Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Justynna

zosia2007, to są takie "szybkie" pierniki, piekłam je 2 dni przed Wigilią :)

zosia2007

o super :)
ja chce je upiec na tydzien przed zeby P mogl na choinke czesc zawiesic :D

niewiemjaka

Justynna zaraz wszystko dokładnie przeczytam, popraw te dag w Twoim poscie w przepisie ok?
a ile sie piecze? w jakiej temp?
jakies dobre rady ?

kiedy mozna je polac lukrem na przyklad czy czyms ozdobic? po upieczeniu ? czy pozniej?
czy musza byc w pudełjku? czy sa twarde miekkie, czy nalezy wkladac cos do pudelka etc?
bo to roznie bywa.. patrzac po waszych postach ....
:)

niewiemjaka

Justynna polane :beer:

aaaa przepraszam  :blush: jak cienko/grubo nalezy to ciasto rozwałkowac?

Justynna

niewiemjaka, udanych pierników  :beer:

Dodany tekst: 07 Gru 2012, 15:59:33

Cytat: niewiemjaka w 07 Gru 2012, 15:54:28
jak cienko/grubo nalezy to ciasto rozwałkowac?
tak na 4 mm :D

niewiemjaka

dzisiaj pomagałam piec pierniki z mamą z jej przepisu, pyszne po upieczeniu, ale mają stwardnieć potem by znów zmięknąć
to czego się nauczyłam to to, w jaki sposób wykroić piękną dziurkę w pierniku celem przeciagniecia nitki/wstazki do powieszenia na choince - rurką do picia :)

zwierzatko_mojej_mamy

ktos robi te z landrynkowymi witrazami w srodku? ja bym sie zabrala, ale jakby po co..
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

aniak1211

Cytat: niewiemjaka w 08 Gru 2012, 18:23:37jaki sposób wykroić piękną dziurkę w pierniku celem przeciagniecia nitki/wstazki do powieszenia na choince - rurką do picia Smiley
Tez tak robilam:)

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 08 Gru 2012, 18:26:03
ktos robi te z landrynkowymi witrazami w srodku? ja bym sie zabrala, ale jakby po co..
mialam zamiar kilka zrobic z tym landrynkowym witrazykiem ale nie mialam landrynek:D
Dam znac jak kolezanka zrobi;)

wrobelek0403

laski, czy któras z Was piekła lebkuchen z tego przepisu?

http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen mozna je upiec kilka dni wczesniej?
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Wróbelku idę piec te Twoje co rok temu! :D :beer:
Imagine there is no hate

justynaaaa2

Cytat: wrobelek0403 w 12 Gru 2012, 11:22:05
laski, czy któras z Was piekła lebkuchen z tego przepisu?

http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen mozna je upiec kilka dni wczesniej?
też chcę je zrobić, bo mogą być dooobre :) no i miękkie, a takie wolę zdecydowanie od tych twardych ;)
wolałabym je zrobić w różnych kształtach ale czytam, że ciasto jest miękkie i się klei więc chyba za bardzo nie da się ich wykrawać  :hmm:
chciałam te zrobić http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-jak-alpejskie----
ale obawiam się, że za mało czasu zostało i nie zmiękną do świąt :(

wrobelek0403

inkageo  :beer: :beer: ja juz je upiekłam dwa tygodnie temu :D w niedziele bedzie lukrowanie :)

boszzzzz, zaczynam wpadac w lekki szał ciasteczkowy :D tyle jest pieknych i pysznych, a nie da sie upiec wszystkich ;)

prócz lebkuchen chce zrobic renifery do pracy i tarte marcepanową tez do pracy na wigilie.

i jeszcze bym machneła cranberry noel :D tylko nie wiem kiedy lol lol

Dodany tekst: 12 Gru 2012, 21:03:07

Cytat: justynaaaa2 w 12 Gru 2012, 19:32:59więc chyba za bardzo nie da się ich wykrawać

w ogole sie nie da, robisz kulki i spłaszczasz.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

sonja

Ja będę robiła:

- cranberry noel
- pomarańczowe z czekoladą
- z pekanami i syropem klonowym
- maślane
- imbirowe

I być może jakieś z masłem orzechowym, bo mam słoik w domu i chciałabym go zużyć.

niewiemjaka

sonja wrobelek ale wy jestescie potentatki ciastkowe normalnie! :D

wrobelek0403

niewiemjaka ja sie nie moge postrzymac, psiocze na czym swiat stoi przy czwartych, ale jaka potem radosc jak ludzie wcinają :D :D

a ciocia sobie w tym roku osobiscie zazyczyła cranberry, to co ja moge :D :D

niewiemjaka

Cytat: wrobelek0403 w 12 Gru 2012, 21:14:37a ciocia sobie w tym roku osobiscie zazyczyła cranberry, to co ja moge
kochana Ty lepiej powstrzymaj te kule sniegowa, bo jak tyle napieczesz to w przyszlym roku bedziesz miala 5 zamowien specjalnych, a za 2 lata 25 lol lol no :D
faaaajnie

wrobelek0403

Cytat: niewiemjaka w 12 Gru 2012, 21:17:34
kochana Ty lepiej powstrzymaj te kule sniegowa, bo jak tyle napieczesz to w przyszlym roku bedziesz miala 5 zamowien specjalnych, a za 2 lata 25 lol lol no :D
faaaajnie

nie, no az tak to sie nie dam :D :D

inkageo

To jest szczyt moich możliwości jeśli chodzi o dekorowanie :D
Oczywiście nie obyło się bez wtopy.. Roztapiałam czekoladę w kąpieli wodnej i jakaś taka gęsta była.. Myślę sobie doleję kilka kropli mleka to się rozluźni struktura! Dolałam...pssss...pssss...zaszła reakcja chemiczna i czekolada zamieniła się w skałę.. Musiałam zaczynać on nowa, ale mlecznej już nie miałam i z gorzkiej..
Imagine there is no hate

niewiemjaka

justynaaaa2

inkageo :D piękne ciacha  :bravo:

wróbel ale te lebkuchen są miękkie prawda? bo jak nie to nie robię ;)
o i cranberry też bym zrobiła, tak je lubię ehhh

emcia

inkageo

Hehe :beer:
Ale wypiłam grzane piwo przy robocie i nie mam już ochoty nawet na spróbowanie ciastka :D
Imagine there is no hate

jusia

sis robila lebkuchen wlasnie i mowila, ze pyyyyyszne sa ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

wrobelek0403

justynaaaa2 ja dzis czytałam komentarze na blogu dorotus i dwie osoby napisały, ze nie chciały zmieknąc, ale te osoby nie lukrowały, wiec cos musi byc w lukrze, ze zmiekcza.

poza tym, nawet gdyby nie zmiekły w ciagu doby, to wkładasz do zamykanego pudełka z kawałkiem jabłka i po dwoch dniach powinnu byc zupełnie miekkie.