fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

mika

teraz jest taka baza familifix o ile się nie myle i w nia można wpiąc i ten pierwszy fottelik maxi cosi - chyba pebble oraz potem ten następny
ja miałam cabrio fixa bez bazy
teraz mamy romera z bazą isofixa i to jest szalenie wygodne :)

cumberland

dokładnie tak w maxi cosi ta baza to familyfix
i też montować można oba foteliki do tej samej bazy

Kasia

Za wygoda
Przeciw kasa

Z bezpieczeństwem to musiałabys sprawdzić w tabelach

Pamietam ze cos czytałam ze w razie wypadku z baza ciutke bezpieczniej ponoć ale na codzień za dużo szkoldluwych drgan. Ale nie pamietam czy tak to dokładnie szlo

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:28:50

A jaka wygoda z bazy przy drugim foteliku? Przepinacie ten fotelik tak często? Czy o cos innego chodzi?

Angie

cumberland ale nie wiesz jaki weźmiesz kolejny fotelik ;D
a nie wszystkie foteliki maxi cosi 9-18 wpinają się w bazę.
czy się mylę?
Wygoda z bazą dotyczy tylko pierwszego fotelika, bo nie trzeba przekładać pasów.
Kolejne foteliki są już zamontowane "na stałe"  i nie ma tego problemu.

Co do bezpieczeństwa z bazą to się nie znam ...

cumberland

Cytat: Angie w 22 Lut 2012, 22:29:49cumberland ale nie wiesz jaki weźmiesz kolejny fotelik

racja, racja! decydując się na taką bazę od razu wymuszam jakoby zakup tego jednego konkretnego fotelika nr 2, który do niej pasuje...sprytne ;)

a kiedy przesadzałyście dzieciaki? po roku gdzieś? czy wcześniej?

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:34:21

Cytat: Kasia w 22 Lut 2012, 22:27:35A jaka wygoda z bazy przy drugim foteliku? Przepinacie ten fotelik tak często? Czy o cos innego chodzi?

no ja właśnie pytam, czy w ogole jest sens wpinania tego drugiego fotelika do bazy  :hmm:

Kasia

Angie

cumberland 11 miesięcy.

Ja pamiętam, że mocno rozważałam bazę, ale jednak się nie przekonałam.

aniak1211

Cytat: Angie w 22 Lut 2012, 22:29:49Wygoda z bazą dotyczy tylko pierwszego fotelika, bo nie trzeba przekładać pasów.
Kolejne foteliki są już zamontowane "na stałe"  i nie ma tego problemu.
Dokladnie;)
Drugi fotelik ma wlasne pasy ktorymi przypina sie dziecko;)

Dominike przesadzilismy do drugiego jak miala ok 10 miesiecy,do tej pory w nim jezdzi,ale juz rozgladam sie za kolejnym;)

marcheewka

Cytat: cumberland w 22 Lut 2012, 22:33:17
racja, racja! decydując się na taką bazę od razu wymuszam jakoby zakup tego jednego konkretnego fotelika nr 2, który do niej pasuje...sprytne ;)

a kiedy przesadzałyście dzieciaki? po roku gdzieś? czy wcześniej?

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:34:21

no ja właśnie pytam, czy w ogole jest sens wpinania tego drugiego fotelika do bazy  :hmm:

my po 14 miesiącach

mika

ten nasz fotelik romera mozńa wpiać i bez bazy ale z baza jest różnica w stabilności
gwiazdek bezpiezeństwa tez miał wiecej z bazą

Kata

My przesadzaliśmy w wieku 9 miesięcy, ale pierwszy fotelik mieliśmy firmy ABC Design i on był mniejszy niż Maxicosi, a nasza Mała była długa i głowa jej wystawała.
Pozdrawiam

Kata

marcheewka

Cytat: mika w 22 Lut 2012, 22:39:37
ten nasz fotelik romera mozńa wpiać i bez bazy ale z baza jest różnica w stabilności
gwiazdek bezpiezeństwa tez miał wiecej z bazą

my mamy Romera King Plus bez bazy. Nie zauważyłam, aby był niestabilny...
Nie wiem jaki masz, ale ten zarówno z bazą jak i bez miały tyle samo gwiazdek

http://fotelik.info/pl/testy/Roemer/

mika

Cytat: marcheewka w 22 Lut 2012, 22:46:01
my mamy Romera King Plus bez bazy. Nie zauważyłam, aby był niestabilny...
Nie wiem jaki masz, ale ten zarówno z bazą jak i bez miały tyle samo gwiazdek

http://fotelik.info/pl/testy/Roemer/

my mamy safefix plusa

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:49:56

marcheewka  a gdzie jest king plus z bazą w teście? bo ja widze tylko bez bazy?

marcheewka

Cytat: mika w 22 Lut 2012, 22:48:21
my mamy safefix plusa

Dodany tekst: 22 Lut 2012, 22:49:56

marcheewka  a gdzie jest king plus z bazą w teście? bo ja widze tylko bez bazy?

a to nie to?
Roemer     Safefix Plus (ISOFIX)     9-18 kg     4     4     4     4     4     2008     1463 PLN     

Roemer     King Plus     9-18 kg     4     4     4     4     4     2008     900 PLN

my nie braliśmy z bazą, skoro testy takie same.

mika

Cytat: marcheewka w 22 Lut 2012, 22:54:54
a to nie to?
Roemer     Safefix Plus (ISOFIX)     9-18 kg     4     4     4     4     4     2008     1463 PLN     

Roemer     King Plus     9-18 kg     4     4     4     4     4     2008     900 PLN
w sensie że to sa dwie wersje tego samego fotela? jedne z bazą a drugi bez? chyba nie, bo myśmy ogladali oba i one się różniły

marcheewka

Cytat: mika w 22 Lut 2012, 22:56:25
w sensie że to sa dwie wersje tego samego fotela? jedne z bazą a drugi bez? chyba nie, bo myśmy ogladali oba i one się różniły

nie wiem dokładnie, nam sprzedawca mówił, że jeden jest z bazą, drugi bez.

