Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

mada1981 dzięki! tak właśnie sobie skalkulowałam i zrobiłam dwie porcje ciasta :) oby wyszły smaczne.

wrobelek0403

sonja ooo, kocham te ciastka :D :D i robie krem z podwojnej porcji, zeby było potem do rogalików,mniam :D

Dodany tekst: 19 Gru 2012, 20:23:30

a ja sie zabieram za winne czeskie :D tylko juz mi pol butelki wina znikneło lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: niewiemjaka w 19 Gru 2012, 13:18:45
taaa 1 kg to 100 dag a skoro 1 dag to 10 g to idąc tym tropem 1 kg ma 10 000 gramów lol no dzielic sobie tego nie będę :P

no a problem taki, że wagi brak, miarke mam wiec bede improwizowac lol
No ale jak?
1000g a nie 10000g :)

emcia

Cytat: Kasia w 19 Gru 2012, 20:53:07
No ale jak?
1000g a nie 10000g :)
z taka matematyką to niewiemjaka napiecze :D

wrobelek0403

Cytat: emcia w 19 Gru 2012, 21:36:30
z taka matematyką to niewiemjaka napiecze :D

dla kompanii wojska lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

emcia

justynaaaa2

Cytat: sonja w 19 Gru 2012, 17:21:07
Chcę zrobić te ciastka: http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-dimples---kruche-ciasteczka-z-lemon-curd
Czy ktoś wie ile lemon curdu wychodzi z tego przepisu? http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd---cytrynowy-krem
też je będę robić, ten krem jest taki pyszny  :dreaming: kiedyś robiłam ten krem wg przepisu i wyszło mi dużo więcej niż potrzeba było do tego przepisu na ciastka, więc tym razem założyłam, ze zrobię krem z połowy porcji :) czyli jak ty zrobiłaś ciastka podwójne to powinno wszystko grać ;)

kotabma

Cytat: niewiemjaka w 19 Gru 2012, 13:36:39wiesz twinnie samo to ze do tej pory nie jest ustalone czy ta mała łyzeczka to na pewno 5 ml
wez strzykawke od nurofenu i sprawdz :P

bozena.dp

no dobra, zagniotłam ciasto na te maślane reniferki, chłodzi się w lodówce, jutro piekę ;)
chciałam jeszcze przygotować sobie craberry, ale nie mam kokosu ani płatków migdałów, bo w tesco nie było, a w kauflandzie same duże paczki :zly: jutro musze biedrone odwiedzić ;D

ale chciałam zapytać o te reniferki - kto je robił? wróbel i jeszcze ktoś?
nieważne, powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

drugie pytanie do mobki i justyny odnośnie pierników, które piekły - pisałyście, że po upieczeniu były miękkie, a teraz? twarde czy miękkie nadal? bo nie wiem czy nie za późno się za nie zabieram ;D

emcia

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:00:48
no dobra, zagniotłam ciasto na te maślane reniferki, chłodzi się w lodówce, jutro piekę ;)
chciałam jeszcze przygotować sobie craberry, ale nie mam kokosu ani płatków migdałów, bo w tesco nie było, a w kauflandzie same duże paczki :zly: jutro musze biedrone odwiedzić ;D

ale chciałam zapytać o te reniferki - kto je robił? wróbel i jeszcze ktoś?
nieważne, powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

drugie pytanie do mobki i justyny odnośnie pierników, które piekły - pisałyście, że po upieczeniu były miękkie, a teraz? twarde czy miękkie nadal? bo nie wiem czy nie za późno się za nie zabieram ;D

czekoladą
teraz robiłam zielone rogi pisakiem
http://www.bangla.pl/zdjecia/dr-oetker-pisaki-cukrowe-d29134_3_0694.jpg

bozena.dp

wiem, że czekoladą, ale chodzi mi o "przyrząd" jakim to robicie ;)

riannka

Zakończyłam pieczenie ciastek, robiłam pierniki, winne i żurawinowe. Nie wiem czy dotrwają do świąt, bo P coś często do kuchni zagląda :D
Po raz kolejny nie mogę się zdecydować które lepsze winne czy z żurawiną :) Pierników nie lubię robię jako ozdoby a większość rozdaję.

emcia

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:04:00
wiem, że czekoladą, ale chodzi mi o "przyrząd" jakim to robicie ;)
nożem

bozena.dp

dostałam fajne foremki od siostry i chce je wykorzystać, ale nie wiem które pierniki zrobić, żeby upieczone na 2-4 dni przed świętami były dobre ;)
kusza mnie te które mobka i justyna piekły

Kata

bozena.dp Ja robiłam poroże pędzelkiem maczanym w roztopionej czekoladzie, Rudolfy nie wyszły tak estetyczne jak Dorotus ale i tak jestem z siebie dumna biorąc pod uwagę moje umiejętności plastyczne :D
Pozdrawiam

Kata

wrobelek0403

Cytat: emcia w 19 Gru 2012, 22:11:58
blaszek pilnuj :D

upilnowane :D ciasteczka winne są boskie, absolutnie obłedne :dreaming:

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 09:58:38

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:00:48powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

pisakami czekoladowymi z dr.oetkera. do kupienia w marketach.

niewiemjaka

lol lol lol no rzeczywiscie sie rozpedzilam
ale wiecie co! upiekłam je wczoraj i dzisiaj wstawie foty, zobaczycie tych zolnierzy w mojej kuchni to Wam slinka pocieknie :P

niewiemjaka

cumberland super ten kurs! polewam :beer:

inkageo

Jaaaaaaaaa jakie piękne te pierniki! Ale wcale nie są apetyczne :D
Imagine there is no hate

feeling.good

a czy można lukrować twarde pierniki? Zmękną później z lukrem? Nie mam co z dzieciakami robić i się zastanawiam :D

riannka

Cytat: feeling.good w 20 Gru 2012, 10:21:43
a czy można lukrować twarde pierniki? Zmękną później z lukrem? Nie mam co z dzieciakami robić i się zastanawiam :D

oczywiście że można, nawet trzeba ;)

emcia

zrobiłam choinkowe
jak mi się uda to pokażę

mada1981

polecam mobki pierniczki - super przepis i ilość do ogarnięcia ;)

rogi Rudolfów rysowałam wykałaczką, bo nigdzie nie znalazłam pisaków czekoladowych :(

a tutaj nasze wczorajsze lukrowańce :) kolorowe na choinkę a pozostałe do pochrupania :)

fasolka1980

Ja wlasnie robie te z kwestii smaku. Malo masla tam jest, tak ma byc, nie?