Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

brawurka

#775
inkageo no brawooo  :bravo: ja też dziś pierniczyłam, jak mam je przechowywać żeby zmiękły?

edit już wiem :)


justynaaaa2

wrobelek0403 dzięki :) czyli muszę polukrować
nigdy nic nie lukrowałam, więc nie wiem jaki będzie efekt
zrobię część z lukrem, część bez :)

aja

inka wow
wygladają smakowicie
a do czekolady dodaje sie oleju (rzepakowego, słonecznikowego nawet oliwy z oliwek ale lepiej zwykłej niz extra vir.)

inkageo

Dzięki :D :beer:
Kolejna czekolada (ta gorzka) już się dobrze roztopiła, była płynna :)
Imagine there is no hate

zuzia


aniak1211

Cytat: zuzia w 13 Gru 2012, 23:24:51
jedne i drugie piekłam w ub. roku i były super!

Reniferki tez chce zrobic ale z polowy porcji;)
i gwiazdki mnie kusza,
zobacze czy sie wyrobie:)

rilla

Cytat: mobka w 12 Gru 2012, 22:26:05
Jedne pierniczki zrobie takie http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html
drugie chyba te:http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i
No i cranberry...
I nad tymi mysle, tylko nie jako renifery http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-kruche-ciasteczka-z-rudolfem
albo tymi http://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-gwiazdki-z-cytrusowa-nutka
A na same swieta popelnie http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_korzenny/przepis.html

mobka szalejesz:)
ja tez zastanawiam sie na tortem... ale kurcze potrzebuje go na 2 dzien swiat (goście) i nie wiem kiedy najpozniej moge go zrobic - codzi mi o kremowke, zeby sie nie zepsuł krem. Jak ty to planujesz?

mobka


Cytat: rilla w 14 Gru 2012, 13:26:32
mobka szalejesz:)
ja tez zastanawiam sie na tortem... ale kurcze potrzebuje go na 2 dzien swiat (goście) i nie wiem kiedy najpozniej moge go zrobic - codzi mi o kremowke, zeby sie nie zepsuł krem. Jak ty to planujesz?

Jeszcze nie wiem, czy go chce na Wigilie, czy na 1 Dzien, jesli na Wigilie, to pewnie zrobie w wigilie Wigilii, jesli na 1. Dzien, to blaty dzien przed Wigilia, a reszte w Wigilie sama.

Cranberry noel zrobilam wczoraj/dzis. Chlodzily sie cala noc i super sie je kroilo. Mimo ze myslalam,z e ciasta nie zagniote, tak sie kruszylo.

Jutro zrobie pierniki z Kwestii..., mialam dzisiaj, ale Kuba mial taki humor, ze najchetniej upilabym sie dzisiaj na odreagowanie.

sonja

Mobka, a masło miałaś takie mocno miękkie?
Bo mi się cranberry niby trochę kruszą, ale nie jakoś masakrycznie. Zastanawiam się skąd Twoje kłopoty.

mobka

Sonja, mega miekkie. A robisz je mikserem, czy recznie od poczatku zagniatasz?

aniak1211

Cytat: rilla w 14 Gru 2012, 13:26:32potrzebuje go na 2 dzien swiat (goście) i nie wiem kiedy najpozniej moge go zrobic - codzi mi o kremowke, zeby sie nie zepsuł krem. Jak ty to planujesz?
Moze biszkopt upiecz przed wigilia masa przelozysz w sama wigilie,najlepiej po kolacji;)
Ja bedziesz trzymala w lodowce do na drugi dzien swiat nada bedzie dobry:)

aniak1211

Ostatnio wyczytalam na moich wypiekach o takim cukrze
http://www.britstore.co.uk/Baking-Aids-Silver-Spoon/c827_888/p2780/Silver-Spoon-Royal-Icing-Sugar-500g/product_info.html
Cukier puder zawierajacy bialko w proszku,wystarczy dodac wode i lukier gotowy:D
Zakupilam juz ale nie uzylam,jutro czy w niedziele wypróbuje:)

sonja

mobka różnie, ale chyba wygodniej mi ręcznie, bo nie mam dobrego miksera. Myślę, że Kitchen Aid, z którego planuję korzystać za rok rozwiąże już wszystkie moje problemy :D

aja

#789
to jest najlepszy piernik jaki jadła  robię od kilku lat
dlamnie rewelacyjny
juz nawet podwajam proporcje bo jeden taki mały to mało :D dla wszystkich

http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/piernik_czekoladowy/przepis.html



