Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

Cytat: mayagaramond w 09 Lis 2011, 12:50:07
-   Tato, mowi sie krolowa lodu cza loda?
-   To zalezy synu czy jest postacia negatywna czy pozytywna LOL LOL
opluty opluty opluty opluty opluty

mayagaramond

Ej no, zamiast smiac sie z dowcipu lepiej odpowiedzcie na moje pytanie lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Cytat: golinda w 09 Lis 2011, 15:39:55nie no, jest tak:

na patyku, w wafelku to jeden i mówisz "kup mi loda", a jak kupujesz opakowanie, to są to lody

w takim razie bede kupowac albo opakowanie albo 3 kulki lol lol

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

Cytat: golinda w 09 Lis 2011, 15:51:28poszło dwóch żydów na lody

jeden dostał kulkę, drugi z automatu
buahahahaha

przyjechała włąsnie moja siostrzenica i gadamy o Żydach bo dzisiaj gościli grupę w szkole i opowiada mi co i jak ,...

aniak1211

Cytat: golinda w 09 Lis 2011, 15:51:28
poszło dwóch żydów na lody

jeden dostał kulkę, drugi z automatu

sorry lol
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Imprezka u kolezanki,drinki,znajomi,
nowa milosc itd.
wzięłam lód z zamrażarki i pytam-kto chce loda??? :rotfl:

zwierzatko_mojej_mamy

phi - ja juz wklejelam moja wersje wychodzenia na dwor kiedys ;P
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

aniak1211

errata

Anupka

Chciałam zapytać o użycie "początkiem" na początku zdania i w odniesieniu do dni tygodnia, miesiąca, roku.

Napisałabym "z początkiem" albo "na początku".

"Początkiem" użyłabym tylko w kontekście czegoś, co się zaczyna, np. "coś tam było początkiem nowej miłosci" ;)

Ale odkąd mieszkam w NL, to zdarza się, że już mi się wszystko miesza, więc może się mylę i zdanie: "Początkiem stycznia/tygodnia/itd. jadę na koniec świata" jednak jest poprawne? (Oby nie, bo dla mnie brzmi strasznie  :rotfl:).
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

jo_miekka

Hm, nigdy się nad tym nie zastanawiałam.
Może to forma przestarzała?
Niech się mądrzejsi wypowiedzą.

Dwie rzeczy, które mnie uderzyły niedawno:

1) czasowniki "umieć", "rozumieć" w 1 os. l. poj. odmieniamy poprawnie: "umiem", "rozumiem", a nie "umię", "rozumię" (brrrr)

2) skróty z kropką - nie stawiamy kropek przy skrótach, które kończą się na tę samą literę, co skracany wyraz
stawianie kropki po "wg", czy "nr" jest błędem (to pierwsze ostatnio na strefie często widuję z kropką)

suegro

Cytat: jo_miekka w 02 Gru 2011, 14:08:441) czasowniki "umieć", "rozumieć" w 1 os. l. poj. odmieniamy poprawnie: "umiem", "rozumiem", a nie "umię", "rozumię" (brrrr)

To już dwa razy pisałam ostatnio. Nawet na tej stronie. :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

jo_miekka

Cytat: suegro w 02 Gru 2011, 14:10:48

To już dwa razy pisałam ostatnio. Nawet na tej stronie. :D

tak?
to mało skuteczna jesteś :D

suegro

Cytat: jo_miekka w 02 Gru 2011, 14:17:58
tak?
to mało skuteczna jesteś :D

Może nie wszyscy czytają ten wątek. ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Kasia

jesuu ja dzisiaj na nk zobaczyłam podpis pod zdjęciem "ja z córko" brrrrrrrrrrrrrrrrr

jo_miekka

zwierzatko_mojej_mamy

ja mysle, ze te osoby, ktore robia bledy to w ogole tego watku nie czytaja lol te, ktore i tak nie robia to czytaja i uzupelniaja lol lol

www.annawilk.pl

dragonfly

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 02 Gru 2011, 14:57:47
ja mysle, ze te osoby, ktore robia bledy to w ogole tego watku nie czytaja lol te, ktore i tak nie robia to czytaja i uzupelniaja lol lol
ze jak? nie rozumie....

jo_miekka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 02 Gru 2011, 14:57:47te, ktore i tak nie robia to czytaja i uzupelniaja LOL LOL

zgadzam się
albo nie czytają i dublują spostrzeżenia

to co? może będziemy jednak wytykać na plotach?

Anupka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 02 Gru 2011, 14:57:47te, ktore i tak nie robia to czytaja i uzupelniaja

eee.. nieprawda, bo ja robię coraz więcej błędów niestety, a tu jednak zaglądam ;D

Zagadałam znajomego korektora o ten początek, ale zajęty i nie uzasadnił do końca. W każdym razie twierdzi, że: "początek (w tej formie, o którą pytałam) to dziwactwo i maniera niby-oryginalna. Pewnie ktoś zapomniał o przyimku." A normalna konstrukcja powinna być "z początkiem lata", z "z końcem jesieni", itd.

Uff... ;)

I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: jo_miekka w 02 Gru 2011, 15:10:21zgadzam się
albo nie czytają i dublują spostrzeżenia
a tam ciul z dublowaniem spostrzezen, ale dubluja bledy w 3 godziny po wytknieciu na tym watku lol lol

www.annawilk.pl

magdalinska

ja czytam i zawsze sie czegos nowego dowiem. Tylko chcialabym jeszcze to zapamietac tak raz na zawsze :D

emcia

Angie

Ja jestem nieszczęśliwa, że w pracy mam tylko ie i mi błędów nie zaznacza  :(

mobka

Cytat: golinda w 02 Gru 2011, 16:01:45mnie też to drażni w tytule jednego z wątków
Juz nie bedzie ;) Ale chcialabym uzasadnienie pisemne z jakiegos poradnika/slownika, czy czegos tam jeszcze innego :D