Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Ja mam czesc miękkich a część twardych. Te miękkie to krócej pieczone. Tak 13-14 minut.

justynaaaa2

bozena.dp mi one wszystkie stwardniały ;)
w dniu robienia były miękkie (i te grubsze i te cieńsze) następnego dnia miałam problem z ugryzieniem, włożyłam do słoika i leżą ale nadal są twarde (robione w sobotę) tylko moje leżą bez jabłka bo nie mam ;) i te lukrowane i te bez lukru są twarde nadal ;D

edit: zajrzałam teraz, miękną powoli, już da się ugryźć, więc myślę że z jabłkiem już byłyby fajne :)

bozena.dp

ok, to jak tak chwalicie te pierniki, z przepisu, który wstawiła mobka to też je zrobię ;)
może jeszcze dziś się uda ;)

wrobelek0403

no to wrzucam ostatnie wypieki :D choc przyznam, ze reniferów juz nie ma :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Wróbelku zachwycające!

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 18:57:14

A jakie lepiszcze do mocowania nosów stosowałaś?
Imagine there is no hate

didi_loczek

wrobelek0403 piękne!  :bravo:

inka noski pewnie przylepione na lukier :).

wrobelek0403

inka, didi dzieki :blush:

noski na lukier :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

yoy

wróbel jesteś genialna!!! ciastka upiekłam raz w zyciu. Fakt były dobre... Moze znów pora coś upiec :knuje:

zosia2007

wrbelek poszalałaś ;)
ładne renifery

jestynka

wróbel piękne renifery :0 az mam ochotę zrobić :)

bozena.dp

wróbel piękne te twoje renifery :bravo:

ja własnie wyjęłam z piekarnika ostatnią blachę reniferków i już wiem, że nie będą tak fajne jak wróblowe, bo widze, że moje cieńsze są (chyba za cienkie) i trochę za mocno przyrumienione te moje, nie wspominając o tym, że pół blachy spaliłam :(
marna ze mnie kucharka

zrobiłam też te pierniki które mobka piekła i, nie wiem czy to ma znaczenie, ale zapomniałam jajkiem posmarować, no i nie wiem czy tak ma być, ale one miękkie były tylko jak ciepłe, a jak tylko ostygły to są twarde ;D

i tak się zastanawiam - lukrować je już teraz czy czekać aż zmiękną?

fasolka1980

bozena.dp[/] tam jest napisane, ze zmiekna.

bozena.dp

ja wiem, że zmiękną ;)

dziewczyny lukrujecie twarde czy już miękkie pierniki?
bo mam ochotę je polukrować od razu teraz ;)

feeling.good

wróbelku, piękne wypieki  :dreaming:

My dziś lukrowaliśmy i posypywaliśmy pierniki i zagniotłam na jutro ciasto na renifery (ale nie wiem, czy uda się zdobienie) i na ciastka z masą marcepanową z przepisu z tchibo.

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 20:21:42

bozena.dp, ja dziś lukrowałam twarde

bozena.dp

no dobra, doczytałam w przepisie, że te pierniki powinny być miękkie cały dzień po upieczeniu, a moje nie sa, więc są 3 możliwości - albo za długo w piekarniku były (a piekłam krócej niż w przepisie) albo były za cienkie albo ja mam 2 lewe ręce do pieczenia ;D

no nic, włożę je do pudełka na razie z kromką chleba, bo jabłka nie mam, jutro kupię i zobaczymy co z tego będzie ;)

wrobelek0403

bozena.dp ja spaliłam blache lebkuchen ;) kazdemu sie zdarza :D Twoje tez na pewno sa pyszne  :thumbup:

aniak1211

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 19:59:03wyjęłam z piekarnika ostatnią blachę reniferków i już wiem, że nie będą tak fajne jak wróblowe, bo widze, że moje cieńsze są (chyba za cienkie) i trochę za mocno przyrumienione te moje
Tez zrobilam troszke za cienkie.
Rogi malowalam rozkiem zrobionym z papieru do pieczenia (+czekolada:D)
Upieklam tez cynamonowe gwiazki i stwierdzam ze sa duzo smaczniejsze od reniferow:)

bozena.dp

cynamonowe gwiazdki to z jakiego przepisu?

nie wiem czego się spodziewałam po tych reniferach, ale też mnie nie powaliły :blush:
owszem są smaczne, ale jak dla mnie to zwykłe kruche maślane ciastka ;D

a oto moje, dalekie od ideału, reniferki ;)

niewiemjaka

dziewczyny piekne te Wasze renifery! bozena Twoje tez sa idealne! :)

moje te malutkie to te od mobki z Kwestii smaku, niezbyt piękne ale smakowite, a pozostałe to te z przepisu mamy, generalnie wchuj tego...

no i takie bez niczego czarnuszki tez zostawiłam, myslicie ze trzeba je lukrowac/pudrowac czy moga byc takie łyse?
bo mi sie już nie chce...

bozena.dp

niewiemjaka fajne te twoje pierniczki
możesz zostawić też gołe pierniki nic im nie będzie ;)

fasolka1980

jestynka

niewiemjaka ,bożena super! :)

niewiemjaka

sputnik dzieki cumberland podejrzalam w tym http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-piernik%C3%B3w/
i zrobiłam rożek z pergaminu i tym rozkiem lukrowałam, patyczków juz mi sie nie chciało..

zuzia

Cytat: feeling.good w 20 Gru 2012, 20:21:22ciastka z masą marcepanową z przepisu z tchibo.
daj przepis :pray: