Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

twinnie77

Cytat: jo_miekka w 28 Paź 2011, 14:22:38
ja dostałam może jedno zaproszenie na własne nazwisko ;)

ja żadnego ;D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

feeling.good

mnie zszokowało zaproszenie na jutrzejsze wesele. Nazwisko oczywiście nieodmienione, ale zaadresowane jest Michał i Anna. Szkoda, że nie napisali Michał W. z osoba towarzyszącą  :crazy:

sonja

Cytat: golinda w 28 Paź 2011, 11:47:31
aaa i jeszcze jedno:

sonja mi kiedyś wytknęła ten "błąd", który okazuje się być regionalizmem
i uff, bo ja tak mówię - nie wiem skąd to mam, pewnie babcia pochodząca z rejonów płd Polski tak w domu mówiła i potem moja mama

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=ubra%E6+za%B3o%BFy%E6&kat=18

natomiast okazuje się, że błędem jest "założyć coś"

O nie, nie, nie lol
Cały mój świat się załamał ;)

Kto jak kto jednak, ale Ty golindo masz mówić włożyć! ;)

wrobelek0403

a propos odmieniania nazwisk:

jak odmienilibiscie nazwisko Wange. chłopak jest Niemcem, a jego żona, moja kolezanka, ma podwójne Dąbek - Wange. (to oczywiscie przykłady, ale koncówki takie wlasnie)

J jak teraz: Panstwo... Wange czy Wangowie??
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

sonja

Ja bym powiedziała Wangowie.
Tak jak się odmienia bardziej popularne nazwisko Lange.

Mogę się oczywiście mylić.

jo_miekka

Kasia

wrobelek0403 najpierw bym spacje wykasowala :D
A tak poważnie to Państwo Wangowie a podwójnego tego nazwiska nie da sie odminienic :) jeżeli o kobitke chodzi.

wrobelek0403

Dzieki :D

ona ostatnio dostała jakies zaproszenie czy kartke z zyczeniami zaadresowaną pp. Wangowie i była w szoku :D

moze to troszke dziwnie brzmi, bo jednak nazwisko niepolskie, ale tez mi sie jednak wydawało, ze prof dobrze odmienił :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

konwalia

goga pewnie, że naramki i chłopaki  :highfive:

połowinki, bal ósmoklasistów, na dworze, skibka, skład, sznyta, tytka.... :D

twinnie77

konwalia

ja zapomniałam o no tej :D jak mogłam ;)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rudasekawf

Cytat: wrobelek0403 w 28 Paź 2011, 21:00:19aadresowaną pp. Wangowie i była w szoku
Ja też bym była, mam bardzo podobne nazwisko. Dla Państwa Krystyny i Januarego Wange :)

Cytat: golinda w 28 Paź 2011, 18:59:08Gintera
Thx :)

wrobelek0403

Cytat: rudasekawf w 29 Paź 2011, 10:21:24Dla Państwa Krystyny i Januarego Wange

no wlasnie wyglada na to, ze Wangów :D

rudasekawf

Cytat: wrobelek0403 w 29 Paź 2011, 10:44:09no wlasnie wyglada na to, ze Wangów
:padam:

W  takim wypadku będę językowym ignorantem i dalej będę mówiła Wange :P

Kasia

rudasekawf oj cos czuje że i Twoje da się odmienic :D

rudasekawf

Cytat: Kasia w 29 Paź 2011, 10:56:05rudasekawf oj cos czuje że i Twoje da się odmienic
Owszem w liczbie mnogiej się odmienia. Tyle, że ja nawet nie wiem, że wtedy chodzi o mnie i o M. bo brzmi nieznajomo i chyba byśmy się nawet nie obrócili, gdyby nas tak zawołano:)

sonja

Mało rzeczy mnie tak wkurza jak nieodmienianie nazwisk i twierdzenie, że to akurat się nie odmienia albo ktoś nie życzy sobie żeby je odmieniać. Grrr  :zly: :zly: :zly:

magoo

wrobelek0403 co do tego nazwiska Wange, to skoro on jest Niemcem, nie odmieniałabym

sonja

Cytat: magoo w 29 Paź 2011, 13:58:54wrobelek0403 co do tego nazwiska Wange, to skoro on jest Niemcem, nie odmieniałabym

Magoo z całym szacunkiem ale Bach, Beethoven i Goethe też byli Niemcami, a się odmieniają  :P

wrobelek0403

magoo

Cytat: sonja w 29 Paź 2011, 14:45:59
Magoo z całym szacunkiem ale Bach, Beethoven i Goethe też byli Niemcami, a się odmieniają  :P

ale to sa nazwiska funkcjonujące w kulturze od dawna i chyba podlegaja innym zasadom ;)
podobnie jak obce słowa, które przyjeły się w polskim, np radio
wg mnie, dla tego pana musi być dziwne, gdy widzi swoje nazwisko dziwacznie zniekształcone
i tym bym sie w tym przypadku kierowała
a jak jest poprawnie (odmieniać czy nie) to tak do końca nie wiem, pisze o jak jest wg mnie ;)

sonja

magoo nie podlegają ;)
W dodatku nie są w żaden sposób spolszczone.

jestynka

moje panieńskie nazwisko podobno się też nie odmienia ;D a na dyplomach mam takie próby odmian,że szok!

magoo

sonja no to chyba coś źle skojarzyłam ;D