Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

Inka z jakiego przepisu robiłaś te pierniki?

ja sobie dziś uświadomiłam, że do świąt tylko tydzień został, a ja jestem w czarnej dupie ze wszystkim - wszystko przez chorobę - jestem tydzień do tyłu

ale chce upiec
lebkuchen (i myślę, że sekret ich miękkości to lukier właśnie ;))
żurawinowe
i nie wiem co jeszcze, co dobre?

aniak1211

Dzis upieklam piernik staropolski i przelozylam powidlami,
ale pachnialo ,
juz sie doczekac nie moga az zmieknie i bede mogla kawalek sprobowac :)

mobka

Czeskie winne. Uwielbiam. Ale w tym orku nie robie, bo za kruche sa. Moze na Sylwestra zrobie :D O ile wrocimy do Warszawy...

wrobelek0403

zabieram sie za ciasto na lebkuchen,tylko kuzwa mojewypieki nie chca sie odpalic :headbang:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Cytat: bozena.dp w 15 Gru 2012, 21:31:46Inka z jakiego przepisu robiłaś te pierniki?
Z tego wróbelkowego:

7,5 dag masła

1 jajko
5 dag miodu

27 dag mąki
łyżeczka proszku
10 dag cukru
1 łyzka cynamonu

suche składniki wymieszac w misce, dodac pokrojone w kostkę masło i palcami rozdrobnic, az zrobią się "okruchy"
jajko rozbełtać z płynnym miode, dodac do mąki - zagniesc ciasto.

a potem juz tylko wykrawanie i pieczenie :)

piec 7-8 minut 170 stopni


Jak się przestrzega krótkiego czasu pieczenia, to są mięciutkie.
Jak się przyrumienią, to będą twarde ;) Druga partia mi się tak przyrumieniła, bo piekarnik był chyba już mocniej rozgrzany, a ja dwie minuty dłużej trzymałam.
Imagine there is no hate

aniak1211

wrobelek0403
Nadal ci nie dziala???

Składniki na 30 sztuk:

    250 g mąki pszennej
    85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
    3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
    1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 ml płynnego miodu
    85 g masła
    pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

    2 szklanki cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)

* jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

Smacznego :)

twinnie77

#806
Cytat: bozena.dp w 15 Gru 2012, 21:31:46i nie wiem co jeszcze, co dobre?

Lubisz cynamon? Jeśli tak, to bardzo polecam te ciasteczka

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

Są przepyszne, delikatne w smaku, kruche, mogą być bez czekolady. Piekłam w zeszłym roku, teraz też planuję. Ciasto robi się ekspresowo, świetnie się wałkuje i wycina. Tylko raczej wcześniej ich nie można upiec, bo jako kruche ciacha świeżość zachowują do 7 dni. Ale przyszły weekend to będzie dobra pora na pieczenie.

Te również są pyszne, ja robiłam bez posypki cukrowej, obsypałam tylko pudrem.

http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-mocno-waniliowe-z-posypka-cukrowa
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

Cytat: twinnie77 w 15 Gru 2012, 22:14:51Lubisz cynamon? Jeśli tak, to bardzo polecam te ciasteczka

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

Są przepyszne, delikatne w smaku, kruche, mogą być bez czekolady. Piekłam w zeszłym roku, teraz też planuję. Ciasto robi się ekspresowo, świetnie się wałkuje i wycina. Tylko raczej wcześniej ich nie można upiec, bo jako kruche ciacha świeżość zachowują do 7 dni. Ale przyszły weekend to będzie dobra pora na pieczenie.

lubie cynamon ;)
ale w komentarzach wiele osób narzeka, że ciasto się kruszy i ciężko rozwałkować, hmm...

wrobelek0403

aniak1211 dzieki kochana  :beer: :beer: zadziałało i juz wymieszane. ale piec bede jutro. i chyba nie chce mi sie zaczynac o tej godzinie lukrowania reszty ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

bozena.dp

Piekłam je kilka razy i nie miałam takich problemów, a ciasto robiłam w malakserze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mada1981

u nas już Rudolfy gotowe i cynamonowe gwiazdki :)
jednak najbardziej co roku czekam na te:

http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-dimples---kruche-ciasteczka-z-lemon-curd

u nas to hit :) :) :)

wrobelek0403

mada1981 piekne  :bravo: :bravo: i ja uwielbiam te ciasteczka z lemon curd :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

mada1981 super! Skad masz te talerze? Moja babcia ma kilka takich, chetnie bym dokupila. Te jej maja z 40 lat.

aniak1211

mada1981
:bravo:
Chyba jutro tez taki zestaw popelnie:D

emcia

chyba się wezmę za jakieś pierniki "ludziom"
takie cienkie choinkowe twarde do ozdabiania
który przepis wybrać?

wrobelek0403

emcia polecam moje, na choinke sie nadają, a w razie czego da sie i zjesc, bo nie sa bardzo twarde, raczej bym powiedziała kruche.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 16 Gru 2012, 13:02:09
emcia polecam moje, na choinke sie nadają, a w razie czego da sie i zjesc, bo nie sa bardzo twarde, raczej bym powiedziała kruche.
lebkuchen?

wrobelek0403

Cytat: emcia w 16 Gru 2012, 13:08:01
lebkuchen?

nie, nie tu wyzej dziewczyny pisały, o:
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4376.msg1334026.html#msg1334026

to jest nieduza porcja, na jakies 40-50 pierników, w zaleznosci od grubości wałkowania, ja w tych na chionkę robię dziurkę przed wsadzeniem di piekarnika.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 16 Gru 2012, 13:20:25
nie, nie tu wyzej dziewczyny pisały, o:
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4376.msg1334026.html#msg1334026

to jest nieduza porcja, na jakies 40-50 pierników, w zaleznosci od grubości wałkowania, ja w tych na chionkę robię dziurkę przed wsadzeniem di piekarnika.

dzięki
:beer:

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

Cytat: mobka w 12 Gru 2012, 22:26:05Jedne pierniczki zrobie takie http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html
zrobiłam :) po upieczeniu są przepyszne, ciekawe co będzie dalej bo juz stwardniały czy tydzen wystarczy zeby znów zmiekły

dzieki za przepis na lukier :beer:

zosia2007

#821
Cytat: niewiemjaka w 16 Gru 2012, 15:11:26
zrobiłam :) po upieczeniu są przepyszne, ciekawe co będzie dalej bo juz stwardniały czy tydzen wystarczy zeby znów zmiekły

dzieki za przepis na lukier :beer:

ja tez je wlasnie skonczylam, robilam z podwojnej porcji, wszlo ich ogromna ilosc, ale na szczescie ja tylko przygotowalam skladniki a R robil ;D
tylko R walkowal je dosc cienko i wyszly cienkie bo pierwsza porcja w/g nas byla za gruba na choinke ;)

Dodany tekst: 16 Gru 2012, 15:57:07

kiedy kukrujecie te pierniczki? od razu jak wystygna, czy jak zmiekna po 2-3 dniach?

wrobelek0403

zosia, ja zwykle lukruje pozniej, bo naraz to idzie zwariowac z iloscia roboty :D


a to moje dzisiejsze dokonania :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


mobka