fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

talula

Wiecie może jak wyczyścic fotelik maxi cosi cabrio fix..mogę po prostu szmatką z jakimś detergentem czy nie bardzo? nie chcę czegoś zepsuć ;)

konwalia

talula mozesz szmatka, ale mala wilgotna, bo moja kolezanka zalała i styropian zaplesniał
tapicerke da sie zdjac, ale to robota głupiego(wpadłam na ten genialny pomysł w ciazy, a potem zapinałam te gumki szydełkiem)

mobka

Cytat: konwalia w 14 Gru 2011, 16:15:32
talula mozesz szmatka, ale mala wilgotna, bo moja kolezanka zalała i styropian zaplesniał
tapicerke da sie zdjac, ale to robota głupiego(wpadłam na ten genialny pomysł w ciazy, a potem zapinałam te gumki szydełkiem)
Ja sciagalam, pralam i nie mialam zadnego problemu. Z reszta Angie tez siciagala, bo kupowalam od neij wyprany.

Kasia

Ja tez sciagalam i pralam w pralce, żadnego problemu nie było :)

mary

mój mąż też wyprał bez problemu w czasie, gdy byłam w szpitalu. Nawet nie narzekał, że z czymś był kłopot.

iksa_nl

posiadaczki romera king plusa :) - czy do fotelika zalaczona jest jakas lista samochodow/modeli z sugerowanym miejscem montazu np. czy da rade na srodku czy tylko normalne miejsca pasazerow?
szukalam w internecie ale nie moge znalezc (teutonia miala do tario...) szukalam, tez na stronie producenta samochodu ale tez nic nie znalazlam :(

mobka

iksla, mozna na srodku, jesli masz pasy trzypunktowe.

iksa_nl

mysle, ze pasy nie beda problemem, raczej szerokosc/stabilnosc tego srodkowego miejsca na kanapie  :hmm:

natka

mobka Kuba się mieści w foteliku teraz jak jest grubiej naubierany??? bo zaczęłam się zastanawiac nad cybexem ale wszędzie straszą że dziecko w kombinezonie ma za ciasno gdy się zapnie tą przednią poduchę

ishka82

Cytat: mobka w 16 Gru 2011, 12:34:59
iksla, mozna na srodku, jesli masz pasy trzypunktowe.
nie zawsze ;) my mamy pasy trzypunktowe, ale fotelik tam montuje się jakoś mało stabilnie, zupełnie inaczej niż na bocznym ;D chyba chodzi o kanapę, a nie tylko o pasy ;)

Kata

natka My mamy tego Cybexa Pallas  i A. nam się spokojnie w nim mieści w grubej kurtce, w nogach też ma dużo miejsca, nawet jak jest w ciepłych spodenkach. Zresztą ta nakładka jak profilowana i tak wycięta, że jest miejsce na dziecko.
Pozdrawiam

Kata

mobka

Cytat: natka w 16 Gru 2011, 13:33:20
mobka Kuba się mieści w foteliku teraz jak jest grubiej naubierany??? bo zaczęłam się zastanawiac nad cybexem ale wszędzie straszą że dziecko w kombinezonie ma za ciasno gdy się zapnie tą przednią poduchę

Miesci sie bez wiekszego problemu. Ta zapora ma dwa polozenia, teraz ma to luzneijsze. No i Kuba od Katy Alicji chyba wiekszy troche (choc Ali dawno nei widzialysmy! jakies zdjecia by sie przydaly :D)

Dodany tekst: 16 Gru 2011, 19:31:14

Cytat: ishka82 w 16 Gru 2011, 13:37:03
nie zawsze ;) my mamy pasy trzypunktowe, ale fotelik tam montuje się jakoś mało stabilnie, zupełnie inaczej niż na bocznym ;D chyba chodzi o kanapę, a nie tylko o pasy ;)

No tak, ale to niezaleznie jaki fotelik kupisz, to moze byc problem na srodkowym siedzeniu w zaleznosci od samochodu. technicznie sie zamontowac da.

elve

Dziewczyny, czy któraś kupowała drugi fotelik, no wiecie taki zapasowy
Co wybrałyście i dlaczego?
Potrzebuje drugi fotelik dla teściowej
Anka jest dość duża (13.5kg) i zastanawiam się można by ją przesadzić do kolejnego fotelika (od 15kg czy coś w ten deseń). Nie będą to chyba częste sytuacje, no ale będą

feeling.good

elvelve my kupowaliśmy do teściów, wzięliśmy recaro young sport 9-36 kg.

