Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

#726
Cytat: niewiemjaka w 01 Gru 2012, 18:10:10
no i co ? :bra: :bra:
ktos mi poda jakiś przepis prosty na pierniczki ??
:)

Upss, przepraszam! Zapomniałam.

Pierniki

1 kg mąki
35 dkg miodu
20 dkg cukru
3 jajka
przyprawa do piernika
1 margaryna
3 łyżki oleju
powidła 4 łyżki
2 łyżeczki sody

Zagnieść ciasto, potem na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wykrawać :)
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 9-10 minut.
Nie trzymałam ich w pudełku, a lukrowałam na drugi dzień, bo po pieczeniu już czasu nam zabrakło ;D

iksa_nl



didi_loczek

#729
Justynna ile mniej więcej piec i w jakiej temp.?

Cukru na pewno 0,2 dag?

Justynna

didi_loczek, 180 stopni przez ok. 10 minut.
Cukru mało, bo tam jest jeszcze miód i słodkie powidła :)

didi_loczek

Justynna przepraszam, że tak drążę temat, ale 0.2 dag to są 2 gramy cukru, to będzie z pół łyżeczki. Naprawdę taką ociupinkę się daje?

mobka





kotabma

Justynna a ile czasu pozniej sie to wykrawa i walkuje? ;)
bo ja za dlugo nie chce i zastanawiam sie czy nie robic  z polowy porcji ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Justynna

kotabma, ja chyba robiłam rok temu z połowy porcji  :hmm:
To straszne, ale nie pamiętam dokładnie  :blush:

wrobelek0403

#738
kotabma ja robie z 40 dag mąki i wychodzi ok. 100 pierników, czyli 5 blach piekarnikowych. Czas - jakies 1,5 godziny. Z kilograma to sie osrasz :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kotabma

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



Justynna

Cytat: didi_loczek w 04 Gru 2012, 11:07:32
No ja też myślałam, żeby zrobić tak z połowy porcji :D
najwyżej będzie druga tura pieczenia pierników :P

emcia

nie zapomnę postu zwierzaka z kg mąki :D

konwalia

a jaką mąkę dajecie? bo to chyba jakaś razowa powinna być? ostatnio jadłam z takiej razowej dwuletnie z jakiegoś super przepisu, chyba wyproszę, neizle były

aniak1211


zosia2007

Cytat: Justynna w 03 Gru 2012, 09:22:22
Upss, przepraszam! Zapomniałam.

Pierniki

1 kg mąki
35 dkg miodu
0,20 dkg cukru
3 jajka
przyprawa do piernika
1 margaryna
3 łyżki oleju
powidła 4 łyżki
2 łyżeczki sody

Zagnieść ciasto, potem na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wykrawać :)
jak robisz z polowy porcji to wszystkiego dajesz po pol?
czy tylko samej maki i cukru?

Justynna

Cytat: zosia2007 w 06 Gru 2012, 15:50:12
jak robisz z polowy porcji to wszystkiego dajesz po pol?
czy tylko samej maki i cukru?
raczej wszystkiego po pół, chociaż 3 jajka ciężko podzielić, to daję 2 małe ;)

wrobelek0403

Cytat: Justynna w 06 Gru 2012, 15:51:23
raczej wszystkiego po pół, chociaż 3 jajka ciężko podzielić, to daję 2 małe ;)

ja daje jedno całe i zółtko :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

#749
:beer:

Dodany tekst: 06 Gru 2012, 16:01:27

a i jeszczez jedno. to sa twarde pierniczki? kiedy trzeba je upiec zeby zmiekly na swieta?