fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

na allegro recaro ypung sport można kupić już za ok. 720 zł (przesyłka gratis)
teraz znalazłam nawet jedną aukcje za 698zł i mam zamiar go kupić ;)

olgaaa1

Jeżeli ktoś jest z warszawy polecam ten sklep http://www.tosia.pl/
kupiliśmy tam wózek, fotelik i ceny były zawsze najlepsze i obsługa rewelcyjna, sklep mieści się na ursynowie.

marax

jezeli chodzi o foteliki maxi cosi to tapicerka zachowuje sie mniej wiecej jak na tej focie
http://allegro.pl/uzywana-tapicerka-maxi-cosi-tobi-tanio-i1989076871.html
jak na fotelik za 850 zl to jakos powiem mocno srednia .
. dzisiaj udalo mi sie kupic ten http://allegro.pl/maxi-cosi-tobi-9-18-kg-warszawa-i1985428587.html
fotlik po zawrotnej cenie trzydziestu zlotych na targu ............... . Potrzebujemy lacznie  trzech fotlików wiec sie skusiłam . tylko tapicerka lekko sprana .

mobka

Golinda, Kuba mial problem, jak mial ok. roku, bo sie troche zsuwal i mu rece do gory szly. Teraz jak jechalismy, to raczej na niewygody sie nie uskarzal. I dla mnie na plus w tym foteliku (przynajmniej z isofixem) jest to ze jest bardzo wysoki i wszystko widac. W romerze king plusie siedzi sie znacznienizej i to chyba Kube bardziej denerwowalo.

A jaki kolor wzielas?

foszek

Cytat: golinda w 12 Sty 2012, 20:24:17
ten:

http://dino.sklep.pl/nowy/fotelik-cybex-pallas-936-kg-2011-p-10236.html
przymierzalismy sie do tego foteliku, F. nie chcial w nim siedziec, wybral sobie wtedy roemer.
Teraz mam nadzieje ze mala jeszcze chwilke pojezdzi w maxi cosi, bo zamierzam ja przesadzic do F. siedzonka a jemu sprawic nowe

konwalia

jak rozwiązujecie sprawę dwóch samochodów, macie dwa foteliki? jakie wtedy?
któraś ma 9-18 montowany tyłem?

mam tobi po chrześnicy, troche wyeksploatowany, więc zamówiłam nowe styropiany siedziska, planuję go jako fotelik drugi, czy w mniej jeźdzony aucie
i teraz nie wiem co kupić

Angie

konwalia ja nie mam dwóch samochodów, ale nie wyobrażam sobie przekładania fotelika.
Na pewno miałabym dwa. Te foteliki są cholernie ciężkie.

golinda

Cytat: konwalia w 21 Lut 2012, 08:07:50jak rozwiązujecie sprawę dwóch samochodów, macie dwa foteliki? jakie wtedy?

w zasadzie to mamy 3 samochody, bo jeszcze samochód mamy
i dwa foteliki
jeden zawsze w samochodzie mamy, drugi w moim, w weekend u męża
jeden jest 9-18 (Recaro), drugi 9-36 (Cybex Pallas)

zosia2007

Cytat: konwalia w 21 Lut 2012, 08:07:50
jak rozwiązujecie sprawę dwóch samochodów, macie dwa foteliki? jakie wtedy?
któraś ma 9-18 montowany tyłem?

mam tobi po chrześnicy, troche wyeksploatowany, więc zamówiłam nowe styropiany siedziska, planuję go jako fotelik drugi, czy w mniej jeźdzony aucie
i teraz nie wiem co kupić
przekladamy, ale to sie zdarza bardzo zadko, bo zazwyczaj robimy tak, aby mlodego bezpieczniejszym samochodem wozic, wiec fotelik jest w moim

fasolka1980

ja mam dwa, drugi ( chicco) dostałam od kuzyna, ale jeszcze nie wypróbowałam

jednak I. w moim samochodzie jezdzi sporadycznie, mimo wszystko warto mieć dwa foteliki

Kasia

konwalia no mamy jeden samochód ale pewnie jak bysmy mieli dwa to i dwa foteliki bym kupiła
ja obecnego fotelika nie potrafi ę montować wiec szlag by mnie trafił jakby m musiała przekładać ;)
a tak to D. by oba zamontował i tyle :D

marcheewka

my mamy dwa samochody, a nawet trzy, bo Ola czasem wożona jest w samochodzie dziadkow. Fotelik zazwyczaj jeździ u męża, jak mamy gdzieś jechać, to mi go przynosi do domu. Latem fotelik bedzie w domu, bo Ola bezdie jexdzić z dziadkami.
Nie kupowałam drugiego fotelika, zresztą nie stać by mnie było na dwa, a używanego nie chcę.

mobka

Mam dwa, ten "główny" nowy, cybex pallas fix, a ten "sporadyczny" używany roemer king plus. Nie wyobrazam sobie nie miec dwoch. Wtedy musialabym fotelik trzymac w domu, bo jak by pojechal zmezem do rpacy, to bylabym uziemiona, jakby pojechal ze mna, to maz bylby uziemiony. No way.

