Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

Inka z jakiego przepisu robiłaś te pierniki?

ja sobie dziś uświadomiłam, że do świąt tylko tydzień został, a ja jestem w czarnej dupie ze wszystkim - wszystko przez chorobę - jestem tydzień do tyłu

ale chce upiec
lebkuchen (i myślę, że sekret ich miękkości to lukier właśnie ;))
żurawinowe
i nie wiem co jeszcze, co dobre?

aniak1211

Dzis upieklam piernik staropolski i przelozylam powidlami,
ale pachnialo ,
juz sie doczekac nie moga az zmieknie i bede mogla kawalek sprobowac :)

mobka

Czeskie winne. Uwielbiam. Ale w tym orku nie robie, bo za kruche sa. Moze na Sylwestra zrobie :D O ile wrocimy do Warszawy...

wrobelek0403

zabieram sie za ciasto na lebkuchen,tylko kuzwa mojewypieki nie chca sie odpalic :headbang:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Cytat: bozena.dp w 15 Gru 2012, 21:31:46Inka z jakiego przepisu robiłaś te pierniki?
Z tego wróbelkowego:

7,5 dag masła

1 jajko
5 dag miodu

27 dag mąki
łyżeczka proszku
10 dag cukru
1 łyzka cynamonu

suche składniki wymieszac w misce, dodac pokrojone w kostkę masło i palcami rozdrobnic, az zrobią się "okruchy"
jajko rozbełtać z płynnym miode, dodac do mąki - zagniesc ciasto.

a potem juz tylko wykrawanie i pieczenie :)

piec 7-8 minut 170 stopni

Jak się przestrzega krótkiego czasu pieczenia, to są mięciutkie.
Jak się przyrumienią, to będą twarde ;) Druga partia mi się tak przyrumieniła, bo piekarnik był chyba już mocniej rozgrzany, a ja dwie minuty dłużej trzymałam.
Imagine there is no hate

aniak1211

wrobelek0403
Nadal ci nie dziala???

Składniki na 30 sztuk:

250 g mąki pszennej
    85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
    3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
    1 łyżeczka zmielonego cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    200 ml płynnego miodu
    85 g masła
    pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

2 szklanki cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)

* jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

Smacznego :)

twinnie77

Cytat: bozena.dp w 15 Gru 2012, 21:31:46i nie wiem co jeszcze, co dobre?

Lubisz cynamon? Jeśli tak, to bardzo polecam te ciasteczka

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

Są przepyszne, delikatne w smaku, kruche, mogą być bez czekolady. Piekłam w zeszłym roku, teraz też planuję. Ciasto robi się ekspresowo, świetnie się wałkuje i wycina. Tylko raczej wcześniej ich nie można upiec, bo jako kruche ciacha świeżość zachowują do 7 dni. Ale przyszły weekend to będzie dobra pora na pieczenie.

Te również są pyszne, ja robiłam bez posypki cukrowej, obsypałam tylko pudrem.

http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-mocno-waniliowe-z-posypka-cukrowa

bozena.dp

Cytat: twinnie77 w 15 Gru 2012, 22:14:51Lubisz cynamon? Jeśli tak, to bardzo polecam te ciasteczka

http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie

Są przepyszne, delikatne w smaku, kruche, mogą być bez czekolady. Piekłam w zeszłym roku, teraz też planuję. Ciasto robi się ekspresowo, świetnie się wałkuje i wycina. Tylko raczej wcześniej ich nie można upiec, bo jako kruche ciacha świeżość zachowują do 7 dni. Ale przyszły weekend to będzie dobra pora na pieczenie.

lubie cynamon ;)
ale w komentarzach wiele osób narzeka, że ciasto się kruszy i ciężko rozwałkować, hmm...

wrobelek0403

aniak1211 dzieki kochana  :beer: :beer: zadziałało i juz wymieszane. ale piec bede jutro. i chyba nie chce mi sie zaczynac o tej godzinie lukrowania reszty ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

twinnie77

bozena.dp

Piekłam je kilka razy i nie miałam takich problemów, a ciasto robiłam w malakserze.

mada1981

u nas już Rudolfy gotowe i cynamonowe gwiazdki :)
jednak najbardziej co roku czekam na te:

http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-dimples---kruche-ciasteczka-z-lemon-curd

u nas to hit :) :) :)

wrobelek0403

mada1981 piekne  :bravo: :bravo: i ja uwielbiam te ciasteczka z lemon curd :D :D

fasolka1980

mada1981 super! Skad masz te talerze? Moja babcia ma kilka takich, chetnie bym dokupila. Te jej maja z 40 lat.

aniak1211

mada1981
:bravo:
Chyba jutro tez taki zestaw popelnie:D

emcia

chyba się wezmę za jakieś pierniki "ludziom"
takie cienkie choinkowe twarde do ozdabiania
który przepis wybrać?

wrobelek0403

emcia polecam moje, na choinke sie nadają, a w razie czego da sie i zjesc, bo nie sa bardzo twarde, raczej bym powiedziała kruche.

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 16 Gru 2012, 13:02:09
emcia polecam moje, na choinke sie nadają, a w razie czego da sie i zjesc, bo nie sa bardzo twarde, raczej bym powiedziała kruche.
lebkuchen?

wrobelek0403

Cytat: emcia w 16 Gru 2012, 13:08:01
lebkuchen?

nie, nie tu wyzej dziewczyny pisały, o:
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4376.msg1334026.html#msg1334026

to jest nieduza porcja, na jakies 40-50 pierników, w zaleznosci od grubości wałkowania, ja w tych na chionkę robię dziurkę przed wsadzeniem di piekarnika.

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 16 Gru 2012, 13:20:25
nie, nie tu wyzej dziewczyny pisały, o:
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4376.msg1334026.html#msg1334026

to jest nieduza porcja, na jakies 40-50 pierników, w zaleznosci od grubości wałkowania, ja w tych na chionkę robię dziurkę przed wsadzeniem di piekarnika.

dzięki
:beer:

twinnie77

niewiemjaka

Cytat: mobka w 12 Gru 2012, 22:26:05Jedne pierniczki zrobie takie http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html
zrobiłam :) po upieczeniu są przepyszne, ciekawe co będzie dalej bo juz stwardniały czy tydzen wystarczy zeby znów zmiekły

dzieki za przepis na lukier :beer:

zosia2007

Cytat: niewiemjaka w 16 Gru 2012, 15:11:26
zrobiłam :) po upieczeniu są przepyszne, ciekawe co będzie dalej bo juz stwardniały czy tydzen wystarczy zeby znów zmiekły

dzieki za przepis na lukier :beer:

ja tez je wlasnie skonczylam, robilam z podwojnej porcji, wszlo ich ogromna ilosc, ale na szczescie ja tylko przygotowalam skladniki a R robil ;D
tylko R walkowal je dosc cienko i wyszly cienkie bo pierwsza porcja w/g nas byla za gruba na choinke ;)

Dodany tekst: 16 Gru 2012, 15:57:07

kiedy kukrujecie te pierniczki? od razu jak wystygna, czy jak zmiekna po 2-3 dniach?

wrobelek0403

zosia, ja zwykle lukruje pozniej, bo naraz to idzie zwariowac z iloscia roboty :D

a to moje dzisiejsze dokonania :D

mobka