Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.


mobka

Ja mam czesc miękkich a część twardych. Te miękkie to krócej pieczone. Tak 13-14 minut.

justynaaaa2

#902
bozena.dp mi one wszystkie stwardniały ;)
w dniu robienia były miękkie (i te grubsze i te cieńsze) następnego dnia miałam problem z ugryzieniem, włożyłam do słoika i leżą ale nadal są twarde (robione w sobotę) tylko moje leżą bez jabłka bo nie mam ;) i te lukrowane i te bez lukru są twarde nadal ;D

edit: zajrzałam teraz, miękną powoli, już da się ugryźć, więc myślę że z jabłkiem już byłyby fajne :)

bozena.dp

ok, to jak tak chwalicie te pierniki, z przepisu, który wstawiła mobka to też je zrobię ;)
może jeszcze dziś się uda ;)

wrobelek0403

no to wrzucam ostatnie wypieki :D choc przyznam, ze reniferów juz nie ma :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

#905
Wróbelku zachwycające!

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 18:57:14

A jakie lepiszcze do mocowania nosów stosowałaś?
Imagine there is no hate

didi_loczek

wrobelek0403 piękne!  :bravo:

inka noski pewnie przylepione na lukier :).

wrobelek0403

inka, didi dzieki :blush:

noski na lukier :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

yoy

wróbel jesteś genialna!!! ciastka upiekłam raz w zyciu. Fakt były dobre... Moze znów pora coś upiec :knuje:

zosia2007

wrbelek poszalałaś ;)
ładne renifery

jestynka

wróbel piękne renifery :0 az mam ochotę zrobić :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

wróbel piękne te twoje renifery :bravo:

ja własnie wyjęłam z piekarnika ostatnią blachę reniferków i już wiem, że nie będą tak fajne jak wróblowe, bo widze, że moje cieńsze są (chyba za cienkie) i trochę za mocno przyrumienione te moje, nie wspominając o tym, że pół blachy spaliłam :(
marna ze mnie kucharka

zrobiłam też te pierniki które mobka piekła i, nie wiem czy to ma znaczenie, ale zapomniałam jajkiem posmarować, no i nie wiem czy tak ma być, ale one miękkie były tylko jak ciepłe, a jak tylko ostygły to są twarde ;D

i tak się zastanawiam - lukrować je już teraz czy czekać aż zmiękną?

fasolka1980

bozena.dp[/] tam jest napisane, ze zmiekna.

bozena.dp

#913
ja wiem, że zmiękną ;)

dziewczyny lukrujecie twarde czy już miękkie pierniki?
bo mam ochotę je polukrować od razu teraz ;)

feeling.good

#914
wróbelku, piękne wypieki  :dreaming:

My dziś lukrowaliśmy i posypywaliśmy pierniki i zagniotłam na jutro ciasto na renifery (ale nie wiem, czy uda się zdobienie) i na ciastka z masą marcepanową z przepisu z tchibo.

Dodany tekst: 20 Gru 2012, 20:21:42

bozena.dp, ja dziś lukrowałam twarde

bozena.dp

#915
no dobra, doczytałam w przepisie, że te pierniki powinny być miękkie cały dzień po upieczeniu, a moje nie sa, więc są 3 możliwości - albo za długo w piekarniku były (a piekłam krócej niż w przepisie) albo były za cienkie albo ja mam 2 lewe ręce do pieczenia ;D

no nic, włożę je do pudełka na razie z kromką chleba, bo jabłka nie mam, jutro kupię i zobaczymy co z tego będzie ;)

wrobelek0403

bozena.dp ja spaliłam blache lebkuchen ;) kazdemu sie zdarza :D Twoje tez na pewno sa pyszne  :thumbup:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Cytat: bozena.dp w 20 Gru 2012, 19:59:03wyjęłam z piekarnika ostatnią blachę reniferków i już wiem, że nie będą tak fajne jak wróblowe, bo widze, że moje cieńsze są (chyba za cienkie) i trochę za mocno przyrumienione te moje
Tez zrobilam troszke za cienkie.
Rogi malowalam rozkiem zrobionym z papieru do pieczenia (+czekolada:D)
Upieklam tez cynamonowe gwiazki i stwierdzam ze sa duzo smaczniejsze od reniferow:)


bozena.dp

#918
cynamonowe gwiazdki to z jakiego przepisu?

nie wiem czego się spodziewałam po tych reniferach, ale też mnie nie powaliły :blush:
owszem są smaczne, ale jak dla mnie to zwykłe kruche maślane ciastka ;D

a oto moje, dalekie od ideału, reniferki ;)

niewiemjaka

dziewczyny piekne te Wasze renifery! bozena Twoje tez sa idealne! :)

moje te malutkie to te od mobki z Kwestii smaku, niezbyt piękne ale smakowite, a pozostałe to te z przepisu mamy, generalnie wchuj tego...

no i takie bez niczego czarnuszki tez zostawiłam, myslicie ze trzeba je lukrowac/pudrowac czy moga byc takie łyse?
bo mi sie już nie chce...

bozena.dp

niewiemjaka fajne te twoje pierniczki
możesz zostawić też gołe pierniki nic im nie będzie ;)

fasolka1980


jestynka

niewiemjaka ,bożena super! :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

sputnik dzieki cumberland podejrzalam w tym http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-piernik%C3%B3w/
i zrobiłam rożek z pergaminu i tym rozkiem lukrowałam, patyczków juz mi sie nie chciało..

zuzia

Cytat: feeling.good w 20 Gru 2012, 20:21:22ciastka z masą marcepanową z przepisu z tchibo.
daj przepis :pray: