze jest jakiś bohater, raz żyrafa, raz mama Madzi, a raz Trynkiewicz, mimo że nie są wyjątkami to akurat o nich się mówi.

Zapytałaś kiedy ktoś podpisze petycje za inne zwierzęta, a sama ich nie podpisujesz.
Co jak co, ale uważam, że należy zacząć od siebie.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

konwalia

Ja jestem za rozsądną hodowlą, mogę jeść mniej mięsa, ale buty wybiorę skórzane

ishka82

ja się nie wypowiadałam dalej, bo nie otworzył mi się artykuł z wyjaśnieniami dyrektora zoo i nie wiem, czy one by do mnie trafiły ;) a z artykułu, który wkleiłam wynikało, że zabili tą żyrafę bez sensu, pomimo że inny ogród chciał przejąć ją...i dla mnie jest różnica między ubojem na mięso zwierząt hodowlanych, a zabiciem żyrafy w zoo...zoo zajmuje się m.in. ratowaniem gatunków, a tu takie coś :( i owszem nie kłamię dziecka, ze kotlety rosną na drzewach (mnie kidys taki kit wciskano lol), wie, że to ze zwierząt, które kiedyś żyły, ale nie pozwoliłabym jej oglądać zastrzelenia i ćwiartowania żyrafy i nie chciałabym, żeby podczas wycieczki do zoo była przypadkowym świadkiem takiego "widowiska" ;D i owszem szkoda mi zwierząt hodowlanych, chciałabym, żeby miały lepsze warunki, ale nie mam na to wpływu, a zrezygnować z mięsa nie umiem i nie chcę, kiedyś próbowałam i ok. roku nie jadłam, ale jednak mój organizm się dopominał ;D a na mięso eko najzwyczajniej w świecie mnie nie stać

mayagaramond

suegro napisałam to ironicznie...

Nie podpisuje żadnych petycji, a zaczęłam od siebie  bo a) ograniczyłam mięso, b) nie kupuje w supermarkecie drobiu, c) kupuje jajka bio.

Teraz mogę zrobić tyle, może kiedyś będę mogła zrobić więcej.

Dodany tekst: 11 Lut 2014, 20:26:35

konwalia rozumiem, bo to.jest drogie. Kiedyś też nie było mnie stać.

wrobelek0403

ishka82 skopiuj link do artykułu do google i otwórz bezposrednio z wyszukiwarki, zadziała.

tam jest dokładnie wyjasnione, takze to, ze zabicie było konieczne z uwagi na mozliwość chowu wsobnego, co mogłoby doprowadzic do wyginiecia gatunku w przyszłosci.