elve

Mamy dwa samochody, fotelik przekładamy. Jak któreś z nas wyjeżdża zostawia na wszelki wypadek fotelik w garażu

cumberland

widzę, że tu dziś ruch więc tu jeszcze spytam ;)

czy jak kupuje się bazę do isofixa, to ważne jest aby wcześniej ją wypróbowac w samochodzie, czy każda będzie "dobrze leżeć"?

konwalia

ja mam już używany Tobi po chrześnicy-pisałam wyżej

my oboje pracujemy na zmiany i nie damy rady z jednym, bo pewnie czasem kto inny będzie ją zawoził, kto inny odbierał, raczej w żłobku nie pozwolą mi zostawić fotelika

oglądałam dziś king plusa i Dagi w nim wygodnie, 756zł to dobra cena?

i jeszcze mam pytanie o tapicerki, ta "krowa" to bawełna z poliestrem, lepszy będzie natur coś tam(100% bawełna)

Dodany tekst: 21 Lut 2012, 15:09:05

a pallas nie leży mi jakoś

marcheewka

Cytat: konwalia w 21 Lut 2012, 15:08:26
ja mam już używany Tobi po chrześnicy-pisałam wyżej

my oboje pracujemy na zmiany i nie damy rady z jednym, bo pewnie czasem kto inny będzie ją zawoził, kto inny odbierał, raczej w żłobku nie pozwolą mi zostawić fotelika

oglądałam dziś king plusa i Dagi w nim wygodnie, 756zł to dobra cena?

i jeszcze mam pytanie o tapicerki, ta "krowa" to bawełna z poliestrem, lepszy będzie natur coś tam(100% bawełna)

Dodany tekst: 21 Lut 2012, 15:09:05

a pallas nie leży mi jakoś

dobra, my w listopadzie kupiliśmy w podobnej cenie.

mobka

Cytat: konwalia w 21 Lut 2012, 15:08:26my oboje pracujemy na zmiany i nie damy rady z jednym, bo pewnie czasem kto inny będzie ją zawoził, kto inny odbierał, raczej w żłobku nie pozwolą mi zostawić fotelika
U nas ten maly mozna bylo zostawic. Duze mamy dwa, bo tez wlasnie w roznych godzinach pracujemy i sie rozmijamy.

Kata

konwalia My mamy dwa samochody i jeden fotelik Cybex Pallas (9-36 kg). Jako, że Mała jeździ głównie ze mną, to jest on w moim samochodzie. W weekendy czy jak Mała jest chora fotelik przekładamy lub zostaje w domu. W żłobku możemy zostawić fotelik - wielu rodziców tak robi, zostawiają foteliki, wózki etc. - ale my na razie nie musieliśmy z tego korzystać.
Pozdrawiam

Kata

cumberland

pytanie z podstawowych, nie mam sily przekopywać się przez 36 stron ;)

czy przy zakupie pierwszego fotelika warto kupować od razu taki z bazą isofix? przy założeniu oczywiście wpinania w isofix
czy lepiej wpinać na pasy?
po co w ogóle produkuje się bazy bez wpinania w isofix? bo tego nie mogę w sumie rozkminić?
czy kupowanie takiej bazy nieisofixowej ma sens?

poczytałam już, że taką bazę (isofix) kupuje się raz, a poźniej wymienić można tylko fotelik, na ten większy
ile maluch jeździ w tym malutkim foteliku (0-13), kiedy kupowałyście drugi?
czy przy drugim dopiero kupować bazę czy inwestować od razu?
istnieje jakieś ryzyko, że baza może się nie sprawdzić, albo maluch w niej może się krzywić? i trzeba będzie taki zestaw wymieniać?

czy któraś ma tę bazę? zestaw?
jakie doświadczenia z bazą/fotelikiem?
http://allegro.pl/recaro-young-profi-plus-baza-isofix-24h-gratisy-i2122586619.html

Angie

cumberland z tego co kojarzę to większość z nas miała foteliki bez bazy.
Nie ma też raczej jednoznacznych opinii, że baza jakoś znacznie zwiększa bezpieczeństwo.
Ja miałam maxi cosi cabrio bez bazy, fotelik zapina się po prostu pasem.
Jak masz bazę, to fotelik się w nią wpina, a pasa już (chyba?) nie trzeba przekładać.

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:15:04

i baza jest raczej do tego pierwszego fotelika  :hmm:
tego drugiego już w nią nie wpinasz  :hmm:

Kasia

Baza to przede wszystkim wygoda :) nie musisz za każdym razem bawić sie z pasami.
Bazy bez isofiksu są dla tych co tez chcą tej wygody a nie maja auta z isofixem

My nie mieliśmy bazy, szkoda mi kasy byli, w zasadzie były rożne opinie na temat czy fajna czy nie, czy fotelik sie bardziej nie trzęsie itd.

cumberland

Angie no właśnie ponoć jak kupuje się taką baze isofix to później ten drugi fotelik tez w nią można wpiąć
np. w tę która wkleilam wyżej później wpinasz ten fotelik
http://allegro.pl/recaro-young-expert-plus-9-18kg-promocja-lodz-i2115538032.html

tylko z tego co piszecie to nie wiem czy maluch później chce jeździć jeszcze w takim większym foteliku przypiętym do bazy, ma to jakiś wpływ na komfort jazdy?

ok jak dobrze rozumiem?
za bazą: bezpieczeństwo i wygoda bo nie męczę się z pasami
przeciw: kasa