Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

mada1981 dzięki! tak właśnie sobie skalkulowałam i zrobiłam dwie porcje ciasta :) oby wyszły smaczne.

wrobelek0403

#876
sonja ooo, kocham te ciastka :D :D i robie krem z podwojnej porcji, zeby było potem do rogalików,mniam :D

Dodany tekst: 19 Gru 2012, 20:23:30

a ja sie zabieram za winne czeskie :D tylko juz mi pol butelki wina znikneło lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: niewiemjaka w 19 Gru 2012, 13:18:45
taaa 1 kg to 100 dag a skoro 1 dag to 10 g to idąc tym tropem 1 kg ma 10 000 gramów lol no dzielic sobie tego nie będę :P

no a problem taki, że wagi brak, miarke mam wiec bede improwizowac lol
No ale jak?
1000g a nie 10000g :)

emcia

Cytat: Kasia w 19 Gru 2012, 20:53:07
No ale jak?
1000g a nie 10000g :)
z taka matematyką to niewiemjaka napiecze :D

wrobelek0403

Cytat: emcia w 19 Gru 2012, 21:36:30
z taka matematyką to niewiemjaka napiecze :D

dla kompanii wojska lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia


justynaaaa2

Cytat: sonja w 19 Gru 2012, 17:21:07
Chcę zrobić te ciastka: http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-dimples---kruche-ciasteczka-z-lemon-curd
Czy ktoś wie ile lemon curdu wychodzi z tego przepisu? http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd---cytrynowy-krem
też je będę robić, ten krem jest taki pyszny  :dreaming: kiedyś robiłam ten krem wg przepisu i wyszło mi dużo więcej niż potrzeba było do tego przepisu na ciastka, więc tym razem założyłam, ze zrobię krem z połowy porcji :) czyli jak ty zrobiłaś ciastka podwójne to powinno wszystko grać ;)

kotabma

#882
Cytat: niewiemjaka w 19 Gru 2012, 13:36:39wiesz twinnie samo to ze do tej pory nie jest ustalone czy ta mała łyzeczka to na pewno 5 ml
wez strzykawke od nurofenu i sprawdz :P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

no dobra, zagniotłam ciasto na te maślane reniferki, chłodzi się w lodówce, jutro piekę ;)
chciałam jeszcze przygotować sobie craberry, ale nie mam kokosu ani płatków migdałów, bo w tesco nie było, a w kauflandzie same duże paczki :zly: jutro musze biedrone odwiedzić ;D

ale chciałam zapytać o te reniferki - kto je robił? wróbel i jeszcze ktoś?
nieważne, powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

drugie pytanie do mobki i justyny odnośnie pierników, które piekły - pisałyście, że po upieczeniu były miękkie, a teraz? twarde czy miękkie nadal? bo nie wiem czy nie za późno się za nie zabieram ;D

emcia

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:00:48
no dobra, zagniotłam ciasto na te maślane reniferki, chłodzi się w lodówce, jutro piekę ;)
chciałam jeszcze przygotować sobie craberry, ale nie mam kokosu ani płatków migdałów, bo w tesco nie było, a w kauflandzie same duże paczki :zly: jutro musze biedrone odwiedzić ;D

ale chciałam zapytać o te reniferki - kto je robił? wróbel i jeszcze ktoś?
nieważne, powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

drugie pytanie do mobki i justyny odnośnie pierników, które piekły - pisałyście, że po upieczeniu były miękkie, a teraz? twarde czy miękkie nadal? bo nie wiem czy nie za późno się za nie zabieram ;D

czekoladą
teraz robiłam zielone rogi pisakiem
http://www.bangla.pl/zdjecia/dr-oetker-pisaki-cukrowe-d29134_3_0694.jpg

bozena.dp

wiem, że czekoladą, ale chodzi mi o "przyrząd" jakim to robicie ;)

riannka

Zakończyłam pieczenie ciastek, robiłam pierniki, winne i żurawinowe. Nie wiem czy dotrwają do świąt, bo P coś często do kuchni zagląda :D
Po raz kolejny nie mogę się zdecydować które lepsze winne czy z żurawiną :) Pierników nie lubię robię jako ozdoby a większość rozdaję.



emcia

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:04:00
wiem, że czekoladą, ale chodzi mi o "przyrząd" jakim to robicie ;)
nożem

bozena.dp

dostałam fajne foremki od siostry i chce je wykorzystać, ale nie wiem które pierniki zrobić, żeby upieczone na 2-4 dni przed świętami były dobre ;)
kusza mnie te które mobka i justyna piekły

Kata

bozena.dp Ja robiłam poroże pędzelkiem maczanym w roztopionej czekoladzie, Rudolfy nie wyszły tak estetyczne jak Dorotus ale i tak jestem z siebie dumna biorąc pod uwagę moje umiejętności plastyczne :D
Pozdrawiam

Kata

wrobelek0403

#890
Cytat: emcia w 19 Gru 2012, 22:11:58
blaszek pilnuj :D

upilnowane :D ciasteczka winne są boskie, absolutnie obłedne :dreaming:

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 09:58:38

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 00:00:48powiedzcie mi tylko czym "rysujecie" te czekoladowe oczy i poroże (czy jak to sie tam zwie)?

pisakami czekoladowymi z dr.oetkera. do kupienia w marketach.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

lol lol lol no rzeczywiscie sie rozpedzilam
ale wiecie co! upiekłam je wczoraj i dzisiaj wstawie foty, zobaczycie tych zolnierzy w mojej kuchni to Wam slinka pocieknie :P


niewiemjaka

cumberland super ten kurs! polewam :beer:

inkageo

Jaaaaaaaaa jakie piękne te pierniki! Ale wcale nie są apetyczne :D
Imagine there is no hate

feeling.good

a czy można lukrować twarde pierniki? Zmękną później z lukrem? Nie mam co z dzieciakami robić i się zastanawiam :D

riannka

Cytat: feeling.good w 20 Gru 2012, 10:21:43
a czy można lukrować twarde pierniki? Zmękną później z lukrem? Nie mam co z dzieciakami robić i się zastanawiam :D

oczywiście że można, nawet trzeba ;)

emcia

zrobiłam choinkowe
jak mi się uda to pokażę

mada1981

#898
polecam mobki pierniczki - super przepis i ilość do ogarnięcia ;)

rogi Rudolfów rysowałam wykałaczką, bo nigdzie nie znalazłam pisaków czekoladowych :(

a tutaj nasze wczorajsze lukrowańce :) kolorowe na choinkę a pozostałe do pochrupania :)


fasolka1980

Ja wlasnie robie te z kwestii smaku. Malo masla tam jest, tak ma byc, nie?