Tylko tam w testach wszystkie romery mają 4 gwiazdki

Dla mnie te testy sa bardzo subiektywne, zreszta patrzę głównie na ocenę za bezpieczenstwo.

mika

aaaaaaa już mi mąż podpowiada że jakies szwedzkie (albo inne skandynawskie,w kazdym razie ADAC tego nie uwzglednia) testy wykazały że foteliki z baza zwiększają w razie wypadku bezpieczeństwo jeżeli chodzi o urazy głowy i jakieś obciążenia
musiałabym tego poszukać
pamiętam że w wyniku tych testów/badań myśmy chchieli kupic fotelik montowany tyłem 0-18 kg ale nie mieścił nam się do samochodu :(

marcheewka

Cytat: mika w 22 Lut 2012, 23:06:55
aaaaaaa już mi mąż podpowiada że jakies szwedzkie (albo inne skandynawskie,w kazdym razie ADAC tego nie uwzglednia) testy wykazały że foteliki z baza zwiększają w razie wypadku bezpieczeństwo jeżeli chodzi o urazy głowy i jakieś obciążenia
musiałabym tego poszukać
pamiętam że w wyniku tych testów/badań myśmy chchieli kupic fotelik montowany tyłem 0-18 kg ale nie mieścił nam się do samochodu :(

my też chcieliśmy tyłem, beesafe, no ale nam się tam dziecko nie mieściło ;)
tzn mieściło, ale tak na styk

konwalia

dobra ja mam bazę a nie mam isofixu, nie każdy ma nowy samochód, który ma isofix
dlaczego-pisałam wielokrotnie, ze mam za krótkie pasy, by zapiac cabrio

dlaczego warto bazę-bo wiele osób nie zapina poprawnie fotelika, jest wygodnie, poza tym jakbym miała isofix, to brałabym z bazą isfix, bo cabrio dostał w tescie 5*(na tej bazie bez isifixu co mam 4*)
w easyfix można wpiąc też pearl i pebble

co do bezpieczeństwa, to jakbym miała isofix, to kolejnym fotelikiem byłby besafe izi combi-w adac ma 3* ocenie ogólnej(trudny montaż), w bezpieczeństwie już 4*, ale to są testy niemieckie, są jeszcze szwedzkie, które jednoznacznie mówią, że tyłem bezpieczniej, bo przy zderzeniu głowa nie lata
inne be safe mają 3* w bezpoieczeństwie w adac, bo mozna je przełozyć  przodem, a taka pozycja zwiększa urazy głowy

moim zdaniem warto fotel mocowany na isofix jesli się ma, bo jest wtedy kotwicznony do samochodu sztywno-minus bardziej trzęsie, ale bez przesady, jak zawieszenie jest dobre

co do kupowania pallasa, to mnie nie przekonuje, chocby dlatego, ze fotele się zużywają i po ok 4 latach powinny byc wymieniane, więc taki pallas do końca i tak nie starczy na poziomie 4*

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:41:49

Cytat: marcheewka w 22 Lut 2012, 23:17:45
my też chcieliśmy tyłem, beesafe, no ale nam się tam dziecko nie mieściło ;)
tzn mieściło, ale tak na styk

co do mieszczenia, to im ściślej w foteliku tym bezpieczniej, im większy luz, tym większa urazowość

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:45:09

i do pooglądnia, dlacego warto kotwiczyć na isofix i dlaczego tyłem lepiej:

i artykuł:
http://fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_tylem_do_kierunku_jazdy,10.html

Dodany tekst: czw, 23 lut 2012, 07:46:37

a jest też besafe tyłem na pasy(izi combi x3) i maxi cosi mobi, ale nie mam go gdzie przymierzyc, a jak nie zamontuję, bo by nie pasował to 1500 w plecy, więc, te co mają isofix przemyśleć

Angie

Kurcze nie wyobrażam sobie tego drugiego fotelika tyłem do kierunku jazdy.
Musiałabym siedzieć z tyłu, bo nie wiem czy dziecko zachowałoby spokój nie widząc rodziców i drogi.

zosia2007

zgodze sie ze tylem bezpieczniej ale ile godz dziecko z pokulonymi nogami da rade wysiedziec w samochodzie. co w przypadku podrozy 3-4 godzinnej? mi by bylo niewygodnie, wiec dziecku pewnie tez

konwalia

zosia podstawa przylega scisle do oparcoie, siedzi sie inaczej niz w tym pierwszym foteliku, wiec luz na nogi jest, poza tym dzieci maja luzniejsze wiezadła i moga po turecku godzinami
cała skandynawia tak jezdzi, wiec da sie

zosia2007

dac, wiem, ze sie da ale to musi byc niewygodne dla dziecka
nie mam porownania ale nie wyobrazam sobie mojego P jak siedzi po turecku 4 godz, on jest bardzo ruchliwy i nawet jak siedzi to musi chociaz nozka sobie ruszac ;)

konwalia

zosia na tej stronie co podesłałam linka sa z 2-4 latki, raczej im wygodnie

Dodany tekst: 23 Lut 2012, 09:24:10

a zeby nie było, ja pewnie i tak kupie montowany przodem, bo tych tyłem nie ma w sklepach do mierzenia