Koleżanka kupowała teraz dla swojej prawie 2,5 letniej córy już ten 15kg+, choć ona jeszcze takiej wagi nie osiągnęła. Sprzedawca z jednej strony mówił, że to za wcześnie, ale Wera jest bardzo wysoka, dotychczas mieli romera king plusa i w nim już pasy były dla niej za krótkie i ją cisnęły.

marax

Cytat: elvelve w 16 Gru 2011, 19:35:54
Dziewczyny, czy któraś kupowała drugi fotelik, no wiecie taki zapasowy
Co wybrałyście i dlaczego?
Potrzebuje drugi fotelik dla teściowej
Anka jest dość duża (13.5kg) i zastanawiam się można by ją przesadzić do kolejnego fotelika (od 15kg czy coś w ten deseń). Nie będą to chyba częste sytuacje, no ale będą
ja ma ood 15 kg romera - tam juz nie ma pasów tych z fotelika tylko zapina sie pasami od samochodu . No nie wiem moje dziecko mimo ze wazy 16 kg jest jakies za male do tego - pas jej wchodzi na szyję .

Dodany tekst: 16 Gru 2011, 19:48:42

http://allegro.pl/romer-fotelik-kidfix-sict-isofix-felix-poznan-i1941938761.html
o taki mamy

mobka

Ja kupilam uzywany, romera king plusa TS. I elvelve, nie kupilabym tego z samymi pasami samochodowymi. Juz lepiej cos 9-36.

elve

a te 9-36 to są z własnymi pasami?
Co z tego zakresu polecacie?

feeling.good

tylko chyba w przypadku "tradycyjnych" fotelików 9-36, to po wyjęciu tej wkładki i tak fotelik zapina się pasem samochodowym. Zostają te foteliki z belką.
Sama myslałam o cybexie, ale tam za mało miejsca na nogi było dla Stacha. On musi mieć jak największą możliwą swobodę ruchu.

ishka82

Cytat: elvelve w 16 Gru 2011, 21:21:46
a te 9-36 to są z własnymi pasami?
Co z tego zakresu polecacie?
tak z własnymi :) ale jak dziecko osiąga ten wyższy pułap, to się demontuje wkładki i pasy fotelika i zapina pasami samochodowymi :) ja mam STM Starlight, czyli dokładnie taki jak recaro, tylko ciut tańszy ;)

elve

ishka82 ile kosztuje? ma jakieś atesty?

ishka82

Cytat: elvelve w 16 Gru 2011, 21:41:13
ishka82 ile kosztuje? ma jakieś atesty?
ile kosztuje, to byś teraz musiała szukać, bo ja kupowałam rok temu, to nasz podstawowy fotelik :) ma atesty, był nawet na tej stronie o fotelikach i brał udział w testach, to jest recaro z inną naszywką i w innych kolorach, nawet fabryka ta sama je robi ;) kojarzy mi się, ze teraz jak bożena.dp szukała, to różnica między nimi a recaro w cenie nie była duża, więc może warto recaro kupić

Dodany tekst: 16 Gru 2011, 21:48:38

ja w sumie też już miałam recaro kupować, ale tak spodobała mi się tapicerka, ze po upewnieniu się, ze to to samo, kupiłam ten STM :blush:

zuzia

elvelve
a może eddie bauer?
ja mam. on jest od 2 do 45 kg - jest modułowy i po kolei się usuwa elementy, wyciąga etc.
to jedna z najbardziej znanych i cenionych marek w US.
u nas do kupienia na allegro.

konwalia

feeling.good

elvelve w większości sklepów stacjonarnych we Wrocławiu cena waha się w przedziale 800-850 pln. My płacilismy 770. W necie można taniej, np: http://www.tosia.pl/sklep/product/p/206/recaro,young,sport,20.html#

elve