Dodany tekst: 15 Gru 2012, 11:44:16

gdzie jest wróbloewy przepis na piernki

mobka

Cytat: mobka w 12 Gru 2012, 22:26:05Jedne pierniczki zrobie takie http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html
Zrobilam, fajne, takie ciut grubsze. Ciasto super plastyczne, dobrze sie zagniata. Tylko do nast. porcji dam mniej cukru. Dla mnie troche slodkie ;)

W ogole robie te ciastka i zal mi je jesc :D A jeszcze bardziej zal do rodzicow na swieta zabrac :D Chyba(jak cos zostnie) zostawie w domu i po powrocie bedziemy przegryzac ;)

justynaaaa2

mobka jak dużą miałaś torebkę tej przyprawy piernikowej?
ja mam taką 40g. to jak sypnę przepisową połowę to nie będzie za dużo?

niewiemjaka

laski podajcie jeszcze jakiś przepis dobry na bielutki lukier plizzzzzzzzzz

mobka

#793
Cytat: justynaaaa2 w 15 Gru 2012, 13:02:29
mobka jak dużą miałaś torebkę tej przyprawy piernikowej?
ja mam taką 40g. to jak sypnę przepisową połowę to nie będzie za dużo?

Mialam z kotaniy, czy jak to sie pisze. Mocno imbirowe sa... Trzeba wygooglac i sprawdzic wage, bo nie chce mi sie tylko z kanapy ruszyc ;)

Dodany tekst: 15 Gru 2012, 13:17:07

Sprawdzilam, 27g. Ale ona nie ma zadnych dodatkow typu maka, kakao... same przyprawy.

justynaaaa2

Cytat: mobka w 15 Gru 2012, 13:06:28
Mialam z kotaniy, czy jak to sie pisze. Mocno imbirowe sa... Trzeba wygooglac i sprawdzic wage, bo nie chce mi sie tylko z kanapy ruszyc ;)

Dodany tekst: 15 Gru 2012, 13:17:07

Sprawdzilam, 27g. Ale ona nie ma zadnych dodatkow typu maka, kakao... same przyprawy.
wydaje mi się że moje też nie ma, bo ona może być też do grzanego wina, więc kiepsko mąkę sypać do wina ;) a nie mam teraz jak sprawdzić bo podłogę umyłam  :crazy:
czyli sypnęłaś mniej więcej połowę tej 27g?

mobka


twinnie77

#796
Cytat: niewiemjaka w 15 Gru 2012, 13:04:49
laski podajcie jeszcze jakiś przepis dobry na bielutki lukier plizzzzzzzzzz

Masz dwie opcje:

1. cukier puder + woda
2. cukier puder + białko



Dodany tekst: 15 Gru 2012, 16:34:30

Ja tylko chciałam napisać, że te sławetne pierniczki Aganiok jak najbardziej zasłużyły sobie na chwałę. Są przepyszne, a szczególnie ta pomarańczowa nuta przypadła mi do gustu. Wchodzą na stałe do naszego repertuaru.

http://www.mniammniam.com/Pierniczki_Aganiok____-2427p.html

Natomiast ten drugi przepis, który tu wstawiłam, to jakaś porażka. Ja bym w życiu tego co wyszło nie nazwała piernikami. No cóż, nigdy więcej.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

justynaaaa2

mobka zrobiłam te pierniczki :) ale łatwo i szybko się je robi :)
przepyszne są, chyba zaraz zjemy wszystkie a wyszło nam ze 40 ;)

aniak1211

Cytat: twinnie77 w 15 Gru 2012, 16:30:32Masz dwie opcje:

1. cukier puder + woda
2. cukier puder + białko

Mozesz dodac kilka kropel cytryny by byl bialy:)
Ja jeszcze robie ze smietana i cukrem pudrem:)

didi_loczek

Cytat: sonja w 15 Gru 2012, 08:16:29Myślę, że Kitchen Aid, z którego planuję korzystać za rok rozwiąże już wszystkie moje problemy

Na pewno!

Ja w tym roku robię 2 rodzaje, ze strefowego  przepisu Justyny i te:
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada

Będą na paczuszki świąteczne dla niemieckich znajomych :).