Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 27 Paź 2011, 13:19:14jedno i drugie mnie trochę drażni

mnie tez. Uwazam, ze regionalizmy sa czescia kultury i nie nalezy ich zwalczac.

Szkoda, ze nie mamy do gwar czy dialektow takiego stosunku jak Niemcy czy Austriacy.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: golinda w 27 Paź 2011, 13:34:34
już ustaliłyśmy, że w kwestiach językowych nie ufamy ludziom, którzy chodzą na pole lol

Dodany tekst: 27 Paź 2011, 12:35:14

natomiast niezmiernie interesuje mnie wytłumaczenie nt. tego Lublina ;)

laska była z Lublina :D i pojecia nie mam skad miała tą teorie, ale mysle ze nie wzieła jej z głowy, bo była laureatką olimpiady polonistycznej w liceum, wiec cos tam jednak wiedziała ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Kasia

jo_miekka

Nie, nasza polonistka nas nie wysyłała, bo twierdziła, że to "psuje uczniów" lol
Ale polonistyce UJ byłam - no i nie ukończyłam, jak wiadomo.

Co ja tam mogę wiedzieć :'(

jo_miekka

To wypijmy jako niedoszłe!

Dodany tekst: czw, 27 paź 2011, 13:17:05

o, proszę, znalazłam z tym Lublinem takie:
często słyszę min. od historyków, że w regionie, z którego pochodzę (czyli lubelszczyzna - Lublin, Zamość) występuje najczystsza polszczyzna w całym kraju, że mówi się tam piękną, literacką polszczyzną,
że prawdopodobnie jest to spowodowane tym, iż lubelszczyzna praktycznie przez większość historii Polski leżała w centrum kraju i nie była poddawana wpływom innych narodów (jak np. kresy wschodnie-Rosja, czy wielkopolska, śląsk - Niemcy), dopiero po wojnie obcięto nam wielką część kraju na wschodzie i lubelszczyzna stała się terenem granicznym

Ma ręce i nogi w sumie. I ja do lubelskiej polszczyzny nic nie mam, fakt, że zdarza się zaciąganie... ;)

jo_miekka

golinda ja czasem żałuję
Nie samych studiowania, bo to był koszmar, ale tej wiedzy, której nie mam.

jo_miekka

Dla mnie było koszmarem ze względów życiowych.

A poetykę i teorię literatury uwielbiałam akurat! I były to jedyne zajęcia, na których byłam zawsze.
Językoznawstwo było ciekawe i to mi zostało - pracę magisterską pisałam o języku.
Ile studiowałaś polonistykę?

jo_miekka

To dłużej niż ja wytrzymałaś, gratuluję!

Kasia

a słuchajcie, może jakos łopatologicznie mi przyblizycie jak to jest z tym "tę, tą" ;) bo jakos tego nie ogarniam i najczęsciej pisze na czuja ;) a w tym zakresie swojej intuicji nie wierze lol

Kasia

z koncówkami to własnie tak robię ale nieraz mi sie trafi cos bez koncówki ą ę i wtedy mam problem

Dodany tekst: 27 Paź 2011, 14:38:34

np. posciel :knuje: własnie tak się zamotałam w watku z pokoikami ze az wykasowałam lol
tę posciel czy tą posciel?

kufaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kasia

czyli dobrze napsiałam, niepotrzebnie kasowałam lol

no ale jakas reguła jest?

mayagaramond

Cytat: golinda w 27 Paź 2011, 15:27:31z bratem Starowieyskiego

z ksiedzem? Tez mialam z nim zajecia. Ale nie pamietam z czego lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Cytat: golinda w 27 Paź 2011, 14:43:54
wydawnictwa normatywne zalecają stosowanie zaimka wskazującego ta w bierniku l. poj z końcówką -ę

dobra, tego to nie zapamiętam, niełopatologiczne to lol

aja

ja chyba powinnam się wrócic do podstawówki ;(

jo_miekka

Cytat: golinda w 27 Paź 2011, 14:32:23
dlaczego? jesli to nie tajemnica...

Powiedzmy, że model studiowania polonistyki (zwłaszcza na pierwszym roku, bo wiem, że potem to już inaczej było, człowiek też inaczej się organizował) typu: uczelnia-czytelnia-uczelnia-czytanie w domu-uczelnia-czytanie w domu, nie był do końca zgodny z moim ówczesnym modelem życia :D
A do tego miałam wtedy masę osobistych problemów.

wrobelek0403

jo_miekka ale ja w  zadnym razie nie umniejszam Waszej wiedzy  bighug

napisałam to raczej w charakterze zartobliwej riposty :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jo_miekka

Cytat: wrobelek0403 w 27 Paź 2011, 16:36:28jo_miekka ale ja w  zadnym razie nie umniejszam Waszej wiedzy  bighug

ja wiem, ja wiem, sama sobie umniejszam przez tą moją niedoszłość polonistyczną

dragonfly

Cytat: wrobelek0403 w 27 Paź 2011, 15:36:28
jo_miekka ale ja w  zadnym razie nie umniejszam Waszej wiedzy  bighug

napisałam to raczej w charakterze zartobliwej riposty :)
jakiej wiedz? jakiej wiedzy? przecie one nawet studiow nie pokonczyly  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

(zartuje laski, ja to dopiero jestem lajkonik jezykowy) 

jo_miekka

Ja akurat nawet tego bym nie mogła.
Ja studiowałam edytorstwo i ani myślałam robić drugą specjalność.

Dodany tekst: 27 Paź 2011, 15:42:03

Cytat: dragonfly w 27 Paź 2011, 16:38:59jakiej wiedz? jakiej wiedzy? przecie one nawet studiow nie pokonczyly

lol lol

jo_miekka

Na UJ wybierało się od razu i egzaminy wstępne były z lekka inne.
Nauczycielska, edytorstwo i teatrologia.

mobka

Cytat: golinda w 27 Paź 2011, 15:34:13Kasia, jeśli piszesz tę sukienkę (gdzie "ta" ma ta samą koncówkę co sukienka po odmianie)
gdybyśmy mówili sukienką, to tą sukienką
Czy wytłuszczone w cytacie nie powinno być "tę" a nie "tą"?

justynaaaa2

Kasia ja cię rozumiem z tym dworem  :highfive: ciężko mi przechodzi przez gardło "na dworze", czuję się wtedy jak bym mówiła o dworze królewskim ;D i mam podobne skojarzenia do twoich "na dworzu, na podwórzu, na powietrzu" :D

goga

ja z wielkopolski

miałam połowinki :)

na polu - drażni mnie i smieszy ;)

na dworzu - stoi mi klucha w gardle ;)

ale my mamy koszulki" na naramkach" i na chłopców mówimy "chłopacy" lol lol lol
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

salsa

ja z łódzkiego - miałam półmetek :)
w Krakowie słyszę oba te słowa
moi dziadkowie, mimo ze pokończyli szkoły, to nic nie mieli - Dziadek zdawał maturę juz po wojnie w trybie mocno przyspieszonym i od razu poszedł na studia
babcia skończyła gimnazjum juz w PL po wojnie i wyjeździe z Wilna

dziadkowie ze strony mamy skończyli tylko 3 klasy szkoły powszechnej
rodzice oboje mieli półmetki mimo, ze Tata z łódzkiego a mama z Lubelszczyzny :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)